CORENELLE 3 mg/0,02 mg filmtabletta

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CORENELLE FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Corenelle fogamzásgátló filmtabletta, és a terhesség megelőzésére szolgál.

Mindegyik tabletta kis mennyiséget tartalmaz két különböző női hormonból, nevezetesen a drospirenonból és az etinilösztradiolból.

A két hormont tartalmazó fogamzásgátló tablettákat "kombinált" fogamzásgátló tablettáknak hívják.

2. TUDNIVALÓK A CORENELLE FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Általános megjegyzések

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: drospirenone
ethinylestradiol

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

(1x21) (3x21)

A Corenelle filmtabletta szedése előtt kezelőorvosa a személyes kórelőzményére és közeli rokonai betegségére vonatkozó kérdéseket fog feltenni. A kezelőorvos megméri a vérnyomását, és személyes állapotától függően további vizsgálatokat is végezhet.

Ebben a tájékoztatóban bemutatunk néhány olyan esetet, amikor abba kell hagynia a Corenelle szedését, vagy amikor a Corenelle megbízhatósága csökkenhet. Ilyenkor vagy nem szabad nemi életet élnie, vagy kiegészítő, nem hormonális fogamzásgátló módszert kell használnia, mint például gumióvszert vagy más barrier-elvű védekezési módszert. Ne alkalmazza a naptármódszert vagy a hőmérsékletmérés módszerét. Ezek a módszerek megbízhatatlanok lehetnek, mivel a Corenelle szedése módosítja a menstruációs ciklus idején szokásos változásokat a testhőmérséklet és a méhnyak-váladék összetétele tekintetében.

A Corenelle, más hormonális fogamzásgátlókhoz hasonlóan, nem nyújt védelmet sem a HIV-fertőzés (AIDS), sem egyéb, nemi úton terjedő betegség ellen!

Ne szedje a Corenelle filmtablettát

- ha trombózisa (amikor vérrög zárja el a vérereket) van, vagy volt korábban a láb, a tüdő (embólia) vagy egyéb szervek ereiben;

- ha szívrohama vagy agyvérzése van (vagy volt korábban);

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

- ha olyan betegsége van (vagy volt korábban), ami előjele lehet a szívrohamnak (pl. angina pektórisz, amely súlyos mellkasi fájdalmat okoz), vagy az agyvérzésnek (pl. átmeneti enyhe agyvérzés, maradványtünetek nélkül);

- ha olyan betegsége van, ami fokozhatja a trombózis kialakulásának kockázatát az artériákban (lásd a "Corenelle filmtabletta és a vénás és artériás vérrögök előfordulása" bekezdést). Ez a következő betegségekre vonatkozik:

- cukorbetegség (diabétesz) károsodott erekkel;

- nagyon magas vérnyomás;

- nagyon magas zsírszint a vérben (koleszterin vagy trigliceridek);

- ha véralvadási zavara van (pl. protein C-hiány);

- ha bizonyos típusú migrénje van, vagy volt korábban (úgynevezett fokális idegrendszeri tünetekkel);

- ha hasnyálmirigy-gyulladása (pankreatitisz) van, vagy volt korábban;

- ha májbetegsége van, vagy volt korábban, és a májfunkció még nem normalizálódott;

- ha a veséi nem működnek megfelelően (veseelégtelenség);

- ha májdaganata van, vagy volt korábban;

- ha emlődaganata vagy a nemi szerveket érintő daganata van (vagy volt korábban), vagy ha fennáll ezeknek a daganatoknak a gyanúja;

- ha tisztázatlan eredetű hüvelyi vérzése van;

- ha allergiás (túlérzékeny) az etinilösztradiolra vagy a drospirenonra, vagy a Corenelle filmtabletta egyéb összetevőjére. Ez viszketésről, bőrkiütésről vagy püffedésről ismerhető fel.

