DALIA 75 µg/20 µg bevont tabletta

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DALIA BEVONT TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Dalia bevont tabletta egy kombinált orális (szájon át alkalmazandó) fogamzásgátló. Minden bevont tabletta kétféle női nemi hormont, gesztodént (progesztagént) és etinilösztradiolt, tartalmaz kis mennyiségben.

Mivel a dobozban található tabletták hatóanyaga és azok mennyisége azonos, a Dalia bevont tablettát úgynevezett monofázisos orális fogamzásgátló készítménynek nevezik. Hatóanyagainak csekély mennyisége miatt a Dalia bevont tabletta alacsony dózisú orális fogamzásgátlónak tekinthető.

A Dalia bevont tabletta a nemkívánt terhesség megelőzésére alkalmazható. Az előírásoknak megfelelően szedett gyógyszer csaknem teljes védelmet nyújt a nemkívánt terhességgel szemben.

Általános információk

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: ethinylestradiol
gestodene

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

(1x21x) (3x21x)

A betegtájékoztatóban több olyan esetet megemlítünk, amikor a készítmény szedését azonnal abba kell hagyni, ill. csökkenhet a fogamzásgátlás hatékonysága. Ezekben az esetekben tartózkodnia kell a nemi együttléttől, vagy más, nem-hormonális eljárásokhoz - pl. óvszer vagy egyéb barrier elvű fogamzásgátló módszer - kell folyamodnia. Ne hagyatkozzon a naptár-módszerre, és az ébredési testhőmérséklet alapján se próbálja megállapítani az ovuláció időpontját. Ezek a módszerek megbízhatatlanok lehetnek, ugyanis a fogamzásgátló módosítja a testhőmérséklet, ill. a menstruációs ciklus során bekövetkező méhnyak-nyák összetételének változásait.

A többi fogamzásgátlóhoz hasonlóan a Dalia bevont tabletta sem nyújt védelmet a HIV-fertőzéssel (AIDS betegséggel) és a többi, nemi úton terjedő betegséggel szemben.

2. TUDNIVALÓK A DALIA BEVONT TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ha az alább felsorolt betegségek valamelyikében szenved, ne szedjen kombinált fogamzásgátló tablettát. Tájékoztassa orvosát, mielőtt elkezdené szedni a készítményt. Elképzelhető, hogy orvosa más típusú készítményt javasol, vagy egészen más jellegű (nem-hormonális) fogamzásgátló módszert ajánl Önnek.

Ne szedje a Dalia bevont tablettát

Ha Ön allergiás (túlérzékeny) az etinilösztradiolra vagy a gesztodénre, vagy a Dalia bevont tabletta bármely összetevőjére.

Ha keringési betegségben szenved, vagy korábban volt ilyen betegsége: különös tekintettel minden olyan állapotra, mely trombózissal (vérrögképződéssel) jár az alsó végtagok ereiben (mélyvénás trombózis), a tüdő érrendszerében (tüdőembólia), a koszorúerekben (szívroham), vagy más szervek érrendszerében (lásd még "A Dalia bevont tabletta és a trombózis veszélye" című szakaszban).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha agyi történése (sztrókja) van vagy volt (sztrók: agyi ér elpattanása vagy vérrögképződés miatti elzáródása okozhatja).

Ha szívroham tüneteire jellemző panaszokat észlel, vagy korábban kezelték ilyen jellegű panaszok miatt (pl. szorítójellegű mellkasi fájdalom).

Ha van, vagy volt olyan migrénje (súlyos, fél oldalra lokalizálódó fejfájás), amelyet látászavarok, beszédképtelenség, gyengeség vagy a test bármely részén észlelt zsibbadás kísért.

Ha érrendszeri szövődményeket okozó cukorbetegségben (diabetes mellitus) szenved.

Ha olyan hasnyálmirigy-gyulladása van vagy volt, ami esetén a vérben túl magas bizonyos zsírok szintje.

Ha sárgaságban (a bőr sárgás elszíneződése) vagy súlyos májbetegségben szenved.

