DIANE bevont tabletta

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DIANE BEVONT TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Minden Diane kétféle nemi hormont, nevezetesen a ciproteron-acetátot és etinilösztradiolt tartalmaz kis mennyiségben.

A Diane nők férfihormon-függő betegségeinek kezelésére alkalmazzák. Ide tartozik:

 • a pattanásos bőr (akne), főleg ennek súlyosabb formái, amelyet fokozott faggyútermelés (szeborrea), bőrgyulladás vagy bőr alatti csomók képződése kísér, amennyiben a tartós orális antibiotikum kezelésre nem reagáltak.
 • a férfihormon-eredetű kopaszság és a fokozott szőrnövekedés enyhébb formái.

A Diane két kombinált hatóanyaga miatt a kombinált orális fogamzásgátló tabletták tulajdonságával bír. Ha a Diane tablettát megfelelően szedik (gyógyszerkihagyás nélkül), a teherbeesés kockázata nagyon alacsony. Hormonális vagy más fogamzásgátló készítmény alkalmazása ezért nem szükséges. A korábban alkalmazott hormonális fogamzásgátlást abba kell hagyni.

A Diane alkalmazása alatt menstruációs vérzése enyhébb lefolyású lehet, és rövidebb ideig tarthat, amelynek eredményeként a vérszegénység kockázata alacsonyabb. Csökkenhetnek a menstruációs fájdalmak vagy teljesen meg is szűnhetnek.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: cyproterone acetate
ethinylestradiol

Vényköteles: szakorvosi ellátás mellett

Kiszerelések és további adatok:

(1x21) (3x21)

Autóvezetést befolyásolja: nem

Terhesek is szedhetik: nem

2. TUDNIVALÓK A DIANE BEVONT TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Általános megjegyzések

A Diane 35 szedése előtt kezelőorvosa a személyes kórelőzményére és közeli rokonai betegségére vonatkozó kérdéseket fog feltenni. A kezelőorvos megméri a vérnyomását, és személyes állapotától függően további vizsgálatokat is végezhet.

Ebben a tájékoztatóban több olyan helyzetet is bemutatunk, amelyekben abba kell hagynia a Diane szedését, illetve amikor csökkenhet a tabletta hatékonysága. Ezekben az esetekben nem szabad nemi életet élnie, vagy pedig más, nem-hormonális eljárásokhoz (pl. óvszer, diafragma, vagy pesszárium alkalmazásához) kell folyamodnia. Ne hagyatkozzon azonban a naptár-módszerre, és az ébredési testhőmérséklet mérésre, mert a fogamzásgátlók ezeket a módszerek megbízhatatlanná teszik.

A Diane 35 más fogamzásgátlókhoz hasonlóan nem véd a HIV fertőzés (AIDS) ellen, sem egyéb, nemi úton terjedő betegségek ellen.

Ne szedje a Diane tablettát, ha következőkben felsorolt betegségek bármelyike igaz Önre:

 • Ha keringési betegségben szenved, vagy korábban volt ilyen betegsége, elsősorban trombózisa.
 • Ha szívrohama vagy szélütése (sztrók) van vagy volt.
 • Ha olyan betegsége van, vagy volt, ami előjelzője lehet a szívrohamnak, pl. angina pektórisz, amely szorító jellegű mellkasi fájdalommal jár és amely kisugározhat a bal karba, vagy múló jellegű agyi vérkeringési zavar (ún. TIA).
 • Ha súlyos vagy több vérrögképződésre hajlamosító tényező áll fenn Önnél (lásd "Diane 35 bevont tabletta és a trombózis veszélye" és beszéljen kezelőorvosával, aki eldönti, hogy szedheti-e a Diane.
 • Ha volt olyan migrénje, amelyet látászavarok, beszédképtelenség, gyengeség vagy a test bármely részén észlelt zsibbadás kísért.
 • Ha olyan cukorbetegsége van, amely érrendszeri szövődményeket okoz.
 • Ha olyan hasnyálmirigy-gyulladása van, vagy volt, amely miatt a vérében túl magas bizonyos zsírok szintje.
 • Ha sárgaságban (a bőr sárgás elszíneződése) vagy súlyos májbetegségben szenved, vagy szenvedett korábban.
 • Ha olyan daganata van (volt), ami nemi hormonok hatására nő (például emlőrák, vagy a nemi szervek daganatai).
 • Ha jó- vagy rosszindulatú májdaganata van vagy volt.
 • Ha tisztázatlan eredetű hüvelyvérzést észlel.
 • Ha Ön terhes, vagy azt gyanítja, hogy terhes lehet.
 • Ha szoptat.
 • Ha Ön allergiás (túlérzékeny) az etinilösztradiolra vagy a ciproteron-acetátra, vagy a Diane egyéb összetevőjére.

