CLONAMOX

1. Milyen típusú gyógyszer a Clonamox szuszpenzió és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer a Clonamox szuszpenzió? 

A Clonamox szuszpenzió antibiotikum, amely amoxicillin nevű hatóanyagot tartalmaz. Ez a hatóanyag a „penicillin-származékok” közé tartozik. 

Milyen betegség esetén alkalmazható? 

A Clonamox szuszpenzió bizonyos típusú bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazható, mint pl.: alsó- és felső légúti fertőzések, húgyúti fertőzések egyes esetei, gyomor-béltraktus fertőzések egyes esetei, nemi úton terjedő akut, szövődménymentes gonorrhea, bőr és lágyrész fertőzések egyes esetei. A Clonamox szuszpenzió más gyógyszerekkel együtt gyomorfekély kezelésére is alkalmas.

2. Tudnivalók a Clonamox szuszpenzió szedése előtt

Ne szedje a Clonamox szuszpenziót

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: amoxicillin

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

250 mg/5 ml por belsőleges szuszpenzióhoz

ha allergiás az amoxicillinre, a penicillinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. 

ha a múltban bármikor allergiás reakciója volt bármely antibiotikumra. Ennek a tünetei lehetnek a bőrkiütés vagy az arc-, illetve a torok vizenyős duzzanata. 

Ne szedje a Clonamox szuszpenziót, ha a fentiek bármelyike vonatkozik Önre. Amennyiben nem biztos valamiben, a Clonamox szuszpenzió szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Figyelmeztetések és óvintézkedések 

A Clonamox szuszpenzió szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha Önnél 

•mirigyláz (láz, torokfájás, duzzadt mirigyek és nagyon erős fáradtságérzet);

•vesepanaszok;

•rendszeres vizeletürítésre való képtelenség áll fenn.

Ha nem biztos abban, hogy a fentiek bármelyike fennáll-e Önnél, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, mielőtt a Clonamox szuszpenziót elkezdené szedni.

Vér- és vizeletvizsgálatok 

Ha Önnél 

•vizeletvizsgálatot (vércukor) vagy májfunkciós vérvizsgálatot;

•ösztradiolszint mérést (terhesség alatt a magzat fejlődésének ellenőrzésére) végeznek, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét arról, hogy Clonamox szuszpenziót szed. Erre azért van szükség, mert a Clonamox szuszpenzió befolyásolhatja ezen vizsgálatok eredményét.

Egyéb gyógyszerek és a Clonamox szuszpenzió

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

•Ha Ön allopurinolt szed (köszvény ellen) a Clonamox szuszpenzióval egyidejűleg, nagyobb lehet a valószínűsége annak, hogy allergiás bőrreakció alakul ki. 

•Ha Ön probenecidet szed (köszvény ellen) a Clonamox szuszpenzióval egyidejűleg, kezelőorvosa dönthet úgy, hogy módosítja az Ön Clonamox szuszpenzió adagját. 

•Ha Ön véralvadásgátló gyógyszert (pl. warfarint) szed, gyakoribb vérvizsgálatokra lehet szüksége. 

•Ha Ön egyéb antibiotikumokat (pl. tetraciklint) szed, csökkenhet a Clonamox szuszpenzió hatásossága. 

•Ha Ön metotrexátot szed (daganatos betegség vagy súlyos pikkelysömör /pszoriázis/ kezelésére), fokozódhatnak a Clonamox szuszpenzió mellékhatásai. 

A Clonamox szuszpenzó egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Clonamox szuszpenzió adagolását nem befolyásolja az étkezés, bevehető étkezés előtt, közben vagy után is.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. 

A Clonamox szuszpenzió terhesség ideje alatt alkalmazható, a várható előny/kockázat gondos mérlegelése mellett.

