DIAZEPEKS

1. Milyen típusú gyógyszer a DIAZEPEKS és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A DIAZEPEKS a diazepám nevű hatóanyagot tartalmazza, amely a benzodiazepinek nevű gyógyszerek csoportjába tartozik.

A DIAZEPEKS egy szorongásoldó készítmény, amelynek egyúttal görcsállapotokat szüntető, nyugtató, és a nem kívánt izomfeszülést csökkentő hatása is van.

A DIAZEPEKS a következő esetekben alkalmazható: 

Szorongással, nyugtalansággal járó betegségek, beleértve a hirtelen alkoholmegvonás miatt kialakult tünetek (delírium tremens) kezelését.

A vázizomzat különböző eredetű görcsös állapotának oldása.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: diazepam

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

5 mg/ml oldatos injekció

Görcsállapotok (pl. epilepszia, tetanusz) kiegészítő kezelése.

Sebészeti, diagnosztikus beavatkozások, például fogászati beavatkozás, endoszkópiás vizsgálat (tükrözéses vizsgálat) előkészítése.

Altatás bevezetése.

2. Tudnivalók a DIAZEPEKS alkalmazása előtt

Nem alkalmazható Önnél a DIAZEPEKS: 

 • ha allergiás a diazepámra, egyéb benzodiazepinekre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
 • ha súlyos izomgyengeségben (miaszténia grávisz) szenved;
 • súlyos, nehézlégzéssel járó légzőszervi betegség esetén;
 • ha súlyos májbetegségben szenved;
 • ha alvási apnoéban (alvás közbeni légzéskimaradás) szenved;
 • a terhesség első harmadában;
 • szoptatás időszakában;
 • a zöldhályog egyes formái esetén;
 • alkohollal vagy egyéb pszichotróp szerrel történt mérgezés esetén;
 • ha Ön drog- vagy alkoholfüggő (kivétel a hirtelen alkoholmegvonás tüneteinek kezelése);
 • pszichotikus állapot kezelésére elsődleges gyógyszerként;
 • depresszió és depresszióra visszavezethető szorongás kezelésére.

Benzil-alkohol tartalma miatt a készítmény koraszülötteknek és újszülötteknek nem adható. 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Mielőtt alkalmazzák Önnél a DIAZEPEKS-et, beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha 

Ön idős, legyengült, aluszékony vagy tüdőbetegségben szenved. 

Kezelőorvosa ennek megfelelően fogja beállítani az Ön adagját. 

Ön vese- vagy májkárosodásban szenved. 

Függőség 

A diazepám-kezelés során függőség alakulhat ki. A függőség kialakulásának a kockázata nagyobb azoknál a betegeknél, akiknél a kezelés időtartama hosszabb és/vagy nagyobb adagokban kapják a gyógyszert, különösen, ha kórelőzményükben alkohol- és/vagy drogfüggőség szerepel.

Ha fizikai függőség alakult ki, a kezelés hirtelen megszakítása elvonási tüneteket okoz, amelyek a következők lehetnek: fejfájás, izomfájdalom, súlyos szorongás, feszültség, nyugtalanság, alvászavarok, zavartság, illetve ingerlékenység. Súlyos esetekben az alábbi tünetek fordulhatnak elő: deperszonalizáció (úgy érzi, mintha a saját életének kívülálló megfigyelője lenne), derealizáció (idegennek érzi magát a megszokott környezetében), rendkívül érzékeny hallás (hiperakuzis), a végtagok zsibbadása és szúró fájdalma, fényre, hangokra és testi érintésre való túlzott érzékenység, hallucinációk, illetve epilepsziás görcsrohamok.

A várt hatásnak ellentmondó reakciók

A készítmény alkalmazása során előfordulhatnak a várt hatásnak ellentmondó reakciók, amelyek a következők lehetnek: nyugtalanság, izgatottság, ingerlékenység, agresszió, téveszmék, dührohamok, rémálmok, hallucináció, elmezavar, nem megfelelő viselkedés és egyéb negatív magatartási formák. Amennyiben ezek előfordulnak, beszéljen kezelőorvosával, mert a kezelést meg kell szakítani. Ezek a reakciók többnyire gyermekeknél és idősebb betegeknél jelentkeznek.

