Co-Olimestra filmtabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Co-Olimestra és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Co-Olimestra két hatóanyagot, olmezartán-medoxomilt és hidroklorotiazidot tartalmaz. Mindkettőt magas vérnyomás (hipertónia) kezelésére alkalmazzák felnőtteknél.

 • Az olmezartán-medoxomil az „angiotenzin II receptor antagonistáknak” nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Hatására az erek elernyednek, kitágulnak, és ezáltal a vérnyomás csökken.
 • A hidroklorotiazid a tiazid típusú diuretikumok (más néven „vízhajtók”) csoportjába tartozik. Úgy csökkenti a vérnyomást, hogy növeli a vesékben termelődő vizelet mennyiségét, így segít a szervezetnek megszabadulni a felesleges folyadéktól.

Ön abban az esetben kap Co-Olimestra filmtablettát, ha az olmezartán-medoxomil önmagában adva nem csökkentette megfelelően a vérnyomását. A két hatóanyag kombinációja a Co-Olimestra filmtablettában jobban csökkenti a vérnyomást, mint az egyes hatóanyagok önmagukban.

Elképzelhető, hogy Ön már szed valamilyen gyógyszert a magas vérnyomás kezelésére, de kezelőorvosa azért írta fel Önnek a Co-Olimestra filmtablettát, hogy vérnyomását még tovább csökkentse.

A magas vérnyomás olyan gyógyszerekkel tartható egyensúlyban, mint a Co-Olimestra filmtabletta. Kezelőorvosa életmód-változtatást is javasolhat Önnek, ezzel is segítve a vérnyomás csökkentését (így például a testsúlycsökkentést, a dohányzás elhagyását, a sófogyasztás és az alkoholfogyasztás csökkentését ajánlhatja). Orvosa rendszeres testmozgást, pl. sétát vagy úszást is javasolhat. Fontos, hogy kövesse kezelőorvosa tanácsát.

Co-Olimestra filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
olmesartan medoxomil, hydrochlorothiazide

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
KRKA Magyarország Kft.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

 • 20 mg/12,5 mg
 • 40 mg/12,5 mg
 • 40 mg/25 mg filmtabletta
Laktóz:
nincs
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Co-Olimestra szedése előtt

Ne szedje a Co-Olimestra-t 

 • ha allergiás az olmezartán-medoxomilra vagy a hidroklorotiazidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, illetve a hidroklorotiazidhoz hasonló anyagokra (szulfonamidok);
 • ha több mint 3 hónapos terhes (a terhesség korai szakaszában is ajánlott elkerülni a Co-Olimestra szedését – lásd a terhességről szóló részt);
 • ha súlyos veseproblémái vannak;
 • ha ismert, hogy a vérében alacsony a kálium- vagy nátriumszint, illetve magas a kalcium- és a húgysavszint (a köszvény vagy a vesekő tüneteivel), és ez a megfelelő kezelésre nem reagál;
 • ha súlyos májbetegsége van, vagy besárgult a bőre és a szeme (sárgasága van), illetve az epe epehólyagból való kiürülése akadályozott (epeút-elzáródás, pl. epekő).
 • ha cukorbetegségben vagy vesekárosodásban szenved és aliszkirén hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.

Ha azt gondolja, hogy a fentiek bármelyike igaz Önre, vagy ha nem biztos benne, ne szedje ezt a gyógyszert. Forduljon kezelőorvosához és kövesse a tanácsait.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Co-Olimestra szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A filmtabletta szedése előtt tájékoztassa orvosát, ha az alábbi állapotok valamelyike érinti Önt:

 • enyhe vagy közepesen súlyos vese problémák és veseátültetést követő állapotok;
 • májbetegségek;
 • szívelégtelenség vagy szívbillentyű- illetve szívizombetegség;
 • súlyos vagy hosszan tartó hányással, hasmenéssel járó betegség;
 • nagy adag vízhajtóval történő kezelés vagy alacsony sótartalmú diéta;
 • mellékvese-betegségek (pl. primer hiperaldoszteronizmus);
 • cukorbetegség (diabétesz mellitusz);
 • lupusz eritematózusz (bőrfarkas, egy autoimmun betegség);
 • allergia vagy asztma;
 • ha volt már bőrrákja, vagy ha a kezelés során váratlan bőrelváltozást tapasztal. A hidroklorotiaziddal, különösen a nagy dózissal történő hosszú távú kezelés növelheti a bőr- és ajakrák egyes típusainak (nem melanóma típusú bőrrák) kockázatát. Védje bőrét a napsugárzástól és az UV-sugaraktól a Co-Olimestra alkalmazása alatt;
 • ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
 • ACE-gátlók (például enalapril, lizinopril, ramipril), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved;
 • aliszkirén.

Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolit szinteket (pl. kálium) a vérben.

Lásd még a "Ne szedje a Co-Olimestra-t" pontban szereplő információkat.

Kezelőorvosa gyakoribb ellenőrzéseket, illetve vizsgálatokat tarthat szükségesnek a fenti állapotokban.

Keresse fel kezelőorvosát, ha súlyos, tartós hasmenést tapasztal, ami jelentős fogyást okoz. Orvosa kiértékeli az Ön tüneteit, és dönt a további vérnyomáscsökkentő kezelésről.

A Co-Olimestra megemelheti a vér zsírsavszintjét, valamint a húgysavszintet (ami a köszvény, az ízületek fájdalmas duzzanattal járó betegségének kiváltója). Ezek ellenőrzése céljából kezelőorvosa gyakoribb vérvizsgálatokat írhat elő.

Lehetséges, hogy bizonyos ionok (elektrolitok) vérszintje megváltozik. Kezelőorvosa ezért időről időre ellenőrzésként vérvizsgálatot végeztethet. Az elektrolit szintek megváltozásának jele lehet: szomjúság, szájszárazság, izomfájdalmak, izomgörcsök, izomfáradtság, alacsony vérnyomás, gyengeség-, lomhaság-, fáradtság érzet, álmosság vagy nyugtalanság, hányinger, hányás, a vizeletürítés csökkenése, gyors szívverés. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a felsorolt tüneteket észleli.

Minden vérnyomáscsökkentő hatású gyógyszer esetében előfordul, hogy a szív vagy az agy keringési zavaraiban szenvedő betegeknél egy hirtelen, nagyfokú vérnyomásesés szívrohamhoz vagy agyi katasztrófához (sztrókhoz) vezethet. Kezelőorvosa ezért gondosan ellenőrizni fogja az Ön vérnyomását.

Ha Önnél mellékpajzsmirigy vizsgálatokat terveznek, meg kell szakítania a Co-Olimestra szedését a tesztek elvégzése előtt.

Ha Ön aktív sportoló, figyelembe kell vennie, hogy ez a gyógyszer megváltoztathatja a dopping-vizsgálat kimenetelét: a teszt pozitív eredményt mutathat.

El kell mondania kezelőorvosának, ha úgy véli, hogy terhes (vagy terhes lehet). A Co-Olimestra alkalmazása korai terhességben nem javasolt, és tilos szedni, ha Ön több mint 3 hónapja terhes, mert súlyosan károsíthatja születendő gyermekét, ha ebben az időszakban alkalmazza (lásd a terhességre vonatkozó részt).

Gyermekek és serdülők

A Co-Olimestra alkalmazása nem ajánlott gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél.

Egyéb gyógyszerek és a Co-Olimestra

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Ez különösképpen vonatkozik az alábbi gyógyszerekre:

Azok a gyógyszerek, amelyek Co-Olimestra-val egyidejűleg szedve megváltoztatják a szérum káliumszintet. Ezek a következők:

 • káliumot tartalmazó készítmények, (káliumot tartalmazó sópótlókat is beleértve);
 • vízhajtók (diuretikumok)
 • heparin (véralvadást csökkentő szer, „vérhígító”);
 • hashajtók;
 • szteroidok;
 • a mellékvesekérget stimuláló hormon (adrenokortikotrop hormon, ACTH);
 • karbenoxolon (egy szájnyálkahártya- és gyomorfekély kezelésére használt gyógyszer);
 • penicillin G nátrium (más néven benzilpenicillin nátrium, egy antibiotikum);
 • egyes fájdalomcsillapító szerek (pl. acetilszalicilsav, szalicilátok);

Lehet, hogy orvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet:

Ha Ön ACE-gátlót vagy aliszkirént szed (lásd még a "Ne szedje a Co-Olimestra-t" és a "”Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).