Abban az esetben, ha a Diane alkalmazásának ideje alatt betegszik meg a felsorolt kórképekben, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését, és forduljon orvosához. Ezzel egyidőben térjen át más, nem-hormonális fogamzásgátló módszerek alkalmazására (lásd még "Általános megjegyzések" pont).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A Diane tablettát férfiak nem szedhetik.

A Diane fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

A következőkben felsorolt betegségekben/állapotokban csak szigorú orvosi felügyelettel szedhetők kombinált orális fogamzásgátlók, amelyekhez a Diane is hasonló. Ennek az óvintézkedésnek az indokait orvosától tudhatja meg. Épp ezért, mindenképpen tájékoztassa orvosát, ha a következők közül bármelyik vonatkozik Önre. Abban az esetben is forduljon orvosához, ha a következő állapotok bármelyike kialakul vagy súlyosbodik a Diane szedése alatt:

 • ha dohányzik;
 • ha cukorbeteg;
 • ha testsúlyfelesleggel küszködik;
 • ha magas a vérnyomása;
 • ha szívbillentyű-betegségben, vagy szívritmus-zavarban szenved;
 • ha vénagyulladása van;
 • ha visszerességben szenved;
 • ha legközelebbi rokonai közül bárki trombózisban betegedett meg, netán szívrohamot, vagy szélütést szenvedett;
 • ha migrénes fejfájások gyötrik;
 • ha epilepsziában ("rángógörcs") szenved;
 • ha magas vérének (vagy legközelebbi rokonai közül bárkinek) zsiradék (koleszterin, vagy triglicerid) szintje;
 • ha legközelebbi rokonai közül valakinek már volt mellrákja;
 • ha máj- vagy epebetegségben szenved;
 • ha gyulladásos bélbetegségben (Crohn-betegségben, fekélyes vastagbélgyulladásban) szenved;
 • ha policisztás ovárium szindrómában szenved (a petefészek rendellenessége, ami terméketlenséget okozhat, néha férfihormon okozta (androgén) tünetekkel kombinálva és a trombózis fokozott kockázatával;
 • ha szisztémás lupusz erithematozusban szenved (SLE - testszerte megnyilvánuló autoimmun bőrbetegség);
 • ha hemolitikus urémiás szindrómában szenved (HUS - a véralvadás veseelégtelenséghez társuló zavara);
 • ha sarlósejtes vérszegénységben szenved;
 • ha olyan betegsége van, ami a korábbi terhesség vagy nemi hormonok alkalmazása alatt jelentkezett (például hallásvesztés, porfíria (a vörös pigment termelés zavara a vérben, amikor a bőr érzékeny lehet fényre), terhességi herpesz (hólyagos bőrkiütés a terhesség alatt), Sydenham-féle korea (az idegek olyan betegsége, ami a test hirtelen mozgásaival jár);
 • ha májfoltja van, vagy erre hajlamos (a bőr, különösen az arcbőr sárgásbarna, foltos elszíneződése); ebben az esetben ne vigye túlzásba a napozást, és kerülje az ultraibolya sugárzást (szolárium, kvarcolás, stb.);
 • ha örökletes angioödémában szenved, az exogén ösztrogének kiválthatják vagy súlyosbíthatják az angioödéma tüneteit. Feltétlenül keresse fel orvosát, amennyiben az angioödéma tüneteit tapasztalja, úgymint duzzadt arc, nyelv és/vagy garat és/vagy nyelési nehézségek és csalánkiütéshez társuló légzési nehézségek.

