COLOXET 150 mg filmtabletta

1. Milyen típusú gyógyszer a Coloxet és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Coloxet a daganatellenes (citosztatikus szerek) szerek csoportjába tartozik, amelyek gátolják a daganatos sejtek növekedését. A Coloxet kapecitabin hatóanyagot tartalmaz, amely önmagában nem daganatellenes szer. Csak felszívódás után a szervezetben alakul át aktív daganatellenes szerré (az átalakulás nagyobb mértékben megy végbe a daganatos szövetekben, mint a normális szövetekben).

A Coloxet-et az orvos vastagbél-, végbél-, gyomor- és emlődaganat kezelésére rendeli.

A Coloxet-et az orvos ezenkívül a vastagbéldaganat újbóli kialakulásának megelőzésére rendeli a tumor teljes sebészi eltávolítása után.

A Coloxet alkalmazható önmagában és más gyógyszerekkel kombinálva is.

2. Tudnivalók a Coloxet szedése előtt

Ne szedje a Coloxet-et:

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: capecitabine

Vényköteles: nincs adat

Kiszerelések és további adatok:

(60x buborékcsomagolásban (pvc/pvdc//al))

- ha túlérzékeny (allergiás) a kapecitabinra vagy a gyógyszer egyéb összetevőjére.

Közölnie kell orvosával, ha tudja, hogy allergiás vagy túlérzékeny a Coloxet-re.

- ha terhes vagy szoptat,

- ha vérével kapcsolatos betegsége van,

- ha májbetegsége vagy vesebetegsége van,

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

- ha ismert dihidropirimidin dehidrogenáz (DPD) enzim hiányban szenved, vagy

- ha jelenleg brivudin, szorivudin vagy hasonló csoportba tartozó hatóanyagú, herpesz zoszter (bárányhimlő vagy övsömör) elleni kezelés alatt áll, vagy az elmúlt 4 hét során ilyet kapott.

Figyelmeztetések és óvintézkedések:

A Coloxet-kezelés megkezdése előtt feltétlenül közölje orvosával, ha

- máj- vagy vesebetegsége van,

- más betegségei, pl. szívpanaszai vagy mellkasi fájdalmai voltak vagy vannak,

- agyi betegsége van,

- kalcium anyagcsere zavara van,

- cukorbetegségben szenved.

Egyéb gyógyszerek és a Coloxet:

A kezelés megkezdése előtt feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Ez rendkívül fontos, mert az együtt bevett gyógyszerek gyengíthetik vagy erősíthetik egymás hatását. Különösen óvatosnak kell lennie, ha a következő gyógyszerek közül bármelyiket szedi:

- köszvény elleni gyógyszer (allopurinol),

- véralvadásgátló (kumarin, warfarin),

- bizonyos vírusellenes gyógyszerek (szorivudin és brivudin) vagy

- görcs vagy remegés elleni gyógyszer (fenitoin).

Coloxet egyidejű alkalmazása ételekkel, italokkal vagy alkohollal:

A Coloxet-et étkezés után 30 percen belül kell bevenni.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Mielőtt elkezdi a kezelést, közölje orvosával, ha terhes vagy úgy véli, hogy terhes vagy ha gyermeket tervez. Ha terhes vagy úgy gondolja, hogy lehet, hogy terhes, nem szedhet Coloxet-et. Nem szoptathat, ha Coloxet-et szed. Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre:

A Coloxet szédülést, hányingert és fáradtságot okozhat, ezért lehetséges, hogy a Coloxet befolyásolhatja a gépjárművezetői és gépkezelői képességet. Ne vezessen, ha a gyógyszer bevételét követően szédül, hányingere van, vagy fáradt.

A Coloxet laktózt tartalmaz

Amennyiben orvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát mielőtt elkezdi szedni a Coloxet-et.

3. Hogyan kell szedni a Coloxet-et?

A Coloxet tablettát vízzel kell bevenni.

Az orvos írja elő az adagot és a bevétel idejét, személyesen az Ön számára. A Coloxet adagolását az Ön testfelszíne alapján határozzák meg, melyet testmagasságából és testtömegéből számítanak ki. A szokásos adag felnőtteknek 1250 mg/m2 testfelszín, naponta kétszer (reggel és este). Két példát mutatunk be: egy 64 kg testtömegű, 1,64 m testmagasságú személynek, akinek a testfelszíne 1,7 m2, 4 db 500 mg-os tablettát és 1 db 150 mg-os tablettát kell bevennie naponta kétszer. Egy 80 kg testtömegű, 1,80 m testmagasságú személynek, akinek a testfelszíne 2,00 m2, 5 db 500 mg-os tablettát kell bevennie naponta kétszer.

A Coloxet tablettát általában 14 napon keresztül kell szedni, ezt egy 7 napos szünet követi (ilyenkor nem kell tablettát bevenni). Ez a 21 napos időszak egy kezelési ciklust jelent.

Más szerekkel kombinálva a szokásos felnőtt adag kevesebb is lehet, mint 1250 mg/testfelszín-négyzetméter, és lehetséges, hogy eltérő időközönként kell szednie a gyógyszert (pl. naponta, szünet nélkül).

Az orvos el fogja mondani Önnek, hogy milyen adagban, mikor és mennyi ideig kell szednie a gyógyszert.

Lehetséges, hogy a 150 mg-os, a 300 mg-os és az 500 mg-os tablettából is be kell vennie egyidejűleg.

- A reggeli és esti adagjának megfelelő tablettákat az orvos által előírt kombinációban szedje.

- A tablettákat étkezés után 30 percen belül vegye be (reggeli és vacsora).