Ha olyan daganata van vagy volt, amely növekedését befolyásolják a nemi hormonok (például emlőrák, vagy a nemi szervek daganatai).

Ha jó- vagy rosszindulatú májdaganata van vagy volt.

Ha tisztázatlan okú hüvelyvérzést észlel.

Ha Ön terhes vagy ezt gyanítja.

Abban az esetben, ha fogamzásgátló készítmény alkalmazásának ideje alatt fordul elő Önnél bármelyik, a felsoroltak közt lévő kórkép, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését, és forduljon orvosához. Ezzel egy időben térjen át más, nem-hormonális fogamzásgátló módszer alkalmazására.

A Dalia bevont tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

A következőkben felsorolt betegségekben/állapotokban csak fokozott felügyelettel szedhető a Dalia bevont tabletta. Ezért mindenképpen tájékoztassa orvosát, ha a következők közül bármelyik vonatkozik Önre:

- dohányzik;

- cukorbetegségben szenved;

- testsúlyfelesleggel küszködik;

- magas a vérnyomása (hipertónia);

- szívbillentyű-betegségben, vagy szívritmus-zavarban szenved;

- vénagyulladása van (felületes vénák gyulladása, felületes flebitisz);

- visszerességben szenved;

- legközelebbi rokonai közül bárki trombózisban betegedett meg, netán szívrohamot, vagy szélütést szenvedett;

- migrénes fejfájások gyötrik;

- epilepsziában ("rángógörcs") szenved;

- magas vérének, vagy közelebbi rokonai közül bárkinek a koleszterin vagy triglicerid szintje (lipidek);

- legközelebbi rokonai közül valakinek már volt mellrákja;

- máj- vagy epebetegségben szenved;

- Crohn-betegségben vagy kolitisz ulcerózában (gyulladásos bélbetegségben) szenved;

- szisztémás lupusz eritematózuszban szenved (SLE - testszerte megnyilvánuló krónikus autoimmun betegség, mely leginkább a bőrt érinti);

- hemolitikus urémiás szindrómában szenved (HUS - a véralvadás veseelégtelenséghez társuló zavara);

- sarlósejtes vérszegénységben szenved;

- olyan betegsége van vagy volt, mely terhesség vagy nemi hormonok alkalmazása alatt jelentkezett, vagy rosszabbodott, mint pl. halláskárosodás, profíria (a vörös pigment metabolizációjának zavara), terhességi herpesz (bőrkiütés hólyagocskákkal a terhesség alatt), idegrendszeri rendellenességek (Sydenham chorea - olyan betegség, mely a test hirtelen mozgásaival jár);

- kloazmája van, vagy erre hajlamos (a bőr, különösen az arcbőr sárgásbarna, foltos elszíneződése); ebben az esetben ne vigye túlzásba a napozást, és kerülje az ultraibolya sugárzást;

- ha örökletes angioödémában szenved, az ösztrogén tartalmú gyógyszerek kiválthatják, vagy súlyosbíthatják az angioödéma tüneteit. Feltétlenül keresse fel orvosát, amennyiben az angioödéma tüneteit tapasztalja, úgymint duzzadt arc, nyelv és/vagy garat és/vagy nyelési nehézségek, ill. csalánkiütéshez társuló légzési nehézségek.

Abban az esetben, ha a gyógyszer szedésének ideje alatt fordulnak elő/alakulnak ki a felsorolt körülmények/állapotok, forduljon orvosához.

A Dalia bevont tabletta és a trombózis veszélye

A trombózis a vér rögösödése, a keletkező vérrögök elzárhatják az ereket.

Trombózis többek között az alsó végtagok visszereiben alakul ki (mélyvénás) trombózis. Ha a vérrög elszabadul a vénákból, ahol fokozatosan növekszik, elsodródhat és elérheti, elzárhatja a tüdő verőereit, tüdőembóliát okozhat (pulmonális embólia). A mélyvénás trombózis ritka betegség. A vénás tromboembólia kialakulásának kockázata az első évben a legmagasabb a kombinált fogamzásgátlót először alkalmazó nők körében.

