CRESTOR 10 mg filmtabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CRESTOR 10 MG FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Crestor 10 mg filmtabletta a sztatinoknak nevezett gyógyszerek családjába tartozik.

A Crestor 10 mg filmtablettát azért írta fel orvosa, mert:

- Önnek magas a koleszterinszintje. Ez azt jelenti, hogy Ön veszélyeztetett a szívinfarktus vagy a szélütés (sztrók) kialakulásának szempontjából.

Azért javasolták Önnek a sztatin kezelést, mert a diéta és a testmozgás önmagában nem eredményezett megfelelő mértékű koleszterinszint-csökkenést. A Crestor 10 mg filmtabletta szedése során is folytatni kell a koleszterin-csökkentő diétát és a testmozgás.

Vagy

- Egyéb tényezők jelenléte miatt, amelyek Önnél növelik a szívinfarktus, a szélütés (sztrók) vagy a társuló egészségügyi problémák kialakulásának veszélyét.

A szívinfarktust, a szélütést vagy a társuló egyéb problémákat az érelmeszesedésnek (ateroszklerózis) nevezett betegség okozhatja. Az ateroszklerózis a zsírrészecskék érfalakba történő beépülését jelenti.

Miért fontos a Crestor 10 mg filmtabletta folyamatos szedése

A Crestor a vérben keringő, lipideknek nevezett zsírrészecskék vérszintjét befolyásolja, melyek közül leggyakoribb a koleszterin.

Különböző típusú koleszterinek találhatók a vérben: a "rossz" koleszterin (LDL-C), és a "jó" koleszterin (HDL-C).

- A Crestor 10 mg filmtablettával csökkenthető a "rossz" koleszterin és növelhető a "jó" koleszterin.

- Úgy fejti ki hatását, hogy a szervezetben megakadályozza a "rossz" koleszterin képződését. Valamint segíti szervezetét annak vérből történő eltávolításában.

A legtöbb embernél a magas koleszterinszint nem befolyásolja a közérzetet, mivel nem okoz tüneteket. Ha azonban ez az állapot kezeletlen marad, a zsírrészecskék beépülhetnek a vérerek falába, amely azok szűkületéhez vezet.

Előfordulhat, hogy ezek a beszűkült vérerek elzáródnak, így elégtelenné válik a szív vagy az agy vérellátása, mely szívinfarktus, vagy szélütés kialakulásához vezet. A koleszterinszintjének kezelésével csökkentheti a szívinfarktus vagy a szélütés kialakulásának kockázatát.

Fontos folyamatosan szedni a Crestor 10 mg filmtablettát, még akkor is, ha már sikerült megfelelő mértékben lecsökkenteni a koleszterinszintet, mivel a gyógyszer szedése megakadályozza a koleszterinszint újbóli megemelkedését és a zsírrészecskék lerakódását. Azonban abba kell hagynia a gyógyszer szedését, amennyiben orvosa ezt tanácsolja Önnek, vagy teherbe esik.

CRESTOR 10 mg filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
AstraZeneca
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (28x)

A gyógyszermárka további termékei

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A CRESTOR 10 MG FILMTABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne szedje a Crestor 10 mg filmtablettát:

- ha allergiás (túlérzékeny) a rozuvasztatinra vagy a Crestor 10 mg filmtabletta egyéb összetevőjére.

- ha terhes, vagy szoptat. Amennyiben a Crestor 10 mg filmtabletta kezelés ideje alatt teherbe esik azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és forduljon orvosához. A nőknek a Crestor 10 mg filmtabletta szedése alatt megfelelő fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk, hogy elkerüljék a terhességet.

- ha májbetegségben szenved.

- ha súlyos vesebetegségben szenved.

- ha visszatérő, ismeretlen eredetű izombántalom, izomfájdalom jelentkezik Önnél.

- ha ciklosporin tartalmú gyógyszert szed (pl. szervátültetést követően alkalmazzák).

