DALIA 75 µg/20 µg bevont tabletta (1x21x) adatlap

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DALIA BEVONT TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Dalia bevont tabletta egy kombinált orális (szájon át alkalmazandó) fogamzásgátló. Minden bevont tabletta kétféle női nemi hormont, gesztodént (progesztagént) és etinilösztradiolt, tartalmaz kis mennyiségben.

Mivel a dobozban található tabletták hatóanyaga és azok mennyisége azonos, a Dalia bevont tablettát úgynevezett monofázisos orális fogamzásgátló készítménynek nevezik. Hatóanyagainak csekély mennyisége miatt a Dalia bevont tabletta alacsony dózisú orális fogamzásgátlónak tekinthető.

A Dalia bevont tabletta a nemkívánt terhesség megelőzésére alkalmazható. Az előírásoknak megfelelően szedett gyógyszer csaknem teljes védelmet nyújt a nemkívánt terhességgel szemben.

Általános információk

A betegtájékoztatóban több olyan esetet megemlítünk, amikor a készítmény szedését azonnal abba kell hagyni, ill. csökkenhet a fogamzásgátlás hatékonysága. Ezekben az esetekben tartózkodnia kell a nemi együttléttől, vagy más, nem-hormonális eljárásokhoz - pl. óvszer vagy egyéb barrier elvű fogamzásgátló módszer - kell folyamodnia. Ne hagyatkozzon a naptár-módszerre, és az ébredési testhőmérséklet alapján se próbálja megállapítani az ovuláció időpontját. Ezek a módszerek megbízhatatlanok lehetnek, ugyanis a fogamzásgátló módosítja a testhőmérséklet, ill. a menstruációs ciklus során bekövetkező méhnyak-nyák összetételének változásait.

A többi fogamzásgátlóhoz hasonlóan a Dalia bevont tabletta sem nyújt védelmet a HIV-fertőzéssel (AIDS betegséggel) és a többi, nemi úton terjedő betegséggel szemben.

2. TUDNIVALÓK A DALIA BEVONT TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ha az alább felsorolt betegségek valamelyikében szenved, ne szedjen kombinált fogamzásgátló tablettát. Tájékoztassa orvosát, mielőtt elkezdené szedni a készítményt. Elképzelhető, hogy orvosa más típusú készítményt javasol, vagy egészen más jellegű (nem-hormonális) fogamzásgátló módszert ajánl Önnek.

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Zentiva k.s.

Hatóanyag: ethinylestradiol
gestodene

Normatív TB támogatás: nem támogatott

Közgyógyellátásra adható: nem

EÜ támogatásra adható: nem

EÜ 100% támogatásra adható: nem

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

Ne szedje a Dalia bevont tablettát

Ha Ön allergiás (túlérzékeny) az etinilösztradiolra vagy a gesztodénre, vagy a Dalia bevont tabletta bármely összetevőjére.

Ha keringési betegségben szenved, vagy korábban volt ilyen betegsége: különös tekintettel minden olyan állapotra, mely trombózissal (vérrögképződéssel) jár az alsó végtagok ereiben (mélyvénás trombózis), a tüdő érrendszerében (tüdőembólia), a koszorúerekben (szívroham), vagy más szervek érrendszerében (lásd még "A Dalia bevont tabletta és a trombózis veszélye" című szakaszban).

Ha agyi történése (sztrókja) van vagy volt (sztrók: agyi ér elpattanása vagy vérrögképződés miatti elzáródása okozhatja).

Ha szívroham tüneteire jellemző panaszokat észlel, vagy korábban kezelték ilyen jellegű panaszok miatt (pl. szorítójellegű mellkasi fájdalom).Megnézem a teljes betegtájékoztatót

Címkék: DALIA, Fogamzásgátló, Nem kívánt terhesség, Terhesség

További gyógyszerek ethinylestradiol;gestodene hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Fogamzásgátlók kategóriában

ÚJ KERESÉS