Citagen filmtabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Citagen filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A készítmény hatóanyaga, a citaloprám, az úgynevezett szerotonin újrafelvételét gátló (SSRI), más néven antidepresszáns gyógyszerek csoportjába tartozik.

A Citagen filmtabletta a következő esetekben alkalmazható:

  • depresszió kezelése (major depressziós epizódok kezelése)
  • agorafóbiával (szabad térségben való tartózkodáskor támadó rosszullét) vagy anélkül jelentkező pánikbetegség kezelése

Citagen filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Generics UK
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 10 mg (30x (buborékcsomagolásban))
  • 20 mg (30x (buborékcsomagolásban))

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Citagen filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Citagen filmtablettát

  • ha allergiás a citaloprámra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
  • ha Ön monoamino-oxidáz enzim gátló (MAO gátló) gyógyszert szed vagy az elmúlt két hétben szedett. Ezeket a gyógyszereket (például szelegilin vagy moklobemid tartalmúak) a depresszió vagy Parkinson-kór kezelésére használják. (lásd. még "Egyéb gyógyszerek és a Citagen filmtabletta")
  • ha Ön linezolid tartalmú (MAO gátló)antibiotikumot szed. Kivétel csak akkor tehető, ha szoros orvosi megfigyelés, és folyamatos vérnyomás ellenőrzés biztosított
  • ha Önnek születése óta szabálytalan a szívritmusa, vagy előfordult már Önnél szabálytalan szívritmus , vagy korábbi szív vizsgálat során ritmuszavarra hajlamosító elváltozást jeleztek. (EKG-felvételen látható változás, úgynevezett QT-intervallum megnyúlás; Az EKG egy olyan vizsgálat, mely segítségével a szív működését értékelik)
  • ha Ön szívritmuszavarra szed gyógyszereket, vagy egyéb olyan gyógyszereket használ, amelyek hatással lehetnek a szívritmusra (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Citagen filmtabletta").

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Citagen filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,

  • ha Ön szumatriptánt (5-HT antagonista) vagy más hasonló gyógyszert szed migrén kezelésére (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Citagen filmtabletta" című részt)
  • ha cukorbetegségben szenved, mivel előfordulhat, hogy orvosának módosítania kell az inzulin vagy más vércukorszint csökkentő gyógyszerének adagját,
  • ha epilepsziás, mivel ez esetben orvosa szigorú megfigyelés alatt fogja tartani. A Citagen filmtabletta kezelést abba kell hagyni, ha roham lép fel vagy a rohamok gyakorisága nő (lásd 4. pont).
  • ha elektrosokk kezelésben részesül,
  • ha mániás fázisban van (pszichiátriai betegség). Ha mániás fázisba lép keresse fel kezelőorvosát.
  • ha kórtörténetében pszichiátriai betegség előfordult, mivel a pszichotikus tünetek fokozódhatnak,
  • ha Önnek jelenleg vagy korábban magas szemnyomása (glaukóma) volt
  • ha kórtörténetében vérzési rendellenességek előfordultak vagy olyan gyógyszert használ, mely hatással van a véralvadásra vagy fokozza a vérzés kockázatát (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Citagen filmtabletta").
  • ha májbetegségben vagy súlyos vesebetegségben szenved, mivel előfordulhat, hogy orvosának módosítania kell a gyógyszer adagját,
  •  ha alacsony a vér-nátrium szintje (lásd 4. pont). A Citagen csökkentheti a vér nátriumszintjét és ez gyengeséget, zavartságot és fájó merev izmokat eredményezhet Önnél. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha ezeket a tüneteket észleli.
  • ha egyes sók szintje (kálium, magnézium) alacsony a vérében,
  • ha nyugtalanságot és/vagy mozgáskényszert észlel (akatízia)
  • ha Önnek szívproblémái vannak vagy voltak, illetve ha a közelmúltban szívinfarktuson esett át,
  • ha Önnek alacsony a nyugalmi szívritmusa és/vagy elhúzódó, súlyos hasmenés és hányás, vagy vízhajtók használata következtében sóhiánya lehe
  •  ha Ön gyors vagy szabálytalan szívritmust, ájulást vagy felálláskor szédülést tapasztal, melyek a szívritmus rendellenes működésére utalhatnak.