Vénás tromboembolizáció fogamzásgátlót szedőkben és nem szedőkben egyaránt kialakulhat. Olykor terhesség ideje alatt alakul ki trombózis. A hormonális fogamzásgátlókat szedő nőknél valamivel nagyobb a trombózis kockázata a gyógyszert nem szedőkénél, azonban jelentősen kisebb a terhesség ideje alatt fenyegető kockázatnál.

Rendkívül ritkán a szív koszorúereiben, vagy az agyi erekben is képződhetnek vérrögök, ekkor szívroham, ill. "szélütés" következik be. Ritkaságszámba megy a máj, a tápcsatorna, a vese, vagy a szem ereinek rögösödése.

Szórványos esetekben súlyos, maradandó károsodást, sőt halált is okozhat a trombózis.

Az életkor előrehaladtával nő a szívroham és a szélütés kockázata. A dohányzás is jelentősen fokozza ennek veszélyét. Ha a fogamzásgátló használata mellett dönt, abba kell hagynia a dohányzást, különösen, ha már elmúlt 35 éves.

Ha magasvérnyomás betegsége (hipertónia) a fogamzásgátló alkalmazásának ideje alakul ki, előfordulhat, hogy orvosa javaslatára abba kell hagynia a készítmény szedését.

Műtét után, vagy tartós mozgáskorlátozottság (pl. a végtagok gipszrögzítése, vagy sínezése) esetén átmenetileg fokozódik a mélyvénás trombózis kockázata. A fogamzásgátlót szedő nők még nagyobb veszéllyel néznek szembe. Ezért ha Ön kórházi kezelés, vagy műtét előtt áll, feltétlenül közölje orvosával, hogy fogamzásgátlót szed. Lehetséges, hogy az orvos azt javasolja, hogy néhány héttel a tervezett műtét vagy a tartós ágyhoz kötöttséggel, mozgáskorlátozottsággal járó kezelés előtt hagyja abba a gyógyszer szedését. Gyógyulása után szintén orvosa dönti el, hogy mikor kezdheti újra a fogamzásgátló szedését.

Trombózis kialakulását jelző panaszok és tünetek megjelenése esetén hagyja abba a gyógyszer szedését és haladéktalanul kérje orvosa tanácsát (lásd 3. pont).

A Dalia bevont tabletta és a rákbetegség veszélye

Fogamzásgátlót szedő nőknél valamivel gyakrabban észlelnek emlőrákot, mint tablettát nem szedő kortársaiknál. A fogamzásgátló szedésének abbahagyása után 10 év alatt megszűnik ez a csekély különbség. Nem ismert, hogy valóban a készítmény okozza-e az emlőrák gyakoriságának kismértékű növekedését. Az eredményeket befolyásolhatja, hogy a fogamzásgátlót szedő nők egészségi állapotát gyakrabban ellenőrzik, ezért ebben a csoportban többek között az emlőrákot is korábbi stádiumban ismerik fel.

Fogamzásgátlót szedő nőknél olykor jóindulatú májtumor, sőt még ritkábban rosszindulatú daganat kialakulásáról számoltak be. Ezek a daganatok belső (hasüregi) vérzést okozhatnak. Haladéktalanul forduljon orvosához, ha erős hasi fájdalmat észlel!

A legfontosabb kockázati tényező a méhnyakrák szempontjából a fennálló HPV (humán papilloma vírus) fertőzés. Egyes epidemiológiai vizsgálatok azt találták, hogy a tartós kombinált fogamzásgátló tablettaszedés tovább ronthatja ezt a fokozott kockázatot. Ellentmondások vannak arra vonatkozóan, hogy ezt a megnövekedett kockázatot valóban a tabletta okozza-e, mivel az eredményt egyéb zavaró hatások is befolyásolhatják (pl. a méhnyakrák rendszeres szűrése vagy a barrier fogamzásgátló módszert alkalmazó szexuális magatartás).

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Kérjük, feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Egyes gyógyszerek csökkenthetik a fogamzásgátlók hatékonyságát.

