• Citalopram bluefish


    Ez a gyógyszer már nem létezik adatbázisunkban!

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CITALOPRAM BLUEFISH, ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    A citaloprám a depresszióellenes gyógyszerek szelektív szerotonin újrafelvétel-gátlóknak (SSRI) nevezett csoportjába tartozik. A szerotonin egy mindenki agyában megtalálható anyag. A citaloprám hatásmódja nem teljesen tisztázott, de azáltal használhat, hogy hatást gyakorol a szerotonin rendszerre az agyban.

    A Citalopram Bluefish-t a depresszió (major depressziós epizódok) kezelésére használják.

    2. TUDNIVALÓK A CITALOPRAM BLUEFISH SZEDÉSE ELŐTT

    Ne szedje a Citalopram Bluefish-t

    - ha allergiás (túlérzékeny) a citaloprámra vagy a Citalopram Bluefish egyéb összetevőjére.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: citalopram
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    - ha jelenleg szed vagy a közelmúltban szedett egy monoamin-oxidáz gátlónak (MAOI - többek között a depresszió kezelésére használt) nevezett gyógyszert. Mielőtt elkezdené a Citalopram Bluefish szedését, beszéljen az orvosával, mert a MAOI abbahagyása után 14 napig várnia kell. A MAOI-k közé tartozó (a Parkinson-kór kezelésére használt) szelegilint lehet alkalmazni, de csak napi 10 mg-ot meg nem haladó adagban. Amikor a Citalopram Bluefish-ről váltanak egy MAOI-ra, akkor legalább 7 napot kell várnia, mielőtt elkezdené a MAOI szedését.

    - ha linezolidot szed (baktériumfertőzések kezelésére használják), kivéve, ha az orvosa szoros megfigyelés alatt tartja, és ellenőrzi a vérnyomását.

    - ha pimozidot szed (bizonyos pszichés zavarok kezelésére használt gyógyszer).

    - ha Önnek születése óta szabálytalan a szívritmusa vagy előfordult már Önnél szabálytalan szívritmus (EKG-felvételen látható változás; az EKG egy olyan vizsgálat, mely segítségével a szív működését értékelik).

    - ha Ön szívritmuszavarra szed gyógyszereket, vagy olyan gyógyszereket használ, amelyek hatással lehetnek a szívritmusra (lásd "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek").

    - Amennyiben ezek valamelyike vonatkozik Önre, akkor szóljon az orvosának, még mielőtt szedné a Citalopram Bluefish-t!

    A Citalopram Bluefish fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    - Alkalmazás a 18 évesnél fiatalabb gyermekek és serdülők esetében

    A Citalopram Bluefish alkalmazását rendesen kerülni kell a 18 évesnél fiatalabb gyermekek és serdülők esetében. Azt is tudnia kell, hogy a 18 évesnél fiatalabb betegeket fokozottan veszélyeztetik a mellékhatások, mint az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenségesség (túlnyomóan agresszivitás, szembeszegülő viselkedés és harag), ha a gyógyszereknek ezt az osztályát szedik. Ennek ellenére az orvosa rendelhet 18 évesnél fiatalabb betegek részére Citalopram Bluefish-t, mert úgy határoz, hogy ez szolgálja a legjobban az érdeküket. Hogyha az orvosa 18 évesnél fiatalabb beteg részére rendelt Citalopram Bluefish-t, és Ön meg kívánja ezt beszélni, akkor szíveskedjék visszafáradni az orvosához. Szóljon az orvosának, ha a fentebb felsorolt tünetek bármelyike jelentkezik, illetve romlik, amikor 18 évesnél fiatalabb beteg szed Citalopram Bluefish-t! Ebben a korcsoportban nem bizonyították a Citalopram Bluefish növekedésre, érésre, értelmi és viselkedésbeli fejlődésre gyakorolt hatásainak tartós biztonságosságát sem.