A Corenelle filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Néhány esetben a Corenelle filmtabletta vagy egyéb kombinált hormonális fogamzásgátló szedésekor fokozott elővigyázatossággal kell eljárni és szükséges lehet, hogy orvosa rendszeresen megvizsgálja. Ha a következő állapotok bármelyike vonatkozik Önre, tájékoztassa orvosát a Corenelle szedésének elkezdése előtt. Abban az esetben is forduljon orvosához, ha a következő állapotok bármelyike kialakul vagy súlyosbodik a Corenelle szedése alatt:

- az Ön egyenes ági rokonai között bárkinek van, vagy volt valaha mellrákja;

- ha májbetegsége vagy epehólyag-betegsége van;

- ha cukorbeteg;

- ha depresszióban szenved;

- ha Crohn-betegsége vagy fekélyes vastagbélgyulladása (gyulladásos bélbetegség) van;

- ha hemolitikus urémiás szindrómában (HUS) szenved (a vérképzés vesekárosodáshoz vezető rendellenessége);

- ha sarlósejtes vérszegénységben szenved;

- ha epilepsziás (lásd "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek" c. pontban);

- ha szisztémás lupusz eritematózuszban (SLE) szenved (az immunrendszer betegsége);

- ha olyan betegsége van, amely a korábbi terhesség vagy nemi hormonok alkalmazása alatt jelentkezett, például hallásvesztés, porfíria (vérképzési betegség), terhességi herpesz (hólyagos bőrkiütés a terhesség alatt), Sydenham-féle korea (az idegek olyan betegsége, ami a test hirtelen mozgásaival jár);

- ha májfoltjai vannak, vagy voltak valaha (sárgásbarna bőrelszíneződés, úgynevezett "terhességi foltok", különösen az arcon vagy a nyakon). Ebben az esetben kerülje a közvetlen napfényen vagy az ultraibolya sugárzásban való hosszas tartózkodást.

- ha örökletes angioödémában szenved, az ösztrogént tartalmazó termékek kiválthatják vagy súlyosbíthatják az angioödéma tüneteit. Amennyiben az angioödéma tüneteit tapasztalja (pl. duzzadt arc, nyelv illetve torok, nyelési nehézségek vagy csalánkiütés, légzési nehézségekkel), azonnal forduljon orvosához.

Corenelle filmtabletta és a vénás és artériás vérrögök előfordulása

Bármilyen kombinált fogamzásgátló tabletta, többek között a Corenelle szedése is, növeli a vérrög kialakulásának kockázatát a vénákban (vénás trombózis) a fogamzásgátló tablettát nem szedő nőkkel összehasonlítva.

A vénás trombózis kockázatát kombinált fogamzásgátló tablettát szedők esetében a következők növelik:

- ha Ön időskorú;

- ha Ön túlsúlyos;

- ha közeli hozzátartozójának fiatalkorában vérrög (trombózis) alakult ki a lábában, a tüdejében (tüdőembólia) vagy egyéb szervében;

- ha műtét, illetve tartós mozgáskorlátozottság előtt áll, vagy súlyos balesete volt. Fontos, hogy előre közölje orvosával, hogy Corenelle filmtablettát szed, mivel előfordulhat, hogy abba kell hagynia a szedést. Kezelőorvosa fogja megmondani, mikor kezdheti újra a Corenelle szedését. Ez általában két héttel azután történik, ha már teljesen járóképessé vált.

A vérrögképződés esélye megnövekszik, ha Ön fogamzásgátló tablettát szed.

- Évente 100 000 fogamzásgátló tablettát nem szedő és nem terhes nő közül 5-10 nőnél képződhet vérrög.

- Évente 100 000 Corenelle filmtablettához hasonló fogamzásgátló tablettát szedő nő közül 30-40 nőnél képződhet vérrög, a pontos szám nem ismert.

- Évente 100 000 terhes nő közül körülbelül 60 nőnél képződhet vérrög.

A vérrög a véredényeken keresztül a tüdőbe juthat és elzárhatja az ereket (ezt tüdőembóliának hívják). A vénákban a vérrögök képződése az esetek 1-2%-ban halálos lehet.

A kockázat mértéke az Ön által szedett tabletta típusától függően eltérő lehet. Beszélje meg orvosával a lehetőségeket.

