DECHOLEST 10 mg filmtabletta

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DECHOLEST FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Decholest filmtabletta a sztatinok csoportjába tartozik, amelyek a lipid (vérzsír) szintet szabályozó gyógyszerek.

A Decholest filmtablettát a vérben lévő koleszterin-és trigliceridként ismert vérzsírok (lipidek) csökkentésére alkalmazzák, ha az alacsony zsírtartalmú diéta és az életmódbeli változtatások önmagukban nem hoznak kellő eredményt. Amennyiben Önnél emelkedett a szívbetegség kialakulásának kockázata, a Decholest filmtabletta alkalmazható a kockázat csökkentésére abban az esetben is, ha az Ön koleszterinszintje megfelelő. A kezelés alatt folytassa a standard alacsony koleszterintartalmú étrendet.

2. TUDNIVALÓK AZ DECHOLEST FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje az Decholest filmtablettát

- ha túlérzékeny (allergiás) az atorvasztatinra vagy bármely hasonló, a vérzsírszint csökkentésére alkalmazott gyógyszerre, vagy a gyógyszer egyéb összetevőjére- részletesebben lásd a 6. pontban.

- ha májbetegsége van, vagy volt korábban.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: atorvastatin

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

(30x (buborékfóliában)) (30x (buborékfóliában)) (30x (buborékfóliában))

- ha Önnél vérvizsgálat során a máj működését jellemző, tisztázatlan eredetű, kóros eredményt találtak.

- ha Ön fogamzóképes korú nő, és nem használ megbízható fogamzásgátló módszert

- ha terhes, vagy teherbe kíván esni.

- ha szoptat.

A Decholest fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A következőkben felsorolt okok miatt, a Decholest filmtabletta esetleg nem megfelelő az Ön számára:

- ha korábban agyvérzéssel járó szélütése (sztrók) volt, vagy az agyában korábbi sztrókból visszamaradó kicsi, folyadékkal telt üregek vannak,

- ha veseproblémái vannak,

- ha Önnél pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis) áll fenn,

- ha ismétlődő vagy tisztázatlan eredetű izomfájdalma volt, valamint ha Önnél, vagy a családjában izombetegség fordult elő,

- ha egyéb lipidcsökkentő gyógyszerekkel (pl. "sztatinok" vagy "fibrátok" néven ismert gyógyszerek) történő kezelés során korábban izomproblémái voltak,

- ha rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt iszik,

- ha kórelőzményében májbetegség szerepel,

- ha 70 évnél idősebb.

Kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt elkezdi szedni a Decholest filmtablettát

- Ha Önnek súlyos légzési elégtelensége van.

Ha a fentiek bármelyike igaz Önre, kezelőorvosa a Decholest filmtabletta kezelés megkezdése előtt és a kezelés során vérvizsgálatot rendelhet el az izmokat érintő mellékhatások kockázatának meghatározása céljából. Ismert, hogy bizonyos gyógyszerek egyidejű szedése során a vázizomzattal összefüggő mellékhatások, mint például a vázizomsejtek szétesésének (rabdomiolízis) a kockázata emelkedett (lásd. 2. pont "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek")..

Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi, orvosa szoros megfigyelés alatt fogja tartani, amennyiben Ön cukorbeteg, vagy fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Önnél valószínűleg fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Néhány gyógyszer megváltoztathatja a Decholest filmtabletta hatását, vagy a Decholest filmtabletta változtathatja meg ezek hatását. Az ilyen típusú kölcsönhatás az egyik, vagy mindkét gyógyszer hatásosságát csökkentheti. Ugyanakkor megnövelheti a mellékhatások súlyosságát, köztük a fontos, izomkárosodással járó állapot, a rabdomiolízisként ismert betegségét (leírását lásd a 4. pontban).

- a szervezet immunrendszerének működését befolyásoló gyógyszerek pl. ciklosporin

- bizonyos antibiotikumok vagy gombafertőzés elleni gyógyszerek pl. eritromicin, klaritromicin, telitromicin, ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol, flukonazol, pozakonazol, rifampicin, fuzidinsav

- a vérzsírszintet szabályozó egyéb gyógyszerek pl. gemfibrozil, egyéb fibrátok, kolesztipol

- anginára vagy magas vérnyomásra használt kalcium-csatorna blokkolók, pl. amlodipin, diltiazem,; szívritmusát szabályozó gyógyszerek pl. digoxin, verapamil,amiodaron,

- HIV kezelésére használt gyógyszerek pl. ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir stb.