    - Öngyilkossági gondolatok és a depresszió romlása

    Hogyha Ön depressziós, akkor néha olyan gondolatai támadhatnak, hogy kárt tesz magában, illetve megöli magát. Ez fokozódhat, amikor Ön először kezdi el egy depresszió elleni gyógyszer szedését, mivel ezeknek mind időre - mintegy két hétre, de néha többre - van szükségük ahhoz, hogy kifejtsék a hatásukat.

    Ön nagyobb valószínűséggel gondolkodhat így, ha:

    Kapcsolódó cikkek

    Gyomor-és nyombél vérzés után lehet-e Escitalopram szedés ?
    Pantoprazol és Citalopram
    A hangulatjavítók hatása az érzelmekre
    Szexuális zaklatás: magas vérnyomás és alvászavar lehet a hosszú távú hatása
    A pánikrohamok kezelési lehetőségei
    Depresszió teszt

    - korábban már voltak olyan gondolatai, hogy kárt tesz magában, vagy megöli magát.

    - fiatal felnőtt. A klinikai vizsgálatok adatai szerint a depresszióellenes gyógyszerrel kezelt, pszichés zavarban szenvedő 25 évesnél fiatalabb felnőttek körében fokozott az öngyilkosság kockázata.

    Ha bármikor olyan gondolatai támadnak, hogy kárt tesz magában, vagy megöli magát, akkor rögtön forduljon az orvosához, vagy menjen kórházba!

    - Célszerű, ha elmondja egy rokonának vagy közeli barátjának, hogy Ön depressziós, és megkéri, hogy olvassa el ezt a tájékoztatót. Érdemes megkérnie arra, hogy szóljon Önnek, ha úgy véli, hogy az Ön depressziója romlik, illetve aggódik az Ön viselkedése miatt.

    - Különösen ügyeljen, ha olyan tünetei alakulnak ki, mint a nyugtalanság belső érzése, pszichés és mozgási nyughatatlanság, képtelenség az egy helyben állásra, ill. ülésre, rendszerint rossz érzés kíséretében (ezt úgy hívják, hogy akatízia). Ez a legvalószínűbben a kezelés első néhány hetében fordulhat elő. A Citalopram Bluefish adagjának emelése ronthatja ezeket az érzéseket (lásd: 4. "Lehetséges mellékhatások").

    - Kérjük, tájékoztassa az orvosát, ha az alábbi állapotok valamelyike vonatkozik Önre, mivel befolyásolhatják a kapott kezelését. Szóljon az orvosának:

    - ha más gyógyszereket szed (lásd: "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek").

    - ha cukorbeteg, mert szükség lehet arra, hogy az orvosa módosítsa az inzulin, illetve egyéb vércukorcsökkentő gyógyszer adagját.

    - ha epilepsziás, illetve görcsrohamok szerepelnek a kórelőzményében, vagy a Citalopram Bluefish kezelés alatt kezdődnek el görcsrohamai. Az orvosa eldöntheti majd, hogy abbahagyja-e a Citalopram Bluefish kezelést a görcsroham jelentkezésekor.

    - ha elektrokonvulzív terápiában (ECT - elektrosokk) részesül.

    - ha mániás, ill. hipomániás epizódjai vannak (túlzottan aktív viselkedés, ill. gondolkodás). Az orvosa eldöntheti majd, hogy abbahagyja-e a Citalopram Bluefish kezelést, amikor Ön belép a mániás fázisba.

    - ha vérzéses rendellenesség szerepel a kórelőzményében, illetve könnyen vérzik, vagy olyan gyógyszert szed, amely valószínűleg fokozza a vérzékenységi hajlamot (lásd: "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek").

    - ha hajlamos bizonyos szívzavarokra (az ún. QT-távolság megnyúlása az EKG-n), vagy azt gyanítják, hogy veleszületett megnyúlt QT-szindrómája lehet, avagy alacsony a vérében a kálium vagy a magnézium szintje.

    - ha egyéb pszichés zavarban szenved (pszichózis).

    - ha vese- vagy májproblémái vannak. Szükség lehet arra, hogy az orvosa csökkentse a Citalopram Bluefish adagját.