Gyermekek és 18 éven aluli serdülőknél

A Citagen alkalmazása általában nem javallott gyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél. Tájékoztatjuk, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek 18 évesnél fiatalabb betegeknél megnövelték az alábbi mellékhatások kockázatát: öngyilkossági kísérlet, öngyilkossági gondolatok és ellenséges magatartás (elsősorban agresszivitás, ellenkezés és düh). Ennek ellenére az orvos 18 évesnél fiatalabb betegnek is felírhat Citagent, ha úgy látja, hogy az a beteg érdekét szolgálja. Amennyiben az orvos 18 évesnél fiatalabb betegnek írt fel Citagent, és Ön ezt meg szeretné vele beszélni, akkor kérjük, menjen vissza orvosához. Amennyiben 18 évesnél fiatalabb, Citagent szedő betegnél a fentebb felsorolt tünetek lépnek fel, vagy azok súlyosbodnak, erről tájékoztassa kezelőorvosát! Ezenkívül figyelembe kell venni, hogy a gyógyszer gyermekek és serdülők növekedésére, érésére, gondolkodási (kognitív) és viselkedési fejlődésére vonatkozó hosszútávú biztonságossága egyelőre nem bizonyított.

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszív kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

  • ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.
  • ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszívumokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.

Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

A kezelés első heteiben előfordulhat nyugtalanság, izgatottság vagy az egy helyben maradás okozhat nehézséget. Előfordulhat, hogy ezeket a tüneteket Ön észre sem veszi, ezért hasznos lehet megkérni egy barátját vagy hozzátartozóját, hogy figyelje a viselkedésében esetleg bekövetkező változásokat.

Egyéb gyógyszerek és a Citagen filmtabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét jelenleg szedi, vagy nemrégiben szedte:

  • szumatriptán és más, a migrén kezelésére szolgáló gyógyszerek, triptofán és oxitriptán (depresszió kezelésére) és tramadol (fájdalomcsillapító), mivel ezek a gyógyszerek fokozhatják a mellékhatások előfordulásának kockázatát,
  • A Citagen filmtabletta abbahagyását követően 7 napot kell várnia, mielőtt elkezdene bármilyen, a depresszió kezelésére szolgáló monoamino-oxidáz enzim gátló (MAOI) gyógyszert szedni. Lásd "Ne szedje a Citagen filmtablettát" című fejezetet.
  • más antidepresszánsok (pl. dezipramin, fluvoxamin),
  • linezolid (antibiotikum),
  • lítium (mentális betegségek kezelésére),
  • mentális betegségek kezelésére használatos más gyógyszerek (pl. flupentixol, klórpromazin, haloperidol), mivel fennáll a görcsküszöb csökkenésének kockázata,
  • gyomorfekély kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint cimetidin, omeprazol, ezomeprazol, lanzoprazol,
  • vérhígító gyógyszerek, véralvadásgátlók (antikoagulánsok), mint a warfarin, acetilszalicilsav tiklopidin, dipiridamol,
  • szívritmus rendellenességek kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. flekainid, propafenon).
  • a vér kálium- és magnéziumszintjét csökkentő gyógyszerek,
  • metoprolol (béta-blokkoló), szívelégtelenség kezelésére vagy a vérnyomás csökkentésére,
  • meflokin (malária kezelésére), bupropion (a dohányzásról való leszokás elősegítésére), mivel fennáll a görcsküszöb csökkenésének kockázata,
  • közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) tartalmú gyógynövénykészítmények,
  • nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok) (pl. ibuprofén).