Abban az esetben, ha a gyógyszer szedésének ideje alatt fordulnak elő / alakulnak ki a felsorolt körülmények/állapotok, forduljon orvosához.

Ha fokozott szőrnövekedésben szenved és ez csak a közelmúltban alakult ki, vagy az utóbbi időben jelentős mértékben fokozódott, mindenképpen tájékoztassa orvosát erről, mivel szükséges az okok tisztázása.

Az ösztrogén/progesztogén kombinációkkal - ide tartozik a Diane is - nyert tapasztalat, döntően a kombinált orális fogamzásgátlókon alapul. Ezért a következő fogamzásgátlókkal kapcsolatos figyelmeztetések a Diane is vonatkoznak.

A Diane és a trombózis veszélye

Mi az a trombózis?

Trombózisban a vér kórosan fokozott alvadékonysága miatt vérrögök keletkeznek:

a végtagok ereiben (mélyvénás trombózis

ha tüdő érrendszerében (tüdőembólia),

a koszorúerekben (szívroham),

vagy más szervek érrendszerében.

Mit okozhat trombózis?

A vénákban fokozatosan növekedő vérrög elszabadulhat, tovasodródhat, és elzárhatja az ereket. A mélyvénás trombózis ritka betegség fogamzásgátlót szedőkön, ill. nem szedőkön egyaránt előfordulhat. A vénás tromboembólia kockázata a kombinált orális fogamzásgátló tabletta használatának első évében a legnagyobb. Olykor a terhesség ideje alatt alakul ki trombózis. A hormonális fogamzásgátlókat szedő nőknél valamivel nagyobb a trombózis kockázata a gyógyszert nem szedőkénél, azonban kisebb a terhesség ideje alatt fenyegető kockázatnál.

Rendkívül ritkán a szív koszorúereiben, vagy az agyi erekben is képződhetnek vérrögök, ekkor szívroham, ill. "szélütés" következik be. Ritkaságszámba megy a máj, a tápcsatorna, a vese, vagy a szem ereinek rögösödése.

Szórványos esetekben súlyos, maradandó károsodást, sőt halált is okozhat a trombózis.

A trombózis kockázatát a következő esetek növelik:

Idősödő kor.

Dohányzás.

 •  Ennek megfelelően, ha a fogamzásgátló használata mellett dönt, abba kell hagynia a dohányzást - különösen fontos ezt megtennie, ha már elmúlt 35 éves.

Családi hajlam

Elhízás

Egyes szívbetegségek

Migrén

Magas vérnyomás.

 •  Ha a fogamzásgátló alkalmazásának ideje alatt betegszik meg hipertóniában (magasvérnyomás-betegségben) előfordulhat, hogy abba kell hagynia a készítmény szedését.

Műtét, vagy tartós mozgáskorlátozottság (pl. a végtagok gipszrögzítése, vagy sínezése).

Fogamzásgátló szedése.

 •  Épp ezért, ha Ön kórházi kezelés, vagy műtét előtt áll, feltétlenül közölje orvosával, hogy fogamzásgátlót szed. Lehetséges, hogy az orvos azt javasolja, néhány héttel a tervezett műtét, vagy a tartós ágyhoz kötöttséggel járó kezelés előtt hagyja abba a gyógyszer szedését. Gyógyulása után, ha már semmi sem korlátozza fizikai aktivitását, úgyszintén orvosa dönti el, mikor kezdheti újra a fogamzásgátló szedését.

Minden bizonnyal trombózis kialakulását jelző panaszok és tünetek észlelésekor hagyja abba a gyógyszer szedését és haladéktalanul kérje orvosa tanácsát.