    - ha Önnek szívproblémái vannak vagy voltak, illetve ha a közelmúltban szívinfarktuson esett át

    - ha Önnek alacsony a nyugalmi szívritmusa és/vagy elhúzódó, súlyos hasmenés és hányás, vagy vízhajtók használata következtében sóhiánya lehet

    - ha Ön gyors vagy szabálytalan szívritmust, ájulást vagy felálláskor szédülést tapasztal, melyek a szívritmus rendellenes működésére utalhatnak

    Azonnal szóljon az orvosának, ha a következő tünetek némelyike alakulna ki a Citalopram Bluefish kezelés alatt, mert lehet, hogy egy szerotonin szindrómának nevezett állapotba jutott. Ennek a tünetei: Nyugtalanság érzése, reszketegség érzése, hirtelen izomrángások, láz. Ha ez történne, akkor az orvosa azonnal abbahagyja majd a Citalopram Bluefish kezelést.

    Ritka esetekben a Citalopram Bluefish - főleg az időseknél - a vér nátriumszintjének a csökkenését és a test vízháztartását szabályozó agyi hormon rendellenes elválasztását okozza (ún. inadekvát antidiuretikus hormonszekréció szindróma - SIADH). Szóljon az orvosának, ha betegnek kezdi érezni magát, rosszullétet, izomgyengeséget tapasztal a Citalopram Bluefish kezelés alatt!

    Az abbahagyáskor látott elvonási tünetek

    A kezelés abbahagyásakor gyakoriak az elvonási tünetek, különösen, ha a Citalopram Bluefish elhagyása hirtelen történik. Az elvonási tünetek rizikója számos tényezőtől, így a kezelés időtartamától, a gyógyszeradagtól és az adag csökkentésének ütemétől függ. A következő tünetekről számoltak be: Szédülés, érzékelési zavarok (így fonákérzések és áramütés érzése), alvászavarok (így álmatlanság és élénk álmok), nyugtalanság, illetve szorongás, émelygés és/vagy hányás, remegés, zavarodottság, verejtékezés, fejfájás, hasmenés, szívdobogásérzés, érzelmi labilitás, ingerlékenység, látászavarok. E tünetek általában enyhék-mérsékeltek, egyes betegek esetében azonban súlyos intenzitásúak lehetnek. Rendszerint a kezelés abbahagyása utáni első néhány napon belül jelentkeznek, de nagyon ritkán beszámoltak ilyen tünetekről olyan betegek esetében is, akik véletlenül elmulasztottak bevenni egy adagot. Általában ezek a tünetek nem igényelnek kezelést, és rendszerint két héten belül megszűnnek, bár egyes személyek esetében tartósak is lehetnek (2-3 hónapig vagy tovább). Ezért ajánlatos, hogy - az Ön szükségletének megfelelően - több héten vagy hónapon keresztül fokozatosan csökkentsék a Citalopram Bluefish adagját.

    Amennyiben az adag csökkentését vagy a kezelés abbahagyását követően tűrhetetlen tünetek jelentkeznek, akkor megfontolható az újrakezdés a korábban előírt adaggal. Utána az orvosa folytathatja az adag csökkentését, de fokozatosabb ütemben.

    A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    Ha jelenleg szedi, vagy nemrégiben szedte az alább felsorolt gyógyszerek valamelyikét, és még nem beszélt róla az orvosával, akkor menjen vissza az orvosához, és kérdezze meg, hogy mi a teendő. Lehet, hogy meg kell változtatni az adagot, vagy egy másik gyógyszert kell kapnia.

    - monoamin-oxidáz gátlók, linezolid és pimozid (lásd: "Ne szedje a Citalopram Bluefish-t").

    - a triptánoknak nevezett gyógyszerek, mint a szumatriptán (a migrén kezelésére használják).

    - tramadol (súlyos fájdalmak kezelésére használt gyógyszer).

    - véralvadásgátlók, dipiridamol, tiklopidin (a vérrögök képződése elleni gyógyszerek).