Az amoxicillin kis mennyiségben kiválasztódik az anyatejbe, ezért szükségessé válhat a szoptatás felfüggesztése. A szoptatott csecsemőn túlérzékenységi reakciók léphetnek fel, illetve a bélflórája megváltozhat. 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Clonamox szuszpenziónak lehetnek mellékhatásai, és a tünetek (pl. allergiás reakciók, szédülés és görcsök) alkalmatlanná tehetik Önt a gépjárművezetésre és a gépek kezelésére.

Csak akkor vezessen gépjárművet és kezeljen gépeket, ha jól érzi magát.

A Clonamox szuszpenzió szacharózt és nátrium-benzoátot tartalmaz

•Ez a gyógyszer 10 mg nátrium-benzoátot tartalmaz adagolási egységenként (5 ml), ami megfelel 2 mg/ml-nek. A nátrium-benzoát fokozhatja a sárgaságot újszülötteknél (4 hetes kor alatt).

•Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel az orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert. 

3. Hogyan kell alkalmazni a Clonamox szuszpenziót?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. 

•Rázza fel a tartályt minden használat előtt.

•Egyenletesen ossza szét az egyes adagokat a nap folyamán, legalább 4 órás időközökkel az egyes bevételek között.

A szokásos adag:

40 kg-nál kisebb testtömegű gyermekek

Minden adag a gyermek kilogrammban mért testtömege alapján kerül megállapításra. 

•Az orvos fogja előírni Önnek, hogy gyermekénél vagy csecsemőjénél mekkora adagban kell alkalmazni a Clonamox szuszpenziót.

•A szokásos adag naponta 40 mg – 90 mg testtömeg-kilogrammonként, két vagy három adagra elosztva.

•Az ajánlott legnagyobb adag 100 mg testtömeg-kilogrammonként naponta.

Felnőttek, idősek és 40 kilogrammos vagy nagyobb testtömegű gyermekek

Ezt a szuszpenziót rendszerint nem rendelik felnőttek és 40 kilogrammnál nagyobb testtömegű gyermekek számára. Forduljon tanácsért kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez. 

Vesepanaszok

Ha vesepanaszai vannak, az adag a szokásosnál kisebb lehet.

Ha az előírtnál több Clonamox szuszpenziót vett be

Ha túlságosan sok Clonamox szuszpenziót vett be, ennek tünetei lehetnek gyomorpanaszok (hányinger, hányás vagy hasmenés), kristályszemcsék megjelenése a vizeletben, amely a vizelet zavarosságaként mutatkozik, valamint vizeletürítési nehézségek. A lehető leghamarabb beszéljen kezelőorvosával. Vigye magával gyógyszere dobozát, hogy megmutathassa az orvosnak.

Ha elfelejtette bevenni a Clonamox szuszpenziót

•Ha elfelejtett bevenni egy adagot, azonnal pótolja, amint eszébe jut. 

•Ne alkalmazza túlságosan hamar a következő adagot, hanem várjon kb. 4 órát a következő adag bevétele előtt. 

•Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. 

Meddig kell szednie a Clonamox szuszpenziót?

•Folytassa a Clonamox szuszpenzió szedését addig, ameddig kezelőorvosa mondta, még akkor is, ha már jobban érzi magát. Önnek minden adagra szüksége van a fertőzés leküzdésére. Ha a baktériumok egy része életben marad, a fertőzés kiújulhat. 

•Ha a kezelés befejezése után még mindig rosszul érzi magát, vissza kell mennie a kezelőorvosához. 

Gombás fertőzés (élesztőgombák által okozott fertőzések a test nedves részein, amelyek fájdalmat, viszketést és fehér váladékozást okoznak) alakulhat ki, ha a Clonamox szuszpenziótt hosszú időn át alkalmazza. Ebben az esetben tájékoztassa a kezelőorvosát. 