A lítium (hangulati zavarok és bizonyos típusú depresszió kezelésére használt gyógyszer) Co-Olimestra-val történő együttadása fokozhatja a lítium mellékhatásainak előfordulását (toxicitását). Ha Önnek lítiumot kell szednie, kezelőorvosa ellenőriztetni fogja a szérum lítiumszintjét;

A nem-szteroid gyulladásgátlók (amelyeket a gyulladás, pl. ízületi gyulladás okozta fájdalom, duzzanat enyhítésére használnak) Co-Olimestra-val való egyidejű alkalmazása fokozhatja a veseelégtelenség kialakulásának kockázatát, ugyanakkor a nem-szteroid gyulladásgátlók csökkenthetik a Co-Olimestra vérnyomáscsökkentő hatását.

Egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (antihipertenzívumok), mivel a Co-Olimestra hatása fokozódhat.

Altatók, nyugtatók és hangulatjavító szerek (antidepresszánsok), mivel ezek Co-Olimestra-val együttadva hirtelen vérnyomásesést okozhatnak felálláskor;

Egyes izomlazító szerek (pl. baklofén és tubokuráre);

Amifosztin és egyes további daganatellenes szerek (pl. ciklofoszfamid, metotrexát);

Kolesztiramin és kolesztipol, a vérzsírok szintjét csökkentő gyógyszerek;

Koleszevelám-hidroklorid, egy a vér koleszterinszintjét csökkentő készítmény, mivel ez csökkentheti a Co-Olimestra hatását. Előfordulhat, hogy orvosa azt javasolja Önnek, hogy a Co-Olimestra filmtablettát legalább 4 órával a koleszevelám-hidroklorid alkalmazása előtt vegye be;

Antikolinerg szerek (pl. atropin és biperiden);

Egyes pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. tioridazin, klórpromazin, levomepromazin, trifluoperazin, cyamemazin, szulpirid, amiszulprid, pimozid, szultoprid, tiaprid, droperidol vagy haloperidol);

Szívbetegségek kezelésére használt egyes gyógyszerek (pl. kinidin, hidrokinidin, dizopiramid, amiodaron, szotalol vagy digitálisz);

Bizonyos gyógyszerek, amelyek megváltoztathatják a szívritmust (pl. mizolasztin, pentamidin, terfenadin, dofetilid, ibutilid vagy eritromicin injekció);

Vércukorszintet csökkentő gyógyszerek (inzulin, illetve szájon át szedhető antidiabetikumok, mint pl. metformin);

Béta-blokkolók (magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek) és diazoxid (alacsony vércukorszint kezelésére használt gyógyszer), mivel a Co-Olimestra fokozhatja a vércukoremelő hatásukat;

Metildopa, magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszer;

A vérnyomás emelésére és lassú szívműködés gyorsítására szolgáló gyógyszerek (pl. noradrenalin);

Difemanil, lassú szívdobogás kezelésére vagy izzadás csökkentésére használt gyógyszer;

Köszvény kezelésére használt gyógyszerek (pl. probenecid, szulfinpirazon és allopurinol);

Kalcium-pótló szerek;

Amantadin (vírusellenes gyógyszer);

Ciklosporin (szervátültetést követően a beültetett szerv kilökődését megakadályozó szer);

Bizonyos antibiotikumok (tetraciklinek és sparfloxacin);

Amfotericin (gombaferőzések elleni gyógyszer);

Bizonyos antacidok, a túlzott gyomorsav termelés kezelésére szolgáló savkötő szerek, pl. alumínium-magnézium-hidroxid, mivel kismértékben csökkenthetik a Co-Olimestra hatását.

Cizaprid, a táplálék gyomorban és bélben történő előrehaladásának elősegítésére alkalmazott gyógyszer;

Halofantrin, maláriára használatos.

A Co-Olimestra egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

Beveheti a Co-Olimestra t étkezés közben, vagy étkezéstől függetlenül is.

Legyen óvatos, ha a Co-Olimestra szedése idején alkoholt fogyaszt, mert egyeseknél ez gyengeséget, szédülést okoz. Ha Önnél ez szintén előfordul, teljes mértékben tartózkodjon az alkoholfogyasztástól, beleértve a bor, sör, illetve egyéb alkoholos italok fogyasztását.

