CITALOPRAM-Teva 20 mg filmtabletta

1. Milyen típusú gyógyszer a Citalopram-Teva 20 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Hogyan fejti ki a hatását a Citalopram-Teva 20 mg filmtabletta?

A Citalopram-Teva a szelektív szerotonin visszavétel-gátló (SSRI) antidepresszívumok (hangulatjavítók) csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek az agyi szerotoninszint növelésével fejtik ki hatásukat. Az agyi szerotonin-rendszer zavarának kulcsfontosságú szerepet tulajdonítanak a depresszió és az ahhoz hasonló betegségek kialakulásában.

Milyen betegségekben alkalmazzák a Citalopram-Teva 20 mg filmtablettát?

A citaloprám, a Citalopram-Teva 20 mg filmtabletta hatóanyaga, melyet a depresszió kezelésére, majd az állapot javulása után, a tünetek kiújulásának megakadályozására is alkalmaznak.

Visszatérő depresszióban a Citalopram-Teva hosszú távon az újabb depressziós epizódok előfordulásának kivédésére is alkalmazható.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: citalopram

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

(30x)

A Citalopram-Teva az agorafóbiával (szabad térségben való tartózkodáskor támadó rosszullét) vagy anélkül jelentkező pánikzavarok kezelése is kedvező hatású.

Kezelőorvosa más okból kifolyólag is rendelhet Önnek Citalopram-Teva 20 mg filmtablettát. Amennyiben bármilyen kérdése van azzal kapcsolatban, hogy miért írtak fel Önnek Citalopram-Teva 20 mg filmtablettát, beszéljen kezelőorvosával.

2. Tudnivalók a Citalopram-Teva 20 mg filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Citalopram-Teva 20 mg filmtablettát

- ha allergiás a citaloprámra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;

- ha egyéb, az ún. monoamin-oxidáz gátlók (MAO-gátlók) csoportjába tartozó gyógyszert is szed. A MAO-gátlók közé tartozik többek között a fenelzin, iproniazid, izokarboxazid, nialamid, tranilcipromin, moklobemid (melyet depresszióban alkalmaznak). A MAO-gátló szelegilint (mely Parkinson kórban használatos) lehet szedni Citalopram-Teva filmtablettával együtt, de csak maximum napi 10 mg-os adagban;

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

- ha linezolid (MAO-gátló antibiotikum) kezelésben részesül, kivéve, ha szoros megfigyelés alatt tartják, és ellenőrzik a vérnyomását;

- A MAO-gátló kezelés befejezése után még 2 hetet kell várni a Citalopram-Teva-kezelés megkezdésével. A moklobemid terápia befejezése után ez a várakozási idő egy nap.

- A Citalopram-Teva-kezelés befejezését követően bármely MAOI gyógyszer szedésének megkezdéséig egy hétnek kell eltelnie.

- Ha Önnek születése óta szabálytalan a szívritmusa vagy előfordult már Önnél szabálytalan szívritmus (EKG-felvételen látható változás; az EKG egy olyan vizsgálat, mely segítségével a szív működését értékelik);

- ha Ön szívritmuszavarra szed gyógyszereket, vagy olyan gyógyszereket használ, amelyek hatással lehetnek a szívritmusra (lásd 2. "Egyéb gyógyszerek és a Citalopram-Teva" pontot).