Amennyiben a fent említettek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy kétségei vannak), kérjük keresse fel orvosát.

Az említetteken kívül, ne vegyen be 40 mg-os Crestor adagot (a legnagyobb adag):

- ha közepesen súlyos vesebetegségben szenved (amennyiben bizonytalan, kérjük keresse fel orvosát).

- ha pajzsmirigy betegsége van.

- ha visszatérő, ismeretlen eredetű izombántalom, izomfájdalom jelentkezik Önnél, ha Ön vagy családtagjai közül többen is örökletes izombetegségben szenvednek, ha korábban egyéb koleszterinszint csökkentő szer szedésekor izombántalom lépett fel.

- ha rendszeresen, nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt.

- ha Ön ázsiai származású (japán, kínai, filippin, vietnámi, koreai vagy indiai).

- ha a fibrátok csoportjába tartozó, egyéb koleszterinszint csökkentő szert szed.

Amennyiben a fent említettek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy kétségei vannak), kérjük keresse fel orvosát.

A Crestor fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

- ha veseproblémái vannak.

- ha májproblémái vannak.

- ha visszatérő, ismeretlen eredetű izombántalom, izomfájdalom jelentkezik Önnél, ha Ön vagy családtagjai közül többen is örökletes izombetegségben szenvednek, ha korábban egyéb koleszterinszint csökkentő szer szedésekor izombántalom lépett fel. Azonnal tudassa orvosával, ha ismeretlen eredetű izomfájdalom jelentkezik Önnél, különösen, ha ezt rosszullét és láz is kíséri. Szintén mondja el orvosának vagy gyógyszerészének, ha izomgyengesége van, mely tartósan fennáll. További laboratóriumi vizsgálatok és gyógyszerek lehetnek szükségesek ennek megállapításához és kezeléséhez.

- ha rendszeresen, nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt.

- ha pajzsmirigy betegsége van.

- ha a fibrátok csoportjába tartozó, egyéb koleszterinszint csökkentő szert szed. Kérjük, figyelmesen olvassa el ezt a betegtájékoztatót, akkor is, ha korábban már szedett egyéb gyógyszert a magas koleszterinszint csökkentésére.

- ha HIV fertőzés kezelésére szed valamely gyógyszert, mint mint pl. ritonavir lopinavirrel és/vagy atazanavirrel Lásd "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek".

- ha a beteg 10 év alatti életkorú: a Crestor nem adható 10 évesnél fiatalabb gyermekeknek.

- ha a beteg 18 év alatti életkorú: a Crestor 40 mg filmtabletta nem alkalmazható gyermekeknél és serdülőknél 18 éves kor alatt.

- ha Ön elmúlt 70 éves (orvosának egyénre szabottan kell megállapítania az Ön számára legmegfelelőbb kezdő Crestor dózist).

- ha súlyos légzési elégtelenségben szenved.

- ha Ön ázsiai származású, azaz japán, kínai, filippin, vietnámi, koreai, vagy indiai. Orvosának egyénre szabottan kell megállapítania az Ön számára legmegfelelőbb kezdő Crestor dózist.

Amennyiben a fent említettek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy kétségei vannak):

- Ne vegyen be 40 mg-os Crestor adagot (a legnagyobb adag), valamint bármely nagyságú Crestor adag szedése előtt konzultáljon orvosával, gyógyszerészével.

Néhány betegnél a sztatinok a máj működésében eltéréseket okozhatnak. Ez egy egyszerű vizsgálattal kimutatható, mellyel a megemelkedett májenzim-szinteket mérik a vérben. Ezért orvosa a Crestor terápia megkezdése előtt, majd azt követően a kezelés ideje alatt rendszeresen el fogja végezni ezt a vérvizsgálatot (májfunkciós vizsgálat).

Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi, orvosa szoros megfigyelés alatt fogja tartani, amennyiben Ön cukorbeteg, vagy fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Önnél valószínűleg fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Tudassa orvosával, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi: ciklosporin (pl. szervátültetést követően alkalmazzák), warfarin (vagy egyéb véralvadásgátló szer), fibrátok (mint pl. gemfibrozil, vagy fenofibrát), egyéb koleszterinszint csökkentő készítmény (pl. ezetimib), emésztési problémákra szedett gyógyszerek (a gyomorsav semlegesítésére), eritromicin (antibiotikum), fogamzásgátló tabletták, hormonpótló terápia, ritonavir lopinavirrel és/vagy atazanavirrel (HIV fertőzés kezelésére - lásd "A Crestor fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" bekezdést). A Crestor módosíthatja ezeknek a gyógyszereknek a hatásait, vagy ezek a készítmények módosíthatják a Crestor hatását.

A Crestor 10 mg filmtabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Crestor 10 mg filmtabletta bevehető étkezéssel vagy éhgyomorra.

Terhesség és szoptatás

A Crestor 10 mg filmtablettát terhesség és szoptatás ideje alatt nem szabad alkalmazni. Ha a Crestor terápia ideje alatt teherbe esik, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és forduljon orvosához. A nők megfelelő fogamzásgátló módszerrel védekezzenek a teherbeeséstől a Crestor terápia ideje alatt.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A legtöbb esetben a Crestor 10 mg filmtabletta alkalmazásának ideje alatt a gépjárművezetés és a gépek kezelése megengedett, mivel a készítmény nem befolyásolja az ilyen tevékenységhez szükséges képességeket. Azonban a Crestor terápia ideje alatt néhány esetben jelentkezhet szédülés. Amennyiben szédülést tapasztal, konzultáljon orvosával mielőtt ilyen tevékenységbe kezdene.

Fontos információk a Crestor 10 mg filmtabletta egyes összetevőiről

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra (laktóz vagy tejcukor) érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni a Crestort.

A segédanyagok teljes listáját lásd a "További Információk" bekezdésben.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A CRESTOR 10 MG FILMTABLETTÁT?

A Crestor 10 mg filmtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Szokásos adagja felnőtteknek

Ha a magas koleszterinszint miatt szedi a Crestort:

Kezdő adag

A Crestor terápiát 5 mg-os vagy 10 mg-os adaggal kell kezdeni, még akkor is, ha korábban már magasabb dózisban is szedett egyéb sztatin készítményt. A kezdő adag megállapítása függ:

- a koleszterinszinttől.

- a szívinfarktus vagy a szélütés kockázatának mértékétől.

- olyan faktoroktól, melyek valószínűsítik bizonyos mellékhatások jelentkezését.

Beszélje meg orvosával, vagy gyógyszerészével, hogy a Crestor terápiában Önnek mely kezdő adag lenne a legmegfelelőbb.

Orvosa a legkisebb (5 mg) dózist írhatja elő Önnek, amennyiben:

- Ön ázsiai származású (japán, kínai, filippin, vietnámi, koreai vagy indiai).

- Ön elmúlt 70 éves.

- Ön középsúlyos vesebetegségben szenved.

- fennáll Önnél az izomérzékenység és fájdalom (miopátia) kialakulásának kockázata.

Az adag emelése és a maximális napi adag

Orvosa elrendelheti a gyógyszer adagjának emelését, azért, hogy Ön a megfelelő adagban szedje a Crestort. Ha 5 mg adaggal kezdi a terápiát, orvosa megduplázhatja az adagot 10 mg, 20 mg vagy 40 mg adagig, szükség esetén. Ha 10 mg a kezdő adag, orvosa 20 mg-ra, majd 40 mg-ra emelheti azt, amennyiben szükséges. Az adagmódosítás négy hetes időközönként történik.

A Crestor maximális napi adagja 40 mg. Ezt azok a betegek kapják, akiknek koleszterinszintjük magas, esetükben nagy a szívinfarktus vagy a szélütés kialakulásának kockázata, és akiknél a 20 mg-os dózissal nem sikerült megfelelő mértékű koleszterinszint-csökkenést elérni.

