CALCISEDRON-D filmtabletta

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CALCISEDRON-D filmtabletta, ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Sedron a biszfoszfonátoknak nevezett nem hormontartalmú gyógyszerek osztályának tagja. A Sedron megelőzi a menopauzán átesett nőknél előforduló csontveszteséget, és elősegíti a csontok újjáépülését, valamint csökkenti a gerinc-, és csípőtáji csonttörések valószínűségét.

A CalciviD kalciumot és D3-vitamint (más néven kolekalciferolt) tartalmaz. Alkalmazása ajánlott a csontképzéshez és a normális csontanyagcseréhez nélkülözhetetlen kalcium- és D3-vitamin hiányának megelőzésére és kezelésére, valamint a csontállomány csökkenésének (csontritkulás) kiegészítő kezelésére.

Milyen betegségek esetén alkalmazható CalciSedron-D?

Az orvosa azért írta fel Önnek a CalciSedron-D-t, mert a Sedront és a CalciviD-et is szednie kell, hogy kezelje a csontritkulásnak nevezett betegségét. A CalciSedron-D csökkenti a gerinc-, és csípőtáji csonttörések valószínűségét.

Kérjük, hogy a részletes szedési utasításokat is gondosan olvassa el!

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: colecalciferol
calcium carbonate
alendronic acid

Vényköteles: nincs adat

Kiszerelések és további adatok:

(28x+4x) (84x+12x)

Mi a csontritkulás?

A csontritkulás (oszteoporózis) a csontok elvékonyodását és gyengülését jelenti. A menopauzán átesett nők körében gyakori. A menopauza idején a petefészek nem termeli többé az ösztrogén nevű női hormont, ami a női csontváz egészségének megőrzésében segít. Ennek eredményeként a csontállomány ritkul, és a csontok meggyengülnek. Minél korábban jelentkezik egy nőnél a menopauza, annál nagyobb a csontritkulás veszélye.

Kezdetben a csontritkulás nem jár tünetekkel. Azonban ha kezeletlen marad, csonttörésekhez vezethet. Annak ellenére, hogy ezek rendszerint fájdalmasak, előfordulhat, hogy a gerincoszlopban bekövetkező törések egészen addig észrevétlenek maradnak, amíg nem okoznak magasságcsökkenést. A csonttörések olyan normális, mindennapos tevékenységek közben is bekövetkezhetnek, mint például az emelés, vagy pedig olyan minimális sérülések hatására, amelyek általában a normál állapotú csontok törését nem okozzák. A csonttörések rendszerint a csípőtájékon, gerinctájékon, vagy a csuklóban következnek be, és nem csak fájdalmasak, hanem számottevő problémát okozhatnak, mint a görnyedt testtartás (púposság), és a mozgásképesség elvesztése.

Hogyan kezelhető a csontritkulás?

A csontritkulás kezelhető, és sohasem késő a kezelést elkezdeni. A CalciSedron-D nemcsak megelőzi a csontveszteséget, hanem segít az esetlegesen megritkult csontállomány újraépítésében is, csökkentve a gerinc-, és csípőtáji csonttörések valószínűségét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A CalciSedron-D szedése mellett orvosa javasolhat Önnek néhány életmódbeli változtatást is, állapotának javítása érdekében:

A dohányzásról való leszokás A dohányzás nagy valószínűséggel növeli az elvesztett csont mennyiségét, ennél fogva a csonttörések kockázatát.

Testmozgás Az izmokhoz hasonlóan, a csontok szilárdságának és egészségének megőrzéséhez is szükséges a testmozgás. Beszélje meg orvosával, mielőtt bármilyen jellegű testmozgást elkezdene.

Kiegyensúlyozott étrend Orvosa tanácsokat adhat Önnek étrendjére vonatkozóan, illetve, hogy szükséges-e valamilyen táplálék-kiegészítőt szednie (leginkább kalcium, és D-vitamin készítményeket).

