• Calcivid filmtabletta

    1. Milyen típusú gyógyszer a CalciviD filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    A készítmény a kalcium (kalcium-karbonát formájában) és a kolekalciferol (D3-vitamin) kombinációja.

    Alkalmazása ajánlott a csontképzéshez és a normális csontanyagcseréhez nélkülözhetetlen kalcium és kolekalciferol (D3-vitamin) hiányának megelőzésére és kezelésére idős betegeknek.

    Ajánlott továbbá kalcium- és D-vitaminpótlásra a csontritkulás (oszteoporózis) specifikus kezelésének kiegészítéseként olyan betegeknek, akiknél a D-vitamin- és a kalciumhiány veszélye fennáll.

    2. TUDNIVALÓK A CALCIVID FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

    Ne szedje a CalciviD filmtablettát

    - ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagokra vagy a CalciviD filmtabletta egyéb összetevőjére

    - ha vesekövességben szenved

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: calcium carbonate;colecalciferol
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: nem

    - ha veseelégtelenségben szenved

    - ha magas a vérének D-vitamin szintje

    - ha a vizeletének kalcium szintje tartósan magas vagy magas a vérének kalcium-szintje

    - A CalciviD filmtabletta hidrogénezett szójabab olajat tartalmaz. Ne szedje a készítményt, ha szója vagy földimogyoró allergiája van.

    A CalciviD filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    CalciviD filmtabletta szedése előtt kérje ki kezelőorvosa véleményét:

    - ha vesebetegségben szenved vagy vesefunkciói károsodottak

    - ha szarkoidózisban (ismeretlen eredetű, különböző helyeken csomók, duzzanatok képződésével járó gyulladásos megbetegedés) szenved

    - ha Ön hajlamos a vesekőképződésre

    - ha Ön mozgásképtelen, csontritkulásban szenvedő beteg

    Ezekben az esetekben a kalcium- és/vagy D3-vitamin-pótlás szükségességéről kezelőorvosának kell döntenie.

    Kérje ki kezelőorvosa véleményét, ha egy hónapnál tovább orvosi felügyelet nélkül szedi a CalciviD filmtablettát.

    Kapcsolódó cikkek

    Áttétes mellrák
    Koleszterinszint szoptatás alatt
    Diéta vesekövesség esetén
    A csontritkulás okai és rizikófaktorai
    C-vitamin - Miért fontos és miben fordul elő?
    Vitamin- és ásványi anyag teszt

    Oszteoporózis esetén a CalciviD filmtablettával történő kezelés megkezdése előtt kezelőorvosa ellenőrizheti az Ön vérkalcium-szintjét.

    A CalciviD filmtabletta hosszantartó szedése esetén rendszeresen ellenőrizni kell a vér kalcium szintjét. Az eredménytő függően orvosa csökkentheti az adagot vagy úgy is dönthet, hogy megszakítja a kezelést.

    A CalciviD filmtabletta nem gyermekek és serdülőkorúak kezelésére szánt gyógyszer.

    A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    Orvosi javaslatra és orvosi ellenőrzés mellett szedhető

    - más kalcium vagy D-vitamin-tartalmú készítményekkel, mert ezen készítmények és a CalciviD filmtabletta egyidejű szedése a vér kalcium szintjének jelentős emelkedéséhez vezethet, mely káros mellékhatásokat okozhat. CalciviD filmtablettával együtt ne szedjen más kalcium vagy D-vitamin-tartalmú készítményeket orvosi javaslat nélkül.

    - - tiazid-típusú vizelethajtó gyógyszerekkel

    - szájon át vagy injekció formájában adott kortikoszteroidokkal (gyulladáscsökkentők)

    - szívglikozidokkal (szívelégtelenség kezelésére alkalmazott készítmények)

    Óvatosan adható

    - ioncserélő gyantákkal, mint pl. kolesztiraminnal, vagy hashajtókkal, mint pl. a paraffinolaj, mert ezek a gyógyszerek csökkentik a D-vitamin felszívódását.

    - tetraciklin (antibiotikum) tartalmú gyógyszerekkel, mert a kalcium-karbonát befolyásolhatja ezek felszívódását. Ezért a tetraciklin készítményt legalább 2 órával a CalciviD filmtabletta bevétele előtt, vagy 4-6 órával a CalciviD filmtabletta bevétele után kell bevenni.

    - a CalciviD filmtabletta és a nátrium-fluorid vagy biszfoszfonátok (csontritkulás kezelésére alkalmazott készítmények) egyidejű szedése esetén e gyógyszereket legalább 3 órával a CalciviD filmtabletta bevétele előtt kell bevenni.

    - Rifampicinnel (tuberkolózis kezelésésére alkalmazott gyógyszer), fenitoinnal (epilepszia elleni szer) és barbiturátokkal (epilepszia elleni és altató szerek), mivel csökkenthetik a D-vitamin hatását.

    - Esztramusztinnal (kemoterápiában használható szer), tireoid hormonnal (pajzsmirigy hormon) vagy vas, cink, stroncium tartalmú készítményekkel, mivel felszívódásuk csökkenhet. Ezeket a készítményeket a CalciviD filmtabletta bevétele előtt vagy után legalább 2 órával kell bevenni.

    A CalciviD filmtabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

    A spenótban, sóskában és a rebarbarában lévő oxálsav, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélékben található fitinsav gátolhatja a kalcium felszívódását. Magas oxál- és fitinsav tartalmú ételek fogyasztását követő 2 órán belül ne vegyen be CalciviD filmtablettát.

