• Citalodep

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CITALODEP ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    Hogyan fejti ki a hatását a CitalodEP?

    A CitalodEP a szelektív szerotonin visszavétel-gátló (SSRI) antidepresszívumok (hangulatjavítók) csoportjába tartozik.

    Ezek a gyógyszerek az agyi szerotoninszint növelésével fejtik ki hatásukat. Az agyi szerotonin-rendszer zavarának kulcsfontosságú szerepet tulajdonítanak a depresszió és az ahhoz hasonló betegségek kialakulásában.

    Milyen betegségekben alkalmazzák a CitalodEP-t?

    A citalopram hatóanyagot tartalmazó CitalodEP-t a depresszió kezelésére, majd az állapot javulása után, a tünetek kiújulásának megakadályozására is alkalmazzák.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: citalopram
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    Visszatérő depresszióban a CitalodEP hosszú távon az újabb depressziós epizódok előfordulásának kivédésére is alkalmazható.

    A CitalodEP az agorafóbiával (szabad térségben való tartózkodáskor támadó rosszullét) vagy anélkül jelentkező pánikzavarok kezelése is kedvező hatású.

    Kezelőorvosa más okból kifolyólag is rendelhet Önnek CitalodEP-t. Amennyiben bármilyen kérdése van azzal kapcsolatban, hogy miért írtak fel Önnek CitalodEP-t, beszéljen kezelőorvosával.

    2. TUDNIVALÓK A CITALODEP ALKALMAZÁSA ELŐTT

    Ne alkalmazza a CitalodEP-t

    - ha allergiás (túlérzékeny) a citalopramra vagy a CitalodEP egyéb összetevőjére (lásd a 6. "További információk" pontot);

    - ha egyéb, az ún. monoamin-oxidáz inhibitorok (MAO-gátlók) csoportjába tartozó gyógyszert is szed. A MAO-gátlók közé sorolandóak többek között a fenelzin, iproniazid, izokarboxazid, nialamid, tranilcipromin, szelegilin (mely Parkinson kórban használatos), moklobemid (melyet depresszióban alkalmaznak) és a linezolid (antibiotikum);

    - pimoziddal egyidejűleg (a szkizofrénia és a krónikus pszichózis kezelésére szolgáló gyógyszer).

    - ha Önnek születése óta szabálytalan a szívritmusa vagy előfordult már Önnél szabálytalan

    szívritmus (EKG-felvételen látható változás; az EKG egy olyan vizsgálat, mely segítségével a

    szív működését értékelik)

    - ha Ön szívritmuszavarra szed gyógyszereket, vagy olyan gyógyszereket használ, amelyek

    Kapcsolódó cikkek

    XANAX elhagyása
    cukorbetegség esetén szedhetők-e ezek a gyógyszerek?
    A hangulatjavítók hatása az érzelmekre
    Szexuális zaklatás: magas vérnyomás és alvászavar lehet a hosszú távú hatása
    A pánikrohamok kezelési lehetőségei
    Depresszió teszt

    hatással lehetnek a szívritmusra (lásd "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek").

    A MAOI kezelés befejezése után még 2 hetet kell várni a CitalodEP kezelés megkezdésével. A moklobemid terápia befejezése után ez a várakozási idő egy nap.

    A CitalodEP kezelés befejezését követően bármely MAOI gyógyszer szedésének megkezdéséig egy hétnek kell eltelnie.