A tünetek kiújulása

A kezelés elhagyását követően átmeneti jellegű tünetegyüttes alakulhat ki, amelynek lényege a kezelés megkezdését szükségessé tevő tünetek ismételt megjelenése – még kifejezettebb formában. Kísérheti hangulatingadozás, szorongás, alvászavar, illetve nyugtalanság. Ennek elkerülésére kezelőorvosa a gyógyszer teljes elhagyását megelőzően fokozatosan fogja csökkenteni az Ön adagját. 

Emlékezetkiesés

Ez a készítmény rövid emlékezetkiesést (anterográd amnéziát) okozhat. 

Ez az állapot leggyakrabban röviddel a gyógyszer alkalmazása után jelentkezik. Biztosítsa, hogy a kezelést követően legyen lehetősége megszakítás nélkül legalább 7 8 órát aludni annak érdekében, hogy ennek a kockázatát csökkentsék.

Idős betegeknél a DIAZEPEKS alkalmazásakor nagyobb a valószínűsége, hogy emlékezetzavar jelentkezik, és az elesés veszélye is nő.

Gyermekek és serdülők

A diazepám biztonságosságát és hatásosságát 6 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem igazolták, ezért alkalmazásakor ebben a korcsoportban különleges óvatosság szükséges, és adása csak akkor javasolt, ha nincs más lehetőség a kezelésre. 30 naposnál fiatalabb újszülöttek esetében az injekciós alkalmazás hatékonysága nem bizonyított.

Egyéb gyógyszerek és a DIAZEPEKS

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha jelenleg az alábbi gyógyszereket szedi:

egyes depresszió elleni gyógyszerek (például fluvoxamin vagy fluoxetin), nyugtatók, erős fájdalomcsillapítók (ópiátok), altatók, epilepszia kezelésére használt gyógyszerek, és egyes allergia elleni gyógyszerek (mellékhatásként álmosságot okoz). Ezek a gyógyszerek hasonló módon hatnak, mint a DIAZEPEKS és álmosságot okozhatnak. Az ópiát fájdalomcsillapítók felerősítik a diazepám légzésdepresszív hatását.

cimetidin vagy omeprazol (gyomorfekély kezelésére szolgáló gyógyszer), egyes gombaellenes gyógyszerek (ketokonazol, itrakonazol és flukonazol), diszulfirám (alkohol megvonásnál alkalmazzák), izoniazid (tuberkulózis kezelésére alkalmazzák) és néhány vírus ellenes gyógyszer (amprenavir és ritonavir). Ezek a diazepámnak a szervezetből történő lassabb kiürülését idézhetik elő, ezáltal felerősítik és meghosszabbítják a nyugtató hatást.

rifampicin (tuberkulózis kezelésére alkalmazzák), karbamazepin, fenitoin (epilepszia kezelésére használt gyógyszerek), amely a diazepámnak a szervezetből történő gyorsabb kiürülését idézheti elő.

izomlazítók (például baklofén, tizanidin);

olyan gyógyszerek, amelyek vérnyomáscsökkenést okoznak (például moxonidin, lofexidin, nabilon és ciszaprid);

teofilin (asztma és tüdőbetegség kezelésére alkalmazzák);

levodopa (Parkinson-kór kezelésére alkalmazzák).

A DIAZEPEKS egyidejű alkalmazása alkohollal

A DIAZEPEKS alkalmazásának, illetve hatásának időtartama alatt az alkoholfogyasztás szigorúan tilos.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

A készítmény a terhesség első harmadában nem alkalmazható. A második és harmadik harmadban kezelőorvosa csak a legszükségesebb esetben, egyedi orvosi elbírálás után fogja előírni a készítmény alkalmazását, mert a diazepám hatással lehet az újszülöttre.

