CORINFAR 10 mg retard filmtabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Corinfar 10 mg retard filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Corinfar 10 mg retard filmtabletta nifedipint tartalmaz, ami egy úgynevezett kalciumcsatorna‑blokkoló, ami a kalcium sejthártyán történő beáramlását gátolja elsősorban a szívkoszorúér és a szervezet nagyobb ellenállású ereinek a simaizomzatában, valamint a szívizomban. Az erek tónusa így mérséklődik, ami egyfelől csökkenti a vérnyomást, másfelől a szív terhelését, valamint a szívkoszorúereket tágítja. Hosszú távú használat esetén a szívkoszorúér elmeszesedési folyamatát hátráltatja.

A nifedipin a nátrium és a víz kiválasztását rövid- és hosszú távú alkalmazás esetén egyaránt fokozza.

Az alábbi betegségek kezelésére alkalmazzák:

Szívkoszorúér-betegség bizonyos fajtái:

  • terhelésre jelentkező szívtáji szorító fájdalom (krónikus stabil angina pektorisz),
  • szívkoszorúérgörcs okozta szívtáji szorító fájdalom (vazospasztikus, ún. Prinzmetal-angina pektorisz),

Nem szervi eredetű magas vérnyomás (esszenciális hipertónia) kezelése.

CORINFAR 10 mg retard filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
TEVA Magyarország
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (100x (üveg))

A gyógyszermárka további termékei

Laktóz:
van
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Corinfar 10 mg retard filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Corinfar 10 mg retard filmtablettát:

  • ha allergiás a nifedipinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
  • súlyos keringési elégtelenség bizonyos fajtájában (kardiogén sokkban),
  • ha rifampicin (bizonyos antibiotikum) kezelés alatt áll.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Corinfar 10 mg retard filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,

  • ha nagyon alacsony a vérnyomása (90 Hgmm alatti felső vagy „szisztolés” érték esetén), akkor nagyon körültekintően kell eljárni, továbbá a tüneteket okozó szívelégtelenség és súlyos aortaszűkület esetében nagyon körültekintően kell eljárni.
  • A nifedipin nem alkalmazható terhesség alatt, kivéve abban az esetben, ha a nő kifejezetten nifedipin-kezelésre szorul.
  • A nifedipin alkalmazása nem javasolt szoptatás alatt, mert átjut az anyatejbe.
  • Körültekintő vérnyomás-ellenőrzés szükséges abban az esetben, ha nifedipin és magnézium‑szulfát infúzió együttes alkalmazására van szükség, mert túlzott vérnyomásesés léphet fel, ami mind az anyára, mind a magzatra káros hatással lehet.
  • Körültekintően kell eljárni májkárosodás esetén.
  • Körültekintően kell eljárni bizonyos gyógyszerek együttes alkalmazása esetén (bizonyos antibiotikumok (pl. eritromicin), HIV-proteáz-gátlók (pl. ritonavir), bizonyos gombaellenes szerek (pl. ketokonazol), nefazodon és fluoxetin antidepresszánsok, kinuprisztin/dalfoprisztin, valproinsav, cimetidin).

Azonnal hagyja abba a Corinfar filmtabletta szedését, és tájékoztassa kezelőorvosát, ha a Corinfar filmtabletta szedését követően 1‑4 órán belül szívtájéki fájdalmat érez, mert ez szívizom‑vérellátási zavar kialakulására utalhat.

Gyermekek és serdülők

A Corinfar 10 mg retard filmtabletta nem ajánlott 18 év alatti gyermekeknek és serdülőknek, mert csak korlátozott adat áll rendelkezésre a biztonságosságról és hatásosságról ebben a betegcsoportban.

Egyéb gyógyszerek és a Corinfar 10 mg retard filmtabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, különös tekintettel az alább felsorolt gyógyszerekre.

A nifedipin és más vérnyomáscsökkentők, valamint bizonyos egyéb gyógyszerek (lásd „Figyelmeztetések és óvintézkedések” rész) együttes adásakor a vérnyomáscsökkentő hatás felerősödhet. Különösen fontos számításba venni ezt a körülményt a nifedipin és az ún. béta‑receptor‑blokkoló vérnyomáscsökkentők egyidejű alkalmazásakor.

Az alábbi gyógyszerek és nifedipin együttadása esetén mutattak ki további gyógyszerkölcsönhatásokat, amelyek gondos orvosi megfigyelést és adagmódosítást tehetnek szükségessé:

  • ciszaprid
  • fenitoin, karbamazepin és fenobarbitál antiepileptikumok
  • vérnyomáscsökkentők, mint például a vízhajtók, béta-receptor-blokkolók, ACE-gátlók, angiotenzin-I‑receptor-blokkolók, kalcium-gátlók, alfa-adrenerg gátlószerek, PDE5-gátlók és alfa-metildopa
  • digoxin
  • kinidin
  • takrolimusz
  • vinkrisztin
  • nitrát-tartalmú készítmények
  • cefalosporinok.