A kombinált fogamzásgátlók szedése kapcsolatban áll az artériás trombózis (verőérelzáródás) fokozott kockázatával, pl. a szív ereiben (szívroham), vagy az agyban (agyvérzés).

Az artériás trombózis kockázatát kombinált fogamzásgátló tablettát szedők esetében a következők növelik:

- ha Ön dohányzik. A Corenelle filmtabletta szedésekor erősen ajánlott abbahagyni a dohányzást, különösképpen ha 35 évesnél idősebb;

- ha emelkedett a vérzsírszintje (koleszterin vagy triglicerid);

- ha Ön túlsúlyos;

- ha közeli hozzátartozójának fiatalkorában szívrohama vagy agyvérzése volt;

- ha magas a vérnyomása;

- ha migrénje van;

- ha szívproblémái vannak (szívbillentyű rendellenesség, szívritmuszavar).

Hagyja abba a Corenelle filmtabletta szedését és azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha a trombózis lehetséges jeleit tapasztalja, úgymint:

- súlyos fájdalom és/vagy duzzanat az egyik lábon;

- súlyos, hirtelen jelentkező mellkasi fájdalom, amely sugározhat a bal karba;

- hirtelen légszomj;

- hirtelen, nyilvánvaló ok nélküli köhögés;

- szokatlan, súlyos vagy tartós fejfájás vagy a migrénes roham súlyosbodása;

- részleges vagy teljes vakság vagy kettős látás;

- beszédnehézség vagy beszédképtelenség;

- szédülés vagy ájulásérzés;

- gyengeség, furcsa érzés vagy zsibbadás a test egy részén.

Corenelle filmtabletta és a daganatok előfordulása

Valamivel gyakrabban diagnosztizáltak mellrákot a kombinált fogamzásgátló tablettákat szedő nők körében, de nem tisztázott, hogy a különbséget valóban a kezelés okozza-e. Lehetséges például, hogy azért fedeztek fel több esetben daganatot a kombinált fogamzásgátló tablettát szedők esetében, mert őket gyakrabban vizsgálja meg az orvosuk. A kombinált fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyását követően a mellrák előfordulása fokozatosan csökken.

Fontos a mell rendszeres vizsgálata és amennyiben bármilyen csomót érez, keresse fel orvosát.

Ritkán beszámoltak jóindulatú, és még annál is ritkábban rosszindulatú májdaganatról a kombinált fogamzásgátló tablettát szedő nőkben. Szokatlanul erős hasi fájdalmak esetén forduljon az orvosához.

Vérzés a menstruációs időszakok között

A Corenelle szedésének első néhány hónapja során nem várt vérzés jelentkezhet (a tablettamentes héten túlmenően). Ha ez a vérzés néhány hónapnál tovább tart, vagy néhány hónap után jelentkezik, orvosának ki kell vizsgálnia az okot.

Mi a teendő, ha nem jelentkezik vérzés a tablettaszedés szünetében

Ha minden tablettát rendesen bevett, nem hányt, nem volt súlyos hasmenése és nem szedett más gyógyszert, nem valószínű, hogy terhes.

Ha a várt vérzés kétszer egymás után nem jelentkezik, előfordulhat, hogy teherbe esett. Azonnal keresse fel kezelőorvosát. Ne kezdje el a következő csomag szedését, amíg nem biztos benne, hogy nem terhes.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Mindig közölje azzal az orvosával, aki a Corenelle filmtablettát felírja Önnek, hogy milyen gyógyszereket vagy gyógynövény-készítményeket szed. Szintén közölje azokkal az orvosokkal vagy fogorvosokkal, akik egyéb gyógyszert írnak fel Önnek (vagy a gyógyszert kiadó gyógyszerésszel), hogy Ön Corenelle filmtablettát szed. Így tájékoztatni tudják Önt arról, hogy szüksége van-e kiegészítő fogamzásgátlásra (pl. gumióvszer), és ha igen, akkor mennyi ideig.