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Citalopram-Teva 20 mg filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát bármilyen egészségügyi problémájáról, különös tekintettel az alábbiakra:

- ha mániás epizódjai vagy pánikbetegsége van;

- ha depressziós epizódokkal járó elmezavarban (ún. pszichózis) szenved

- ha máj-, vagy veseműködése károsodott. Kezelőorvosa ilyenkor módosíthatja a gyógyszer adagolását;

- ha cukorbeteg. A Citalopram-Teva kezelés megváltoztathatja cukorháztartást. Előfordulhat, hogy az inzulin és/vagy a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek adagját módosítani kell;

- ha epilepsziás. A Citalopram-Teva kezelést le kell állítani, ha görcsrohamok lépnek fel vagy a görcsrohamok gyakoribbá válnak (lásd még a 4. "Lehetséges mellékhatások" pontot);

- bizonyos vérzési rendellenességek esetén;

- ha a nátriumszint a vérében alacsony;

- ha elektrosokk kezelésben részesül;

- ha Önnek szívproblémái vannak vagy voltak, illetve ha a közelmúltban szívinfarktuson esett át;

- ha Önnek alacsony a nyugalmi szívritmusa és/vagy elhúzódó, súlyos hasmenés és hányás, vagy vízhajtók használata következtében sóhiánya lehet;

- ha Ön gyors vagy szabálytalan szívritmust, ájulást vagy felálláskor szédülést tapasztal, melyek a szívritmus rendellenes működésére utalhatnak.

- ha szemészeti problémái vannak, mint a glaukóma (megnövekedett nyomás a szemben) bizonyos típusai.

Kérjük, azt is jelezze orvosának, ha a fent említettek valamelyike korábban volt igaz Önre.

Megjegyzés

Néhány mániás depresszióban szenvedő beteg hangulata mániás fázisba fordulhat át, amit a szokatlan és gyorsan változó gondolatok, az indokolatlan vidámság és a fokozott fizikai aktivitás jellemez. Ha ilyet tapasztal, keresse fel orvosát!

A kezelés első heteiben előfordulhat nyugtalanság vagy az egy helyben maradás (ülés/állás) okozhat nehézséget. Azonnal forduljon orvosához, ha ezeket a tüneteket tapasztalja!

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszív kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

- ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.

- ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.

Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

Gyermekek és serdülők

A Citalopram-Teva alkalmazása általában nem javallott gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél. Tájékoztatjuk, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 évnél fiatalabb betegeknél megnövelték az alábbi mellékhatások kockázatát: öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és ellenséges magatartás (elsősorban agresszivitás, ellenkezés és düh). Ennek ellenére az orvos 18 évesnél fiatalabb betegnek is felírhat Citalopram-Teva-t, ha úgy látja, hogy a beteg érdekét szolgálja. Amennyiben a kezelőorvos 18 évesnél fiatalabb betegnek írt fel Citalopram-Teva-t, és Ön ezt meg szeretné vele beszélni, akkor kérjük, menjen vissza kezelőorvosához. Amennyiben 18 évesnél fiatalabb, Citalopram-Teva-t szedő betegnél a fentebb felsorolt tünetek lépnek fel, vagy azok súlyosbodnak, erről tájékoztassa kezelőorvosát. Ezenkívül figyelembe kell venni, hogy a gyógyszer gyermekek és serdülők növekedésére, érésére, kognitív és viselkedési fejlődésére vonatkozó hosszútávú biztonságossága egyelőre nem bizonyított.

A betegségre vonatkozó speciális információk

A depresszió illetve az ahhoz hasonló betegségek kezelésére alkalmazott más gyógyszerekhez hasonlóan, a javulás Citalopram-Teva kezelés mellett sem azonnal következik be. A kezelés megkezdése után több hét is eltelhet, amíg javulást tapasztal.

A pánikbetegség kezelésénél általában 2-4 hétre van szükség a javulás bekövetkeztéig.

A kezelés elején néhány betegnél fokozott szorongás léphet fel, ami azonban elmúlik, ha a kezelést tovább folytatja. Ezért nagyon fontos, hogy pontosan kövesse az orvosa utasítását, és ne hagyja abba a kezelést, illetve ne változtassa meg az adagolást anélkül, hogy ezt orvosával is egyeztetné.

