• Dettol med külsőleges oldatos spray

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DETTOL MED KÜLSŐLEGES OLDATOS SPRAY ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    A Dettol Med külsőleges oldatos spray friss, kisebb sebek tisztítására, és a kisebb sebek fertőzése során gyakran felülfertőző baktériumok eltávolítására alkalmazható.

    A készítmény nem alkalmas a sebgyógyulás elősegítésére.

    Nem alkalmazható kiterjedt vagy súlyos sérülések esetén, és kizárólag alkalomszerű, helyi és rövid távú használatra szolgál. 24 óránként csak egyszer alkalmazható.

    A készítmény azonnal felhasználható, hígítást nem igényel.

    2. TUDNIVALÓK A DETTOL MED KÜLSŐLEGES OLDATOS SPRAY ALKALMAZÁSA ELŐTT

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: benzalkonium chloride
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: nem

    Ne alkalmazza a Dettol Med-et

    - 12 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél

    - ha allergiás (túlérzékeny) a benzalkónium-kloridra vagy a Dettol Med külsőleges oldatos spray egyéb összetevőjére.

    - A készítmény nem alkalmazható folyamatosan, illetve 24 órán belül egynél többször.

    Fokozott elővigyázatosság szükséges és alkalmazása kerülendő

    - A szemkörnyéki területeken, a füleknél a nemi szerveken, illetve a szájban. Véletlenszerű szembekerülés esetén a szemet nagy mennyiségű hideg vízzel ki kell mosni.

    - Nem szabad belélegezni. Kizárólag külsőleg használható!

    - Nem alkalmazható a testfelszín 5%-át meghaladó nagy kiterjedésű sérüléseknél (az 5% kb. a két térden és a két könyökön lévő kisebb sebeknek felel meg).

    A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

    A Dettol Med spray használata nem javasolt más hasonló készítmény alkalmazásával egyidejűleg, mert más gyógyszerekkel együtt alkalmazva a hatásait nem vizsgálták.

    Terhesség és szoptatás

    A terhesség és szoptatás idején történő alkalmazás várhatóan nem jár káros hatással, mert a bőrön keresztüli felszívódás minimális.

    Kapcsolódó cikkek

    szőrtüszőgyulladás
    Terhesség - haskeményedés - ismét

    Annak érdekében, hogy a szoptatott csecsemő szervezetébe ne juthasson be, szoptatás idején nem javasolt az emlőkön történő alkalmazása.

    Ha terhesség vagy szoptatás idején szeretné használni ezt a készítményt, kérje gyógyszerész vagy egészségügyi szakember tanácsát.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    A Dettol Med külsőleges oldatos spray nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

    3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A DETTOL MED KÜLSŐLEGES OLDATOS SPRAY-T?

    Ha orvosa másként nem rendeli, mindig pontosan az alábbiak szerint alkalmazza a Dettol Med külsőleges oldatos spray-t. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    Kizárólag külsőleges használatra!

    Első alkalommal, vagy ha hosszú idő után használja ismét, szükség lehet először a spray feltöltésére: néhányszor egy zsebkendőbe vagy hasonlóra fújja annak érdekében, hogy a sebre a teljes mennyiségű adag jusson.

    Felnőtteknek és 6 év feletti gyermekeknek: Permetezzen egyszer egy teljes adagot (a porlasztófej 1-2-szeri lenyomásával) mindegyik sebre és hagyja rajta öt percig. Szükség esetén egy tiszta zsebkendővel vagy vattával törölje le a felesleges folyadékot.

    1-6 év közötti gyermekeknek: Ha kérdései merülnek fel, használat előtt kérje ki gyógyszerész vagy egészségügyi szakember tanácsát. Permetezzen mindegyik sebre egyszer egy adagot (a porlasztófej 1-szeri lenyomásával) és hagyja rajta öt percig (egyszerre legfeljebb 4 sebre alkalmazható). Szükség esetén egy tiszta zsebkendővel vagy vattával törölje le a felesleges folyadékot.

    4-15 cm távolságból permetezze. Nem szabad belélegezni!

    A szappan hatástalaníthatja a spray-t, ezért egyidejűleg ne használjon szappant a seb megtisztítására.

    A spray a seb felnyílása esetén ismételten alkalmazható, de nem folyamatos alkalmazásra szolgál. 24 óránként egyszer használható, legfeljebb 3-5 napon át.

    Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban vagy aggódik a tünetei miatt, kérjük, forduljon egészségügyi szakemberhez.

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszer, így a Dettol Med külsőleges oldatos spray is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    A kisebb sebek tisztítására történő alkalmazás esetén nagyon ritkán jelentettek mellékhatásokat (10 000 felhasználó közül kevesebb, mint 1-nél), amelyek a következők voltak: bőrviszketés, bőrkiütések, irritáció, égő érzés, duzzanat, a bőr elszíneződése vagy kivörösödése. Előfordulhatnak reakciók a készítmény alkalmazásának helyén, például a bőr berepedése. Ilyen reakciók esetén hagyja abba a készítmény alkalmazását, és kérje ki gyógyszerész vagy egészségügyi szakember tanácsát. Ha Ön ekcémás, akkor a készítmény használata ezt súlyosbíthatja. Hajhullásról is beszámoltak.

    Ha bármely mellékhatás tartósan fennáll, ill. súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

    5. HOGYAN KELL A DETTOL MED KÜLSŐLEGES OLDATOS SPRAY-T TÁROLNI?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Dettol Med külsőleges oldatos spray-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

    A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz a Dettol Med

    A készítmény hatóanyaga: 0,20 m/m% benzalkónium-klorid.

    - Egyéb összetevők: propilén-glikol, nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát, dinátrium-hidrogén-foszfát-dodekahidrát, Mild Pine illatanyag, dinátrium-edetát-dihidrát, tisztított víz.

    Milyen a Dettol Med készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    A Dettol Med külsőleges oldatos spray tiszta, színtelen, enyhén fenyő illatú folyadék.

    A folyadék felhasználásra kész, adagoló pumpával ellátott, 10 ml-es vagy 100 ml-es sprayben van kiszerelve.

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba


    Címkék: DETTOL, ,

    További gyógyszerek benzalkonium chlorid... hatóanyaggal