A Diane és a rákbetegség veszélye

Fogamzásgátlót szedő nőknél valamivel gyakrabban észlelnek emlőrákot, mint tablettát nem szedő kortársaiknál. A fogamzásgátló szedésének abbahagyása után 10 év alatt megszűnik ez a csekély különbség. Nem ismert, hogy valóban a készítmény okozza-e az emlőrák gyakoriságának kismértékű növekedését. A fogamzásgátlót szedő nők egészségi állapotát gyakrabban ellenőrzik, ezért ebben a csoportban többek között az emlőrákot is korábbi stádiumban ismerik fel. Fontos, a mell rendszeres vizsgálata, és amennyiben bármilyen csomót érez, keresse fel orvosát.

Fogamzásgátlót szedő nőknél olykor jóindulatú májtumor, sőt egyes esetekben rosszindulatú daganat kialakulásáról számoltak be. Ezek a daganatok belső (hasüregi) vérzést okozhatnak.

Haladéktalanul forduljon orvosához, ha erős hasi fájdalmat észlel!

Néhány vizsgálat arra utal, hogy a fogamzásgátló tabletta hosszantartó szedése fokozza a méhnyakrák kialakulásának kockázatát. Az azonban nem egyértelmű, hogy ebben a szexuális viselkedés vagy más tényezők, mint például a humán papilloma vírus (HPV) milyen mértékben növelik a kockázatot.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Ily módon az egészségügyi szakemberek felhívhatják a figyelmét, ha kiegészítő fogamzásgátló módszereket kell alkalmaznia, és azt is megmondhatják, mennyi ideig szükséges ezt megtennie.

Mindenképpen említse meg orvosának, ha növényi alapanyagú készítményeket szed. Ha kezelőorvosán kívül más orvos vagy fogorvos ír Önnek gyógyszert, mondja el nekik és a gyógyszert kiadó gyógyszerésznek is, hogy Diane tablettát szed. Ők meg tudják mondani, hogy szükséges-e más fogamzásgátló módszert (pl. gumióvszert) alkalmaznia és meddig, vagy másik gyógyszert kell-e szednie.

Egyes gyógyszerek csökkenthetik a Diane hatékonyságát. Ezek közé tartoznak az alábbi betegségekben szedett gyógyszerek:

az epilepszia gyógyszerei (pl. primidon, fenitoin, barbiturátok karbamazepin, oxkarbamazepin, topiramat, felbamat),

a tuberkulózis kezelésére használatos szerek (pl. rifampicin, rifabutin),

a HIV fertőzés elleni szerek (pl. ritonavir, nevirapin),

egyéb fertőzéses betegségekre alkalmazott egyes antibiotikumok (pl. penicillinek, ampicillin, tetraciklinek, és grizeofulvin),

a közönséges orbáncfű gyógynövény (amelyet elsősorban depressziós hangulatok kezelésére alkalmaznak).

A Diane más gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet, pl.

 •  a ciklosporint tartalmazó gyógyszerekkel,
 •  az epilepszia ellenes lamotriginnel.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. Az orvosa vagy a gyógyszerésze kiegészítő óvintézkedéseket javasolhat a Diane tablettával együtt szedett gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatban.

Laboratóriumi vizsgálatok

Ha Önnél laboratóriumi vizsgálatra van szükség, közölje orvosával vagy a laboratóriumi szakemberekkel, hogy fogamzásgátló készítményt szed, mivel a szájon át alkalmazott fogamzásgátló gyógyszerek néhány vizsgálat eredményét befolyásolhatják.

Terhesség és szoptatás

Terhesség ideje alatt, sőt a terhesség gyanúja esetén a Diane nem szedhető.

Ha úgy gondolja, hogy teherbe esett, a Diane szedése alatt, azonnal hagyja abba a Diane szedését és forduljon orvosához.

Ha teherbe kíván esni, bármikor abbahagyhatja a Diane szedését (lásd "Ha abba kívánja hagyni a Diane tabletta szedését").