Feketebőrű betegek

A többi hasonló hatású gyógyszerhez hasonlóan a Co-Olimestra vérnyomáscsökkentő hatékonysága valamivel alacsonyabb feketebőrű betegeknél.

Terhesség és szoptatás

Terhesség

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha úgy véli, hogy Ön terhes (vagy terhes lehet). Kezelőorvosa várhatóan azt tanácsolja majd, hogy hagyja abba a Co-Olimestra szedését a tervezett terhesség előtt, illetve amint megtudja, hogy teherbe esett, és más gyógyszert ajánl a Co-Olimestra helyett. A Co-Olimestra alkalmazása nem ajánlott terhesség esetén, és nem szabad szednie, ha több mint 3 hónapos terhes, mert ebben az időszakban súlyosan károsíthatja a magzatot.

Szoptatás

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön szoptat vagy nemsokára szoptatni kezdi gyermekét. A Co-Olimestra alkalmazása nem ajánlott szoptató anyáknak. Kezelőorvosa más kezelést választhat, ha Ön szoptatni szeretne.

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A magas vérnyomás kezelése során álmosság vagy szédülés léphet fel. Ha ez előfordulna, ne vezessen autót és ne kezeljen veszélyes gépeket, amíg a tünetek el nem múlnak. Forduljon tanácsért kezelőorvosához, mielőtt a fent említett tevékenységeket elkezdené.

3. Hogyan kell szedni a Co-Olimestra-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja napi egy Co-Olimestra 20 mg/12,5 mg filmtabletta.

Ha azonban vérnyomása nem csökken kellő mértékben, akkor orvosa növelheti az adagot, és napi egy Co-Olimestra 20 mg/25 mg filmtabletta szedését rendelheti el.

A filmtablettát elegendő mennyiségű vízzel kell lenyelni. Amennyiben lehetséges, ajánlott a tablettát a napnak azonos szakában bevenni, például reggeli idején. Fontos, hogy a Co-Olimestra filmtablettát addig szedje folyamatosan, amíg orvosa mást nem tanácsol.

Ha az előírtnál több Co-Olimestra-t vett be

Ha Ön a kelleténél több Co-Olimestra filmtablettát vett be, vagy egy gyermek véletlenül lenyelt egy vagy több tablettát, azonnal forduljon orvosához, vagy keresse föl a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, ahová gyógyszere dobozát is vigye magával.

Ha elfelejtette bevenni a Co-Olimestra-t

Ha elfelejtette bevenni a napi adagját, akkor vegye be az előírt adagot a következő napon. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Co-Olimestra szedését

Fontos, hogy folyamatosan szedje a Co-Olimestra filmtablettát, amíg kezelőorvosa másképp nem tanácsolja.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az alábbi két mellékhatás azonban súlyos lehet:

 • Ritkán előfordulhatnak olyan allergiás reakciók, melyek az egész testet érinthetik, mint az arc, a száj és/vagy a gége megduzzadása, amit viszketés és kiütés kísérhet. Ha ilyen tüneteket észlel, ne vegyen be többet a Co-Olimestra filmtablettából, és azonnal forduljon orvoshoz.
 • A Co-Olimestra az arra hajlamos egyéneknél, vagy esetleg allergiás reakciók következményeként a vérnyomás túl alacsony szintre való csökkenését eredményezheti. Nem gyakran szédülés vagy ájulás előfordulhat. Ha ilyen tüneteket észlel, ne vegyen be többet a Co-Olimestra filmtablettából. Azonnal forduljon orvoshoz, és mielőbb feküdjön le vízszintes helyzetbe.

A Co-Olimestra filmtabletta két hatóanyag kombinációját tartalmazza. Ezért az alábbiakban először az olmezartán/hidroklorotiazid kombináció használata során (a fentieken túlmenően) eddig észlelt mellékhatásokat soroljuk föl, majd külön-külön ismertetjük a két hatóanyag ismert mellékhatásait.

A következő mellékhatások váltak eddig ismertté a Co-Olimestra filmtabletta használata során:

Ha az alábbi mellékhatások előfordulnak, általában enyhék, és nem teszik szükségessé a kezelés félbeszakítását.