    Figyelmeztetések és óvintézkedések

    A CitalodEP szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével bármilyen egyéb egészségügyi problémájáról vagy betegségéről, mert ezek befolyásolhatják az Ön kezelését. Különösen az alábbiakról számoljon be kezelőorvosának:

    - ha mániás epizódjai vagy pánikbetegsége van;

    - ha máj-, vagy veseműködése károsodásodott. Kezelőorvosa ilyenkor módosíthatja a gyógyszer adagolását;ha cukorbeteg. A CitalodEP kezelés megváltoztathatja cukorháztartást. Előfordulhat, hogy az inzulin és/vagy a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek adagját módosítani kell;

    - ha epilepsziás. A CitalodEP kezelést le kell állítani, ha görcsrohamok lépnek fel vagy a görcsrohamok gyakoribbá válnak (lásd még a 4. "Lehetséges mellékhatások" pontot);

    - bizonyos vérzési rendellenességek esetén;

    - ha a nátrium szint a vérében alacsony;

    - ha elektrosokk kezelésben részesül.

    - Ha Önnek szívproblémái vannak vagy voltak, illetve ha a közelmúltban szívinfarktuson esett át.

    - Ha Önnek alacsony a nyugalmi szívritmusa és/vagy elhúzódó, súlyos hasmenés és hányás, vagy vízhajtók használata következtében sóhiánya lehet

    - Ha Ön gyors vagy szabálytalan szívritmust, ájulást vagy felálláskor szédülést tapasztal, melyek a szívritmus rendellenes működésére utalhatnak

    Kérjük, azt is jelezze orvosának, ha a fent említettek valamelyike korábban volt igaz Önre.

    Megjegyzés

    Néhány mániás depresszióban szenvedő beteg hangulata mániás fázisba fordulhat át, amit a szokatlan és gyorsan változó gondolatok, az indokolatlan vidámság és a fokozott fizikai aktivitás jellemez. Ha ilyet tapasztal, keresse fel orvosát!

    A kezelés első heteiben előfordulhat nyugtalanság vagy az egy helyben maradás (ülés/állás) okozhat nehézséget. Azonnal forduljon orvosához, ha ezeket a tüneteket tapasztalja!

    Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

    Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosítási vagy öngyilkossági gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszív kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

    Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

    - ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosítási gondolatai.

    - ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszívumokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

    Ha bármikor önkárosítási vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.

    Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

    Alkalmazása gyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél

    A CitalodEP alkalmazása általában nem javallott gyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél. Tájékoztatjuk, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek 18 évnél fiatalabb betegeknél megnövelték az alábbi mellékhatások kockázatát: öngyilkossági kísérlet, öngyilkossági gondolatok és ellenséges magatartás (elsősorban agresszivitás, ellenkezés és düh). Ennek ellenére az orvos 18 évesnél fiatalabb betegnek is felírhat CitalodEP-t, ha úgy látja, hogy az a beteg érdekét szolgálja. Amennyiben az orvos 18 évesnél fiatalabb betegnek írt fel CitalodEP-t, és Ön ezt meg szeretné vele beszélni, akkor kérjük, menjen vissza orvosához. Amennyiben 18 évesnél fiatalabb, CitalodEP-t szedő betegnél a fentebb felsorolt tünetek lépnek fel, vagy azok súlyosbodnak, erről tájékoztassa kezelőorvosát! Ezenkívül figyelembe kell venni, hogy a gyógyszer gyermekek és serdülők növekedésére, érésére, kognitív és viselkedési fejlődésére vonatkozó hosszútávú biztonságossága egyelőre nem bizonyított.

    A betegségére vonatkozó speciális információk

    A depresszió illetve az ahhoz hasonló betegségek kezelésére alkalmazott más gyógyszerekhez hasonlóan, a javulás CitalodEP kezelés mellett sem azonnal következik be. A kezelés megkezdése után több hét is eltelhet, amíg javulást tapasztal.

    A pánikbetegség kezelésénél általában 2-4 hétre van szükség a javulás bekövetkeztéig.

    A kezelés elején néhány betegnél fokozott szorongás léphet fel, ami azonban elmúlik, ha a kezelést tovább folytatja. Ezért nagyon fontos, hogy pontosan kövesse az orvosa utasítását, és ne hagyja abba a kezelést, illetve ne változtassa meg az adagolást anélkül, hogy ezt orvosával is egyeztetné.