Néhány gyógyszer csökkentheti a Corenelle terhesség-megelőző hatását vagy váratlan vérzést okozhat. Ide tartoznak:

- az alábbi betegségek kezelésére használt gyógyszerek:

- epilepszia (pl. primidon, fenitoin, barbiturátok, karbamazepin, oxkarbazepin);

- tuberkulózis (pl. rifampicin);

- HIV-fertőzés (pl. ritonavir, nevirapin) vagy egyéb fertőzések (antibiotikumok, pl. grizeofulvin, penicillin, tetraciklin);

- magas vérnyomás, amely a tüdő ereit érinti (bozentán);

- valamint a közönséges orbáncfű nevű gyógynövény.

A Corenelle befolyásolhatja más gyógyszerek hatását, pl.

- a ciklosporin-tartalmú gyógyszerekét,

- az epilepszia ellenes lamotrigint (amely hatás a rohamok megnövekedett gyakoriságához vezethet).

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezd szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Corenelle filmtabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Corenelle filmtabletta bevehető étkezés közben vagy attól függetlenül, szükség esetén kevés vízzel.

Laboratóriumi vizsgálatok

Ha Önnél laboratóriumi vérvizsgálatra van szükség, közölje orvosával vagy a laboratóriumi szakemberekkel, hogy fogamzásgátló tablettát szed, mivel a hormomális fogamzásgátló gyógyszerek néhány vizsgálat eredményét befolyásolhatják.

Terhesség

Terhesség ideje alatt a Corenelle filmtabletta nem szedhető. Ha a Corenelle szedése alatt lesz terhes, haladéktalanul hagyja abba a gyógyszer szedését és forduljon orvosához. Bármikor abbahagyhatja a Corenelle szedését, ha teherbe szeretne esni (lásd még a "Ha abba akarja hagyni a Corenelle filmtabletta szedését" pontot).

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezd szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Szoptatás

A Corenelle alkalmazása a szoptatás ideje alatt általában nem javasolt. Ha a szoptatás ideje alatt szedni kívánja a fogamzásgátlót, kérje ki orvosa véleményét.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezd szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nincs arra utaló adat, hogy a Corenelle használata befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket.

Fontos információk a Corenelle filmtabletta egyes összetevőiről

A Corenelle filmtabletta laktózt tartalmaz.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A CORENELLE FILMTABLETTÁT?

Minden nap 1 db Corenelle filmtablettát vegyen be, szükség esetén kevés vízzel. A tabletta étkezés közben vagy attól függetlenül is bevehető, de a tablettákat minden nap közel azonos időben kell bevennie.

Egy csomag (buborékcsomagolás) 21 db tablettát tartalmaz. Minden tabletta mellett nyomtatva megtalálható a hétnek az a napja, amikor be kell venni. Ha például a szedést szerdán kezdi, kezdje a "Sze" felirat melletti tablettával. Kövesse a csomagon lévő nyíl irányát, amíg mind a 21 db filmtablettát beszedte.

Ezt követően 7 napig ne vegyen be tablettát. A hét tablettamentes nap során (tablettaszedési szünetnek is nevezik) vérzésnek kell kezdődnie. Ez az úgynevezett "megvonásos vérzés", ami rendszerint a tablettaszedési szünet 2. vagy 3. napján jelentkezik.

Az utolsó Corenelle filmtabletta bevételét követő 8. napon (ez a 7 napos tablettaszünet után van) kezdje el a következő csomag szedését, akkor is, ha a vérzés még tart. Ez azt jelenti, hogy a következő csomagot a hét ugyanazon napján kell elkezdenie, és a megvonásos vérzésnek minden hónapban azonos napon kell kezdődnie.

Ha így szedi a Corenelle filmtablettát, védve van a terhesség ellen azon a 7 napon is, amikor nem szedi a tablettát.

Mikor kezdheti el az első csomag szedését?

- Ha nem használt hormontartalmú fogamzásgátlót az előző hónapban

A Corenelle szedését a ciklusa első napján (azaz a menstruáció első napján) kezdje el. Ha a Corenelle szedését a menstruáció első napján kezdi el, már azonnal védett a terhességgel szemben. Elkezdheti a szedést a ciklus 2-5. napján is, de ilyenkor az első hét napon további védekezést (például gumióvszert) kell alkalmaznia.