Ezek közé tartoznak például az epilepszia gyógyszerei (pl. primidon, fenitoin, barbiturátok, karbamazepin, oxkarbamazepin, topiramát, felbamát), a tuberkulózis kezelésére használatos szerek (pl. rifampicin, rifabutin), a HIV fertőzés elleni szerek (pl. ritonavir, nevirapin), egyéb fertőzéses betegségekre alkalmazott antibiotikumok (pl. penicillinek, tetraciklinek, grizeofulvin), valamint a közönséges orbáncfű nevű gyógynövény (amelyet elsősorban depressziós hangulatok kezelésére alkalmaznak).

A Dalia bevont tabletta más gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet, pl. a ciklosporint tartalmazó gyógyszerekkel, vagy az epilepszia ellenes lamotriginnel.

A Dalia bevont tabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

A tablettát egészben kell bevenni, szükség szerint kevés folyadékkal.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség ideje alatt, sőt a terhesség gyanúja esetén sem szedhető a Dalia bevont tabletta. Ha az a gyanúja, hogy terhes lett a Dalia bevont tabletta használata alatt, mihamarabb forduljon kezelőorvosához.

A szoptatás időszakában általában nem javasolt a Dalia bevont tabletta alkalmazása. Mindazonáltal, ha ezt szükségesnek tartja, kérje orvosa tanácsát.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem észlelték, hogy a készítmény befolyásolná a gépjárművezetéshez szükséges képességeket.

Fontos információk a Dalia bevont tabletta egyes összetevőiről

A Dalia bevont tabletta laktóz-monohidrátot (tejcukor) és szacharózt (nádcukor) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A DALIA BEVONT TABLETTÁT?

A Dalia bevont tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.

Mikor és hogyan kell bevenni a gyógyszert?

A kombinált orális fogamzásgátló gyógyszerek helyes szedése mellett kb. évi 1%-os a teherbeesési arány. A teherbeesés aránya magasabb lehet, ha kimarad egy tabletta, vagy ha nem megfelelőképpen szedik a gyógyszert.

Egy csomag Dalia készítmény 21 db bevont tablettát tartalmaz. A csomagoláson minden bevont tabletta mellett feltüntettük bevételének esedékes napját. Igyekezzék minden nap hozzávetőleg ugyanabban az időpontban bevenni a gyógyszert, például reggeli után. 21 tablettát kell 21 nap alatt bevennie (egy bevont tablettát naponta) és az ezt követő 7 nap során ne vegyen be tablettát. A 7 napos gyógyszerszünet során rendszerint menstruációs vérzés jelentkezik (megvonásos vérzés). Ez rendszerint az utolsó tabletta bevételét követő 2-3. napon következik be. A legutóbbi tabletta bevétele utáni 8. napon kezdje újra a Dalia bevont tabletta szedését, ne törődjön vele, ha vérzése ekkora még nem szűnt meg. Ily módon a hétnek mindig ugyanazon a napján kezdheti meg az újabb csomagot, és a havi vérzés is a hónapnak mindig ugyanazon napjain jelentkezik.

Az első csomag Dalia bevont tabletta szedése:

Ha a megelőző hónapban nem szedett hormonális fogamzásgátlót:

A menstruációs ciklus, vagyis a havi vérzés első napján kezdje el a Dalia bevont tabletta szedését. A csomagoláson a hét aktuális napjának nevével megjelölt bevont tablettát vegye be. Ha például szerdán jelentkezett a havi vérzés, a "Szerda" feliratú tablettát válassza. Ezt követően a nyilakkal megjelölt iránynak megfelelően szedje a tablettát naponta egyesével, amíg mind a 21 tablettát be nem vette. Ebben az esetben a Dalia bevont tabletta hatása azonnal jelentkezik és nincs szükség további kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazására.

A ciklus 2-5. napján is elkezdheti a gyógyszer szedését, ebben az esetben azonban az első csomag esetében a ciklus első 7 napján keresztül kiegészítő (barrier-elvű) fogamzásgátló módszereket is alkalmaznia kell.