    Olykor a depresszió és a pánikzavar tünete lehet az öngyilkossági vagy önkárosítási gondolat. Előfordulhat, hogy ezek a tünetek mindaddig fennállnak, vagy rosszabbodnak, amíg a gyógyszer teljes antidepresszív hatása ki nem alakul. Ez leginkább olyan 30 éves kor alatti fiatal felnőtteknél valószínű, akik korábban még nem szedtek hangulatjavító gyógyszert (antidepresszívumot).

    Néhány mániás depresszióban szenvedő beteg hangulata mániás fázisba fordulhat át, amit a szokatlan és gyorsan változó gondolatok, az indokolatlan vidámság és a fokozott fizikai aktivitás jellemez. Ha ilyet tapasztal, keresse fel orvosát!

    A kezelés első heteiben előfordulhat nyugtalanság vagy nehézséget okozhat az egy helyben maradás (ülés/állás). Azonnal forduljon orvosához, ha ezeket a tüneteket tapasztalja!

    Előfordulhat, hogy ezeket a tüneteket Ön észre sem veszi, ezért hasznos lehet megkérni egy barátját vagy hozzátartozóját, hogy figyelje a viselkedésében esetleg bekövetkező változásokat.

    Kérjük, azonnal értesítse orvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórházat, ha a kezelés alatt aggasztó gondolatakot, élményeket észlel, vagy bármilyen más, fent említett tünetet tapasztal!

    A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    Egyes gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek egymással, és ez súlyos mellékhatások kialakulásához vezethet.

    Tájékoztassa orvosát arról, ha az alábbi készítmények bármelyikét szedi:

    - Nem szelektív monoamin-oxidáz gátló (MAO-inhibitor - fenelzin, iproniazid, izokarboxazid, nialamid és tranilcipromin hatóanyag tartalmú) gyógyszerek. Az ezekkel a gyógyszerekkel történő kezelés befejezése után 14 napot kell várnia, hogy elkezdhesse a CitalodEP szedését. A CitalodEP kezelés befejezése után 7 napot kell várnia, hogy ezeket a gyógyszereket elkezdhesse szedni.

    - "Reverzibilis, szelektív MAO-A gátló" (moklobemid hatóanyag tartalmú) gyógyszerek (ezeket a depresszió kezelésére alkalmazzák).

    - Linezolid hatóanyag tartalmú antibiotikumok.Lítium (a mániás-depressziós betegség megelőzésére és kezelésére alkalmazott készítmény) és triptofán.Imipramin és dezipramin (mindkettőt depresszió kezelésére alkalmazzák).

    - "Irreverzibilis MAO-B gátlók", szelegilin tartalmú (a Parkinson-kór kezelésére alkalmazott) gyógyszerek; Ezek növelik a mellékhatások fellépésének kockázatát. A szelegilin dózisa nem haladhatja meg a napi 10 mg-ot.

    - Metoprolol (magas vérnyomás és/vagy szívbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer); a metoprolol vérszintje megemelkedik, de a metoprolol fokozott hatását vagy mellékhatásokat nem jelentettek.

    - Szumatriptán és más hasonló (migrén kezelésére használatos) gyógyszerek, illetve tramadol (súlyos fájdalom csillapítására használt készítmény) - ezek növelik a mellékhatások kialakulásának kockázatát; ; amennyiben bármilyen szokatlan tünetet észlel a kombináció alkalmazása során, keresse fel kezelőorvosát.

    - Cimetidin, nagy dózisban alkalmazva (gyomorfekély kezelésére használatos); a CitalodEP vérszintje megemelkedhet, a CitalodEP mellékhatásainak fokozódását azonban nem tapasztalták.

    - Vérlemezke funkciót befolyásoló gyógyszerek (pl. egyes antipszichotikumok, triciklikus antidepresszívumok, acetilszalicilsav - fájdalomcsillapítóként alkalmazzák -, nem-szteroid gyulladásátlók - reumás megbetegedések kezelésére alkalmazzák -); enyhén növelik a vérzési rendellenességek kialakulásának veszélyét.