Olykor a depresszió és a pánikzavar tünete lehet az öngyilkossági vagy önkárosítási gondolat. Előfordulhat, hogy ezek a tünetek mindaddig fennállnak, vagy rosszabbodnak, amíg a gyógyszer teljes antidepresszív hatása ki nem alakul. Ez leginkább olyan 30 éves kor alatti fiatal felnőtteknél valószínű, akik korábban még nem szedtek hangulatjavító gyógyszert (antidepresszívumot).

Néhány mániás depresszióban szenvedő beteg hangulata mániás fázisba fordulhat át, amit a szokatlan és gyorsan változó gondolatok, az indokolatlan vidámság és a fokozott fizikai aktivitás jellemez. Ha ilyet tapasztal, keresse fel orvosát!

A kezelés első heteiben előfordulhat nyugtalanság vagy nehézséget okozhat az egy helyben maradás (ülés/állás). Azonnal forduljon orvosához, ha ezeket a tüneteket tapasztalja!

Előfordulhat, hogy ezeket a tüneteket Ön észre sem veszi, ezért hasznos lehet megkérni egy barátját vagy hozzátartozóját, hogy figyelje a viselkedésében esetleg bekövetkező változásokat.

Kérjük, azonnal értesítse kezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórházat, ha a kezelés alatt aggasztó gondolatokat, élményeket észlel, vagy bármilyen más, fent említett tünetet tapasztal!

Egyéb gyógyszerek és a Citalopram-Teva 20 mg filmtabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Egyes gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek egymással, és ez súlyos mellékhatások kialakulásához vezethet.

Tájékoztassa orvosát arról, ha az alábbi készítmények bármelyikét szedi:

- Nem szelektív monoamino-oxidáz gátló (MAO-inhibitor - fenelzin, iproniazid, izokarboxazid, nialamid és tranilcipromin hatóanyag tartalmú) gyógyszerek. Az ezekkel a gyógyszerekkel történő kezelés befejezése után 14 napot kell várnia, hogy elkezdhesse a Citalopram-Teva szedését. A Citalopram-Teva kezelés befejezése után 7 napot kell várnia, hogy ezeket a gyógyszereket elkezdhesse szedni.

- "Reverzibilis, szelektív MAO-A gátló" (moklobemid hatóanyag tartalmú) gyógyszerek (ezeket a depresszió kezelésére alkalmazzák).

- Linezolid hatóanyag tartalmú antibiotikumok.

- Lítium (a mániás-depressziós betegség megelőzésére és kezelésére alkalmazott készítmény) és triptofán. Imipramin és dezipramin (mindkettőt depresszió kezelésére alkalmazzák).

- "Irreverzibilis MAO-B gátlók", szelegilin tartalmú (a Parkinson-kór kezelésére alkalmazott) gyógyszerek; ezek növelik a mellékhatások fellépésének kockázatát. A szelegilin dózisa nem haladhatja meg a napi 10 mg-ot.

- Metoprolol (magas vérnyomás és/vagy szívbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer); a metoprolol vérszintje megemelkedik, de a metoprolol fokozott hatását vagy mellékhatásokat nem jelentettek.

- Flekainid és a propafenon (szívritmuszavarok kezelésére használt gyógyszerek)

- Szumatriptán és más hasonló (migrén kezelésére használatos) gyógyszerek, illetve tramadol (erős fájdalom csillapítására használt készítmény) - ezek növelik a mellékhatások kialakulásának kockázatát; amennyiben bármilyen szokatlan tünetet észlel a kombináció alkalmazása során, keresse fel kezelőorvosát.

- Cimetidin, nagy adagban alkalmazva (gyomorfekély kezelésére használatos); a Citalopram-Teva vérszintje megemelkedhet, a Citalopram-Teva mellékhatásainak fokozódását azonban nem tapasztalták.

- Vérlemezke működést befolyásoló gyógyszerek (pl. egyes antipszichotikumok, acetilszalicilsav - fájdalomcsillapítóként alkalmazzák -, nem-szteroid gyulladásgátlók - reumás megbetegedések kezelésére alkalmazzák -); vérrögképződést gátló gyógyszerek, mint pl. dipiridamol, tiklopidin) enyhén növelik a vérzési rendellenességek kialakulásának veszélyét.