Mivel számos egyéb gyógyszerkölcsönhatás lehetséges, ezért ha akár tartósan, akár időszakosan más gyógyszert is szed, feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát.

A Corinfar 10 mg retard filmtabletta egyidejű bevétele étellel és itallal

A grépfrútlé gátolja a nifedipin lebomlását, emiatt a vérnyomáscsökkentő hatás fokozódhat, illetve meghosszabbodhat és vérnyomásesés alakulhat ki, így a nifedipin alkalmazása alatt nem ajánlott a grépfrútlé fogyasztása. A gátló hatás az utolsó adag grépfrútlé elfogyasztását követően akár még 3 napig is tarthat.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

Nifedipin nem alkalmazható terhesség alatt, kivéve abban az esetben, ha a nő kifejezetten nifedipin‑kezelésre szorul. A nifedipin kizárólag azon súlyos magas vérnyomásban szenvedő nőbetegeknél alkalmazható, akiknél az egyéb kezelési lehetőségek hatástalannak bizonyultak.

Szoptatás

A nifedipin kimutatható az anyatejben, így szoptatás alatt nem javasolt az alkalmazása. Azonnali hatóanyag-leadású készítmények esetén, a gyermek szervezetében a nifedipin hatóanyag csökkentése érdekében, javasolt a szoptatást vagy a tejleadást 3‑4 órával a gyógyszer bevétele utánra halasztani. Mivel ez a készítmény elnyújtott felszívódású, úgynevezett retard készítmény, forduljon kezelőorvosához a további információkért.

Termékenység

Férfibetegeknél a nifedipin károsodást okozhat a spermiumokban. Többszöri sikertelen in vitro megtermékenyítési kísérlet után, ha más magyarázatot nem találnak, feltételezhető a nifedipin, vagy hozzá hasonló vérnyomáscsökkentők szerepe.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítmény befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ez elsősorban a kezelés kezdetekor, az adagolás megváltoztatásakor és alkohol fogyasztásakor jellemző.

A Corinfar 10 mg retard filmtabletta laktózt tartalmaz

A Corinfar 10 mg retard filmtabletta 15,8 mg tejcukrot (laktózt) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a Corinfar 10 mg retard filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Corinfar 10 mg retard filmtablettákat általában étkezés után kell bevenni. Egy pohár folyadékkal, szétrágás nélkül egészben kell lenyelni. Azonos időben fogyasztott étel késlelteti, de nem csökkenti a hatóanyag felszívódását.

Napi kétszeri adagolás esetén reggel és este javasolt a gyógyszer szedése. Az egyes adagok bevétele közötti időtartam minimum 4 óra legyen.

Az adagolást az orvos állapítja meg, a betegség súlyosságától és az Ön állapotától függően. A megfelelő adagot fokozatosan kell elérni, kis kezdő adagokkal indulva.

Amennyiben a kezelőorvos másképp nem rendeli, a gyógyszer ajánlott adagja felnőtteknek:

1. Szívkoszorúér-betegség (krónikus stabil és vazospasztikus angina pektorisz):

Ajánlott adagja napi kétszer 1 filmtabletta (kétszer egy 10 mg-os retard filmtabletta).

Amennyiben magasabb adagok szükségesek, a napi adagot – az orvos előírása alapján – fokozatosan lehet emelni, kétszer 2‑4 filmtablettáig (kétszer 20‑40 mg). A maximális napi adag nem haladhatja meg a kétszer 4 filmtablettát (80 mg-ot, azaz nyolc 10 mg-os retard filmtablettát).

2. Nem szervi eredetű magas vérnyomás (esszenciális hipertónia):

Ajánlott napi adagja kétszer 1 filmtabletta (kétszer egy 10 mg-os retard filmtabletta).

Amennyiben magasabb adagok szükségesek, a napi adagot – az orvos előírása alapján – fokozatosan lehet emelni, kétszer 2‑4 filmtablettáig (kétszer 20‑40 mg). A maximális napi adag nem haladhatja meg a kétszer 4 filmtablettát (80 mg-ot, azaz nyolc 10 mg-os retard filmtablettát).

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

A Corinfar 10 mg retard filmtabletta nem ajánlott 18 év alatti gyermekeknek és serdülőknek, mert csak korlátozott adat áll rendelkezésre a biztonságosságról és hatásosságról ebben a betegcsoportban.

Májkárosodás

A nifedipin lebomlása késleltetett lehet májkárosodás esetén. Ezért orvosa gondosan felügyeli a kezelés folyamatát; esetleg csökkenti az adagot.

Agyi keringési zavarok

Súlyos agyi keringési zavarokban szenvedő betegek esetén a kezelőorvos alacsonyabb adagok szedését fogja előírni.