- Fontos, hogy úgy szedje a gyógyszert, ahogy azt az orvos előírta.

Ha az előírtnál több Coloxet-et vett be:

Forduljon orvosához, mielőtt beveszi a következő adagot.

Az alábbi mellékhatások jelentkezhetnek, ha az előírtnál sokkal több capecitabint vesz be: hányinger vagy hányás, hasmenés, gyulladás vagy fekély a belekben vagy a szájban, gyomor vagy a belek fájdalma vagy vérzése, vagy a csontvelő depresszió (bizonyos típusú vérsejtek csökkenése). Azonnal közölje orvosával, ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket tapasztalja.

Ha elfelejtette bevenni a Coloxet-et:

Ne vegye be a kimaradt adagot, és ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására a következő alkalommal. Folytassa a gyógyszer szedését a szokott módon és beszéljen orvosával.

Ha idő előtt abbahagyja a Coloxet szedését:

A Coloxet-kezelés befejezésének nincsenek mellékhatásai. Ha kumarin véralvadásgátlót szed, a Coloxet abbahagyásakor szükséges lehet, hogy orvosa a véralvadásgátló adagját módosítsa.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha a Coloxet-et önmagában alkalmazzák, akkor a leggyakoribb mellékhatások, amelyek 10 beteg közül több mint 1 betegnél jelentkeznek:

- hasmenés, hányinger, hányás, sztomatitisz (szájüreg és torok nyálkahártyájának gyulladása) és hasi fájdalom

- kéz-és-láb bőrreakció (a tenyér és talp bizsereg, zsibbad, fájdalmas, duzzadt vagy piros), kiütés, száraz bőr vagy bőrviszketés

- fáradtság

- étvágytalanság (anorexia)

Ezek a mellékhatások súlyossá válhatnak, ezért nagyon fontos, hogy mindig azonnal forduljon orvosához, amikor egy mellékhatás megjelenését észleli. Orvosa tanácsolhatja Önnek, hogy csökkentse az adagot, és/vagy átmenetileg hagyja abba a Coloxet-kezelést. Ez segít csökkenteni annak a valószínűségét, hogy a mellékhatás tovább is fennálljon és súlyossá váljon.

HAGYJA ABBA a Coloxet szedését, és azonnal lépjen kapcsolatba orvosával, ha az alábbi tünetek közül bármelyik fellép:

- hasmenés: ha az Ön megszokott, napi székletürítéseinek száma legalább 4-gyel nő, vagy éjszakai székletürítés is előfordul.

- hányás: ha 24 óra alatt egynél többször hány.

- émelygés: ha étvágytalanná válik és a naponta fogyasztott étel mennyisége sokkal kevesebb, mint lenni szokott.

- szájnyálkahártya gyulladása: ha fájdalom, gyulladás, duzzanat vagy fekély jelentkezik a szájban.

- kéz-és-láb bőrreakció: ha a kezén és/vagy lábán fájdalom, duzzanat és vörösség jelentkezik.

- láz vagy fertőzés: ha 38 °C vagy ennél magasabb láza van, vagy egyéb fertőzésre utaló tünetei vannak.

- mellkasi fájdalom: ha a mellkasa közepén fájdalmat érez, különösen, ha ez fizikai terhelés során jelentkezik.

Ha idejében beavatkoznak, ezek a mellékhatások a kezelés befejezése után általában 2-3 napon belül javulnak. Ha ezek a mellékhatások továbbra is fennállnak, azonnal lépjen kapcsolatba orvosával. Orvosa esetleg javasolja majd Önnek, hogy kezdje újra a kezelést kisebb adaggal.

Az egyéb, kevésbé gyakori, 100 beteg közül 1-10 betegnél jelentkező, rendszerint enyhe mellékhatások a következők: a fehérvérsejtszám vagy vörösvérsejtszám csökkenése, bőrkiütés, enyhe hajhullás, kimerültség, láz, gyengeség, álmosság, fejfájás, zsibbadás vagy bizsergő érzés, ízérzési zavar, szédülés, álmatlanság, láb duzzanata, székrekedés, kiszáradás, száj körüli herpesz, nátha és torokgyulladás, mellkasi fertőzés, depresszió, szemproblémák, vénagyulladás (tromboflebitisz), légszomj, orrvérzések, köhögés, orrfolyás, bélvérzés, gyomorégés, fokozott bélgáz-képződés szájszárazság, bőrelszíneződés, körömbetegségek, ízületi, mellkasi és hátfájdalom, testtömeg-csökkenés.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

5. Hogyan kell a Coloxet-et tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Al/Al buborékcsomagolás: Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás: Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A dobozon és a buborékfólián feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Coloxet

-A készítmény hatóanyaga a kapecitabin:

150 mg filmtablettánként

- Egyéb összetevők:

Tablettamag: vízmentes laktóz, kroszkarmellóz-nátrium, hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, magnézium-sztearát.

Tabletta bevonat (150 mg-os filmtabletta): hipromellóz, titán-dioxid (E171), vörös vasoxid (E172), sárga vasoxid (E172, talkum.

Milyen a Coloxet készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Coloxet 150 mg filmtabletta halvány barack színű, hosszúkás, mindkét oldalán domború felületű, kb. 11.4 mm hosszú és 5.3 mm széles, egyik oldalán mélynyomású "150" jelzéssel ellátott, másik oldalán sima filmtabletta

30, 60 vagy 120 filmtabletták Al//Al vagy PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Címkék: Daganat, Rák

További gyógyszerek capecitabine hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Daganatellenes szerek kategóriában