- Orbáncfű (hiperikum perforátum) (depresszióban alkalmazott gyógynövénykészítmény) - a Citalopram-Teva-val együtt alkalmazva a mellékhatások kockázata megnövekedhet.

- Meflokvin (a malária kezelésére alkalmazott szer), bupropion (a depresszió kezelésére alkalmazott szer) és tramadol (erős fájdalmak csillapítására alkalmazott szer) - a görcsküszöb csökkentésének lehetséges kockázata miatt.

- Neuroleptikumok (szkizofrénia, pszichózis kezelésében alkalmazott gyógyszerek, pl. riszperidon, tioridazin és haloperidol.) a görcsküszöb csökkentésének lehetséges kockázata miatt és antidepresszívumok.

A Citalopram-Teva-t ne szedje egyidejűleg:

Ha Ön szívritmuszavarokra szed gyógyszert vagy olyan gyógyszereket szed, melyek befolyásolhatják a szívritmust; pl.: IA, III. osztályba tartozó antiaritmiás szerekkel, az antipszichotikumokkal (pl.: fenotiazin származékok, pimozid, haloperidol), triciklusos antidepresszánsokkal, bizonyos antimikróbás szerekkel (pl.: sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eritromicin, pentamidin, antimaláriás szerek, főként halofantrin), bizonyos antihisztaminokkal (asztemizol, mizolasztin). Ha bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, forduljon kezelőorvosához.

A Citalopram-Teva 20 mg filmtabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

A filmtabletta hatását a táplálék nem befolyásolja. A Citalopram-Teva 20 mg filmtabletta és az alkohol között kölcsönhatást nem mutattak ki, mindamellett a kezelés alatt az alkohol fogyasztása nem ajánlott.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Terhesség

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával. Terhes nők rendszerint nem szedhetik a Citalopram-Teva-t, valamint szoptatni sem szabad a kezelés ideje alatt, kivéve, ha az orvosával megbeszélték az ezzel járó előnyöket és kockázatokat.

Tájékoztatjuk, hogy amennyiben terhessége utolsó 3 hónapjában a Citalopram-Teva szedését egészen a szülésig folytatja, újszülöttjénél a következő tünetek jelentkezhetnek: légzészavar, a bőr kékes elszíneződése, görcsrohamok, testhőmérséklet-változások, táplálási nehézség, hányás, alacsony vércukorszint, izommerevség vagy renyheség, élénkebb reflexek, remegés, izgalom, ingerlékenység, közönyösség (letargia), állandó sírás, aluszékonyság és alvászavarok. Azonnal forduljon orvosához, ha az újszülöttnél a fentiek közül bármelyik tünetet észleli!

Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Citalopram-Teva kezelés alatt áll. Amennyiben terhesség alatt, különösen annak utolsó 3 hónapjában történik kezelés, a Citalopram-Teva-val növekedhet a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázata, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik.

Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki, azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy orvosával.

Szoptatás:

A citaloprám kis mennyiségben kiválasztódik az anyatejbe, így fennáll a kockázata annak, hogy hat a csecsemőre is. Ha Ön szedi a Citalopram-Teva filmtablettát, beszéljen orvosával, mielőtt elkezdene szoptatni!

Termékenység:

Állatkísérletekben a citaloprám negatívan befolyásolta az ondó minőségét.

Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A citaloprám csak kismértékben vagy mérsékelten befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A pszichoaktív gyógyszerek ronthatják az ítélőképességet és vészhelyzetekben a reakciókészséget. A Citalopram-Teva általában nem álmosít, ennek ellenére, ha a kezelés elején szédül vagy álmossá válik, mindaddig ne vezessen gépjárművet, és kerülje a szerszámok/gépek használatát, amíg ezek a tünetek fennállnak.