- egyéb gyógyszerek, melyekről ismert, hogy kölcsönhatásba lépnek a Decholest filmtablettával: ezetimib (koleszterinszint-csökkentő), warfarin (amely csökkenti a vérrögképződést), szájon át szedendő fogamzásgátlók, sztiripentol (epilepszia kezelésére használt görcsgátló), cimetidin (gyomorégésre és fekélyekre), fenazon (fájdalomcsillapító) és savmegkötők (alumínium- vagy magnézium-tartalmú emésztési zavar esetén alkalmazott termékek),

- vény nélkül kapható gyógyszerek: orbáncfű.

Tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Decholest filmtabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Decholest filmtabletta alkalmazására vonatkozó utasításokért lásd 3. pont. Kérjük, vegye figyelembe a következőket:

Grapefruit lé:

Ne fogyasszon egy vagy két kis pohár grapefruit lénél többet naponta, mert a nagy mennyiségű grapefruit lé megváltoztathatja a Decholest filmtabletta hatását.

Alkohol:

A gyógyszer szedése során kerülje a nagy mennyiségű alkohol fogyasztását. További információért lásd 2. pont: "A Decholest filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható".

Terhesség és szoptatás

Ne szedje a Decholest filmtablettát, ha Ön terhes, vagy ha teherbe kíván esni.

Fogamzóképes korban lévő nők a Decholest filmtablettát kizárólag akkor szedhetik, ha megbízható fogamzásgátló módszereket alkalmaznak.

Ne szedje a Decholest filmtablettát, ha Ön szoptat.

A Decholest filmtabletta biztonságossága terhesség és szoptatás ideje alatt eddig még nem bizonyított.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Általában ez a gyógyszer nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Azonban ne vezessen, ha ez a gyógyszer befolyásolja a gépjárművezetéshez szükséges képességeit. Ne használjon eszközöket vagy gépeket, ha ez a gyógyszer befolyásolja az alkalmazáshoz szükséges képességeit

3. HOGYAN KELL SZEDNI A DECHOLEST FILMTABLETTÁT?

A kezelés megkezdése előtt a kezelőorvos koleszterinszegény diétát fog előírni, amit a Decholest filmtablettával történő kezelés ideje alatt is be kell tartania.

A Decholest filmtabletta szokásos kezdő adagja felnőtteknél és 10 éves vagy idősebb gyermekeknél naponta 1-szer 10 mg. Kezelőorvosa szükség esetén emelheti az adagot az Ön számára szükséges adag eléréséig. Kezelőorvosa az adagot 4 hetes vagy hosszabb időközönként fogja módosítani. A Decholest filmtabletta legnagyobb napi adagja felnőtteknél naponta egyszer 80 mg. míg gyermekeknél naponta egyszer 20 mg.

A Decholest filmtablettát kevés folyadékkal, egészben nyelje le. A tablettát a nap folyamán bármikor, étkezés közben vagy attól függetlenül beveheti, azonban próbálja meg a tablettát minden nap azonos időben bevenni.

A Decholest filmtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét

A Decholest filmtabletta-kezelés időtartamát kezelőorvosa határozza meg.

Kérdezze meg kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy a Decholest filmtabletta hatása túl erős vagy túl gyenge.

Ha az előírtnál több Decholest filmtablettát vett be

Ha véletlenül túl sok Decholest filmtablettát vett be, (többet, mint az Ön szokásos napi adagja) értesítse kezelőorvosát, vagy menjen el a legközelebbi kórházba.

Ha elfelejtette bevenni az Decholest filmtablettát

Ha elfelejt bevenni egy adagot, csak a következő adagot vegye be a szokásos időpontban..

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Decholest filmtabletta szedését

Ha további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, vagy abba szeretné hagyni a kezelést, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Decholest filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha a következő súlyos mellékhatások bármelyikét tapasztalja, hagyja abba a gyógyszer szedését, és azonnal értesítse kezelőorvosát vagy menjen el a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára.

Ritka: 10000-ből 1-10 beteget érint:

- Súlyos allergiás reakció, mely az arc, a nyelv és a torok duzzanatához vezet, amely súlyos légzési nehézséget okozhat.

- A bőr súlyos hámlásával és duzzanatával, a bőrön, szájban, a szemek és nemi szervek környékén felhólyagosodással és lázzal járó súlyos betegség. Rózsaszín-piros bőrkiütések különösen a tenyereken és talpakon, melyek felhólyagosodhatnak.

- Az izomgyengeséget, érzékenységet vagy fájdalmat kóros izomlebomlás is okozhatja, különösen, ha egyidejűleg rossz közérzet vagy magas láz jelentkezik, mely életet veszélyeztető lehet, és veseproblémákhoz vezethet.

