CILOXAN 3 mg/ml oldatos szem- és fülcsepp (1x5 ml) adatlap

1. Milyen típusú gyógyszer a Ciloxan és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Ciloxan a szem külső felszíne és a szemkörnyék fertőzéseinek kezelésére, valamint akut külsőfül gyulladás (úszók fülbetegsége), és timpanosztómiás tubuson (a dobhártyába behelyezett szellőző tubuson) keresztül távozó, váladékozással járó középfülgyulladás akut fellángolásának gyógyítására alkalmas.

A Ciloxan a fertőzésellenes készítmények csoportjába tartozó gyógyszer. A fertőzésellenes készítményekhez tartozó kinolonok (ebben az esetben a ciprofloxacin) a szem és fülfertőzéseket okozó szabad szemmel nem látható mikroorganizmusok nagy része ellen hatásos.

2. Tudnivalók a Ciloxan alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Ciloxant:

  • ha allergiás a ciprofloxacinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
  • ha allergiás az egyéb kinolon típusú antibiotikumokra.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Ciloxan alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Alcon Hungária

Hatóanyag: ciprofloxacin

Normatív TB támogatás: nem támogatott

Közgyógyellátásra adható: nem

EÜ támogatásra adható: nem

EÜ 100% támogatásra adható: nem

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

A Ciloxan fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

  • ha bőrkiütés vagy bármely más túlérzékenységi reakció kezdeti jeleit tapasztalja, így csalánkiütést, viszketést vagy légzési problémákat, hagyja abba a gyógyszer használatát és azonnal forduljon orvoshoz. Súlyos allergiás reakció esetén életmentő beavatkozásra van szükség.
  • A kinolon csoportba tartozó gyógyszerrel kezelt beteg közül néhányan közvetlen napfény hatására túlzott mértékű leégést tapasztaltak. Kerülni kell a túlzott napozást.
  • Ha tünetei súlyosbodnak, vagy hirtelen visszatérnek, forduljon kezelőorvosához. A gyógyszernek különösen hosszabb ideig történő alkalmazásakor hajlamosabb lehet egyéb fertőzésekre.
  • Ha Ön idősebb beteg, vagy betegségeinek, így fájdalmának és gyulladásának, asztmájának vagy bőrproblémáinak kezelésére kortikoszteroidokat alkalmaz, a Ciloxan kezelés alatt nagyobb kockázattal alakulhatnak ki Önnél ínproblémák. Ha bármilyen gyulladást vagy gyulladással összefüggő állapotot tapasztal, hagyja abba a kezelést, és azonnal keresse fel kezelőorvosát. Ha a gyógyszer alkalmazása során vagy azt követően ínfájdalmat, índuzzanatot vagy íngyulladást érez, hagyja abba a kezelést, és azonnal keresse fel kezelőorvosát.
  • Ha lágy vagy kemény kontaktlencsét visel. A szemfertőzés Ciloxan-nal történő kezelése alatt kontaktlencse viselése nem ajánlott.
  • Ha fülben alkalmazzák, mivel az gondos orvosi felügyeletet igényel.
  • Amennyiben a kezelőorvos szükségesnek ítéli meg, a Ciloxan 1 évesnél fiatalabb gyermekek esetében az akut külsőfül gyulladás kezelésére alkalmazható.

Gyermekek

Mielőtt bármely gyógyszert elkezdené gyermekeken alkalmazni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Egy évesnél fiatalabb gyermekeknél a Ciloxan alkalmazása kizárólag orvosi felírás esetén lehetséges.

Egyéb gyógyszerek és a CiloxanMegnézem a teljes betegtájékoztatót

Címkék: CILOXAN, Szemfertőzés, Szemgyulladás, Fülgyulladás

További gyógyszerek ciprofloxacin hatóanyaggal

ÚJ KERESÉS