    - acetilszalicilsav, nemszteroid gyulladáscsökkentők (NSAID), mint az ibuprofen (a gyulladás és fájdalom kezelésére használt gyógyszerek).

    - ún. neuroleptikumok (fenotiazinok (pl. tioridazin), tioxantének, butirofenonok (pl. haloperidol)), atípusos antipszichotikumok, pl. riszperidon (bizonyos pszichés zavarok kezelésére használt gyógyszerek).

    - triciklusos antidepresszánsok (a depresszió kezelésére használt gyógyszerek).

    - orbáncfű (Hypericum perforatum) tartalmú gyógynövény-készítmények.

    - cimetidin, omeprazol, ezomeprazol, lanzoprazol (a gyomorsavtermelés csökkentésére használt gyógyszerek).

    - triptofán, oxitriptán (szerotonin-előanyagok).

    - lítium (a mánia kezelésére használt gyógyszer).

    - imipramin, dezipramin, klomipramin, nortriptilin (a depresszió kezelésére használt gyógyszerek).

    - fluvoxamin (a depresszió és a kényszerbetegség kezelésére használt gyógyszer).

    - meflokin (a malária kezelésére használt gyógyszer).

    - bupropion (depresszió kezelésére és a dohányzásról való leszokás segítésére használt gyógyszer).

    - flekainid, propafenon (szabálytalan szívverés kezelésére használt gyógyszerek).

    - metoprolol (szívgyengeség kezelésére használt gyógyszer).

    - az EKG változását (a QT-távolság megnyúlása) előidéző, vagy a szérum kálium-, ill. magnézium-szintjét csökkentő gyógyszerek. Kérjük, kérdezze meg az orvosát, hogy a Citalopram Bluefish-sel egyidejűleg szedett gyógyszere(i) ebbe a csoportba tartozik/tartoznak-e.

    NE SZEDJE A CITALOPRAM BLUEFISH-t ha Ön szívritmuszavarokra szed gyógyszert vagy olyan gyógyszereket szed, melyek befolyásolhatják a szívritmust, pl.: I/A, III. osztályba tartozó antiaritmiás szerekkel, antipszichotikumokkal (pl.: fenotiazin származékok, pimozid, haloperidol), triciklusos antidepresszánsokkal, bizonyos antimikróbás szerekkel (pl.: sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eritromicin, pentamidin, antimaláriás szerek, főként halofantrin), bizonyos antihisztaminokkal (asztemizol, mizolasztin). Ha bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, forduljon orvosához.

    A Citalopram Bluefish egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

    Javasolt, hogy a Citalopram Bluefish-sel végzett kezelés alatt ne fogyasszon szeszesitalt.

    A Citalopram Bluefish étkezés közben vagy attól függetlenül is bevehető.

    Terhesség és szoptatás

    Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg a kezelőorvosával vagy a gyógyszerészével!

    Terhesség

    A Citalopram Bluefish terhesség alatt történő alkalmazásával korlátozottak a tapasztalatok. Ha Ön terhes, vagy terhességet tervez, akkor ne szedjen Citalopram Bluefish-t, hacsak az orvosa feltétlenül szükségesnek nem tartja.

    Ne hagyja abba hirtelen a Citalopram Bluefish kezelést! Ha a terhesség utolsó három hónapjában szedi a Citalopram Bluefish-t, akkor szóljon az orvosának, mert gyermekének bizonyos tünetei lehetnek a megszületése után. Ezek a tünetek rendszerint a születést követő 24 órán belül kezdődnek, és a következőkből állnak: képtelenség a rendes alvásra, ill. táplálkozásra, légzészavar, kékes bőrszín, túl magas vagy túl alacsony testhőmérséklet, hányás, sok sírás, az izmok merevsége vagy petyhüdtsége, levertség, remegés, rángások vagy görcsrohamok. Amennyiben a gyermekénél a megszületés után e tünetek valamelyike alakul ki, akkor haladéktalanul forduljon az orvosához, aki tanácsot tud majd adni Önnek.