Nagyon ritka: 10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint.

- Ha váratlan vagy szokatlan vérzés vagy véraláfutás jelentkezik Önnél, ez májbántalomra utalhat. Beszéljen orvosával, amint lehetséges.

A Decholest filmtabletta egyéb lehetséges mellékhatásai

Gyakori mellékhatások (100 -ból 1-10 beteget érint) közé tartozik:

- az orrjáratok gyulladása, torokfájás, orrvérzés

- allergiás reakciók

- a vércukorszint emelkedése (ha Ön cukorbeteg, folytassa vércukorszintjének gondos ellenőrzését),

- a vér kreatin-kináz-szintjének emelkedése

- fejfájás

- émelygés, székrekedés, puffadás, emésztési zavarok, hasmenés

- ízületi fájdalom, izomfájdalom és hátfájás

- kóros májműködésre utaló vérvizsgálati eredmények

Nem gyakori mellékhatások (1000 -ből 1-10 beteget érint) közé tartozik:

- étvágycsökkenés (anorexia), testtömeg-növekedés, vércukorszint-csökkenés (ha Ön cukorbeteg, folytassa vércukorszintjének gondos ellenőrzését)

- rémálmok, álmatlanság

- szédülés, a kéz, illetve a láb ujjainak zsibbadása vagy érzéketlensége, a fájdalom- és tapintásérzés csökkenése, az ízérzékelés megváltozása, emlékezetvesztés

- homályos látás

- zúgás a fülben és/vagy a fejben

- hányás, böfögés, felső és alsó hasi fájdalom, hasnyálmirigygyulladás, mely gyomorfájást okozhat (pankreatitisz)

- májgyulladás (hepatitisz)

- kiütés, bőrkiütés, bőrviszketés, csalánkiütés, hajhullás

- nyakfájás, az izmok fáradékonysága

- nagyfokú fáradtság, rossz közérzet, gyengeség, mellkasi fájdalom, duzzanat különösen a bokáknál, magasabb testhőmérséklet

- fehérvérsejtek jelenlétét kimutató vizeletvizsgálat

Ritka mellékhatások (10 000-ből 1-10 beteget érint) közé tartozik:

- látászavarok

- váratlan vérzés vagy véraláfutás

- epepangás (a bőr és a szemfehérje besárgulása)

- ínsérülés

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint) közé tartozik:

- allergiás reakció - tünetei lehetnek a hirtelen zihálás és mellkasi fájdalom vagy szorítás, a szemhéj, az arc, az ajkak, a száj, a nyelv vagy a torok duzzanata, légzési nehézség, ájulás

- halláscsökkenés

- férfiaknál és nőknél az emlő megnagyobbodása (ginekomasztia).

A következő mellékhatásokat jelentették néhány "sztatin" (azonos csoportba sorolható gyógyszer) alkalmazása során:

- szexuális zavarok

- depresszió

- légzési problémák, mint a tartós köhögés és/vagy légszomj vagy láz

- cukorbetegség. A cukorbetegségnek nagyobb a valószínűsége, amennyiben az Ön vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van. Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi orvosa megfigyelés alatt fogja tartani.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!

5. HOGYAN KELL A DECHOLEST FILMTABLETTÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer különleges tárolást nem igényel.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Decholest filmtabletta

- Az aktív hatóanyag az atorvasztatin. Minden filmtabletta 10 mg, 20 mg vagy 40 mg atorvasztatint tartalmaz (atorvasztatin-kalcium formájában).

- Egyéb összetevők: mannit, mikrokristályos cellulóz, kalcium-karbonát, povidon, kroszkarmellóz-nátrium, nátrium-lauril-szulfát, vízmentes kolloid szilicium, magnézium-sztearát, hipromellóz, titán-dioxid, makrogol 6000, talkum.

Milyen a Decholest filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A 10 mg-os tabletta: fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, átmérő: 7 mm.

A 20 mg-os tabletta: fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, átmérő: 9 mm.

A 40 mg-os tabletta: fehér, ovális, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, méretek: 8,2 x 17 mm.

4, 7, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 84, 98, 100, 200 (10 x 20 db) vagy 500 db filmtabletta (minden hatáserősségben) Alu/PVC/PVDC/Alu buborékcsomagolásban és dobozban

vagy

10, 20, 30, 50, 100, 200 db filmtabletta (minden hatáserősségben) HDPE tartályban garancia záras LDPE kupakkal lezárva

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Címkék: Koleszterincsökkentő, Sztatin, Koleszterin, Vérzsír

További gyógyszerek atorvastatin hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Koleszterincsökkentők kategóriában