CERNEVIT por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz

1. Milyen típusú gyógyszer a Cernevit és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Ez a gyógyszer por formájában kapható, felhasználható oldatos injekció vagy infúzió elkészítésére.

12 féle vitamint tartalmaz:

A Cernevit vízben és zsírban oldódó vitaminok keveréke (a K-vitamin kivételével). A készítmény megfelelő vitaminpótlást nyújt olyan felnőtteknek és 11 éves kor feletti gyerekeknek, akiket csak speciális módon, vénán keresztül lehet táplálni.

2. Tudnivalók a Cernevit alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Cernevit-et:

 • A készítmény bármely ható- vagy segédanyagával, különösképpen a B1-vitaminnal, folsavval szembeni túlérzékenység esetén.
 • Hiperkalcémia (a vér túlzottam magas kalciumszintje) vagy ehhez vezető betegségek és állapotok esetén.
 • A- vagy D-hipervitaminózis esetén (ezen vitaminok szintje túlzottan magas a szervezetben).
 • Egyidejű retinoid (A vitamin származékok) kezelés esetén.
 • Vérzékenység (hemofília) esetén.
 • Ha a bélmozgás lelassult, esetleg le is állt (mechanikai ok miatt kialakult ileusz).
 • Deferroxamin (a vastúltengés kezelésében használt hatóanyag) kezelés első hónapjában.
 • Leber szindróma (ismeretlen eredetű, öröklődő látóideg-sorvadás) esetén.
 • Dohányzás okozta látásgyengülés esetén.

A Cernevit fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: ascorbic acid
biotin
colecalciferol
cyanocobalamin
dexpanthenol
folic acid
nicotinamide
pyridoxine (Vitamin B6)
retinol palmitate
riboflavin (Vitamin B2)
thiamine (Vitamin B1)
tocopherol (Vitamin E)

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

(10x BIO-SET-tel)
 • Alkalmazása 11 éves kor alatti gyermekeknél, csecsemőknél és újszülötteknél nem javasolt, mivel nem áll rendelkezésre elegendő adat és fokozott a túladagolás veszélye.
 • A készítmény óvatosan adandó vese- (vesekövesség) és májbetegségben szenvedőknek.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

B6-vitamin

A Cernevit-ben található B6-vitamin csökkentheti az levodopa hatékonyságát, mivel annak lebomlását fokozza, illetve csökkenti a fenobarbitál és a fenitoin koncentrációját a vérben.

Folsav

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A folsav fokozhatja bizonyos epilepszia elleni szerek, mint például a fenobarbitál, a fenitoin és a pirimidon lebontását. A görcsgátlók vérszintjét egyidejű folsav használat esetén folyamatosan ellenőrizni kell. Az orvos ennek megfelelően módosíthatja a gyógyszerek adagolását.

E-vitamin

Egyes források szerint az E-vitamin nagy dózisai fokozzák a vérzékenységet K-vitamin hiányban szenvedő betegekben.

D-vitamin

Fokozódik a hiperkalcémia (túl magas kalciumszint) veszélye, ha a D-vitamint tiazid vizelethajtókkal és kalciummal együtt alkalmazzák. A vér kalcium szintjének folyamatos ellenőrzése szükséges.

C-vitamin

Vastúlterhelésben szenvedő betegek esetében, a deferroxamin kezelés első hónapja alatt nem adható C-vitamin, mivel a terápia elején, amikor a szövetek többlet vastartalommal rendelkeznek, az C-vitamin fokozhatja a vas káros hatását, különösen a szívben.

C-vitamin hiány kezelésére, bipoláris betegsége (pszichiátriai betegség) miatt flufenazin terápiában is részesülő beteg esetében, a C-vitamin adása a flufenazin vérszintjének csökkenésével és a beteg állapotának romlásával összefüggésbe hozható volt.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

Nincsen adat a Cernevit terhesség vagy szoptatás ideje alatti alkalmazásának biztonságosságára vonatkozóan. Szükség esetén a Cernevit felírható a terhesség ideje alatt is, feltéve, hogy alkalmazása a javallatoknak és az adagolási előírásoknak megfelelően történik, elkerülve így a vitamin túladagolást.