3. Hogyan kell szedni a Citalopram-Teva 20 mg filmtablettát?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ajánlott napi adag:

Felnőttek

Depresszió

A szokásos dózis 20 mg naponta. Ezt az adagot szükség esetén kezelőorvosa maximum napi 40 mg-ra emelheti.

Pánikzavar

A kezelés első hetében a kezdődózis 10 mg naponta, majd egy hét után az adag napi 20-30 mg-ra emelhető. Ezt az adagot szükség esetén kezelőorvosa maximum napi 40 mg-ra emelheti.

Idősek (65 év felett)

Idős betegek esetén a dózist az ajánlott dózis felére kell csökkenteni, azaz napi 10-20 mg-ra. Idős betegek rendszerint nem kaphatnak naponta 20 mg-nál többet.

Különleges kockázattal rendelkező betegek

Májpanaszokkal rendelkező betegek maximálisan adható napi dózisa 20 mg.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

A Citalopram-Teva alkalmazása nem javallt gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél. További információkat illetően lásd a 2. "Tudnivalók a Citalopram-Teva 20 mg filmtabletta szedése előtt"pontot.

Hogyan és mikor kell szedni a Citaloram-Teva-t?

A Citalopram-Teva 20 mg filmtablettát egyszeri adagban - reggel vagy este - étkezés közben vagy éhgyomorra, bő folyadékkal kell bevenni.

A kezelés időtartama

A depresszió és pánikbetegség kezelésére alkalmazott más gyógyszerekhez hasonlóan, a Citalopram-Teva filmtablettánál is néhány hétbe telhet, amíg bármilyen javulást tapasztal. Akkor is folytassa a Citalopram-Teva szedését, ha időbe telik, amíg állapotában bármiféle javulást tapasztal.

Soha ne változtassa meg a gyógyszer adagolását anélkül, hogy azt kezelőorvosával először meg ne beszélte volna.

A kezelés időtartama egyénre szabott, rendszerint legalább 6 hónap. A filmtabletta szedését mindaddig folytassa, amíg azt kezelőorvosa javasolja. Kezelőorvosa megkérdezése nélkül akkor se hagyja abba a gyógyszer szedését, ha jobban érezné magát. A tünetek mögött álló alapbetegség ugyanis hosszú ideig fennállhat, ezért ha túl korán hagyja abba a kezelést, a tünetei visszatérhetnek.

Visszatérő depresszióban szenvedő betegeknél a folyamatos, néha több évig tartó kezelés segít az új depressziós epizódok megelőzésében.

Ha az előírtnál több Citalopram-Teva 20 mg filmtablettát vett be

Amennyiben úgy gondolja, hogy Ön, vagy bárki más túl sok Citalopram-Teva filmtablettát vett be, haladéktalanul lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályával! Még abban az esetben is tegye ezt meg, ha nem mutatkoznak rosszullét vagy mérgezés jelei. Az orvoshoz vagy a kórházba vigye magával a Citalopram-Teva dobozát.

A túladagolás tünete lehet: életet veszélyeztető szívritmuszavar, görcs, szívritmus-változás, álmosság, kóma, hányás, remegés, vérnyomás-csökkenés, vérnyomás-emelkedés, hányinger (émelygés), szerotonin szindróma (lásd 4. pont), nyugtalanság, szédülés, pupillatágulat, izzadás, a bőr elkékülése, szapora és mély légvétel (hiperventilláció).

Ha elfelejtette bevenni a Citalopram-Teva 20 mg filmtablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására.

Amennyiben egy adagot elfelejt bevenni és még aznap lefekvés előtt eszébe jut, vegye be mihamarabb. A következő nap a szokásos módon folytassa a gyógyszer szedését.

Ha csak éjszaka vagy másnap jut eszébe, az elfelejtett adagot hagyja ki, és a szokott módon folytassa a gyógyszerszedést.