A szoptatás időszakában a Diane alkalmazása nem javallt.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nincs arra utaló adat, hogy a Diane befolyásolná a gépjárművezetéshez és gépkezeléshez szükséges képességeket.

Fontos információk a Diane egyes összetevőiről

A készítmény tablettánként 31 mg tejcukrot és 19 mg szacharózt is tartalmaz ezért, amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A DIANE BEVONT TABLETTÁT?

A Diane tablettát rendszeresen kell szedni, hogy a terápiás hatást és a szükséges fogamzásgátló védelmet biztosítsák. A kombinált orális fogamzásgátló gyógyszerek helyes szedése mellett kb. évi 1%-os a hibaarány. A Diane rendszertelen szedése közti vérzésekhez vezethet és veszélyeztetheti a terápiás hatást és fogamzásgátló biztonságot.

A Diane bevont tabletta csomag 21 tablettát tartalmaz. A csomagoláson minden tabletta mellett feltüntettük bevételének esedékes napját.

Adagolás

Minden nap vegyen be egy tablettát, szükség esetén egy kevés vízzel megkönnyítve a tabletta lenyelését. Igyekezzen minden nap hozzávetőleg ugyanabban az időpontban bevenni a gyógyszert.

A Diane bevont tabletta csomag 21 tablettát tartalmaz. A csomagoláson minden tabletta mellett feltüntettük bevételének esedékes napját.

A csomagolásra nyomtatott nyíl irányát követve, naponta egy tablettát kell bevennie, amíg kiürül a csomag.

Ezt követően 7 napon keresztül ne szedjen Diane tablettát.

A gyógyszerszünet rendszerint 2. vagy 3. napján megvonásos vérzés jelentkezik.

Az utolsó Diane tabletta bevétele utáni 8. napon kezdje újra a tabletta szedését, ne törődjön vele, ha vérzése ekkora még nem szűnt meg. Ily módon a hétnek mindig ugyanazon a napon kezdheti meg az újabb csomagot, és a havi vérzés is a hónapnak mindig ugyanazon napjain jelentkezik.

Az alkalmazás módja

Szájon át történő alkalmazásra.

Mikor kezdje el az első csomag Diane tabletta szedését?

Ha a megelőző hónapban nem szedett hormonális fogamzásgátlót:

A menstruációs ciklus (vagyis a havi vérzés) első napján kezdje el a Diane szedését a csomagoláson a hét aktuális napjának nevével megjelölt tablettával (ha például pénteken jelentkezett a havi vérzés, a "Péntek" feliratú tablettát válassza). Ezt követően a hét napjainak sorrendjében haladva szedje a Diane tablettát. A ciklus 2.-5. napján is elkezdheti a Diane tabletta szedését, ebben az esetben azonban (az első csomag esetében) 7 napon keresztül kiegészítő (barrier-elvű) fogamzásgátló módszereket is fogamzásgátlást alkalmaznia.

Kérdezze meg orvosát, ha nem biztos a kezdés időpontjában.

Ha más, kombinált fogamzásgátlóról, hüvelyi gyűrűről vagy fogamzásgátló tapaszról tér át a

Diane alkalmazására:

Az előzőleg használt készítmény utolsó tablettájának bevételét követő napon elkezdheti a Diane szedését (ne tartson gyógyszerszünetet). Ha a korábbi készítmény hormont nem tartalmazó tablettákat is tartalmazott, az utolsó hormont tartalmazó készítmény bevételét követő napon kezdje el szedni a Diane tablettát (ha nem biztos benne, hogy melyik a hormont tartalmazó illetve a hormont nem tartalmazó tabletta, kérje orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát). Későbbre is halaszthatja a Diane tablettára való áttérést, azonban legkésőbb az előző készítmény alkalmazása során előírt gyógyszerszünet befejeződése utáni (vagy az utolsó hormont nem tartalmazó tabletta bevételét követő) napon kezdheti el a Diane szedését. Abban az esetben, ha hüvelyi gyűrűről vagy transzdermális tapaszról tér át a Diane tablettára, az alkalmazását lehetőleg az eltávolítás napján kell elkezdeni, de legkésőbb akkor, amikor a következő felhelyezés esedékes lenne.