Szoptatás

A Cernevit használata nem ajánlott szoptató nőknél, az újszülöttekben kialakuló vitamin túladagolás kockázata miatt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem értelmezhető.

3. Hogyan kell alkalmazni a Cernevit-et?

A Cernevit felnőtteknél és 11 év feletti gyermekeknél alkalmazható.

Az adagolás a vénán kereszüli táplálás teljes ideje alatt folytatható. Egyéb infúziós oldatokhoz való hozzákeverés előtt az összeférhetőséget ellenőrizni kell, különösen, ha a Cernevit speciális, vénán keresztüli táplálást biztosító, glükózt, ionokat és aminosavat tartalmazó kettős keverék tápoldattal, vagy glükózt, elektrolitokat, aminosavakat és zsírokat tartalmazó hármas keverék tápoldattal együtt kerül alkalmazásra.

A szokásos napi adagja egy injekciós üveg.

Kizárólag intravénásan alkalmazható.

Az elkészítés módja

 •  Cernevit (injekciós üveg BIO-SET nélkül)

Fecskendő segítségével fecskendezzen be 5 ml injekció elkészítésére szolgáló injekcióhoz való vizet, 5%-os glükóz oldatot vagy 0,9%-os nátium-klorid oldatot az injekciós üvegbe.

Óvatosan keverje össze az elegyet, hogy az injekciós üveg tartalma feloldódjon.

Az elkészített oldat sárga-narancssárga színű.

 •  Cernevit BIO-SET

A Cernevit BIO-SET az oldat közvetlen elkészítését teszi lehetővé az injekciós csatlakozóval ellátott zsákokban (az egyrekeszes ill. többrekeszes műanyag zsákokban egyaránt).

Egyrekeszes zsák:

Többrekeszes zsák

A Cernevit BIO-SET elkészítését a többrekeszes zsák aktiválása előtt kell elvégezni (mielőtt kinyitná a nem áteresztő szigetelést, és mielőtt összekeverné az egyes rekeszek tartalmát).

Figyelmeztetés:

Figyeljen arra, hogy a BIO-SET az elkészítési folyamat teljes időtartama alatt szorosan illeszkedjen az injekciós csatlakozóra.

Ellenőrizze az injekciós üveg sértetlenségét.

Dolgozzon aszeptikus körülmények között.

Ha az előírtnál több Cernevit-et alkalmazott

A Cernevit túladagolása következtében fellépő klinikai tünetek leggyakrabban az A- illetve D-vitamin túladagolásából származnak.

Akut A-vitamin túladagolás klinikai tünetei (150.000 NE-t (Nemzetközi Egység) meghaladó dózis):

 • szedáció, szédülés, emésztőrendszeri zavarok, hányinger, hányás, fejfájás, koponyaűri nyomásfokozódás (amely újszülötteknél a kutacsok kidudorodását okozhatja), bőrpír, bőrviszketés, hámlás.

A krónikus A-vitamin túladagolás tünetei lehetnek (A-vitamin hosszan tartó adagolása a szokásos dózis feletti tartományban nem vitaminhiányos betegeknél):

 • fáradtság, ingerlékenység, anorexia, súlyvesztés, hányás és egyéb emésztőrendszeri panaszok, enyhe láz, máj- és lépmegnagyobbodás, bőrelváltozások (a bőr sárgás elszíneződése, kiszáradása, érzékenysége a napfényre), hajhullás, az ajkak kiszáradása és vérzése, vérszegénység, fejfájás, hiperkalcémia (túlzottan emelkedett kalciumszint a vérben), éjszakai vizelés, agydaganat tüneteit mutató, nem daganatos kórkép, fülcsengés és látászavar. Továbbá koponyaűri nyomásfokozódás, a hosszú csöves csontok kérgi kinövései és idő előtti ízületi összenövés.