    - Orbáncfű (hiperikum perforátum) (depresszióban alkalmazott gyógynövénykészítmény) - a CitalodEP-vel együtt alkalmazva a mellékhatások kockázata megnövekedhet.

    - Mefloquin (a malária kezelésére alkalmazott szer), bupropion (a depresszió kezelésére alkalmazott szer) és tramadol (súlyos fájdalmak csillapítására alkalmazott szer) - a görcsküszöb csökkentésének lehetséges kockázata miatt.

    - Neuroleptikumok (szkizofrénia, pszichózis kezelésében alkalmazott gyógyszerek) a görcsküszöb csökkentésének lehetséges kockázata miatt) és antidepresszívumok.

    Ha Ön szívritmuszavarokra szed gyógyszert vagy olyan gyógyszereket szed, melyek befolyásolhatják

    a szívritmust, pl.: I/A, III. osztályba tartozó antiaritmiás szerekkel, antipszichotikumokkal (pl.:

    fenotiazin származékok, pimozid, haloperidol), triciklusos antidepresszánsokkal, bizonyos

    antimikróbás szerekkel (pl.: sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eritromicin,

    pentamidin, antimaláriás szerek, főként halofantrin), bizonyos antihisztaminokkal (asztemizol,

    mizolasztin). Ha bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, forduljon orvosához.

    A CitalodEP egyidejű bevétele étellel és itallal és alkohollal

    A CitalodEP étkezéstől függetlenül bevehető (lásd a 3. "Hogyan kell szedni a CitalodEP-t?" pontot).

    Kimutatták ugyan, hogy a CitalodEP nem fokozza az alkohol hatását, az alkohol fogyasztását mégis tanácsos kerülni a CitalodEP kezelés időtartama alatt.

    Terhesség és szoptatás és termékenység

    Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    Terhes nők rendszerint nem szedhetik a CitalodEP-t, valamint szoptatni sem szabad a kezelés ideje alatt , kivéve, ha az orvosával megbeszélték az ezzel járó előnyöket és kockázatokat.

    Tájékoztatjuk, hogy amennyiben terhessége utolsó 3 hónapjában a CitalodEP szedését egészen a szülésig folytatja, újszülöttjénél a következő tünetek jelentkezhetnek: légzészavar, a bőr kékes elszíneződése, görcsrohamok, testhőmérséklet-változások, táplálási nehézség, hányás, alacsony vércukorszint, izommerevség vagy renyheség, élénkebb reflexek, remegés, izgalom, ingerlékenység, közönyösség (letargia), állandó sírás, aluszékonyság és alvászavarok. Azonnal forduljon orvosához, ha az újszülöttnél a fentiek közül bármelyik tünetet észleli!

    Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön CitalodEP-kezelés alatt áll. Amennyiben terhesség alatt, különösen annak utolsó 3 hónapjában történik kezelés CitalodEP-vel növekedhet a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázata, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hypertenziónak (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy orvosával.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    A citaloprám csak kismértékben, vagy mérsékelten befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket. A pszichoaktív gyógyszerek ronthatják az ítélőképességet és veszélyhelyzetekben a reakciókészséget. A CitalodEP általában nem álmosít, ennek ellenére, ha a kezelés elején szédül, vagy álmossá válik, mindaddig ne vezessen gépjárművet, és kerülje a szerszámok/gépek használatát, amíg ezek a tünetek fennállnak.

    Fontos információk a CitalodEP egyes összetevőiről

    A készítmény laktóz-monohidrátot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert.

    3. HOGYAN KELL SZEDNI A CITALODEP-T?

    Mennyit kell bevenni?

    A CitalodEP-t mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, vagy további információra van szüksége, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    A CitalodEP ajánlott adagja:

    Felnőttek

    Depresszió

    A szokásos adag napi 20 mg. Ezt az adagot az orvos maximálisan napi 40 mg-ra emelheti.