- Ha egy másik kombinált hormonális fogamzásgátlóról, kombinált fogamzásgátló hüvelygyűrűről vagy tapaszról vált át

Lehetőleg a korábban használt készítmény utolsó aktív tablettájának (utolsó hatóanyagot tartalmazó tablettájának) bevételét követő napon, legkésőbb azonban az előzőleg használt készítmény adagolási útmutatójában előírt gyógyszerszünet befejeződését követő napon (vagy a korábbi fogamzásgátló utolsó inaktív, hatóanyagot nem tartalmazó tablettáját követően) kell elkezdeni a Corenelle szedését. Amennyiben kombinált fogamzásgátló hüvelygyűrűről vagy tapaszról vált át, kövesse orvosa utasításait.

- Ha csak progesztogén-tartalmú módszerről (csak progesztogén-tartalmú tablettáról, injekcióról, implantátumról vagy progesztogént felszabadító méhen belüli eszközről) vált át

Bármelyik napon átválthat a csak progesztogén-tartalmú tablettáról (az implantátumról vagy a méhen belüli eszközről az eltávolítás napján válthat át, injekció esetében pedig amikor a következő injekció esedékes lenne), de mindegyik esetben kiegészítő fogamzásgátló módszert (például gumióvszert) kell használnia az első 7 napban.

- Vetélést követően

Kövesse orvosa utasításait.

- Szülés után

Szülés után 21-28 nappal kezdheti el a Corenelle szedését. Ha több mint 28 nappal később kezdi el a szedést, úgynevezett barrier-elvű fogamzásgátlást (például gumióvszert) kell használnia a Corenelle szedésének első hét napjában. Ha a szülést követően nemi életet élt a Corenelle (ismételt) szedése előtt, először meg kell bizonyosodnia, hogy nem terhes, vagy meg kell várni az első menstruációs vérzést.

- Ha a szülést követően (újra) el akarja kezdeni a Corenelle szedését és szeretne szoptatni

Olvassa el a "Szoptatás" című pontot.

Ha nem biztos abban, mikor kell elkezdenie a szedést, kérdezze meg orvosától, hogy mit kell tennie.

Ha az előírtnál több Corenelle filmtablettát vett be

Nincs arra vonatkozó adat, hogy túl sok Corenelle tabletta bevétele súlyos károsodást okozna.

Ha egyszerre több tablettát vett be, hányingere lehet vagy hányhat is. Fiatal lányoknál hüvelyi vérzés jelentkezhet.

Ha túl sok Corenelle filmtablettát vett be, vagy tudomására jut, hogy gyermek vett be tablettát, kérjen tanácsot orvosától vagy gyógyszerészétől.

Ha elfelejtette bevenni a Corenelle filmtablettát

- Ha 12 óránál rövidebb időt késett a tabletta bevételével, a terhesség elleni védelem még nem csökkent. Vegye be a filmtablettát, amint az eszébe jut, és a következő tablettát a megszokott időpontban vegye be.

- Ha 12 óránál hosszabb időt késett a tabletta bevételével, a terhesség elleni védelem csökkenhet. Minél több egymást követő tablettát hagyott ki, annál nagyobb a teherbeesés kockázata.

A terhesség elleni védelem csökkenésének veszélye akkor a legnagyobb, ha a csomag elejéről vagy végéről hagyott ki tablettákat. Ezért az alábbi szabályokat kell követnie (lásd még az alábbi ábrát is):

- Több tablettáról felejtkezett el a csomagban

Keresse fel orvosát.

- Egy tablettát hagyott ki az 1. héten

Vegye be a kihagyott tablettát, amint az eszébe jut, még akkor is, ha ez 2 tabletta egy időben történő bevételét jelenti. A következő tablettákat a szokásos időben vegye be. Alkalmazzon kiegészítő fogamzásgátló módszert a következő 7 nap alatt, pl. gumióvszert. Ha a mulasztás előtti héten szexuális együttlétre került sor, fennáll a terhesség kockázata. Ebben az esetben forduljon orvosához.