Gyakori mellékhatások (10-ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet):

Szédülés, gyengeség, fejfájás, fáradtság, mellkasi fájdalom, a bokák, a lábfejek, a lábszárak, a kezek vagy a karok duzzadása.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból kevesebb, mint 1 beteget érinthet):

Szívdobogásérzés (palpitáció), bőrkiütések, ekcéma, forgó jellegű szédülés, köhögés, gyomorrontás, hasi fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés, izomgörcsök és izomfájdalom, mellkasi fájdalom, ízületi és végtag fájdalom, hátfájás, merevedési zavarok férfiaknál, vér megjelenése a vizeletben.

A laboratóriumi vizsgálatok eredményeiben a következő változásokat tapasztalták:

A vérzsírok szintjének növekedése, a vér karbamid vagy húgysavszintjének emelkedése, a szérum kreatininszint emelkedése, a vér káliumszintjének növekedése vagy csökkenése, a vér kalciumszintjének növekedése, a vércukorszint emelkedése, a májfunkciós értékek emelkedése.

Orvosa ezeket az eltéréseket a laboratóriumi leletekből állapítja meg, és megmondja Önnek, hogy van-e ezzel kapcsolatos teendője.

Ritka mellékhatások (1000-ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet):

Rossz közérzet, a tudatállapot zavarai, csalánkiütés, heveny veseelégtelenség.

Ritkán egyes laboratóriumi vizsgálati eredmények eltéréseit is leírták. Ezek a következők voltak:

A vér urea szintjének növekedése, a hemoglobin és hematokrit értékek csökkenése.

Orvosa ezeket az eltéréseket a laboratóriumi leletekből állapítja meg, és megmondja Önnek, hogy van-e ezzel kapcsolatos teendője.

A következő mellékhatásokat a külön-külön alkalmazott olmezartán-medoxomil vagy a hidroklorotiazid használata során észlelték; de nem a kombináció esetében vagy nagyobb gyakorisággal:

Olmezartán-medoxomil:

Gyakori mellékhatások (10-ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet):

Hörgőgyulladás (bronhitisz), köhögés, orrfolyás vagy orrdugulás, torokfájás, gyomortáji fájdalom, emésztési zavar, hasmenés, hányinger, gyomor-bélhurut, ízületi vagy csont fájdalom, hátfájás, vér a vizeletben, húgyúti fertőzés, influenzaszerű tünetek, fájdalom.

Gyakran egyes laboratóriumi vizsgálati eredmények eltéréseit is leírták. Ezek a következők voltak:

A vérzsírok szintjének növekedése, a vér karbamid vagy húgysavszintjének emelkedése, az izom- és a májműködést jellemző értékek emelkedése.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból kevesebb, mint 1 beteget érinthet):

Gyors allergiás reakciók, melyek az egész testet érinthetik és melyek légzési problémákat okozhatnak, valamint gyors vérnyomásesést, mely ájuláshoz is vezethet (anafilaxiás reakciók), az arc felduzzadása, angina (szívtáji szorító fájdalom vagy kellemetlen érzet; angina pektoriszként ismert), rossz közérzet, allergiás bőrkiütés, viszketés, exantéma (bőrkiütés), csalánkiütés.

Nem gyakran egyes laboratóriumi vizsgálati eredmények eltéréseit is leírták. Ezek a következők voltak:

A vérsejtek egy bizonyos típusának, a vérlemezkék (trombociták) számának csökkenése (trombocitopénia).

Ritka mellékhatások (1000-ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet):

Csökkent veseműködés, fáradtság érzet (energiahiány).

Ritkán egyes laboratóriumi vizsgálati eredmények eltéréseit is leírták. Ezek a következők voltak:

A vér káliumszintjének növekedése.

Hidroklorotiazid:

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több, mint 1 beteget érinthet):

A vérvizsgálat eredményeiben történő változás: a vérzsírok szintjének növekedése és a vér húgysavszintjének emelkedése.

Gyakori mellékhatások (10-ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet):

Zavartság érzet, gyomortáji fájdalom, gyomorfájdalom, puffadásérzés, hasmenés, hányinger, hányás, székrekedés, glukóz ürítése a vizeletbe.