Ha hosszú időn át szedi a Clonamox szuszpenziót, kezelőorvosa további vizsgálatokat végeztethet vese- és májműködésének, valamint a vérképének ellenőrzésére. 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal hagyja abba a Clonamox szuszpenzió szedését, és menjen el kezelőorvosához, ha az alábbi súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, mert Önnek sürgős orvosi kezelésre lehet szüksége: 

Az alábbi mellékhatások nagyon ritkák (10.000 betegből legfeljebb 1 esetében alakulhatnak ki): 

•allergiás reakciók, amelyeknek tünetei lehetnek: bőrviszketés vagy bőrkiütés, az arc-, az ajkak-, a nyelv- vizenyős duzzanata, a testén kialakuló ödéma, illetve légzési nehézségek. Ezek súlyosak és esetenként halálos kimenetelűek lehetnek.

•bőrkiütés, céltáblaszerű, lapos, vörös, kör alakú foltok a bőrfelszín alatt, vagy véraláfutás. Ezt a vérerek falának allergiás reakció miatti gyulladása okozza. Szövődhet ízületi fájdalommal (artritisz, azaz ízületi gyulladás) és veseproblémákkal.

•késői allergiás reakció fordulhat elő általában 7-12 nappal a Clonamox szuszpenzió bevételét követően, amelyek tünetei közé tartozhatnak a bőrkiütések, a láz, az ízületi fájdalom, a nyirokcsomók megnagyobbodása, különösen a karokban. 

•„eritéma multiforménak” nevezett bőrreakció, amely az alábbi tünetekkel járhat: viszkető, vöröses-lilás foltok a bőrön, különösen a tenyereken és a talpakon, csalánkiütésszerű, kiemelkedő, duzzadt területek a bőrön, a szájüregben, a szemek és a nemiszervek körüli területeken. Belázasodhat, és nagyon fáradtnak érezheti magát. 

•egyéb súlyos bőrreakciók, amelyek az alábbiakat foglalhatják magukban: a bőr színének megváltozása, bőr alatti csomók, hólyagképződés, gennyes hólyagok megjelenése, hámlás, bőrpír, fájdalom, viszketés, pikkelyes hámlás. Ezek lázzal, fejfájással és testszerte jelentkező fájdalmakkal társulhatnak. 

•láz, hidegrázás, torokfájás és a fertőzés egyéb jelei, illetve könnyen kialakuló véraláfutások. Ezek a vérsejtekkel kapcsolatos rendellenesség jelei lehetnek. 

•Jarisch-Herxheimer reakció, amely a Lyme-kór Clonamox szuszpenzió-kezelése során jelentkezik, és lázat, hidegrázást, fejfájást, izomfájdalmat és bőrkiütést okoz. 

•vastagbélgyulladás (esetenként véres) hasmenéssel, fájdalom és láz, valamint májat érintő súlyos mellékhatások alakulhatnak ki. Ezek főként férfiaknál és időseknél, hosszú időtartamú kezelés során jelentkezhetnek. Sürgősen értesítse kezelőorvosát, ha Önnél az alábbiak jelentkeznek: 

•súlyos, véres hasmenés 

•bőrhólyagok, bőrpír vagy véraláfutás 

•sötétebb színű vizelet vagy világosabb színű széklet 

a bőr vagy a szemfehérje besárgulása (sárgaság). Lásd lentebb a vérszegénységet is, amely sárgaságot okozhat. 

Ezek a gyógyszer szedése közben vagy több héttel a gyógyszerszedést követően is bekövetkezhetnek. 

Ha a fentiek bármelyike bekövetkezik, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását és forduljon azonnal kezelőorvosához.

Néha kevésbé súlyos bőrreakciók is kialakulhatnak, mint pl.: 

•enyhén viszkető bőrkiütés (kerek, rózsaszín-vörös foltok), „csalánszerű” duzzadt területek az alkaron, a lábakon, a tenyereken, a kezeken, illetve a lábfejeken. Ezek nem gyakoriak (100 betegből kevesebb, mint 1 esetében alakulnak ki). 