A Citagent ne szedje egyidejűleg:

Ha Ön szívritmuszavarokra szed gyógyszert vagy olyan gyógyszereket szed, melyek befolyásolhatják a szívritmust, pl.: I/A, III. osztályba tartozó antiaritmiás szerekkel, antipszichotikumokkal (pl.: fenotiazin származékok, pimozid, haloperidol), triciklusos antidepresszánsokkal, bizonyos antimikróbás szerekkel (pl.: sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eritromicin, pentamidin, antimaláriás szerek, főként halofantrin), bizonyos antihisztaminokkal (asztemizol, mizolasztin). Ha bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, forduljon orvosához.

A Citagen filmtabletta egyidejű bevétele alkohollal

Kimutatták ugyan, hogy a Citapram filmtabletta kezelés nem fokozza az alkohol hatását, mégis - mint miden antidepresszáns esetében- tanácsos kerülni a Citagen filmtabletta szedése során az alkoholfogyasztást!

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!

Terhesség

Ha terhes, vagy terhességet tervez, mindenképpen forduljon kezelőorvosához, hogy megbeszélje vele a Citagen nemkívánatos hatásait, előnyeit és veszélyeit Önre és gyermekére nézve.

Nem szabad a Citagen filmtabletta kezelést hirtelen abbahagyni.

Győződjön meg róla, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Citagen-kezelés alatt áll. Amennyiben a terhesség alatt, különösen annak utolsó három hónapjában történik kezelés Citagennel, növekedhet a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának a kockázata, amelyet az újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertoniának (PPHN) neveznek. A csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a gyermek születését követő 24 órán belül jelentkeznek. Amennyiben újszülöttjénél ezen tünetek bármelyike jelentkezik, azonnal forduljon szülésznőjéhez és/vagy orvosához. Ha Ön terhessége utolsó 3 hónapjában a Citagen szedését egészen a szülésig folytatja, újszülöttjénél a következő tünetek jelentkezhetnek: légzészavar, a bőr kékes elszíneződése, görcsrohamok, testhőmérséklet-változások, táplálási nehézség, hányás, alacsony vércukorszint, izommerevség vagy renyheség, élénkebb reflexek, remegés, izgalom, ingerlékenység, közönyösség (letargia), állandó sírás, aluszékonyság és alvászavarok. Azonnal forduljon orvosához, ha az újszülöttnél a fentiek közül bármelyik tünetet észleli!

Szoptatás

A citaloprám kis mennyiségben bejut az anyatejbe. Csak korlátozott tapasztalat áll rendelkezésre a Citagen szoptatás alatt történő alkalmazásáról; beszélje meg orvosával mielőtt szoptatni kezd!

Férfi termékenység

Állatkísérletekben a citaloprám negatívan befolyásolta az ondó minőségét. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A citaloprám csak kismértékben, vagy mérsékelten befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A mentális betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek ronthatják az ítélőképességet és veszélyhelyzetekben a reakciókészséget.

A Citagen általában nem álmosít, ennek ellenére, ha a kezelés elején szédül, vagy álmossá válik, mindaddig ne vezessen gépjárművet, és kerülje a szerszámok/gépek használatát, amíg ezek a tünetek fennállnak.

Citagen filmtabletta laktózt tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert!

3. Hogy kell szedni a Citagen filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje! Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

A készítmény ajánlott adagja:

Felnőttek

Depresszió kezelése:

Legalább két hétre lehet szükség ahhoz, hogy a tüneteiben javulás következzen be. A kezelést akkor lehet abbahagyni, ha 4-6 hónapon át nem érzi depressziósnak magát.

Az ajánlott adag 20 mg naponta. Ezt az adagot szükség esetén orvosa maximum napi 40 mg-ra emelheti.

Pánikbetegség kezelése:

A kezelés általában több hónapot vesz igénybe.

A kezelés első hetében a kezdő dózis 10 mg naponta, majd egy hét után az adag napi 20-30 mg-ra emelhető. Ezt az adagot szükség esetén orvosa maximum napi 40 mg-ra emelheti.

Idősek (65 év felettiek)

Idős betegek esetén a dózist az ajánlott dózis felére kell csökkenteni, azaz napi 10-20 mg-ra. Idős betegek rendszerint nem kaphatnak naponta 20 mg-nál többet.