    Terhesség és szoptatás

    Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    Terhesség alatt a napi kalcium bevitel nem haladhatja meg az 1500 mg-ot a D-vitamin bevitel pedig a napi 600 NE-t (NE=nemzetközi egység). Terhesség alatt a kalcium- és D-vitamin túladagolás kerülendő, a folyamatosan fennálló magas kalcium-vérszint károsan hat a magzat fejlődésére. Terhesség alatt a CalciviD filmtabletta a javasolt adagban kizárólag kalcium és D-vitamin hiány esetén alkalmazható. Egyéb esetekben a CalciviD filmtabletta adagja nem haladhatja meg a napi egy tablettát.

    Szoptatás alatt adható a CalciviD filmtabletta, de a gyermekorvost tájékoztatni kell erről, mivel kalcium és a D-vitamin bejut az anyatejbe. Ezt a gyermekorvosnak figyelembe kell vennie, amikor az Ön gyermekének D-vitamint rendel.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Nincs adat arra, hogy a gyógyszer szedése befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

    Fontos információk a CalciviD filmtabletta egyes összetevőiről

    A CalciviD filmtabletta hidrogénezett szójabab olajat tartalmaz, ezért abban az esetben, ha Ön szójára vagy földimogyoróra allergiás, ne szedje a CalciviD filmtablettát.

    A CalciviD filmtabletta kis mennyiségben szacharózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

    3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A CalciviD FILMTABLETTÁT?

    A CalciviD filmtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    A készítmény szokásos adagja felnőtteknek és időseknek naponta 2x1 filmtabletta.

    A filmtablettát célszerű étkezést követően egy-másfél órán belül, egy pohárnyi vízzel vagy gyümölcslével egészben bevenni. Szükség esetén kettétörhető.

    A készítményt a kalcium- és D-vitamin-pótlást indokló állapot vagy betegség (csontritkulás) fennállása alatt folyamatosan javasolt szedni. Csontritkulás esetén kiegészítő kezelésként alkalmazva, az alkalmazás időtartamát illetően évente beszéljen kezelőorvosával.

    Orvosi ellenőrzés nélkül ne szedje a gyógyszert egy hónapnál tovább, ha mégis hosszabb ideig kívánja szedni, ezt beszélje meg kezelőorvosával.

    Ha az előírtnál több CalciviD filmtablettát vett be

    A javasoltnál nagyobb adagok bevétele kalcium- és D-vitamin túladagolást idézhet elő.

    A kalcium-túladagolás tünetei: étvágytalanság, fokozott szomjúság, hányinger, hányás, székrekedés, hasi fájdalom, izomgyengeség, fáradtság, zavartság, normálisnál több vizelet ürítése, csontfájdalom, mészlerakódás a vesékben, súlyos esetekben szívritmuszavar. Szélsőséges esetben a kalcium-túladagolás kómához, halálhoz vezethet. A tartósan magas kalcium vérszint visszafordíthatatlan vesekárosodást, a lágyszövetek meszesedését idézheti elő.

    Teendő: A CalciviD filmtabletta szedését abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni.

    Ha elfelejtette bevenni a CalciviD filmtablettát

    Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott filmtabletta pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a kezelést az előírások szerint.

    Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszer, így a CalciviD filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    A CalciviD filmtabletta mellékhatásai szervrendszerek és előfordulási gyakoriságuk szerint a következő csoportokba sorolhatók:

    - Nem gyakori: 1000 betegből 1- 100 esetében jelentkezik.

    - Ritka: 10 000 betegből 1-100 esetében jelentkezik.

    Nem gyakori mellékhatások: a vér kalciumszintjének jelentős emelkedése (hiperkalcémia) - tünetei: hányinger, hányás, étvágytalanság, székrekedés, gyomorfájdalom, csontfájdalom, olthatatlan szomjúság érzés, gyakori vizeletürítés, izomgyengeség, álmosság, zavartság; vagy a vizelet kalcium tartalmának nagyfokú növekedése (hiperkalciuria).

    Ritka mellékhatások: székrekedés, puffadás, hányinger, hasi fájdalom, hasmenés, viszketés, bőrkiütések és csalánkiütések.

    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

    5. Hogyan kell a CalciviD filmtablettát tárolni?

    Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a CalciviD filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. további információk

    Mit tartalmaz a CalciviD filmtabletta?

    A készítmény hatóanyagai: 400 NE kolekalciferol (10 µg), 600 mg kalcium (1500 mg kalcium-karbonát formájában) filmtablettánként.

    Egyéb összetevők:

    Tablettamag: magnézium-sztearát, kroszpovidon (A típus), kopovidon (K-érték: 25,2-30,8), mikrokristályos cellulóz, szacharóz, zselatin, dl-α-tokoferol (E307), hidrogénezett szójababolaj, kukoricakeményítő.

    Bevonat (Sepifilm 4202 yellow): sárga vas-oxid (E172), hipromellóz (15mPa s), titán-dioxid (E 171), makrogol 400, talkum.

    Milyen a CalciviD filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

    Okkersárga, hosszúkás alakú, egyik oldalán törővonallal ellátott filmtabletta, 10 filmtabletta PVC/Alu buborékfóliánként, és 3 vagy 6 buborékcsomagolás dobozonként.


    További gyógyszerek calcium carbonate;co... hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Vitaminok kategóriában