Ha a szívinfarktus, a szélütés (sztrók) vagy a társuló egészségügyi problémák kialakulása kockázatának csökkentése miatt szedi a Crestort:

Az ajánlott adag napi 20 mg. Azonban, orvosa elrendelheti a gyógyszer adagjának csökkentését, ha a fentiekben említett tényezők közül valamelyik Önre vonatkozik.

Szokásos adagja gyermekeknek 10-17 éves életkorban

A szokásos kezdő adag 5 mg. Orvosa megnövelheti a gyógyszer adagját, azért, hogy megállapítsa az Ön számára megfelelő Crestor adagot. A Crestor maximális napi adagja 20 mg. Az adagját naponta egyszer vegye be. A Crestor 40 mg filmtabletta nem alkalmazható gyermekeknél.

A tabletta bevétele

Egészben, vízzel nyelje le a tablettát.

A Crestort naponta egyszer kell bevenni. A nap bármely szakában bevehető.

Célszerű mindig azonos időben bevenni a tablettát, mert így kevésbé felejti el.

Rendszeres koleszterinszint ellenőrzés

Fontos, hogy rendszeresen felkeresse orvosát a koleszterinszint megfelelő mértékű csökkenésének és szinten tartásának ellenőrzése céljából.

Orvosa elrendelheti a gyógyszer adagjának emelését, azért, hogy Ön a megfelelő adagban szedje a Crestort.

Ha az előírtnál több Crestort vett be

Azonnal értesítse orvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórházat.

Ha kórházi kezelésre szorul, vagy más betegség miatt részesül kezelésben, a kezelő személyzetet tájékoztassa arról, hogy Crestort szed.

Ha elfelejtette bevenni a Crestor 10 mg filmtablettát

Ne aggódjon, folytassa a terápiát a soron következő dózissal. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Crestor 10 mg filmtabletta szedését

Beszélje meg orvosával, ha a Crestor terápia abbahagyása mellett dönt. A Crestor terápia abbahagyásával újra megemelkedhet a vér koleszterinszintje.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Crestor 10 mg filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Fontos tudni, hogy melyek lehetnek ezek a mellékhatások. Ezek a mellékhatások általában enyhék és rövid időn belül megszűnnek.

Hagyja abba a Crestor 10 mg filmtabletta szedését és azonnal kérjen orvosi segítséget, ha az alábbi allergiás reakciókat észleli:

- légzési nehézség, az arc-, az ajkak-, a nyelv-, illetve a torok duzzanata kíséretében, vagy anélkül.

- az arc, az ajkak, a nyelv, illetve a torok duzzanata, mely nyelési nehézséggel jár.

- súlyos bőrviszketés (a bőr felszínéből kiemelkedő kiütéssel).

Szintén, hagyja abba a Crestor 10 mg filmtabletta szedését és azonnal kérjen orvosi segítséget, ha valamely szokatlan izomérzékenység vagy izomfájdalom jelentkezik, és a vártnál tovább tart. Az izmokat érintő tünetek gyermekeknél és serdülőknél gyakrabban jelentkeznek, mint felnőtteknél. Mint más sztatinok alkalmazásakor is, nagyon kis számú betegnél kellemetlen izomtüneteket tapasztaltak, melyből ritkán, egy rabdomiolízisnek nevezett, potenciálisan életet veszélyeztető izomkárosodás alakult ki.

Gyakori lehetséges mellékhatások (100-ból 1-10 beteget érinthet):

- Fejfájás

- Hasi fájdalom

- Székrekedés

- Hányinger

- Izomfájdalom

- Gyengeségérzés

- Szédülés

- A vizeletben megjelenő fehérje mennyiségének növekedése - ez rendszerint a Crestor kezelés felfüggesztése nélkül, magától visszaáll a normál értékre (csak Crestor 40 mg adagnál).