Ha más, kombinált fogamzásgátló tablettáról, vagy (fogamzásgátló) tapaszról tér át a Dalia bevont tabletta alkalmazására:

Az előzőleg használt készítmény utolsó tablettájának bevételét követő napon elkezdheti a Dalia bevont tabletta szedését (ez azt jelenti, hogy ne tartson gyógyszerszünetet). Ha a korábbi készítmény inaktív tablettákat is tartalmazott, az utolsó aktív (hormont tartalmazó) tabletta bevételét követő napon kezdje el szedni a készítményt, (ha nem biztos benne, hogy melyik az aktív, ill. az inaktív bevont tabletta, kérje orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát). Későbbre is halaszthatja a Daliára való áttérést, azonban legkésőbb az előző készítmény alkalmazása során előírt gyógyszerszünet befejeződése utáni (vagy az utolsó inaktív tabletta bevételét követő) napon kezdheti el alkalmazását.

Transzdermális fogamzásgátló tapaszról való áttérés esetében a Dalia bevont tabletta szedését lehetőleg a tapasz eltávolításának napján kell elkezdeni, de legkésőbb akkor, amikor a következő tapasz felhelyezése esedékes lenne.

Ha betartja ezeket az előírásokat, nem szükséges további kiegészítő fogamzásgátlási módszerekhez folyamodnia.

Ha korábban kizárólag progesztogént tartalmazó készítményt (minitablettát) használt:

Bármikor abbahagyhatja a minitabletta szedését, és a következő napon, a megszokott időpontban már Dalia bevont tablettát vehet be. Mindazonáltal, ha a Dalia bevont tabletta szedésének első 7 napján nemi együttlétre kerül sor, kiegészítő (barrier-elvű) fogamzásgátló módszert is alkalmaznia kell.

Ha injekciós készítmény, implantátum, vagy méhen belüli progeszteron tartalmú fogamzásgátló eszköz (IUD) használatáról tér át Dalia bevont tabletta szedésére:

A következő esedékes injekció beadásának időpontjában, illetve az implantátum vagy az IUD eltávolításának napján kezdje el a Dalia bevont tabletta szedését. Mindazonáltal, ha a Dalia bevont tabletta szedésének első 7 napján nemi együttlétre kerül sor, kiegészítő (barrier-elvű) fogamzásgátló módszert is alkalmaznia kell.

Szülés után:

Ha Ön röviddel ezelőtt szült, orvosa azt tanácsolhatja, hogy várja meg az első, normális lefolyású havi vérzést, és csak akkor kezdje el a gyógyszer szedését. Olykor azonban korábban is elkezdhető a hormonális fogamzásgátlás. Erről kérdezze meg orvosát. Ha Ön szoptatja csecsemőjét, és szükségesnek tartja Dalia bevont tabletta szedését, szintén kérdezze meg orvosát!

Vetélés vagy terhesség-megszakítás után:

Kérdezze meg orvosát.

Ha az előírtnál több Dalia bevont tablettát vett be

Nem számoltak be súlyos egészségkárosodásról több mint egy Dalia bevont tabletta bevételét követően. Ha túlságosan sok gyógyszert vett be, émelygés, hányás, és hüvelyvérzés jelentkezhet. Feltétlenül forduljon orvoshoz, ha gyermek vette be a készítményt!

Ha elfelejtette bevenni a gyógyszert

ha 12 óránál rövidebb idő telt el a legutóbbi, esedékes adag bevételének tervezett időpontja óta, nem csökken a fogamzásgátlás hatékonysága. Amint észleli, vegye be a kimaradt tablettát, majd a megszokott módon folytassa a Dalia bevont tabletta szedését.

ha 12 óránál hosszabb idő telt el a legutóbbi, esedékes adag bevételének tervezett időpontja óta, csökken a fogamzásgátlás hatékonysága. Minél több adag bevételét mulasztotta el, annál nagyobb a terhesség kialakulásának esélye. Ennek lehetősége különösen akkor jelentős, ha a csomag megkezdését követő, vagy a kiürülését megelőző időszakban felejti el bevenni a gyógyszert. Ebben az esetben a következő útmutatások szerint kell eljárnia.