    Pánikbetegség

    A szokásos kezdő adag napi 10 mg, amit egy hét múlva lehet napi 20-30 mg-ra emelni. Ezt az adagot az orvos maximálisan napi 40 mg-ra emelheti.

    Időskorúak (65 év felett)

    A kezdő adagot az ajánlott adag felére (napi 10-20 mg) kell csökkenteni. Idős betegek napi 20 mg-nál magasabb adagot általában nem kaphatnak.

    Különleges kockázatú betegek

    Májbetegségben szenvedő betegek nem kaphatnak napi 20 mg-nál nagyobb dózist.

    Gyermekek és 18 év alatti serdülők

    A CitalodEP szedése nem javallt gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél. További információkat illetően lásd a 2. "Tudnivalók a CitalodEP szedése előtt"pontot.

    Hogyan és mikor kell szedni a CitalodEP-t?

    A CitalodEP-t mindennap, napi egyszeri adagban kell szedni.

    A CitalodEP a nap bármely szakában bevehető, függetlenül az étkezéstől.

    A filmtablettát kevés ivóvízzel kell bevenni. Ne rágja szét a tablettát, mert keserű íze van.

    A kezelés időtartama

    A depresszió és pánikbetegség kezelésére alkalmazott más gyógyszerekhez hasonlóan, a CitalodEP filmtablettánál is néhány hétbe telhet, amíg bármilyen javulást tapasztal.Akkor is folytassa a CitalodEP szedését, ha időbe telik, amíg állapotában bármiféle javulást tapasztal.

    Soha ne változtassa meg a gyógyszer adagolását anélkül, hogy azt kezelőorvosával először meg ne beszélte volna.

    A kezelés időtartama egyénre szabott, rendszerint legalább 6 hónap. A filmtabletta szedését mindaddig folytassa, amíg azt kezelőorvosa javasolja. Kezelőorvosa megkérdezése nélkül akkor se hagyja abba a gyógyszer szedését, ha jobban érezné magát. A tünetek mögött álló alapbetegség ugyanis hosszú ideig fennállhat, ezért ha túl korán hagyja abba a kezelést, a tünetei visszatérhetnek.

    Visszatérő depresszióban szenvedő betegeknél a folyamatos, néha több évig tartó kezelés segít az új depressziós epizódok megelőzésében.

    Ha az előírtnál több CitalodEP-t vett be

    Amennyiben úgy gondolja, hogy Ön, vagy bárki más túl sok CitalodEP filmtablettát vett be, haladéktalanul lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályával! Még abban az esetben is tegye ezt meg, ha nem mutatkoznak rosszullét vagy mérgezés jelei. Az orvoshoz vagy a kórházba vigye magával a CitalodEP dobozát.

    A túladagolás tünete lehet: életet veszélyeztető szívritmuszavar, görcs, szívritmusváltozás, álmosság, kóma, hányás, remegés, vérnyomás-csökkenés, vérnyomás-emelkedés, hányinger (émelygés), szerotonin szindróma (lásd 4. pont), nyugtalanság, szédülés, pupillatágulat, izzadás, a bőr elkékülése, szapora és mély légvétel (hiperventilláció).

    Ha elfelejtette bevenni a CitalodEP-t

    Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására.

    Amennyiben egy adagot elfelejt bevenni és még aznap lefekvés előtt eszébe jut, vegye be mihamarabb. A következő nap a szokásos módon folytassa a gyógyszer szedését.

    Ha csak éjszaka vagy másnap jut eszébe, az elfelejtett adagot hagyja ki, és a szokott módon folytassa a gyógyszerszedést.

    Ha idő előtt abbahagyja a CitalodEP szedését

    Mindaddig ne hagyja abba a CitalodEP szedését, amíg orvosa azt nem javasolja. Amennyiben Ön a javasolt kezelés végére ért, a kezelést általában a CitalodEP adagját néhány hét alatt fokozatosan csökkentve ajánlott befejezni.