- Cukorbetegség. A cukorbetegségnek nagyobb a valószínűsége, amennyiben az Ön vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van. Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi orvosa megfigyelés alatt fogja tartani.

Nem gyakori lehetséges mellékhatások (1000-ből 1-10 beteget érinthet):

- bőrkiütés, viszketés és egyéb bőrtünetek

- A vizeletben megjelenő fehérje mennyiségének növekedése - ez rendszerint a Crestor kezelés felfüggesztése nélkül, magától visszaáll a normál értékre (csak Crestor 5 mg, 10 mg, és 20 mg adagoknál).

Ritka lehetséges mellékhatások (10 000-ből 1-10 beteget érinthet):

- Súlyos allergiás reakciók - tünetei közé tartozik az arc-, ajak-, nyelv- és/vagy torokduzzanat, nyelési vagy légzési nehezítettség, súlyos bőrviszketés (a bőr felszínéből kiemelkedő kiütésekkel). Amennyiben úgy véli, hogy Önnél allergiás reakció lépett fel, hagyja abba a Crestor szedését, és haladéktalanul kérjen orvosi segítséget.

- Izombántalom felnőtteknél - amennyiben szokatlan izomérzékenység vagy izomfájdalom jelentkezik, amely a vártnál hosszabb ideig tart, a biztonság kedvéért hagyja abba a Crestor szedését és azonnal forduljon orvosához.

- Súlyos hasi fájdalom (hasnyálmirigy-gyulladás)

- Májenzim értékek emelkedése a vérben

- A vérlemezkék számának csökkenése, ami véraláfutást/vérzést okozhat.

Nagyon ritka lehetséges mellékhatások (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet):

- Sárgaság (a bőr és a szemek sárgás elszíneződése)

- Májgyulladás (hepatitisz)

- Vér megjelenése a vizeletben

- A karon és a lábon jelentkező idegi eredetű tünetek (mint pl. zsibbadás)

- Izületi fájdalom

- Emlékezetkiesés

- Az emlők megnagyobbodása férfiaknál (ginekomasztia)

Nem ismert gyakorisággal jelentkező mellékhatás lehet még:

- Hasmenés (laza széklet)

- A száj és a szem környékén, valamint a nemi szerveken jelentkező súlyos hólyagos bőrelváltozások (Stevens-Johnson szindróma)

- Köhögés

- Légszomj

- Vizenyős duzzanat (ödéma)

- Alvászavarok, mint pl. álmatlanság, rémálmok

- Szexuális zavarok

- Depresszió

- Légzéssel kapcsolatos panaszok, mint pl. tartósan fennálló köhögés és/vagy légszomj vagy láz

- Ínsérülés

- Izomgyengeség, mely tartósan fennáll

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A CRESTOR 10 MG FILMTABLETTÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

A dobozon/buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Crestor 10 mg filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A tablettákat nem szabad a szemetesbe dobni, vagy szennyvízbe juttatni. Amennyiben a gyógyszer felhasználhatósági ideje lejárt, vagy szükségtelenné válik, juttassa vissza a gyógyszerészhez.

Legfeljebb 30 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Crestor 10 mg filmtabletta

A Crestor hatóanyaga a rozuvasztatin. A Crestor 10 mg filmtabletta 10 mg rozuvasztatint tartalmaz rozuvasztatin-kalcium formájában filmtablettánként.

Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát (91,3 mg), mikrokristályos cellulóz, kálcium-foszfát, kroszpovidon, magnézium-sztearát, hipromellóz, triacetin, titánium-dioxid (E171), vörös vas-oxid (E172).

Milyen a Crestor 10 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Crestor 10 mg filmtabletta 28, 56 és 98 db tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban kerül forgalomba.

Crestor 10 mg filmtabletta: rózsaszínű, kerek, domború felületű egyik oldalán "ZD4522" és "10" felirattal ellátott, másik oldalán jelölés nélküli filmbevonatú tabletta.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Koleszterincsökkentők kategóriában