Ha követi ezeket az utasításokat nem szükséges kiegészítő fogamzásgátlást alkalmaznia

Ha csak progesztogént tartalmazó készítményről tér át a Diane szedésére:

Bármikor abbahagyhatja a progesztogént tartalmazó tabletta szedését, és a következő napon (a megszokott időpontban) már Diane tablettát vehet be. Mindazonáltal, ha a Diane szedésének első 7 napján nemi együttlétre kerül sor, kiegészítő (barrier-elvű) fogamzásgátló módszert is alkalmaznia kell.

Ha korábban injekciós készítményt kapott, vagy implantátumot ültettek be vagy levonorgesztrel tartalmú méhen belüli un. intrauterin rendszer (IUS) alkalmazásáról tér át a Diane szedésére:

A következő esedékes injekció beadásának időpontjában, vagy az implantátum vagy az intrauterin eszköz eltávolításának napján kezdje el a Diane szedését. Mindazonáltal, ha a gyógyszer szedésének első 7 napján nemi együttlétre kerül sor, kiegészítő (pl: óvszer) fogamzásgátló módszert is alkalmaznia kell.

Vetélés után:

Kövesse pontosan orvosa utasításait.

Szülés után:

Ha Ön röviddel ezelőtt szült, orvosa azt tanácsolhatja, hogy várja meg az első, normális lefolyású havi vérzést, és csak akkor kezdje el a Diane szedését. Olykor azonban korábban is elkezdhető a hormonális fogamzásgátlás; erről orvosának kell döntenie.

Ha a szülést követően élt nemi életet a Diane szedésének megkezdése előtt, először meg kell bizonyosodnia, hogy nem terhes, vagy meg kell várni a következő menstruációs vérzést.

Ha a szülést követően szoptat, és el akarja kezdeni a Diane szedését, kérjen tanácsot orvosától.

Kérjen tanácsot orvosától, ha nem biztos benne, hogy mikor kezdje el a gyógyszer szedését.

Ha az előírtnál több Diane tablettát vett be

Ha túl sok Diane tablettát vett be, vagy tudomására jut, hogy gyermek vett be néhányat, kérjen tanácsot orvosától vagy gyógyszerészétől.

A Diane túladagolása után nem észleltek súlyos egészségkárosodást. Ha túlságosan sok tablettát vett be, émelygés, hányás, és hüvelyvérzés jelentkezhet. Fiatal lányoknál hüvelyvérzés fordulhat elő.

Ha abba akarja hagyni a Diane szedését

Bármikor abbahagyhatja a tabletta szedését. Ha továbbra is el akarja kerülni a terhességet, kérje orvosa tanácsát a fogamzásgátlás Ön számára legmegfelelőbb módjával kapcsolatban. Ha azért hagyja abba a gyógyszer szedését, mert gyermeket szeretne, a fogamzást általában célszerű az első, természetes havi vérzés utánra halasztani. Ily módon ugyanis könnyebb kiszámítani a szülés várható időpontját.

Ha elfelejtette bevenni a Diane tablettát

ha 12 óránál rövidebb idő telt el a legutóbbi, esedékes gyógyszer bevételének tervezett időpontja óta, vegye be a kimaradt tablettát, majd a megszokott módon folytassa a Diane szedését. Ez esetben nem csökken a fogamzásgátlás hatékonysága.

ha 12 óránál több idő telt el a legutóbbi, esedékes gyógyszer bevételének időpontja óta, akkor a terhesség elleni védelem csökkenhet. Minél több gyógyszer bevételét mulasztotta el, annál nagyobb a terhesség kialakulásának veszélye. Ennek kockázata különösen akkor jelentős, ha a csomag megkezdését követő, vagy a kiürülését megelőző időszakban felejti el bevenni a gyógyszert. Ebben az esetben az ábra útmutatása szerint kell eljárnia. Attól függően, hogy a tabletta a ciklus melyik napján maradt ki, alkalmazzon kiegészítő fogamzásgátló módszert, pl. óvszert.