Több tablettát felejtett el bevenni

Kérje orvosa tanácsát.

Az első héten 1 tablettát felejtett el bevenni

Mielőbb vegye be a kimaradt tablettát (még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában 2 tabletta bevétele szükséges), majd folytassa a készítmény szedését az előírt időpontokban. A következő 7 napon további kiegészítő fogamzásgátló eszközt (pl. barrier elvű fogamzásgátló eszközt) is alkalmaznia kell.

Ha a megelőző 7 napos időszakban nemi együttlétre került sor, nem zárható ki a terhesség lehetősége, ezért haladéktalanul forduljon orvosához. Azonnal orvoshoz kell fordulnia.

A második héten 1 tablettát felejtett el bevenni

Mielőbb vegye be a kimaradt tablettát (még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában 2 tabletta bevétele szükséges), majd folytassa a készítmény szedését az előírt időpontokban. Ebben az esetben nem csökken a fogamzásgátló hatás, ezért nem szükséges kiegészítő fogamzásgátló módszereket alkalmaznia.

A harmadik héten 1 tablettát felejtett el bevenni

A következő lehetőségek közül választhat anélkül, hogy kiegészítő fogamzásgátló módszereket kellene alkalmaznia.

Mielőbb vegye be a kimaradt tablettát (még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában 2 tabletta bevétele szükséges), majd folytassa a készítmény szedését az előírt időpontokban. A csomag kiürülése után haladéktalanul - gyógyszerszünet közbeiktatása nélkül - kezdje el a következő csomag Dalia bevont tabletta szedését. Bár ebben az esetben csak a második csomag szedésének befejezésekor jelentkezik megvonásos vérzés, időközben pecsételő, vagy áttöréses vérzés léphet fel

vagy

hagyja abba a tabletták szedését a már megkezdett csomagból és tartson 7 napos gyógyszerszünetet (a kimaradt gyógyszerek napjait is beleszámítva). Ezt követően új csomagot megkezdve folytassa a készítmény szedését. Amennyiben ezt a lehetőséget választja, a megszokott napon kezdheti el az új csomagot.

Abban az esetben, ha az aktuális csomag felhasználása során kimaradt néhány tabletta, és a gyógyszerszünet ideje alatt nem jelentkezik megvonásos vérzés, nem zárható ki a terhesség lehetősége. Ebben az esetben a következő csomag megkezdése előtt forduljon orvosához.

Ha abba akarja hagyni a Dalia bevont tabletta szedését

Bármikor abbahagyhatja a Dalia bevont tabletta szedését. Ha azért hagyja abba a gyógyszer szedését, mert gyermeket szeretne, a fogamzást általában célszerű az első, természetes havi vérzés utánra halasztani. Ily módon ugyanis könnyebb kiszámítani a szülés várható időpontját.

Ha továbbra is el akarja kerülni a terhességet, kérje orvosa tanácsát egyéb fogamzásgátló módszerekkel kapcsolatban.

Mi a teendő, ha

- emésztőrendszeri rendellenesség jelentkezik (pl. hányás, súlyos hasmenés)

Hányás vagy súlyos hasmenés esetén nem biztosított a készítmény hatóanyagainak teljes felszívódása. Amennyiben a tabletta bevételét követő 3-4 órában hány, az eredmény olyan, mintha elfelejtett volna bevenni egy tablettát. Ebben az esetben kövesse az elfelejtett tabletta bevételre vonatkozó útmutatást. Ha súlyos hasmenése van, keresse fel orvosát.

- késleltetni szeretné a havi vérzést

Ha késleltetni szeretné a havi vérzést, kezdje el a következő csomag DALIA szedését az előző csomag kiürülése utáni nap, gyógyszerszünet nélkül. A második csomag kiürüléséhez szükséges ideig folytathatja a tabletták szedését. Ha szeretné, hogy megvonásos vérzése jelentkezzen, egyszerűen hagyja abba a tabletták szedését. A második csomag szedése alatt áttöréses, vagy pecsételő vérzés jelentkezhet. Tartson 7 napos gyógyszerszünetet, majd kezdje meg a következő csomag szedését.