2. TUDNIVALÓK A CALCISEDRON-D SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a CalciSedron-D-t:

- ha Ön allergiás (túlérzékeny) bármelyik hatóanyagra vagy a CalciSedron-D egyéb összetevőjére,

- bizonyos nyelőcső- (a szájat a gyomorral összekötő cső) betegsége van, mint a nyelőcső szűkület, vagy nyelési nehézségek,

- nem képes legalább harminc percig felegyenesedve ülni vagy állni,

- orvosa azt mondta Önnek, hogy pillanatnyilag alacsony a vérében a kalciumszint.

- ha Ön veseelégtelenségben szenved,

- ha az Ön vérében emelkedett a D vitamin szint,

- ha az Ön vizeletében vagy vérében hosszú ideje emelkedett a kalcium-szint,

- A CalciviD hidrogénezett szójaolajat tartalmaz. Ha Ön allergiás a földimogyoróra vagy a szójára, ne használja a gyógyszert.

Amennyiben úgy gondolja, hogy ezek közül bármelyik is vonatkozik Önre, ne szedje a tablettát. Először beszéljen orvosával, és kövesse az utasításait.

A CalciSedron-D fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Fontos, hogy a CalciSedron-D szedése előtt tájékoztassa orvosát, amennyiben:

- vesebetegségben szenved,

- nyelési, vagy emésztési problémái vannak,

- ha orvosa azt mondta Önnek, hogy Önnek Barrett-nyelőcsöve van (a nyelőcső alsó szakaszát borító sejtek változásával járó betegség),

- alacsony a kalciumszint a vérében,

- rosszak a fogai, fogíny betegsége van, foghúzás előtt áll vagy nem jár rendszeresen fogászati szűrővizsgálatra,

- ha Ön hajlamos vesekőképződésre,

- ha ön sarcoidosisban szenved (ismeretlen eredetű gyulladással járó megbetegedés, amire jellemző a test különböző helyein megjelenő csomók),

- bármilyen típusú allergiája van,

Amennyiben az alábbiak közül bármelyik is vonatkozik Önre, ajánlatos fogászati szűrővizsgálatra mennie, mielőtt elkezdené szedni a CalciSedron-D-t:

- daganatos betegségben szenved,

- kemo-, vagy radioterápiás kezelés alatt áll,

- kortikoszteroidokat szed (például prednizon vagy dexametazon),

- dohányzik vagy korábban dohányzott (mert ez fokozhatja a fogászati problémák kockázatát).

Ajánlatos fogászati szűrővizsgálatra mennie, mielőtt elkezdené szedni a Sedront. Fontos, hogy ügyeljen a megfelelő szájhigiéniára a Sedron szedése alatt. A kezelés alatt Önnek rendszeres fogászati ellenőrzésre kell járnia, és azonnal fel kell keresnie kezelőorvosát vagy fogorvosát, ha szájában vagy a fogaival kapcsolatban problémák merülnek fel, mint például foglazulás, fájdalom vagy duzzanat.

A nyelőcső (a szájat a gyomorral összekötő cső) irritációja, gyulladása vagy fekélyesedése, ami gyakran olyan kísérő tünetekkel jár, mint a mellkasi fájdalom, gyomorégés, illetve nehezített vagy fájdalmas nyelés, különösen azoknál a betegeknél léphet fel, akik nem egy teli pohár vízzel veszik be Sedront, és/vagy a bevételt követően harminc percnél hamarabb fekszenek le. A tünetek kialakulása után a mellékhatások rosszabbodhatnak, amennyiben a beteg tovább szedi a Sedront.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Amennyiben egyidejűleg kalcium-pótló készítményeket, savkötőket, vagy más szájon át szedett gyógyszert szed, valószínű, hogy azok befolyásolják a CalciSedron-D felszívódását. Ezért fontos, hogy kövesse a 3. pontban leírtakat ("HOGYAN KELL SZEDNI A CALCISEDRON-D-T?").