Az első héten 1 tablettát elfelejtett bevenni

Mielőbb vegye be a kimaradt adagot, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában ez egyszerre két tabletta bevételét jelenti. Ezt követően az előírt időpontokban kell szednie a gyógyszert, azonban 7 napon keresztül kiegészítő fogamzásgátló eszközt (pl. gumióvszert) is alkalmaznia kell. Ha a megelőző 7 napos időszakban nemi együttlétre került sor, nem zárható ki a terhesség lehetősége, ezért haladéktalanul forduljon orvosához.

A második héten 1 tablettát elfelejtett bevenni

Mielőbb vegye be a kimaradt adagot, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában ez egyszerre két tabletta bevételét jelenti. Ezután a szokásos módon kell folytatnia a készítmény szedését. Ebben az esetben nem csökken a fogamzásgátló hatás, ezért nem szükséges kiegészítő fogamzásgátló módszereket alkalmaznia.

A harmadik héten 1 tablettát elfelejtett bevenni

A következő 2 lehetőség közül választhat. Ezekben az esetekben nem szükséges kiegészítő fogamzásgátló módszereket alkalmaznia:

1. Mielőbb vegye be a kimaradt adagot, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt ez egyszerre két tabletta bevételét jelenti. Ezt követően az előírt időpontokban kell szednie a gyógyszert. A csomag kiürülése után haladéktalanul - gyógyszerszünet közbeiktatása nélkül - kezdje el a következő csomag szedését. Bár ebben az esetben csak a második csomag szedésének befejezésekor jelentkezik megvonásos vérzés, időközben pecsételő, vagy áttöréses vérzés léphet fel.

Vagy

2. Ne fejezze be a már megkezdett csomagot, hanem tartson (a kimaradt gyógyszerek napjait is beleszámítva) legfeljebb 7 napos gyógyszerszünetet, majd új csomagot megkezdve folytassa a készítmény szedését.

Figyelmeztetés

Abban az esetben, ha az aktuális csomag felhasználása során kimaradt néhány tabletta, és a gyógyszerszünet ideje alatt nem jelentkezik megvonásos vérzés, nem zárható ki a terhesség lehetősége. Beszélje meg orvosával, mielőtt elkezdené a következő csomagot.

Mi a teendő hányás vagy súlyos hasmenés esetén?

A Diane bevétele után 3-4 órán belül hány, vagy ha súlyos hasmenése van, fennáll a kockázata annak, hogy a készítmény hatóanyagai nem szívódnak fel teljes mértékben. Amennyiben a tabletta bevételét követő 3-4 órában hány, ez olyan, mintha elfelejtett volna bevenni egy tablettát. Így ebben az esetben kövese az elfelejtett tabletta bevételre vonatkozó útmutatást. Ha súlyos hasmenése van, keresse fel orvosát.

Mi a teendő váratlan hüvelyvérzés esetén?

A kombinált fogamzásgátlókhoz hasonlóan a Diane alkalmazásának első néhány hónapjában rendszertelen (pecsételő, vagy áttöréses) vérzés jelentkezhet a megvonásos vérzések közötti időszakokban. Lehetséges, hogy emiatt tisztasági betétet kell viselnie, azonban folytassa továbbra is az előírt módon a tabletták szedését. Amint szervezete alkalmazkodott a gyógyszer hatásaihoz, a rendszertelen vérzés is megszűnik (rendszerint 3 csomag felhasználása után). Ha makacsul fennáll, erősödik, vagy újból jelentkezik a vérzés, forduljon orvoshoz.

Mi a teendő, ha nem jelentkezik vérzés a tablettaszedés szünetében?

Ha minden gyógyszert rendesen bevett, nem hányt, nem volt súlyos hasmenése, és nem szedett más gyógyszert, nem valószínű, hogy terhes. Folytassa a Diane szokásos szedését.