Ha idő előtt abbahagyja a Citalopram-Teva 20 mg filmtabletta szedését

Mindaddig ne hagyja abba a Citalopram-Teva szedését, amíg orvosa azt nem javasolja. Amennyiben Ön a javasolt kezelés végére ért, a kezelést általában a Citalopram-Teva adagját néhány hét alatt fokozatosan csökkentve ajánlott befejezni.

A gyógyszer alkalmazásának hirtelen megszakítása az alábbi enyhe és átmeneti tüneteket okozhatja: szédülés, bőrzsibbadás/bizsergés, alvászavarok (élénk álmok, rémálmok, álmatlanság), szorongás, fejfájás, émelygés (hányinger), hányás, verejtékezés, nyugtalanság vagy izgatottság (agitáció), remegés, zavartság vagy tájékozódási zavar (dezorientáció), érzékenység vagy ingerlékenység, hasmenés (híg széklet), látászavarok, szívdobogásérzés (palpitáció). A javasolt kezelés befejezésekor ezért a gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása helyett a Citalopram-Teva adagját néhány héten keresztül fokozatosan ajánlott csökkenteni.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ezek a mellékhatások általában néhány hetes kezelést követően megszűnnek. Fontos tudnia, hogy több az alábbiakban felsorolt panasz lehet az Ön betegségének tünete is, ami állapotának javulásával ugyancsak enyhülni fog.

Néhány betegnél az alábbi súlyos mellékhatásokat jelentették.

Amennyiben az alábbiak közül bármelyik tünetet tapasztalja, azonnal hagyja abba a Citalopram-Teva szedését, és forduljon kezelőorvosához:

- magas láz, nyugtalanság, zavartság, remegés és hirtelen izomrángások; ezek a tünetek a ritkán előforduló, úgynevezett szerotonin szindróma jelei lehetnek, amelyet több antidepresszívum együttadásakor tapasztaltak:

- bőr-, nyelv-, ajak- vagy arcduzzanat, illetve légzési, vagy nyelési nehézség (allergiás reakció),

- rendellenes vérzés, beleértve a gyomor-bélrendszeri vérzést is.

- öngyilkos vagy önkárosító gondolatok fennmaradása, vagy rosszabbodása (lásd a"Figyelmeztetések és óvintézkedések" részt).

Ritka, de súlyos mellékhatások (1000 emberből kevesebb mint 1-et érinthet):

Amennyiben az alábbi tüneteket észleli, haladéktalanul hagyja abba a Citalopram-Teva szedését, és keresse fel kezelőorvosát:

- hiponatrémia: alacsony nátriumszint a vérben, ami fáradtságot, zavartságot és izomrángást okozhat.

- gyors és szabálytalan szívritmus, ájulás - melyek a torsade des pointes néven ismert életveszélyes állapotnak lehetnek a tünetei

A következő mellékhatások gyakran enyhék, és rendszerint néhány napos kezelést követően megszűnnek. Fontos tisztában lennie azzal, hogy több itt felsorolt panasz a betegsége tünete is lehet, melyek állapotának javulásával ugyancsak enyhülnek.

Amennyiben a mellékhatások zavaróvá válnak, vagy néhány napnál tovább tartanak, keresse fel kezelőorvosát!

A szájszárazság növeli a fogszuvasodás veszélyét, ezért a szokásosnál többször mosson fogat.

Nagyon gyakori (10 betegből legalább 1-nél előforduló) mellékhatások:

- álmosság,

- alvászavar,

- fokozott verejtékezés,

- szájszárazság,

- hányinger (émelygés),

- fejfájás.