A készítmény szoptatás alatt nem alkalmazható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A DIAZEPEKS gyengítheti az ítélőképességet és megnyújthatja a reakcióidőt, így hátrányosan befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket (álmosnak, fáradtnak érezheti magát).

A készítmény alkalmazásának első szakaszában gépjárművet vezetni vagy gépeket kezelni tilos az alkalmazást követő 12-24 órán belül. A továbbiakban a korlátozás mértékét a kezelőorvos egyénenként határozhatja meg.

A DIAZEPEKS benzoesavat, nátrium-benzoátot, propilénglikolt, benzil-alkoholt és etanolt tartalmaz

A benzoesav és a nátrium-benzoát újszülötteknél növelheti a sárgaság kockázatát. 

A propilénglikol hasonló tüneteket okozhat, mint az alkohol, ezért hátrányosan befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a képek kezeléséhez szükséges képességeket. 

A készítmény 30 mg benzil-alkoholt tartalmaz ampullánként. A benzil-alkohol csecsemőknél és 3 év alatti gyermekeknél toxikus és allergiás reakciókat okozhat. Koraszülötteknek és újszülötteknek nem adható. 

Ez a készítmény 12 térfogat % etanolt (alkohol) (legfeljebb 200 mg adagonként, 5 ml sörrel, 2 ml borral megegyező adag) tartalmaz. Alkoholizmus esetén a készítmény ártalmas. Alkoholtartalma miatt terhes vagy szoptató nők, gyermekek és magas rizikófaktorú betegek (pl.: májbetegség vagy epilepszia) esetén a készítmény szedése megfontolandó.

3. Hogyan kell alkalmazni a DIAZEPEKS-et?

Kizárólag orvosi rendelésre kaphat DIAZEPEKS injekciót, az orvos által előírt adagban és ideig. 

A DIAZEPEKS-et kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember fogja beadni Önnek, vénába vagy izomba adott lassú injekció formájában. Amennyiben nem biztos valamiben, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. 

Az alkalmazandó adagot a kezelőorvos egyénileg határozza meg a beteg életkora és a betegsége súlyosságának megfelelően. 

Ha az előírtnál több DIAZEPEKS-et alkalmaztak Önnél

Mivel ezt a gyógyszert kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember adja be Önnek, nem valószínű, hogy túladagolás következik be. 

A DIAZEPEKS túladagolása központi idegrendszeri depressziót okozhat, amely izomgyengeséget, zavartságot, aluszékonyságot, valamint ritka esetben feszültséget, izgalmat idézhet elő. Súlyos túladagolás reflexhiányt, eszméletvesztést, keringési és légzési zavarokat és légzési elégtelenséget okozhat. 

Ha véletlenül kapja meg ezt a gyógyszert, azonnal forduljon orvoshoz.

Amennyiben a DIAZEPEKS injekciót más, a központi idegrendszerre ható gyógyszerekkel együtt adják, a túladagolás tünetei már a kezelőorvos által felírt szokásos DIAZEPEKS adag esetén is jelentkezhetnek (lásd a 2. pontban az „Egyéb gyógyszerek és a DIAZEPEKS” részt).

Tennivalók túladagolás esetén:

A DIAZEPEKS injekció túladagolása vagy annak gyanúja esetén értesíteni kell a kezelőorvost és az összes, a beteg közelében lévő gyógyszert, dobozt, üveget össze kell gyűjteni.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

Információ egészségügyi szakemberek számára:

Amennyiben idejében észlelték a túladagolást és a beteg tudatánál van és képes nyelni, hánytatószert lehet neki adni az orvos megérkezése előtt (aluszékonyság, eszméletvesztés és nyelési nehézség esetén, valamint bármilyen erodáló anyag lenyelése esetén hánytatószer használata tilos).

Aluszékony és eszméletlen beteg esetén győződjön meg arról, hogy a légutak szabadok, és fektesse a beteget az oldalára.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az alább felsorolt gyakorisági adatok tájékoztató jellegűek, nem klinikai vizsgálatok statisztikai értékeléséből származnak.