Ha nem vette be rendesen a gyógyszert vagy ha a várt vérzés kétszer egymás után nem jelentkezik, előfordulhat, hogy teherbe esett. Azonnal keresse fel kezelőorvosát. Ne kezdje el a következő csomag szedését, amíg nem biztos benne, hogy nem terhes. Közben alkalmazzon nem hormonális fogamzásgátlást.

Mennyi ideig kell szedni a Diane tablettát?

Az alkalmazás ideje a klinikai kép súlyosságától függ. A kezelést általában több hónapon át kell folytatni.

Általában 3-4 hónapos Diane tablettával történő kezelés után a meglévő aknés bőrelváltozás gyógyulásához vezet. A haj és a bőr túlzsírosodása, valamint a zsíros bőrt gyakran kísérő hajhullás általában ennél hamarabb megszűnik. A szőrösödés enyhe formájában szenvedő nők esetében, különösen, ha az arcszőrzetük növekszik meg, az eredmény azonban csak hónapokig tartó kezelés után jelentkezik.

A tünetek rendeződése után ajánlott a Diane szedésének folytatása még 3-4 ciklusban. Amennyiben hetekkel vagy hónapokkal a gyógyszerszedés abbahagyása után kiújulás észlelhető, a Diane kezelést meg lehet ismételni. Ebben az esetben orvosa mérlegelheti a Diane újraadását. 4 hetes vagy annál hosszabb gyógyszermentes időszak utáni újrakezdés esetén mérlegelni kell a vénás tromboembólia kockázatát (lásd "Diane és a vérrögképződés veszélye" rész).

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Diane is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Súlyos mellékhatások

Lásd

"A Diane és a rákbetegség veszélye",

"A Diane és a vérrögképződés veszélye",

"A Diane fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" részeket.

Olvassa végig figyelmesen ezeket a részeket, és ha szükséges, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Az alábbi mellékhatásokat jelentették fogamzásgátló készítményeket használó nőknél:

Gyakori mellékhatások (100 betegből 1-10 érintett):

 • hányinger
 • hasi fájdalom
 • testsúlygyarapodás
 • fejfájás
 • depresszió vagy hangulatváltozás
 • emlőfájdalom, beleértve az emlő érzékenységet is

Nem gyakori mellékhatások (1000 betegből 1-10 érintett)

 • hányás
 • hasmenés
 • folyadékvisszatartás
 • migrén
 • csökkent szexuális érdeklődés
 • mellnövekedés
 • kiütés
 • csalánkiütés

Ritka mellékhatások (10 000 betegből 1-10 érintett)

 • kontaktlencse intolerancia
 • allergiás reakciók (túlérzékenység)
 • testsúlycsökkenés
 • növekedett szexuális érdeklődés
 • hüvelyfolyás
 • mellváladékozás
 • eritéma multiforme vagy nodózum (bőrbetegségek)

Örökletes angioödémában szenvedő nőknél az ösztrogént tartalmazó készítmények kiválthatják vagy súlyosbíthatják az angioödéma tüneteit (lásd 3. pont "A Diane fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" részt).

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A DIANE BEVONT TABLETTÁT TÁROLNI?

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Diane tablettát.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Diane tabletta

 •  A készítmény hatóanyaga 0,035 mg etinilösztradiol, 2,00 mg ciproteron-acetát tablettánként.
 •  Egyéb összetevők:

Mag: Magnézium-sztearát, talkum, povidon 25 000, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát

Bevonat: sárga vas-oxid E172, montán glikol viasz, glicerin 85%, povidon 700 000, titán-dioxid E171, makrogol 6000, talkum, kalcium-karbonát, szacharóz.

Milyen a Diane tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Bézs színű, kerek, mindkét oldalán domború bevont tabletták.

Csomagolás: 1 x 21 db, ill. 3 x 21 db bevont tabletta PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

További gyógyszerek cyproterone acetate;ethinylestradiol hatóanyaggal

Címkék: Hormon