Mivel bizonyos (nem-szteroid) gyulladásgátló, fájdalomcsillapító készítmények használata gyomorirritációval hozható összefüggésbe, alendronáttal történő együttes alkalmazásuk esetén óvatossággal kell eljárni.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha:

- tiazid-típusú vizelethajtó gyógyszert,

- szisztémásan (szájon át vagy injekcióban) adott ún. kortikoszteroidot (gyulladáscsökkentő gyógyszer),

- ún.szívglikozidot (szívelégtelenség kezelésére) szed.

Fokozott elővigyázatosság szükséges:

- A készítmény egyidejű szedése más biszfoszfonát-tartalmú vagy kalcium- és D-vitamin-tartalmú készítményekkel a túladagolás veszélye miatt kerülendő.

- Ioncserélő gyanták, mint pl. kolesztiramin, vagy hashajtók, mint a paraffinolaj csökkentik a D-vitamin felszívódását.

- A kalcium-karbonát befolyásolhatja az egyidejűleg szedett tetraciklin (bizonyos antibiotikum) tartalmú gyógyszerek felszívódását. Ezért a tetraciklin készítményt legalább 2 órával a CalciviD filmtabletta bevétele előtt, vagy 4-6 órával a CalciviD bevétele után kell bevenni.

- A CalciviD és a nátrium-fluorid egyidejű adása esetén a nátrium-fluoridot legalább 3 órával a CalciviD bevétele előtt kell alkalmazni.

- Rifampicin (tuberkulózis elleni gyógyszer), fenitoin (epilepszia kezelésére használt gyógyszer) és barbiturátok (epilepszia kezelésére és altatóként használt gyógyszerek) csökkentik a CalciviD hatását.

- Estramustin (kemoterápiában használt gyógyszer), pajzsmirigy hormonok, vasat, cinket stronciumot tartalmazó gyógyszerek csökkenthetik a CalciviD felszívódását. Legalább két óra szükséges ezek és a CalciviD bevétele között.

A CalciSedron-D egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Ha a Sedront étellel, itallal (beleértve az ásványvizet is), kalcium tartalmú étrend-kiegészítőkkel, savkötő készítményekkel, valamint néhány, szájon át szedhető gyógyszerrel együtt veszi be, az a Sedron hatékonyságát nagymértékben csökkenti.

Oxálsav (spenót, rebarbara), fitinsav (gabonafélék) gátolhatják a kalcium felszívódását, mivel a kalcium ionnal oldhatatlan vegyületeket képeznek. Nagy mennyiségben oxálsavat, fitinsavat tartalmazó ételek fogyasztása és a CalciviD bevétele között legalább két órának el kell telnie.

Gyermekek és serdülőkorúak

A CalciSedron-D -t gyermekek és serdülőkorúak nem szedhetik.

Terhesség és szoptatás

A CalciSedron-D nem alkalmazható terhesség alatt. A CalciSedron-D-t menopauzán átesett nőknél alkalmazzák. Amennyiben Ön terhes, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet, illetve ha szoptat, nem szedheti a CalciSedron-D-t.

A készítmény hatása a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Jelentettek néhány olyan mellékhatást az alendonsavval kapcsolatban, mint például a homályos látás, szédülés, és súlyos izom-, vagy ízületi fájdalom, amelyek befolyásolhatják az Ön gépjárművezetéshez és/vagy gépek kezeléséhez szükséges képességeit. A CalciSedron-D szedésére adott egyéni válaszreakciók azonban különbözhetnek.

Fontos információk a CalciSedron-D egyes összetevőiről:

A CalciviD hidrogénezett szójaolajat tartalmaz. Ha Ön szójára vagy földimogyoróra allergiás, ne szedje a CalciSedron-D-t

A CalciviD filmtabletta szacharózt tartalmaz. Amennyiben orvosa korábban tájékoztatta arról, hogy Ön fokozottan érzékeny bizonyos, cukrokra, a CalciSedron-D szedése előtt kérje ki orvosa véleményét.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A CALCISEDRON-D-T?