Ha a fentiek bármelyike előfordul, beszéljen kezelőorvosával, mert a Clonamox szuszpenzió kezelést abba kell hagyni. 

További egyéb lehetséges mellékhatások: 

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 esetében alakulhat ki): 

•bőrkiütés.

•hányinger.

•hasmenés.

Nem gyakori (10 betegből legfeljebb 1 esetében alakulhat ki): 

•hányás.

Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1 esetében alakulhat ki): 

•élesztőgombák által okozott fertőzés (a hüvelyben, a szájüregben, illetve a bőrhajlatokban). Az élesztőgombák okozta fertőzést kezelőorvosa vagy gyógyszerésze kezelheti.

•vesepanaszok. 

•görcsök nagy adagokat szedőknél, illetve vesepanaszok esetén. 

•szédülés. 

•hiperaktivitás.

•kristályok a vizeletben, amelyektől a vizelet zavarossá válik, vagy a húgyutakban kellemetlen érzés, illetve vizeletürítési nehézség jelentkezik. Fogyasszon bőséges folyadékot ezen tünetek bekövetkezési valószínűségének csökkentése érdekében.

•a nyelv színe sárgává, barnává vagy feketévé válhat, valamint szőrszerű kiemelkedések jelenhetnek meg rajta.

•a vörösvértestek nagymértékű lebomlása, ami a vérszegénység egyik típusát okozza. Tünetei: fáradtság, fejfájás, légszomj, szédülés, sápadtság, a bőr és a szemfehérjék besárgulása.

•alacsony fehérvérsejtszám.

•alacsony vérlemezkeszám (ezek a véralvadásban szerepet játszó vérsejtek).

•a vér hosszabb idő alatt alvadhat meg, mint szokásos esetben. Ezt esetleg akkor veszi észre, ha vérzik az orra vagy megvágja magát.

Mellékhatások bejelentése 

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban. 

5. Hogyan kell a Clonamox szuszpenziót tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Száraz por

Legfeljebb 25°C-on tárolandó. A nedvességtől és fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Folyékony szuszpenzió

Legfeljebb 25°C-on tárolandó. 

A szuszpenziót az elkészítését követő 14 napon belül fel kell használni.

Ne szedje ezt a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit észleli. 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Clonamox szuszpenzió?

A készítmény hatóanyaga 125 mg, ill. 250 mg amoxicillin (143,5 mg, ill. 287 mg amoxicillin-trihidrát formájában) adagonként (5 ml-ként).

Egyéb összetevők: szacharimid-nátrium, nátrium benzoát (E211), trinátrium citrát, kolloid szilícium dioxid, mikrokristályos cellulóz és karmellóz-nátrium, citrom aroma, „Quinolin Yellow” (E104), szacharóz.

Milyen a Clonamox szuszpenzió külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Clonamox 125 mg/5 ml por szuszpenzióhoz 

kb. 35 g, illetve 58 g csaknem fehér színű, homogén por HDPE gyermekbiztos kupakkal lezárt 60 ml-es, illetve 100 ml-es töltettérfogatú fehér HDPP tartályban + műanyag mérőedény dobozban.

Clonamox 250 mg/5 ml por szuszpenzióhoz 

kb. 56 g csaknem fehér színű, homogén por HDPE gyermekbiztos kupakkal lezárt 100 ml-es töltettérfogatú fehér HDPP tartályban + műanyag mérőedény dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

PannonPharma Kft.

7720 Pécsvárad, Pannonpharma út 1.

OGYI-T- 5627/01 (Clonamox 125 mg/5 ml por belsőleges szuszpenzióhoz, 1 x 60 ml)

OGYI-T- 5627/02 (Clonamox 125 mg/5 ml por belsőleges szuszpenzióhoz, 1 x 100 ml)

OGYI-T- 5628/01 (Clonamox 250 mg/5 ml por belsőleges szuszpenzióhoz, 1 x 100 ml)

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2017. október.

További gyógyszerek amoxicillin hatóanyaggal