- Egy tablettát hagyott ki a 2. héten

Vegye be a kihagyott tablettát, amint az eszébe jut, még akkor is, ha ez 2 tabletta egy időben történő bevételét jelenti. A következő tablettákat a szokásos időben vegye be. A terhesség elleni védelem nem csökkent, nem szükséges kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazása.

- Egy tablettát hagyott ki a 3. héten

A következő lehetőségek közül választhat:

- Vegye be az elfelejtett tablettát, amilyen hamar eszébe jut, még ha ez azt is jelenti, hogy egyszerre 2 tablettát kell bevennie. Szedje tovább a tablettákat a szokásos időben. A tablettamentes periódus helyett kezdje el szedni a következő csomagot.

Valószínűleg menstruációja (megvonásos vérzése) lesz a második csomag beszedését követően, de jelentkezhet pecsételő vagy áttöréses vérzés is a második csomag szedése alatt.

- Abba is hagyhatja a csomag szedését, és folytathatja a 7 napos tablettamentes periódussal (jegyezze fel, hogy melyik napon felejtette el bevenni a tablettát). Ha az Ön fix kezdőnapján akarja a következő csomag szedését elkezdeni, 7 napnál rövidebb tablettamentes periódust tartson.

Ha a két javaslat valamelyikét követi, a terhességgel szemben védett marad.

- Ha kihagyott egy tablettát a csomagból és nem jelentkezik vérzés az első tablettamentes periódusban, előfordulhat, hogy teherbe esett. Fel kell keresnie kezelőorvosát a következő csomag szedésének elkezdése előtt.

Mi a teendő hányás vagy súlyos hasmenés esetén?

Ha a tabletta bevételekor 3-4 órán belül hány, vagy súlyos hasmenése van, fennáll annak a veszélye, hogy a tabletta hatóanyaga nem szívódik fel teljes mértékben a szervezetében. Ez a helyzet hasonló ahhoz, mint amikor elfelejtett bevenni egy tablettát. Hányást vagy hasmenést követően vegyen be egy újabb tablettát egy tartalék csomagból, amilyen hamar lehetséges. Ha lehetséges, ezt a normális tablettaszedéshez képest 12 órán belül vegye be. Ha ez nem lehetséges, vagy 12 óra már eltelt, a "Ha elfelejtette bevenni a Corenelle filmtablettát" pontban leírt utasításokat kell követnie.

A menstruációs ciklus késleltetése: mit kell tudnia?

Ha nem is javasolt, a menstruációs ciklus (a megvonásos vérzés) késleltetése lehetséges, ha a tablettamantes periódus helyett egy új csomag Corenelle szedésével folytatja a második csomag végéig. A második csomag szedése alatt előfordulhat pecsételő vérzés (vércseppek vagy foltok) vagy áttöréses vérzés. A szokásos 7 napos tablettamentes periódust követően folytassa a következő csomag szedésével.

Kérheti orvosa tanácsát, mielőtt a menstruációs ciklus késleltetése mellett dönt.

A menstruáció első napjának megváltoztatásához mit kell tudnia?

Ha az utasítások szerint szedi a tablettákat, a menstruációja a tablettamentes héten fog kezdődni. Ha meg kell változtatnia ezt a napot, ezt a tablettamentes periódus rövidítésével (de nem hosszabbításával - 7 nap a maximum!) teheti meg. Ha például a menstruációja általában péntekenként kezdődik és ezt keddre (3 nappal korábbra) akarja változtatni, az új csomagot a szokásosnál 3 nappal korábban kell elkezdenie. Ha nagyon lerövidíti a tablettamentes periódust (például 3 napra vagy rövidebbre), előfordulhat, hogy nem jelentkezik vérzés ebben a periódusban. Ezt követően pecsételést (vércseppeket vagy foltokat) vagy áttöréses vérzést észlelhet.

Ha nem biztos benne, hogy hogyan járjon el, kérjen tanácsot orvosától.