Különleges kockázattal rendelkező betegek

Májpanaszokkal rendelkező betegek maximálisan adható napi dózisa 20 mg.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

A Citagen filmtabletta nem javallt gyermekeknek és 18 év alatti serdülőknek (lásd "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című fejezetet).

Adagolás és alkalmazás módja

  • Szájon át történő alkalmazásra
  • A tablettát egy pohár vízzel kell bevenni étkezés közben vagy attól függetlenül.
  • A tablettát lehetőség szerint minden nap ugyanabban az időpontban vegye be, reggel vagy este.

A kezelés időtartama

A depresszió és pánikbetegség kezelésére alkalmazott más gyógyszerekhez hasonlóan, a Citagen filmtablettánál is néhány hétbe telhet, amíg bármilyen javulást tapasztal. Akkor is folytassa a Citagen szedését, ha időbe telik, amíg állapotában bármiféle javulást tapasztal.

A kezelés időtartama egyénre szabott, rendszerint legalább 6 hónap. A filmtabletta szedését mindaddig folytassa, amíg azt kezelőorvosa javasolja. Kezelőorvosa megkérdezése nélkül akkor se hagyja abba a gyógyszer szedését, ha jobban érezné magát. A tünetek mögött álló alapbetegség ugyanis hosszú ideig fennállhat, ezért ha túl korán hagyja abba a kezelést, a tünetei visszatérhetnek.

Visszatérő depresszióban szenvedő betegeknél a folyamatos, néha több évig tartó kezelés segít az új depressziós epizódok megelőzésében. Soha ne változtassa meg a gyógyszer adagolását anélkül, hogy azt kezelőorvosával először meg ne beszélte volna.

Ha az előírtnál több Citagen filmtablettát vett be

Azonnal forduljon kezelőorvosához vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához!

Vigye magával a gyógyszer csomagolását és a maradék tablettákat! A túladagolás tünetei lehetnek: görcsök, szívritmus változás/ritmuszavar/ kimaradás, álmosság, kóma, hányás, remegés, vérnyomás-csökkenés, vérnyomás-emelkedés, hányinger (émelygés), szerotonin szindróma (lásd 4. pont), nyugtalanság (agitáció), szédülés, pupillatágulat, verejtékezés, szapora légzés, a bőr és az ajkak kékes elszíneződése.

Ha elfelejtette bevenni a Citagen filmtablettát

Ha Ön elfelejt bevenni egy adagot, vegye be azonnal, amint eszébe jut! Amennyiben már közeledik a következő adag bevételének ideje, hagyja ki az elfelejtett adagot és folytassa a kezelést a szokásos rend szerint. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

Ha idő előtt abbahagyja a Citagen filmtabletta szedését

Ne hagyja hirtelen abba a Citagen filmtabletta szedését, mivel megvonási tünetek jelentkezhetnek (lásd 4. rész "Megvonási tünetek")! Ha abba kell hagynia a gyógyszer szedését, orvosa lassan, legalább egy-két hét alatt fogja csökkenteni az adagot.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A nagyon gyakori mellékhatások nagyobb valószínűséggel következnek be a kezelés első két hetében.

Hagyja abba a Citagen filmtabletta szedését és azonnal forduljon orvosához vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, mert orvosi ellátásra lehet szüksége, ha a következő tünetek bármelyike jelentkezik Önnél:

  • Súlyos allergiás, túlérzékenységi reakció, úgymint az arc, az ajkak, vagy a nyak duzzadása, mellkasi szorító érzés, légzési és nyelési nehézségek (gyakoriság: nem ismert).
  • Magas láz, izgatottság vagy zavartság, remegés, hirtelen izommozgások. Ezek a tünetek egy ritka betegség az úgynevezett szerotonin szindróma jelei lehetnek. (gyakoriság: nem ismert).
  • Gyors, szabálytalan szívritmus, ájulás, melyek a torsades de pointes néven ismert életveszélyes állapotnak lehetnek a tünetei (gyakoriság nem ismert).
  • Hányinger, hányás, étvágytalanság, általános rossz közérzet, láz, viszketés, a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése, világos színű széklet, sötét vizelet (májgyulladás) (gyakoriság: ritka).