    Gondoskodjon arról, hogy a szülésznő és/vagy az orvos tudjon arról, hogy Ön Citalopram Bluefish-t szed. A terhesség alatt szedve hasonló gyógyszerek (SSRI-k) fokozhatják egy súlyos állapot, az újszülött tüdőereiben tartósan fennálló nyomásemelkedés (PPHN - "újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertónia") kockázatát. Ebben az állapotban a csecsemő szaporábban lélegzik és a bőre kékes színűnek tűnik. Ezek a tünetek általában a csecsemő megszületését követő 24 órában kezdődnek. Ha ez történik az Ön újszülöttjével, azonnal értesítenie kell erről a szülésznőt és/vagy az orvost.

    Szoptatás

    A citaloprám kis mennyiségben átmegy az anyatejbe. Fennáll a kockázata annak, hogy hatást gyakorol a szopó csecsemőre. Ha Ön Citalopram Bluefish-t szed, akkor beszéljen az orvosával, mielőtt elkezdené a szoptatást.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    A Citalopram Bluefish csekély, ill. mérsékelt hatást gyakorol a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre. A központi idegrendszert befolyásoló gyógyszerek azonban csökkenthetik az ítéletalkotáshoz és a váratlan helyzetekre való reagáláshoz szükséges képességeket. Amíg nem tudja, hogy a Citalopram Bluefish miként hat Önre, addig ne vezessen gépjárművet, ill. ne kezeljen gépeket! Ha nem biztos valamiben, akkor kérdezze meg az orvosát vagy a gyógyszerészt.

    Fontos információk a Citalopram Bluefish egyes összetevőiről:

    A Citalopram Bluefish laktóz-monohidrátot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert.

    3. HOGYAN KELL SZEDNI A CITALOPRAM BLUEFISH-T?

    A Citalopram Bluefish-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. A készítmény szokásos adagja a következő:

    A készítmény ajánlott adagja

    Felnőttek

    Depresszió

    A szokásos adag napi 20 mg. Ezt orvosa felemelheti legfeljebb napi 40 mg-ra.

    Idősek (65 éves kor felett)

    A kezdő adagot az ajánlott adag felére, pl. napi 10 - 20 mg-ra kell csökkenteni. Az idős betegek rendszerint nem kaphatnak napi 20 mg-nál nagyobb adagot.

    Speciális kockázattal rendelkező betegek

    Májpanaszokkal rendelkező betegek nem kaphatnak napi 20 mg-nál nagyobb adagot.

    A Citalopram Bluefish-t szájon keresztül, egyetlen adagban kell bevenni reggel vagy este. A filmatblettá(ka)t étkezés közben vagy attól függetlenül, de folyadékkal kell bevenni.

    A Citalopram Bluefish hatása nem rögtön jelentkezik. Legalább két hét telik majd el, amíg javulást észlel. Miután tünetmentessé vált, még további 4-6 hónapig szednie kell a citaloprámot.

    A kezelés abbahagyása

    A Citalopram Bluefish-t lassan kell elhagyni, hogy csökkentsék az elvonási reakciók kockázatát. Az orvosa legalább 1-2 héten keresztül fokozatosan csökkenti majd az adagot (lásd: "A Citalopram Bluefish fokozott elővigyázatossággal alkalmazható").

    Ha az előírtnál több Citalopram Bluefish-t vett be

    Ha úgy véli, hogy Ön vagy valaki más túl sok filmtablettát vett be, akkor haladéktalanul forduljon az orvosához vagy a legközelebbi kórház sürgősségi részlegéhez!

    A következő tünetek jelentkezhetnek: Álmosság, kóma, képtelenség a test mozgására (stupor), görcsroham, szapora szívverés, fokozott verejtékezés, émelygés, hányás; az ajkak, a nyelv, a bőr és a nyálkahártyák lilás elszíneződése (a vér oxigénhiányos állapota miatt), gyorsult légzés.

    Szerotonin szindróma is előfordulhat (tüneteket lásd: "A Citalopram Bluefish fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" pontban).