A leggyakoribb mellékhatások dózisfüggőek: fáradékonyság, álmosság és izomgyengeség, melyek túlnyomórészt a kezelés kezdetén fordulnak elő, és általában megszűnnek a további alkalmazás során. 

Ritkán a mozgások, és a járás pontatlanná, rendezetlenné válhatnak, zavartság, szédülés, fejfájás, remegés, kedélyállapot-romlás, látászavar, bőrkiütés, bőrpír, székrekedés, elkent beszéd, alacsony vérnyomás, vizelettartási vagy vizeletürítési nehézség, hányinger, az idegrendszer egy bizonyos részének működési zavarai, szájszárazság, fokozott nyáltermelés, csökkent vagy fokozott szexuális késztetés, csökkent szívverésszám fordul elő, légzésgyengülés, emlékezetzavar léphet fel.

Ritkán a várt hatásnak ellentmondó izgalmi tünetek: nyugtalanság, szorongás-fokozódás, ingerlékenység, ellenségesség, álmatlanság, érzékelési zavarok (hallucináció), fokozott izomfeszülés, agresszió, téveszme, dührohamok, rémálmok, pszichiátriai problémák, nem megfelelő viselkedés, és egyéb negatív viselkedési formák is megjelenhetnek.

Rendkívül ritkán májműködési zavar, sárgaság, vérképzőszervi zavar jelentkezhet.

Mellékhatások melyek gyakorisága nem ismert: csökkent éberség, alvászavar, légzésproblémák, szívelégtelenség (beleértve a szívmegállást is), gyógyszerrel való visszaélés, csökkent izomfeszülés, izomgyengeség, aluszékonyság napközben, kettős látás, homályos látás, személyiségzavar, visszérgyulladás, vérrögképződés a vénákban, elváltozás az erekben, és irritáció, duzzanat az injekció beadásának helyén. Intramuszkuláris (izomba történő) adáskor, a beadás helyén fájdalom, bőrpír jelenhet meg.

Minden gyógyszerrel szemben kialakulhat allergiás reakció. Amennyiben Önnél korábban már előfordult gyógyszerallergia, mondja el kezelőorvosának, mielőtt megkapná a DIAZEPEKS injekciót. Ha a DIAZEPEKS injekció alkalmazása mellett bőrkiütést észlel, feltétlenül forduljon kezelőorvosához.

Függőség

A készítmény folyamatos alkalmazása (még terápiás adagolásban is) fizikai függőség kialakulásához vezethet, így a kezelés megszakítása elvonási tüneteket és az eredeti betegség kiújulásának tüneteit válthatja ki (lásd a 2. pontban a „Figyelmeztetések és óvintézkedések” részt). 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. 

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a  DIAZEPEKS-et tárolni?

Hűtőszekrényben (2°C – 8°C) tárolandó. A fénytől való védelem érdekében az ampullák a dobozukban tartandók. Nem fagyasztható!

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha az oldat zavaros vagy fázisokra vált szét.

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő („Felhasználható:” vagy „Felh.:”) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a DIAZEPEKS?

A készítmény hatóanyaga a diazepám. Milliliterenként 5 mg diazepámot tartalmaz. Egy ampulla (2 ml) 10 mg diazepámot tartalmaz. 

Egyéb összetevők: benzoesav (E210), nátrium-benzoát (E211), propilénglikol, benzil-alkohol, etanol 96%, injekcióhoz való víz.

Milyen a DIAZEPEKS külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Színtelentől halvány sárgáig terjedő színű, zöldes árnyalatú, látható részecskéktől mentes, tiszta steril oldat.

2 ml oldat, törőgyűrűvel vagy törőponttal, valamint két darab kék kódgyűrűvel ellátott I-es típusú, színtelen, boroszilikát üvegampullában.

5 x 2 ml ampulla PVC tálcán, 2 db tálca (10 ampulla) dobozban. 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó:

AS GRINDEKS

OGYI-T-23060/01 10x2 ml I-es típusú üvegampulla

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2016. augusztus.

További gyógyszerek diazepam hatóanyaggal