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következő tünetek bármelyike jelentkezik Önnél:

  • ha nyugtalan, esetleg képtelen egy helyben ülni, vagy állni. Ez a tünet leginkább a kezelés első néhány hetében jelentkezhet. A tünetek jelentkezése esetén azonnal forduljon kezelőorvosához (gyakoriság: nem ismert).
  • görcs (görcsrohamok) esetén, vagy ha Ön epilepsziás és a görcsök számának növekedését észleli (gyakoriság: ritka),
  • ha gyengének és zavartnak érzi magát, izmai fájdalmasak és merevek. Ezek a tünetek annak a jelei lehetnek, hogy a Citagen filmtabletta csökkentette a vérben a nátrium mennyiségét (gyakoriság: ritka).

További lehetséges mellékhatások, gyakoriság szerint csoportosítva:

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 beteget érinthet):

  • álmosság,
  • álmatlanság,
  • fejfájás,
  • homályos látás,
  • szívdobogás érzés, ,
  • fokozott verejtékezés,
  • szájszárazság,
  • hányinger (émelygés)

Gyakori mellékhatások (100-ból 1-10 beteget érint):

  • csökkent étvágy,
  • nyugtalanság (agitáció),
  • alvási problémák,
  • emlékezet vesztés, koncentráló képesség zavara,
  • szokatlan álmok,
  • csökkent szexuális érdeklődés,
  • szorongás,
  • idegesség,
  • zavart állapot,
  • csökkent érzelem, közönyösség,
  • migrén,
  • remegés,
  • fülcsengés (tinnitusz),
  • szédülés,
  • orrfolyás és orrviszketés, orrmelléküreg duzzanat és gyulladás
  • ásítozás,
  • hasmenés,
  • székrekedés,
  • hányás,
  • bőrviszketés,
  • izom- és izületi fájdalom,
  • férfiaknál előfordulhatnak merevedési és ejakulációs problémák,
  • nőknél orgazmuszavar,
  • fáradtság,
  • bőrbizsergés, zsibbadás, érzészavarok
  • testsúlycsökkenés
  • az elhízástól való kóros félelem okozta táplálkozási zavar (anorexia)

Nem gyakori mellékhatások (1000-ből 1-10 beteget érint):

  • bőrvérzési rendellenesség (hajlam a beütött bőr bekékülésére),
  • fokozott étvágy,
  • fokozott szexuális érdeklődés,
  • agresszió,
  • én-idegen érzések (deperszonalizáció)
  • hallucináció,
  • mánia,
  • ájulás,
  • pupillatágulat,
  • gyors szívverés,
  • lassú szívverés,
  • köhögés,
  • csalánkiütés,
  • hajhullás,
  • bőrkiütés,
  • vizelési nehézség,
  • erős menstruáció,
  • kar- és lábduzzadás,
  • testsúlynövekedés
  • fényérzékenységi reakciók
  • eufória (fokozottan jó közérzet)

Ritka mellékhatások (10 000-ből 1-10 beteget érinthet):

  • ízérzékelés megváltozása
  • akaratlan mozgások,
  • vér nátriumion-tartalmának csökkenése,
  • vérzés,
  • láz.