    Ha elfelejtette bevenni a Citalopram Bluefish-t

    Ha elfelejtette bevenni a Citalopram Bluefish-t, akkor vegye be az adagot, amikor az eszébe jutott, a következő adagját pedig majd a rendes időben. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

    Ha idő előtt abbahagyja az Citalopram Bluefish szedését

    Ne hagyja abba a Citalopram Bluefish szedését mindaddig, amíg az orvosa nem mondja Önnek! A Citalopram Bluefish-t lassan kell elhagyni; az adag legalább 1-2 héten át történő fokozatos csökkentése javasolt. Fontos, hogy kövesse az orvosa útmutatásait. A Citalopram Bluefish abbahagyása - különösen, ha hirtelenül történik - elvonási tünetek megjelenését eredményezheti (lásd: "A Citalopram Bluefish fokozott elővigyázatossággal alkalmazható"). Szóljon az orvosának, ha ilyen elvonási tünetei jelentkeznek, miután abbahagyta a Citalopram Bluefish szedését!

    Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszer, így a Citalopram Bluefish is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    A citaloprám mellékhatásai általában enyhék és átmenetiek. A kezelés első heteiben a leginkább kifejezettek, majd a depressziós állapot javulásával rendszerint mérséklődnek.

    A citaloprám jelentett mellékhatásait az alábbiakban írjuk le, az előfordulásuk gyakorisága szerint bemutatva.

    A gyakoriságok meghatározása:

    Nagyon gyakori 10 közül 1-nél több beteget érint

    Gyakori 100 közül 1-10 beteget érint

    Nem gyakori 1000 közül 1-10 beteget érint

    Ritka 10 000 közül 1-10 beteget érint

    Nagyon ritka 10 000 közül 1-nél kevesebb beteget érint

    Nem ismert a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg

    Nagyon gyakori

    - álmosság, álmatlanság, nyugtalanság, izgatottság, fejfájás, remegés, szédülés

    - a szemek különböző távolságokhoz való alkalmazkodásának nehézségei.

    - szívdobogás-érzés (palpitáció)

    - émelygés, szájszárazság, székrekedés, hasmenés, fokozott verejtékezés.

    - gyengeség, fáradtság érzése (aszténia)

    Gyakori

    - fogyás, hízás

    - alvászavarok, a koncentrálóképesség romlása, kóros álmok, emlékezetvesztés, szorongás.

    - a nemi vágy csökkenése

    - az étvágy fokozódása vagy csökkenése

    - egykedvűség

    - zavarodottság

    - migrén

    - fonákérzések (a bőr látható ok nélküli zsibbadtsága, ill. bizsergése)

    - látásromlás

    - szapora szívverés, vérnyomásesés a fekvő vagy ülő testhelyzetből való felálláskor (néha szédülés kíséretében), magas vagy alacsony vérnyomás.

    - az orrnyálkahártya gyulladása, az orrmelléküregek gyulladása

    - emésztési zavarok, hányás, hasfájás, szelek fokozott képződése, a nyálelválasztás fokozódása.

    - bőrkiütések, viszketés

    - vizeletürítési zavarok, fokozott vizeletképződés

    - ejakulációs zavarok, a nők késleltetett vagy gátolt orgazmusa, fájdalmas menstruáció, impotencia.

    - az ízek érzékelésének kóros elváltozásai

    - fáradtságérzés, ásítozás.

    Nem gyakori

    - "feldobottság" (eufória)

    - a nemi vágy fokozódása

    - ún. extrapiramidális mozgászavar (mozgáshiány, merevség, reszketés)

    - görcsrohamok

    - fülcsengés (tinnitus)

    - gyérült szívverés

    - köhögés

    - a májfunkciós próbák kóros eredményei

    - fényérzékenység

    - izomfájdalmak

    - allergiás reakciók

    - hirtelen eszméletvesztés (néhány másodperctől több percig tarthat)

    - általános rossz közérzet

    Ritka

    - vérzés (pl. hüvelyi vérzés, emésztőrendszeri vérzés, véraláfutások és a bőrvérzések egyéb formái, ill. a nyálkahártyák vérzései)