- meg szeretné változtatni a havi vérzés kezdetének napját

Ha az útmutatásokat pontosan betartva szedte a készítményt, négyhetenként, minden hónapban nagyjából ugyanazon a napon jelentkezik a havi vérzés. Ha más napra szeretné áthelyezni a menstruáció kezdetének napját, rövidítse meg (sohase hosszabbítsa) a következő gyógyszerszünetet. Tegyük fel, hogy általában pénteken kezdődik a havi vérzés, Ön azonban azt szeretné, ha inkább kedden (vagyis 3 nappal korábban jelentkezne). Ennek érdekében kezdje 3 nappal korábban a következő csomag gyógyszereinek szedését. Ha túlságosan rövid (pl. 3 nap vagy rövidebb) a gyógyszerszünet, előfordulhat, hogy annak ideje alatt nem lép fel megvonásos vérzés. Ugyanakkor a következő csomag alkalmazásának ideje alatt áttöréses, ill. pecsételő vérzés jelentkezhet.

- váratlanul hüvelyvérzés jelentkezett

Bármely kombinált fogamzásgátló használata alatt jelentkezhet rendszertelen (pecsételő, vagy áttöréses) vérzés a szabályosan ismétlődő menstruációs vérzések közötti időszakban. Lehetséges, hogy emiatt tisztasági betétet kell viselnie, azonban folytassa továbbra is az előírt módon a gyógyszer szedését. Amint szervezete alkalmazkodott a gyógyszer hatásaihoz, a rendszertelen vérzés is megszűnik (rendszerint 3 csomag felhasználása után). Ha a probléma makacsul fennáll, erősödik, vagy egy szabályos ciklust követően újból jelentkezik a vérzés, forduljon orvoshoz.

- elmaradt egy havi vérzés

Ha pontosan az útmutatásoknak megfelelően szedte a készítményt, nem hányt, és nem szedett más gyógyszereket, szinte kizárt a terhesség lehetősége. Szedje tovább a Daliát a megszokott módon.

Ha egymás után kétszer is elmarad a havi vérzés, lehetséges, hogy teherbe esett. Haladéktalanul forduljon orvoshoz! Ne kezdje el a következő csomag szedését, amíg orvosa nem zárta ki a terhesség lehetőségét!

Rendszeres orvosi ellenőrzés

A fogamzásgátló szedésének ideje alatt orvosa rendszeres időközönként ellenőrzi az Ön egészségi állapotát.

Mielőbb forduljon orvoshoz, ha:

- bármilyen változást észlel egészségi állapotában, különösképpen az ebben a tájékoztatóban említettek esetében. Ne feledkezzék meg arról se, ha legközelebbi hozzátartozóin alakulnak ki az említett betegségek;

- csomót tapint az emlőjében;

- egyéb gyógyszerek alkalmazása válik szükségessé (lásd még az "Egyéb gyógyszerek egyidejű alkalmazása" című részt")

- műtét, vagy tartós mozgáskorlátozottsággal járó kezelés előtt áll (legalább 4 héttel korábban kérje orvosa tanácsát);

- szokatlanul erős hüvelyvérzés jelentkezik;

- a készítmény alkalmazásának első hetében elfelejt bevenni egy vagy több tablettát, ill. a megelőző 7 napos időszakban nemi együttléte volt;

- súlyos hasmenése van;

- a készítmény alkalmazása során két alkalommal elmarad a megvonásos vérzés, vagy gyanítja, hogy terhes (kizárólag orvosa javaslatára kezdje el a következő csomag Dalia szedését).