    A gyógyszer alkalmazásának hirtelen megszakítása az alábbi enyhe és átmeneti tüneteket okozhatja: szédülés, bőrzsibbadás/bizsergés, alvászavarok (élénk álmok, rémálmok, álmatlanság), szorongás, fejfájás, émelygés (hányinger), hányás, verejtékezés, nyugtalanság vagy izgatottság (agitáció), remegés, zavartság vagy tájékozódási zavar (dezorientáció), érzékenység vagy ingerlékenység, hasmenés (híg széklet), látászavarok, szívdobogásérzés (palpitáció). A javasolt kezelés befejezésekor ezért a gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása helyett a CitalodEP adagját néhány héten keresztül fokozatosan ajánlott csökkenteni.

    Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Ezek a mellékhatások általában néhány hetes kezelést követően megszűnnek. Fontos tudnia, hogy több az alábbiakban felsorolt panasz lehet az Ön betegségének tünete is, ami állapotának javulásával ugyancsak enyhülni fog.

    Néhány betegnél az alábbi súlyos mellékhatásokat jelentették.

    Amennyiben az alábbi tüneteket észleli, haladéktalanul hagyja abba a CitalodEP szedését, és keresse fel kezelőorvosát:

    - magas láz, nyugtalanság, zavartság, remegés és hirtelen izomrángások. Ezek a tünetek a ritkán előforduló, úgynevezett szerotonin szindróma jelei lehetnek, amelyet több antidepresszívum együttadásakor tapasztaltak.

    - bőr-, nyelv-, ajak- vagy arcduzzanat, illetve légzési, vagy nyelési nehézség (allergiás reakció),

    - rendellenes vérzés, beleértve a gyomor-bélrendszeri vérzést is.

    - gyors, szabálytalan szívritmus, ájulás, melyek a torsades de pointes néven ismert életveszélyes állapotnak lehetnek a tünetei.

    Ritka (10 000 beteg közül több mint 1-nél, de 1 000 beteg közül kevesebb, mint 1-nél előforduló), de súlyos mellékhatások

    Amennyiben az alábbi tüneteket észleli, haladéktalanul hagyja abba a CitalodEP szedését, és keresse fel kezelőorvosát:

    - Hiponatrémia: alacsony nátriumszint a vérben, ami fáradtságot, zavartságot és izomrángást okozhat.

    A következő mellékhatások gyakran enyhék, és rendszerint néhány napos kezelést követően megszűnnek. Fontos tisztában lennie azzal, hogy több itt felsorolt panasz a betegsége tünete is lehet, melyek állapotának javulásával ugyancsak enyhülnek.

    Amennyiben a mellékhatások zavaróvá válnak, vagy néhány napnál tovább tartanak, keresse fel kezelőorvosát!

    A szájszárazság növeli a fogszuvasodás veszélyét, ezért a szokásosnál többször mosson fogat.

    Nagyon gyakori (10 betegből legalább 1-nél előforduló) mellékhatások:

    - álmosság,

    - alvászavar,

    - fokozott verejtékezés,

    - szájszárazság,

    - hányinger (émelygés).

    Gyakori (100 betegből 1-10 betegnél előforduló) mellékhatások:

    - csökkent étvágy,

    - nyugtalanság (agitáció),

    - csökkent szexuális érdeklődés,

    - szorongás,

    - idegesség,

    - zavart állapot,

    - szokatlan álmok

    - remegés,

    - kéz vagy lábbizsergés,-zsibbadás,

    - szédülés,

    - figyelemzavar,

    - fülcsengés (tinnitus),

    - ásítás,

    - hasmenés,

    - hányás,

    - székrekedés,

    - bőrviszketés,

    - izom- és izületi fájdalom,

    - férfiaknál előfordulhatnak erekciós és ejakulációs problémák,

    - nőknél orgazmuszavar,

    - fáradtság,

    - bőrbizsergés, zsibbadás,

    - testsúlycsökkenés.