Akut D-vitamin túladagolás:

 •  nagy mennyiségű D-vitamin bevitel hiperkalcémiához, és ezzel kapcsolatosan hiperkalciúriához (a vizelet kalciumtartalmának jelentős növekedése), a kalciumnak nem a normál helyekre történő beépüléséhez, vese valamint szív- és érrendszeri károsodáshoz vezethet. Tünetei lehetnek: izomgyengeség, anorexia, közönyösség, csontfájdalom, verítékezés, fejfájás, szomjúság, szédülés, hányás, hányinger, hasmenés, nagymennyiségű vizeletürítés, fehérjevizelés, magas vérnyomás, ritmuszavar.

Akut vagy krónikus túladagolás esetén a Cernevit adagolását le kell állítani, a kalcium bevitelt csökkenteni kell, a diurézis (vizelet mennyisége) és a folyadékpótlás megemelése szükséges.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer a Cernevit por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz készítményis okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A benne levő B1-vitamin miatt ritkán túlérzékenységi (anafilaxiás) reakciók fordulhatnak elő (10 000 kezelt betegből több mint 1, de 1000 kezelt betegből kevesebb mint 1 esetén észlelhető) olyan betegeknél, akiknél a háttérben allergia van jelen.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Elszigetelt esetekben közvetlenül vénán keresztül, egyszerre (bólusban) beadott injekció adása során néhány bélgyulladásban (enterokolitisz) szenvedő betegnél mérsékelt májenzim (ALAT (SGPT) transzamináz) emelkedést figyeltek meg, de a Cernevit kezelés abbahagyása után a megemelkedett értékek gyorsan normalizálódtak. Az ilyen betegek esetén ajánlatos a májenzim (transzamináz) szérumszintjét folyamatosan ellenőrizni.

A készítményben található glikokólsav miatt a gyógyszerkészítmény ismételt és hosszan tartó alkalmazása során sárgaságban (hepatikus ikteruszban) vagy jelentős laboreltéréssel járó kolesztázisban szenvedő betegeknél (kóros májfunkciós laborértékek) a májfunkció gondos ellenőrzésére van szükség.

5. Hogyan kell a Cernevit-et tárolni?

A fénytől és a hőtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Elkészítését követően az oldat 25 °C-on 24 órán keresztül stabil. Mikrobiológiai megfontolásból az oldatot elkészítést követően azonnal fel kell használni.

Ha az elkészítést követően nem kerül azonnal felhasználásra, a tárolás ideje ill. feltételeinek biztosítása a felhasználó felelőssége, normál esetben ez maximum 24 óra, 2-8 °C között, hacsak az oldat elkészítése nem ellenőrzött és jóváhagyott aszeptikus körülmények között történt.

Ne tárolja a felbontott injekciós üveget, illetve ne használja a készítményt, ha az elkészítés után nem a megszokott színű oldatot látja.

A dobozon feltüntetett lejárati időután ne alkalmazza a Cernevitet. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Cernevit

A készítmény hatóanyagai:

Egy injekciós üveg (5 ml tartalma):

Egyéb összetevők: szója-lecitin, glikokolsav, glicin, nátrium-hidroxid pH beállításhoz, sósav pH beállításhoz

Egy vagy több vitamin hiányát speciális pótlással kell korrigálni.

A Cernevit nem tartalmaz K-vitamin-t ezért, ha szükséges, az külön, kiegészítésként adandó.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz.

Narancssárga liofilizált pogácsa.

Liofilizált pogácsa alumínium kupakkal és gumidugóval lezárt barna, injekciós üvegben BIO-SET-tel vagy anélkül.

10 db injekciós üveg dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Címkék: Vitamin, Multivitamin

További gyógyszerek ascorbic acid;biotin;colecalciferol;cyanocobalamin;dexpanthenol;folic acid;nicotinamide;pyridoxine (Vitamin... hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vitaminok kategóriában