Gyakori (100 betegből 1-10 betegnél előforduló) mellékhatások:

- csökkent étvágy,

- nyugtalanság (agitáció),

- csökkent szexuális érdeklődés,

- szorongás,

- idegesség,

- zavart állapot,

- szokatlan álmok,

- remegés,

- kéz vagy lábbizsergés, -zsibbadás,

- szédülés,

- figyelemzavar,

- fülcsengés (tinnitusz),

- ásítás,

- hasmenés,

- hányás,

- székrekedés,

- bőrviszketés,

- izom- és ízületi fájdalom,

- férfiaknál előfordulhatnak erekciós és ejakulációs problémák,

- nőknél orgazmuszavar,

- fáradtság,

- bőrbizsergés, zsibbadás,

- testsúlycsökkenés.

Nem gyakori (1000 beteg közül több mint 1-nél, de 100 beteg közül kevesebb, mint 1-nél előforduló) mellékhatások:

- bőrvérzési rendellenesség (hajlam a beütött bőr bekékülésére),

- fokozott étvágy,

- agresszió,

- én-idegen érzések (deperszonalizáció),

- hallucináció,

- mánia,

- ájulás,

- pupillatágulat,

- gyors szívverés,

- lassú szívverés,

- csalánkiütés,

- hajhullás,

- bőrkiütés,

- fényérzékenység,

- vizelési nehézség,

- bő menstruációs vérzés,

- kar- és lábduzzadás,

- testsúlynövekedés.

Ritka (10 000 beteg közül több mint 1-nél, de 1000 beteg közül kevesebb, mint 1-nél előforduló) mellékhatások:

- görcsök,

- akaratlan mozgások,

- ízérzékelési zavarok,

- vérzés,

- láz,

- májgyulladás (hepatitisz).

Néhány beteg beszámolt az alábbi mellékhatásokról (Az alábbi mellékhatások gyakorisága nem ismert):

- önkárosítási vagy öngyilkossági gondolatok, lásd szintén a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontot.

- a vérlemezkeszám csökkenése, amely növeli a vérzés, illetve a zúzódások kockázatát,

- túlérzékenység (bőrkiütés),

- nehézlégzést vagy szédülést okozó súlyos allergiás reakció,

- a vizeletmennyiség növekedése,

- hipokalémia: alacsony káliumszint a vérben, amely izomgyengeséget, izomrángást, vagy szívritmuszavart okozhat,

- pánikroham,

- fogcsikorgatás,

- nyugtalanság,

- szokatlan izommozgások vagy izommerevség,

- kellemetlen nyugtalanságérzet vagy képtelenség az egyhelyben ülésre (akatízia),

- látászavar,

- alacsony vérnyomás,

- orrvérzés,

- vérzési zavarok, beleértve a bőr- és nyálkahártya vérzést (ecchymosis),

- hirtelen kialakuló bőr- és nyálkahártya-duzzanat,

- fájdalmas erekció,

- tejcsorgás férfiaknál és nem szoptató nőknél,

- hirtelen felálláskor jelentkező vérnyomásesés,

- gyomor- és/vagy bél-vérzés,

- szabálytalan menstruációs periódus,

- kóros májfunkciós értékek,

- csonttörések fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek.

- szabálytalan szívritmus

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

5. Hogyan kell a Citalopram-Teva 20 mg filmtablettát tárolni?

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Citalopram-Teva 20 mg filmtabletta?

- A készítmény hatóanyaga a citaloprám.

20,0 mg citaloprám (24,99 mg citaloprám-hidrobromid formájában) filmtablettánként.

- Egyéb összetevők:

Mag: vízmentes szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, mikrokristályos cellulóz, mannit.

Bevonat: hipromellóz, makrogol 6000, titán-dioxid (E171)

Milyen a Citalopram-Teva 20 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Küllem: fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán törő bemetszéssel ellátott majdnem szagtalan filmtabletta.

A filmtabletta egyenlő adagokra osztható.

Csomagolás: 30 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

Címkék: Antidepresszívum, Depresszió, Idegesség, Szorongásoldó

További gyógyszerek citalopram hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Antidepresszánsok, szorongásoldók kategóriában