    Nem gyakori (1 000 beteg közül több mint 1-nél, de 100 beteg közül kevesebb, mint 1-nél előforduló) mellékhatások:

    - bőrvérzési rendellenesség (hajlam a beütött bőr bekékülésére),

    - fokozott étvágy,

    - agresszió,

    - én-idegen érzések (deperszonalizáció),

    - hallucináció,

    - mánia,

    - ájulás,

    - pupillatágulat,

    - gyors szívverés,

    - lassú szívverés,

    - csalánkiütés,

    - hajhullás,

    - bőrkiütés,

    - fényérzékenység,

    - vizelési nehézség,

    - hüvelyi vérzés,

    - kar- és lábduzzadás,

    - testsúlynövekedés.

    Ritka (10 000 beteg közül több mint 1-nél, de 1 000 beteg közül kevesebb, mint 1-nél előforduló) mellékhatások:

    - görcsök,

    - akaratlan mozgások,

    - ízérzékelési zavarok,

    - vérzés,

    - láz,

    - májgyulladás (hepatitis).

    Néhány beteg beszámolt az alábbi mellékhatásokról (Az alábbi mellékhatások gyakorisága nem ismert):

    - önkárosítási vagy öngyilkossági gondolatok, lásd szintén a "A CitalodEP fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" pontot.

    - a vérlemezkeszám csökkenése, amely növeli a vérzés, illetve a zúzódások kockázatát,

    - túlérzékenység (bőrkiütés),

    - nehézlégzést vagy szédülést okozó súlyos allergiás reakció,

    - a vizeletmennyiség növekedése,

    - hipokalémia: alacsony káliumszint a vérben, amely izomgyengeséget, izomrángást, vagy szívritmuszavart okozhat,

    - pánikroham,

    - fogcsikorgatás,

    - nyugtalanság,

    - szokatlan izommozgások vagy izommerevség,

    - kellemetlen nyugtalanságérzet vagy képtelenség az egyhelyben ülésre (akatízia),

    - látászavar,

    - alacsony vérnyomás,

    - orrvérzés,

    - vérzési zavarok, beleértve a bőr- és nyálkahártya vérzést (ecchymosis),

    - hirtelen kialakuló bőr- és nyálkahártya-duzzanat,

    - fájdalmas erekció,

    - tejcsorgás nem szoptató nőknél,

    - hirtelen felálláskor jelentkező vérnyomásesés,

    - gyomor- és/vagy bél-vérzés,

    - méhvérzés a menstruációs időszakon kívül,

    - kóros májfunkciós értékek.

    - a csonttörés megnövekedett kockázatát észlelték azoknál a betegeknél, akik ilyen típusú gyógyszert szedtek.

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    5. HOGYAN KELL A CITALODEP-T TÁROLNI?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

    A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. A CSOMAGOLÁS TARTALMA ÉS EGYÉB INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz a CitalodEP

    Hatóanyag: 20,0 mg, illetve 40,0 mg citaloprám (amely egyenértékű 25,0 mg ill. 50,0 mg citaloprám-hidrobromiddal) filmtablettánként.

    Egyéb összetevők:

    Tablettamag: vízmentes kolloid szilicium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium, cellaktóz 80 (cellulóz por+laktóz-monohidrát)

    Bevonat: Opadry Y-1-7000 (makrogol 400, titán-dioxid (E171), hipromellóz)

    Milyen a CitalodEP külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    Fehér, kerek, szagtalan filmbevonatú tabletta, egyik oldalán törővonallal ellátva. Törési felülete fehér színű. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

    Csomagolás: 30 db filmtabletta PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.


    További gyógyszerek citalopram hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Antidepresszánsok, szorongásoldók kategóriában