Ha abba akarja hagyni a Corenelle filmtabletta szedését

Bármikor abbahagyhatja a Corenelle szedését. Ha nem kíván teherbe esni, kérje ki kezelőorvosa tanácsát más hatékony születés-szabályozási módszerekről. Ha teherbe kíván esni, hagyja abba a Corenelle szedését és várjon egy ideig, mielőtt megpróbálna teherbe esni. Könnyebben tudja így kiszámítani a szülés várható dátumát.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Corenelle filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A drospirenon-etinilösztradiol filmtablettát használók körében az alábbi mellékhatásokról számoltak be:

Gyakori mellékhatások (100 beteg közül 1-10 esetben fordulhat elő):

- hangulatváltozás,

- fejfájás,

- hasi fájdalom (gyomorfájás),

- akne,

- emlőfájdalom, emlő megnagyobbodása, emlőérzékenység, fájdalmas vagy rendszertelen menstruáció,

- testsúlygyarapodás.

Nem gyakori mellékhatások (1000 eset közül 1-10 esetben fordulhat elő):

- kandidiázis (gombás fertőzés),

- hólyagos bőrkiütés (herpesz szimplex),

- allergiás reakció,

- fokozott étvágy,

- depresszió, idegesség, alvászavarok,

- zsibbadásérzés, szédülés,

- látászavarok,

- rendszertelen vagy szokatlanul gyors szívverés,

- vérrögképződés (trombózis) a láb vagy a tüdő (tüdőembólia) ereiben, magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, migrén, visszértolulás,

- torokfájás,

- hányinger, hányás, a gyomor és/vagy a belek gyulladása, hasmenés, székrekedés,

- a bőr és/vagy a nyálkahártyák (pl. nyelv vagy torok) hirtelen kialakuló duzzanata és/vagy nyelési nehézség vagy csalánkiütés légzési nehézséggel együtt (angioödéma), hajhullás, ekcéma, viszketés, kiütések, száraz bőr, szeborreás dermatitisz (bőrzsírosodással, hegesedéssel vagy bőrhámlással járó bőrgyulladás),

- nyaki fájdalom, végtagi fájdalom, izomgörcsök,

- hólyaggyulladás,

- csomó az emlőben (jóindulatú és rákos), tejelválasztás az emlőkből terhességen kívül, petefészekciszták, kivörösödés, menstruáció kimaradása, nagyon erős menstruáció, hüvelyi folyás, hüvelyi szárazság, alhasi (medencei) fájdalom, rendellenes méhnyakkenet (Papanicolau vagy Pap kenet), nemi vágy csökkenése,

- folyadékvisszatartás, gyengeség, nagyfokú szomjúságérzés, fokozott verejtékezés,

- testsúlycsökkenés.

Ritka mellékhatások (10 000 eset közül 1-10 esetben fordulhat elő):

- asztma,

- halláscsökkenés,

- vérérelzáródás a test valamely más részében képződött vérrög miatt,

- fájdalmas, vöröses csomócskák a bőrben (eritéma nodózum),

- bőrkiütés körkörös vöröses foltokkal vagy fekélyekkel (eritéma multiforme).

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, vagy ha ezt gyanítja, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A CORENELLE FILMTABLETTÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Lejárati idő

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje a Corenelle filmtablettát.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Corenelle 3 mg/0,02 mg filmtabletta

- A készítmény hatóanyagai: 3 mg drospirenon és 0,02 mg etinilösztradiol filmtablettánként.

- Egyéb összetevők:

Tablettamag: laktóz-monohidrát, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, povidon K-30, kroszkarmellóz-nátrium, poliszorbát 80, magnézium-sztearát.

Bevonat: poli(vinil-alkohol) (részlegesen hidrolizált), titán-dioxid (E171), makrogol 3350, talkum, sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172), fekete vas-oxid (E172).

Milyen a Corenelle filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Rózsaszínű, kerek filmtabletta.

1, 2, 3, 6 vagy 13 buborékcsomagolás dobozonként. 21 db filmtabletta PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek drospirenone;ethinylestradiol hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Fogamzásgátlók kategóriában

Címkék: Fogamzásgátló, Nem kívánt terhesség, Terhesség