A CalciSedron-D-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A CalciSedron-D készítmény hetente egyszer alkalmazandó Sedront és naponta egyszer alkalmazandó CalciviD-et tartalmaz. A Sedront az alábbiakban részletezett előírásoknak megfelelően felkelés után, egészben kell lenyelni. A Sedron és a CalciviD egy időben nem vehető be, a CalciviD-et legalább 3 órával a Sedron alkalmazását követően kell bevenni.

A CalciSedron-D szedésének javasolt módját a következő táblázat és a hozzá tartozó magyarázó szöveg foglalja össze:

Az ábrán a számok a hét napjait jelölik, az első nap a hétnek azt a napját jelenti, melyet Ön a Sedron rendszeres szedésére kiválaszt (lásd "Hogyan kell szedni a Sedront? című részben).

A Calcivid csomagolásának hátlapja is segítséget nyújt a készítmény pontos szedéséhez: a csomagolás hátlapján a számok a napok sorrendjét jelzik. A hét első napján a hátlapon figyelmeztető felirat jelzi, hogy reggel be kell vennie a heti 1 darab Sedront (ezt másik, teljesen zöld hátlapú, kisebb buborékfólia csomagolásban találja), este pedig a szokásos napi CalciviD-et. A CalciviD-et minden nap este javasolt bevenni.

A CalciSedron-D-t minden héten a fent bemutatott módon kell szedni.

Kérjük, hogy a következő részletes szedési utasításokat is gondosan olvassa el!

Hogyan kell szedni a Sedront?

Kövesse az alábbi fontos utasításokat, melyek elősegítik a Sedron megfelelő hatásának kialakulását:

1. Válassza ki a hét azon napját, amely a legjobban megfelel az Ön időbeosztásának. Minden héten az így kiválasztott napon, az alábbiaknak megfelelően vegye be a tablettát.

2. Reggel, a felkelést követően és az első étkezés, ivás vagy más gyógyszer bevétele előtt kizárólag egy teli pohár tiszta vízzel nyelje le:

- Nem ásványvízzel.

- Nem kávéval vagy teával.

- Nem gyümölcslével.

3. A Sedront ne rágja szét és ne szopogassa!

4. A Sedron bevétele után közvetlenül ne feküdjön le - maradjon teljesen függőleges (ülő, álló, sétáló) helyzetben legalább 30 percig - és az aznapi első étkezés befejeztéig.

5. A Sedront ne vegye be lefekvés előtt vagy a reggeli felkelést megelőzően.

6. A fenti utasítások betartása elősegíti, hogy a Sedron rövid időn belül a gyomorba jusson és csökkenjen a nyelőcső irritációjának lehetősége.

7. A Sedron lenyelése után legalább 30 percet várjon, mielőtt ételt vagy italt fogyasztana vagy bevenné az aznapi egyéb gyógyszereit. A Sedron csak akkor hatékony, ha üres gyomorra veszi be.

8. Ha nyelési nehézség vagy fájdalom, mellkasi fájdalom, friss vagy súlyosbodó gyomorégés lépne fel, hagyja abba a CalciSedron-D szedését és azonnal forduljon orvoshoz!

9. Fontos, hogy a CalciSedron-D-t mindaddig szedje, amíg azt orvosa elrendeli. A CalciSedron-D csak folyamatos szedése esetén segíthet a csontritkulás kezelésében.

Hogyan kell szedni a CalciviD-et?

A CalciviD-et célszerű étkezést követően egy-másfél órán belül, egy pohárnyi vízzel, gyümölcslével egészben bevenni. A CalciviD szükség esetén kettétörhető. A CalciviD-et minimum 3 órával a Sedron bevétele után kell bevenni.

Ha az előírtnál több Sedront vett be

Ha véletlenül túl sok tablettát vett be, igyon meg egy teli pohár tejet, és sürgősen forduljon kezelőorvosához. Hányással ne próbálkozzon, és ne feküdjön le.