    - nyugtalanság és a nyugodtan állásra, ill. ülésre való képtelenség érzése (lásd: "A Citalopram Bluefish fokozott elővigyázatossággal alkalmazható")

    - főleg az idősek esetében a nátrium normálisnál alacsonyabb szintje a vérben és a szervezet vízháztartását szabályozó agyi hormon elválasztásának nem megfelelő volta (inadekvát antidiuretikus hormonszekréció szindróma (SIADH))

    - szerotonin szindróma

    Nagyon ritka

    - olyan dolgok látása, ill. hallása, amelyek nincsenek ott (hallucinációk), túlzottan aktív viselkedés, ill. gondolkodás (mánia), elszemélytelenedés (deperszonalizáció) érzése, pánikrohamok (az eddig említett valamennyi tünetet okozhatja az alapbetegség)

    - szabálytalan szívverés

    - ún. angioödéma (a bőr és a nyálkahártyák (pl. a torokban és a nyelven) hirtelen vizenyős duzzanata, nehézlégzés és/vagy viszketés és bőrkiütés). E tünetek jelentkezése esetén hagyja abba a Citalopram Bluefish szedését, és haladéktalanul forduljon az orvosához!

    - ízületi fájdalmak

    - az emlők kóros tejtermelése férfiak és nők esetében

    - ún. anafilaktoid reakciók (súlyos túlérzékenységi reakciók, melyek sokkot (erős vérnyomásesés, sápadtság, izgatottság, gyenge és szapora pulzus, nyirkos bőr, eszméletzavar) eredményezhetnek a vérerek hirtelen kitágulása következtében)

    Nem ismert

    Amennyiben az alábbiak közül bármelyik tünetet tapasztalja, azonnal hagyja abba a Citalopram Bluefish szedését és forduljon orvoshoz:

    - öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok, ill. magatartás (lásd: "A Citalopram Bluefish fokozott elővigyázatossággal alkalmazható").

    - Gyors,szabálytalan szabálytalan szívritmus, ájulás, melyek a torsades de pointes néven ismert életveszélyes állapotnak lehetnek a tünetei

    Beszámoltak betegekről, akiknek a citaloprám alkalmazása alatt, ill. röviddel az abbahagyása után olyan gondolataik támadtak, hogy kárt tesznek magukban, ill. megölik magukat, vagy ilyen irányú viselkedést tanúsítottak.

    A csonttörések fokozott kockázatát figyelték meg a gyógyszereknek ezt a típusát szedő betegeken.

    Az abbahagyáskor látott elvonási tünetek

    Lásd: "A Citalopram Bluefish fokozott elővigyázatossággal alkalmazható".

    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

    5. HOGYAN KELL TÁROLNI A CITALOPRAM BLUEFISH-T?

    A gyógyszer gyermektől elzárva tartandó!

    A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:, ill. Felh.:) után ne szedje a Citalopram Bluefish-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

    A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz a Citalopram Bluefish

    - A hatóanyag a citaloprám.

    A Citalopram Bluefish 10 mg, 20 mg, ill. 40 mg filmtabletta citaloprám-hidrobromidot tartalmaz, mely 10 mg, 20mg, ill. 40 mg citaloprámnak felel meg tablettánként.

    - Az egyéb összetevők:

    Tablettamag: kopovidon, kroszkarmellóz-nátrium (E468), glicerin (E471), laktóz-monohidrát, magnézium-sztearát (E470b), kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz (E460).

    Filmbevonat: hipromellóz (E464), mikrokristályos cellulóz (E460), makrogol-sztearát 40, titán-dioxid (E 171).

    Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    Citalopram Bluefish 10 mg, 20 mg, vagy 40 mg filmtabletta PVC/PVDC/Al buborékcsomagolásban, dobozonként 20 db, 28 db, 30 db, 50 db, vagy 100 db filmtablettás kiszerelésben.

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés, ill. hatáserősség kerül kereskedelmi forgalomba.


    További gyógyszerek citalopram hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Antidepresszánsok, szorongásoldók kategóriában