Nem ismert mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

  • önkárosító vagy öngyilkos gondolatok, öngyilkos magatartás lásd "A Citagen filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" pontot,
  • csökkent vérlemezkeszám, mely bőr- és nyálkahártya-vérzéseket okozhat,
  • orrvérzés
  • túlérzékenység (bőrkiütés),
  • hormon túltermelés, mely folyadék visszatartást, gyengeséget, fáradtságot vagy zavartságot okozhat,
  • vér kálium-tartalmának csökkenése,
  • pánikroham (ez az Ön betegségének következménye lehet),
  • fogcsikorgatás,
  • nyugtalanság
  • szokatlan izommozgások vagy izommerevség,
  • allergiás reakció,
  • fájdalmas tartós merevedés (priapizmus),
  • férfiaknál abnormális tejcsorgás az emlőkből,
  • látászavar,
  • hirtelen felálláskor jelentkező vérnyomásesés,
  • gyomor- és/vagy bél-vérzés,
  • méhvérzés a menstruációs időszakon kívül,
  • kóros májfunkciós értékek.

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

A depresszió kezelésének első heteiben előfordulhatnak vagy fokozódhatnak az önkárosító vagy öngyilkos gondolatai mindaddig, amíg az antidepresszáns kezelés hatása meg nem mutatkozik. Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha nyugtalanító gondolatai vagy érzései vannak. A pánikrohamra hajlamos betegek a szorongás átmeneti erősödését tapasztalhatják a kezelés elkezdését követően. Ez általában a kezelés első két hetében megszűnik. (Lásd még 2. fejezet "Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása".)

Megvonási tünetek

Amikor abbahagyja a Citagen filmtabletta szedését megvonási tünetek jelentkezhetnek. Ez akkor a legvalószínűbb, ha a gyógyszer szedését hirtelen hagyja abba. Egyes betegek a következő mellékhatásokat tapasztalták a kezelés abbahagyását követő néhány napban:

  • szédülés,
  • érzészavarok (zsibbadás vagy bizsergés a karokban és a lábakban, áramütés-érzet),
  • alvási zavarok (álmatlanság vagy szokatlan álmok),
  • nyugtalanság és izgatottság,
  • hányinger, hányás,
  • remegés,
  • zavartság,
  • izzadás,
  • fejfájás,
  • hasmenés,
  • kalapáló szívverés (palpitáció),
  • érzelmi instabilitás, ingerlékenység,
  • látászavarok,
  • zavartság vagy tájékozódási zavar (dezorientáció),
  • szorongás.

Ezek a tünetek rendszerint enyhék vagy mérsékeltek és általában két héten belül elmúlnak. Néhány betegnél azonban ezek a tünetek súlyosabbak vagy hosszabb ideig fennállók lehetnek. Ha abba kell hagynia a gyógyszer szedését, orvosa lassan, legalább egy-két hét alatt fogja csökkenteni az adagot. Ha súlyos megvonási tünetek jelentkeznek a Citagen filmtabletta szedésének abbahagyásakor, keresse fel kezelőorvosát! Orvosa arra kérheti majd, hogy kezdje el újra szedni a filmtablettákat és még lassabban csökkentse az adagot.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Citagen filmtablettát tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik!

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Citagen filmtabletta?

  • A készítmény hatóanyaga a citaloprám. 10 mg illetve 20 mg citaloprám (citaloprám-hidrobromid formájában) filmtablettánként.
  • Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát (lásd 2. pont "Citagen filmtabletta laktózt tartalmaz"), kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, povidon, kroszpovidon és magnézium-sztearát. A filmbevonat a következőket tartalmazza még: titán-dioxid (E 171), makrogol 4000 és hipromellóz (E464).

Milyen a Citagen filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Citagen 10 mg filmtabletta: fehér, kerek filmbevonatú tabletta egyik oldalán "CM 10" jelöléssel, a másik oldalán "G" jelöléssel van ellátva.

Citagen 20 mg filmtabletta: fehér, ovális filmbevonatú tabletta egyik oldalán "CM 20" jelöléssel és bemetszéssel, a másik oldalán "G" jelöléssel van ellátva. A tabletán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

Citagen 10 mg filmtabletta: 30 db vagy 60 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban, valamint 28 db vagy 50 db filmtabletta műanyag tartályban és dobozban.

Citagen 20 mg filmtabletta: 30 db vagy 60 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban, valamint 28 db vagy 50 db filmtabletta műanyag tartályban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Antidepresszánsok, szorongásoldók kategóriában