Ha az előírtnál több CalciviD-et vett be

A javasoltnál nagyobb adagok bevétele kalcium- és D-vitamin túladagolást idézhet elő. A kalcium túladagolás tünetei: étvágytalanság, szomjúság, hányinger, hányás, székrekedés, hasi fájdalom, izomgyengeség, fáradtság, zavartság, fokozott folyadékfogyasztás és vizeletürítés, csontfájdalom, mészlerakódás a vesékben, súlyos esetekben szívritmus zavar.

A fenti tünetek jelentkezése esetén a CalciviD szedését abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni.

Ha elfelejtette bevenni a Sedront

Ha elfelejtette bevenni a gyógyszert, vegyen be egy Sedront az azt követő nap reggelén, ahogy a mulasztás eszébe jutott. Ne vegyen be egy nap két Sedront! Ezt követően ismét hetente egyszer, az eredetileg beütemezett napon szedje a tablettát.

Ha elfelejtette bevenni a CalciviD-et

A következő adagolási időpontban ne vegyen be dupla adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.

Ha idő előtt abbahagyja a CalciSedron-D szedését

Fontos, hogy mindaddig szedje a CalciSedron-D-t, amíg azt orvosa elrendeli. A CalciSedron-D csak akkor segíthet a csontritkulás kezelésében, ha folyamatosan szedi a filmtablettákat.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a CalciSedron-D is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A következő kifejezések mutatják, milyen gyakran tettek jelentést az egyes mellékhatásokról:

Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1-et érint)

Gyakori (100 betegből 1-10-et érint)

Nem gyakori (1000 betegből 1-10-et érint)

Ritka (10 000 betegből 1-10-et érint)

Nagyon ritka (10 000 betegből kevesebb, mint 1-et érint)

A Sedron szedése miatt a következő mellékhatások léphetnek fel:

Gyakori:

- hasi fájdalom, hasi diszkomfort, étkezés utáni böfögés; székrekedés; a gyomor telítettsége vagy puffadás érzése; hasmenés; felfúvódás; gyomorégés; nyelési nehézség; nyelésnél jelentkező fájdalom; a nyelőcső (a szájat a gyomorral összekötő cső) fekélyesedése, amely mellkasi fájdalmat, gyomorégést, illetve nehezített vagy fájdalmas nyelést okozhat

- csont-, izom- vagy ízületi fájdalom

- fejfájás

Nem gyakori:

- hányinger, hányás, a nyelőcső (a szájat a gyomorral összekötő cső) vagy a gyomor irritációja, vagy gyulladása; fekete és/vagy véres széklet

- kiütés, viszketés, bőrpír

Ritka:

- allergiás reakciók, mint pl. csalánkiütés; arc-, ajak-, nyelv- és/vagy torokduzzanat, amelynek következtében nyelési vagy légzési nehézség léphet fel

- a vérben található alacsony kalciumszinttel összefüggő tünetek, mint például az izomgörcsök és görcsök, és/vagy bizsergő érzés az ujjakban, vagy a száj körül

- a nyelőcső (a szájat a gyomorral összekötő cső) szűkülete; szájnyálkahártya-fekélyek, ami a tabletta szétrágása, vagy szájban történő feloldása következtében jöttek létre; gyomor- vagy egyéb peptikus fekélyek (esetenként súlyosak, vagy vérzéssel járnak)

- elhúzódó gyógyulással és fertőzéssel járó állkapocs-problémák, gyakran foghúzást követően; súlyos csont-, izom- és/vagy ízületi fájdalom

- homályos látás, szemfájdalom, szemvörösség

- kiütés (mely napfény hatására esetenként súlyosbodhat)

- átmeneti influenzaszerű tünetek, mint például az izomfájdalom, általános rossz közérzet, néha lázzal, jellemzően a kezelés megkezdésekor

- Ritkán a combcsont szokatlan törése alakulhat ki, különösen olyan betegeknél, akiket hosszú ideig kezelnek csontritkulás miatt. Keresse fel kezelőorvosát, ha fájdalmat, gyengeséget vagy kellemetlen érzést észlel a combjában, csípő- vagy lágyéktájon, mivel ez a combcsont esetleges törésének korai jele lehet.Nagyon ritka:

- súlyos bőrreakciók

A forgalomba hozatalt követően a következő mellékhatásokat jelentették (gyakoriság nem ismert):

Idegrendszeri betegségek és tünetek: szédülés, megváltozott ízérzékelés

A fül és az egyensúly-érzékelő szerv betegségei: forgó jellegű szédülés

A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei: hajhullás

A csont- és izomrendszer, valamint a kötőszövet betegségei és tünetei: ízületi duzzanatok, combcsont-törés azon betegeknél, akik alendronsavat hosszú időn át alkalmazták.

Általános tünetek: fáradtság, a kéz és láb duzzanata

Laboratóriumi vizsgálatok eredményei:

Nagyon gyakori: a vér kalcium- és foszfát-szintjének enyhe és átmeneti csökkenése, általában a normálértékeken belül

A CalciviD szedése mellett a következő mellékhatások léphetnek fel:

Nem gyakori mellékhatások:

- megnövekedett kalcium szint a vérben (hypercalcaemia), amelynek tünetei: hányinger, hányás,étvágytalanság, székrekedés gyomorfájdalom, csontfájdalom, fokozott szomjúság, gyakori vizeletürítés, izomgyengeség, álmosság és zavartság;

- emelkedett kalcium szint a vizeletben (hypercalcuria).

Ritka mellékhatások:

- székrekedés, felfúvódás, hasi fájdalom, hasmenés

- hányinger

- viszketés, bőrkiütés, csalánkiütés.

Haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát a fenti vagy bármilyen más szokatlan tünetek jelentkezéséről.

Sokat segíthet, amennyiben Ön jegyzeteket készít, hogy mit tapasztalt, mikor kezdődtek, és meddig tartottak a tünetek.

Ha bármelyik mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát, gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A CALCISEDRON-D-T TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (HH.ÉÉÉÉ) után ne szedje a CalciSedron-D-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on, a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a CalciSedron-D?

Sedron 70 mg filmtabletta:

A Sedron hatóanyaga az alendronsav. Minden egyes Sedron filmtabletta 70 mg alendronsavat tartalmaz nátrium-alendronát-trihidrát formájában.

Egyéb összetevők:

Tablettamag: kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, mikrokristályos cellulóz

Filmbevonat: karragén, makrogol 8000, mikrokristályos cellulóz a filmbevonatban.

Calcivid filmtabletta:

A Calcivid hatóanyaga a D3 vitamin (más néven kolekalciferol) és a kalcium. Minden egyes Calcivid filmtabletta 10 µg (400 NE) D3 vitamint és 600 mg kalciumot tartalmaz kalcium-karbonát formájában.

Egyéb összetevők:

Tablettamag: magnézium-sztearát, kroszpovidon, kopovidon, mikrokristályos cellulóz, szacharóz, zselatin, dl-α-tokoferol, hidrogénezett szójababolaj, kukoricakeményítő.

Filmbevonat: sárga vas-oxid (E172), hipromellóz, titán-dioxid (E 171), makrogol 400, talkum.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás!

A Sedron filmtabletta fehér, kerek, mindkét oldalán domború, egyik oldalán mélynyomású "M14" jelöléssel van ellátva.

A CalciviD filmtabletta okkersárga, hosszúkás alakú, egyik oldalán törővonal látható. A törővonal csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

A kombinált csomagolás 1 buborékfóliába csomagolt 4db Sedron filmtabletta mellett 2 buborékfóliában 14-14 db CalciviD filmtablettát,

vagy 3 buborékfóliába csomagolt 4-4 db Sedron 70 mg filmtabletta mellett 6 buborékfóliában 14-14 db CalciviD filmtablettát tartalmaz.

További gyógyszerek colecalciferol;calcium carbonate;alendronic acid hatóanyaggal