Hagyja abba a gyógyszer szedését és haladéktalanul forduljon orvoshoz, ha a következő, trombózis, szívinfarktus, vagy szélütés gyanúját felvető panaszokat és tüneteket észleli:

- szokatlan köhögés gyötri;

- légszomj gyötri;

- erős alsó végtagi fájdalom jelentkezik, vagy jelentős duzzanat alakul ki;

- heves, esetleg bal karjába sugárzó mellkasi fájdalmat érez;

- szokatlan, heves, és hosszan tartó fejfájás, vagy migrénes roham jelentkezik;

- részben, vagy teljesen elveszítette a látását, vagy kettős látás alakult ki;

- beszéde zavarttá, ill. nehezítetté vált;

- hirtelen megváltozik, tompul a hallása, szaglása, vagy ízérzékelése;

- szédülés, vagy ájulás fordult elő;

- bármely testtáján izomgyengeség, vagy zsibbadás jelentkezik;

- erős hasi fájdalmat érez.

Az imént felsorolt panaszok és tünetek bővebb magyarázatát a tájékoztató más szakaszaiban találja meg.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásáról, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, a Dalia bevont tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Forduljon orvosához, ha nem kívánt hatás jelentkezik, ill. változást észlel egészségi állapotában - különösen, ha ezek súlyosak vagy tartósak, és megítélése szerint a készítmény szedésével állnak összefüggésben.

Jelentős mellékhatások

A hormonális fogamzásgátlók jelentős mellékhatásait, és azok tüneteit lásd "A Dalia bevont tabletta és a trombózis veszélye/A Dalia bevont tabletta és a rákbetegség veszélye" című szakaszokban.

Kérjük, olvassa végig figyelmesen ezeket a szakaszokat, és ha szükséges, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Egyéb lehetséges mellékhatások

Az etinilösztradiol és gesztodén kombinációs fogamzásgátlót szedő nőknél megfigyelt mellékhatások, melyeknél az ok-okozati viszony nem bizonyított, de nem is kizárt, a következőek: Ezek a mellékhatások főleg az első néhány hónap alatt jelentkezhetnek és enyhülnek a tartós használat során.

Ezen mellékhatásokat gyakoriságok szerint csoportosították:

nagyon gyakori: 10 betegből több mint 1 esetében fordul elő

gyakori: 100 betegből 1-10 esetében fordul elő

nem gyakori: 1 000 betegből 1-10 esetében fordul elő

ritka: 10 000 betegből 1-10 esetében fordul elő

nagyon ritka: 10 000 betegből kevesebb, mint 1 esetében fordul elő

nem ismert: a gyakoriság nem állapítható meg a rendelkezésre álló adatok alapján.

Gyakori: testtömeg-növekedés, fejfájás, hányinger, hasi fájdalom, mellfeszülés, mellfájdalom, depressziós hangulat, hangulatváltozás.

Nem gyakori: Migrén, hányás, hasmenés, bőrkiütés, csalánkiütés, folyadékvisszatartás a szervezetben, emlő megnagyobbodás, csökkent libido, lipid szintek emelkedése a vérben.

Ritka: testtömeg-csökkenés, göbszerű beszűrődés (erythema nodosum), többalakú göbszerű beszűrődés (erythema multiforme), kontaktlencse intolerancia, túlérzékenységi reakciók, hüvelyi folyás, emlőváladékozás, fokozott libidó, epekövek képződése az epehólyagban.

Nagyon ritka: hasnyálmirigy gyulladás

Örökletes angioödémában szenvedő nőknél az ösztrogén tartalmú gyógyszerek kiválthatják vagy súlyosbíthatják az angioödéma tüneteit (lásd 2. pont).

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A DALIA BEVONT TABLETTÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Dalia bevont tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Dalia bevont tabletta?

- A készítmény hatóanyagai 0,075 mg gesztodén és 0,020 mg etinilösztradiol bevont tablettánként.

- Egyéb összetevők: kalcium-nátrium-edenát, laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő,

povidon 25, magnézium-sztearát, szacharóz, povidon 90F, makrogol 6000, kalcium-karbonát, talkum, montánglikol viasz.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Fehér, mindkét oldalán domború felületű, kerek, fényes bevont tabletta.

21 db vagy 3x21 db bevont tabletta PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül kerül minden kiszerelés forgalomba.

További gyógyszerek ethinylestradiol;gestodene hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Fogamzásgátlók kategóriában

Címkék: Fogamzásgátló, Nem kívánt terhesség, Terhesség