Ha az alkalmazás során a hatást túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha az előírtnál több Corinfar 10 mg retard filmtablettát vett be

Ha felmerül a gyanú, hogy túladagolás történt, azonnal értesítse a kezelőorvosát/elsősegélyt adó orvost, hogy az megtegye a megfelelő lépéseket.

Túladagolás esetén a következő tünetek kialakulásának veszélye áll fenn: lassult vagy gyorsult szívritmus, tudatzavar az enyhe formától a mély eszméletlenségig, megnövekedett vércukorszint, a létfontosságú szervek elégtelen vérellátása, a szívelégtelenség által okozott sokk, amely folyadék‑felgyülemlést okoz a tüdőkben (tüdővizenyő) és a vérnyomás erős esésével társul.

Ha elfelejtette bevenni a Corinfar 10 mg retard filmtablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, folytassa a kezelést az előírt adaggal.

A következő bevételnél ne vegyen be több Corinfar 10 mg retard filmtablettát, folytassa a kezelést az előírt adaggal.

Ha túl kevés Corinfar 10 mg retard filmtablettát vett be egy alkalommal, a kezelés sikeressége kétséges az alacsony adagok alkalmazása esetén; ezért a klinikai tünetek újra jelentkezhetnek.

Ha idő előtt abbahagyja a Corinfar 10 mg retard tabletta szedését

A Corinfar 10 mg retard filmtabletta alkalmazása általában tartós vagy állandó kezelést jelent. A kezelés időtartamát a kezelőorvos határozza meg.

A kezelést nem szabad megszakítani vagy abbahagyni az orvos utasítása nélkül.

A kezelés hirtelen megszakítása az állapota súlyosbodásához vezethet. Ezért a kezelést, különösen nagy adagok vagy tartós alkalmazás esetén, az adag fokozatos csökkentésével kell abbahagyni.

Magas vérnyomás vagy szívkoszorúér-betegség esetén a Corinfar 10 mg retard filmtabletta szedésének hirtelen abbahagyása ‑ mint ún. „rebound”(visszacsapási) jelenség ‑ a vérnyomás kritikus emelkedését (hipertóniás krízis), vagy a szívizomzat vérellátásának csökkenését vonhatja maga után.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

  • fejfájás
  • ödéma (végtagvizenyő is), értágulat
  • székrekedés
  • rossz közérzet.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)

  • allergiás reakció, allergiás ödéma/angioödéma (beleértve a gégeödémát is, amely életveszélyes lehet)
  • szorongás, alvászavarok
  • forgásérzet, migrén, szédülés, remegés
  • látászavarok
  • szapora szívverés, szívdobogásérzés
  • alacsony vérnyomás, ájulás
  • orrvérzés, orrdugulás
  • gyomor-bélrendszeri és hasi fájdalom, hányinger, emésztési zavarok, puffadás, szájszárazság
  • májértékek átmeneti emelkedése
  • kóros bőrpír (eritéma)
  • izomgörcsök, ízületi duzzanatok
  • vizeletürítés zavara, a vizelet mennyiségének növekedése
  • merevedési zavar
  • nem specifikus fájdalom, hidegrázás.

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

  • viszketés, csalánkiütés, kiütések
  • érzékelési zavarok
  • fogínyburjánzás.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

  • súlyos fehérvérsejtszám-csökkenés, alacsony fehérvérsejtszám
  • túlérzékenységi reakció
  • magas vércukorszint
  • érzékcsökkenés
  • aluszékonyság
  • szemfájdalom
  • mellkasi fájdalom (angina pektórisz)
  • nehézlégzés
  • sárgaság
  • toxikus bőrelhalás, fényérzékenység okozta allergiás reakció, kitapintható vörös foltok megjelenése
  • ízületi fájdalom, izomfájdalom
  • légszomj.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Corinfar 10 mg retard filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Corinfar 10 mg retard filmtabletta?

  • A készítmény hatóanyaga a nifedipin: Egy retard filmtabletta10,0 mg nifedipint tartalmaz.
  • Egyéb összetevők:

tablettamag:magnézium-sztearát, povidon K 25, mikrokristályos cellulóz, burgonyakeményítő, laktóz-monohidrát.

filmbevonat: makrogol 35 000, kinolinsárga (E104) lakk, talkum, makrogol 6000, titán-dioxid (E171), hipromellóz.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Sárga színű, kerek, mindkét oldalán domború felületű, metszett élű retard filmtabletta.

100 db retard filmtabletta fehér, LDPE kupakkal lezárt barna üvegben és dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Teva Gyógyszergyár Zrt., 4042 Debrecen, Pallagi út 13.

Gyártó:

Teva Operations Poland Sp. z o.o. Mogilska 80, 31-546 Krakow, Lengyelország

Pliva Hrvatska d.o.o. Prilaz baruna Filipovića 25. 10000 Zagreb, Horvátország

OGYI-T-9138/06

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2017. február

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vérnyomáscsökkentők kategóriában