Egyes laboratóriumi vizsgálati eredmények eltéréseit is leírták. Ezek a következők voltak:

A szérum kreatinin-, karbamid-, kalcium- és cukorszintjének emelkedése, a vér klorid-, kálium-, magnézium-, és nátriumszintjének csökkenése. A szérum amiláz szintjének emelkedése (hiperamilazémia).

Nem gyakori mellékhatások (100-ból kevesebb, mint 1 beteget érinthet):

Csökkent étvágy vagy étvágytalanság, súlyos légzési nehézségek, anafilaxiás bőrreakciók (túlérzékenységi reakciók), meglévő rövidlátás súlyosbodása, bőrpír, bőr reakciók fényre, viszketés, lilás pöttyök vagy foltok a bőrön kisebb bevérzések következtében (purpura), csalánkiütés.

Ritka mellékhatások (1000-ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet):

Duzzadt és fájdalmas nyálmirigyek, a fehérvérsejtek számának csökkenése, a vérlemezkék számának csökkenése, vérszegénység (anémia), csontvelő-károsodás, nyugtalanság, kedvetlenség, depresszió, alvászavarok, érdektelenség (apátia), bizsergés és zsibbadás, görcsrohamok, minden tárgy sárga színben látása, homályos látás, szemszárazság, rendszertelen szívműködés, érgyulladás, véralvadék képződés (trombózis vagy embólia), tüdőgyulladás, folyadék felgyülemlése a tüdőben, hasnyálmirigy gyulladás, sárgaság, epehólyag gyulladás, bőrfarkas (lupusz eritematózusz) tünetei (kiütések), ízületi fájdalmak, hideg kezek és ujjak, allergiás bőrreakciók, a bőr hámlása és felhólyagosodása, a vese nem fertőzéses eredetű gyulladása (intersticiális nefritisz), láz, izomgyengeség (mely időnként mozgáskorlátozást is okoz).

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint):

Elektrolit egyensúlyi zavar mely a szérum klorid-szint abnormális csökkenéséhez vezet (hipoklorémiás alkalózis), bélelzáródás (paralitikus ileusz).

Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg):

Bőr-és ajakrák (nem melanóma típusú bőrrák).

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy, gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Co-Olimestra-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után (EXP) ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Co-Olimestra?

A készítmény hatóanyaga(i) az olmezartán-medoxomil és a hidroklorotiazid.

Co-Olimestra 20 mg/12,5 mg filmtabletta

Filmtablettánként 20 mg olmezartán-medoxomilt és 12,5 mg hidroklorotiazidot tartalmaz.

Co-Olimestra 20 mg/25 mg filmtabletta

Filmtablettánként 20 mg olmezartán-medoxomilt és 25 mg hidroklorotiazidot tartalmaz.

Egyéb összetevők:

tabletta mag: mikrokristályos cellulóz, magnézium-sztearát és alacsony szubsztitúciós fokú hidroxipropilcellulóz

filmbevonat: titán-dioxid, talkum, poli(vinil-alkohol) és makrogol 3000

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Co-Olimestra 20 mg/12,5 mg filmtabletta 

Fehér vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta, az egyik oldalán „C1” bevéséssel; átmérő: 9 mm.

Co-Olimestra 20 mg/25 mg filmtabletta

Fehér vagy csaknem fehér, ovális, mindkét oldalán domború filmtabletta, az egyik oldalán „C2” bevéséssel; méretei: 12 mm × 6 mm.

10, 14, 28, 30, 56, 84, 90, 98 és 100 db filmtabletta dobozonként.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

KRKA, d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Szlovénia

Gyártó:

KRKA, d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Szlovénia

TAD Pharma GmbH, Heinz-Lohmann-Straße 5, 27472 Cuxhaven, Németország

Co-Olimestra 20 mg/12,5 mg filmtabletta

OGYI-T-23049/01 28x

OGYI-T-23049/02 30x

OGYI-T-23049/03 56x

OGYI-T-23049/04 60x

OGYI-T-23049/05 84x

OGYI-T-23049/06 90x

Co-Olimestra 20 mg/25 mg filmtabletta

OGYI-T-23049/07 28x

OGYI-T-23049/08 30x

OGYI-T-23049/09 56x

OGYI-T-23049/10 60x

OGYI-T-23049/11 84x

OGYI-T-23049/12 90x

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2019. április.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal