BYDUREON por és oldószer retard szuszpenziós injekcióhoz

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BYDUREON ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A BYDUREON-injekció 2-es típusú diabéteszben (cukorbetegségben) szenvedő felnőttek vércukorszintjét segít megfelelő szinten tartani.

A BYDUREON-t kombinálva alkalmazzák a következő antidiabetikus (cukorbetegség kezelésére használt) gyógyszerekkel: metformin, szulfonilureák és tiazolidindionok. Orvosa a BYDUREON-t eddigi kezelése kiegészítéseként írja fel Önnek, a vércukorszint megfelelő szinten tartásának elősegítése érdekében. Továbbra is tartsa be diétáját, és végezzen elegendő testmozgást.

Ön azért lett cukorbeteg, mert szervezete nem termel elég inzulint ahhoz, hogy vércukorszintjét a megfelelő szinten tartsa, vagy a szervezete nem képes megfelelően felhasználni az inzulint. A BYDUREON serkenti a szervezet inzulintermelését, ha a vércukorszint magas.

BYDUREON por és oldószer retard szuszpenziós injekcióhoz GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Eli Lilly Nederland
Vényköteles?
járóbeteg ellátásban
nem vényköteles

Kiszerelések

  • 2 mg (4x1adag porüveg+oldószerüveg)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A BYDUREON ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a BYDUREON-t

  • Ha allergiás (túlérzékeny) az exenatidra vagy a BYDUREON egyéb összetevőire, amelyek a 6. pontban olvashatók.

A BYDUREON fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

  • Ha szulfonilureával együttesen alkalmazza, mivel ilyen esetben a vércukorszint túl alacsonnyá válhat (hipoglikémia). Mérje rendszeresen a vércukorszintjét. Kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, ha nem biztos benne, hogy az Ön által szedett gyógyszerek valamelyike tartalmaz-e szulfonilureát.
  • A BYDUREON nem alkalmazható 1-es típusú cukorbetegségben vagy ún. diabéteszes ketoacidózisban.
  • A BYDUREON-t a bőr alá kell befecskendezni, nem szabad vénába vagy izomba beadni.
  • Ha súlyos problémái vannak gyomorürülésével vagy emésztésével, a BYDUREON alkalmazása nem javasolt. A BYDUREON lassítja a gyomor ürülését, ezért az étel lassabban halad át a gyomrán.
  • Mondja el kezelőorvosának, ha volt valaha hasnyálmirigy-gyulladása (lásd 4 pont).
  • Ha Ön túl gyorsan veszít testtömegéből (hetente több, mint 1,5 kg-ot) beszélje meg kezelőorvosával, mivel lehetséges, hogy ez nem tesz jót Önnek.
  • A BYDUREON vesebetegségben szenvedő betegek körében történő alkalmazásával kapcsolatban kevés tapasztalat áll rendelkezésre. Ha Ön súlyos vesebetegségben szenved vagy művesekezelésben ("dialízis") részesül, nem javasolt a BYDUREON alkalmazása.
  • A BYDUREON gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők körében történő alkalmazásával kapcsolatban nincs tapasztalat, ezért a BYDUREON alkalmazása ebben a korcsoportban nem javasolt.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a warfarint, valamint a vény nélkül kapható készítményeket is.

Nem javasolt a BYDUREON együttes alkalmazása inzulinkészítményekkel, vagy egyéb olyan, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerekkel, melyek a BYDUREON-hoz hasonló módon hatnak (pl. liraglutid és Byetta (napi kétszeri adagolású exenatid)).

A BYDUREON egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

A BYDUREON a nap bármelyik szakában alkalmazható, étkezéstől függetlenül.

Terhesség és szoptatás

Fogamzóképes korban lévő nőknek fogamzásgátlást kell alkalmazniuk a BYDUREON-kezelés alatt. Nem ismeretes, hogy a BYDUREON ártalmas lehet-e a magzatra. Értesítse orvosát, ha terhes, vagy úgy véli, hogy terhes lehet, illetve terhességet tervez, mivel a BYDUREON nem alkalmazható terhesség ideje alatt, illetve a terhességet megelőző legalább három hónapos időszakban.

Nem ismeretes, hogy a BYDUREON kiválasztódik-e az anyatejbe. BYDUREON nem alkalmazható szoptatás ideje alatt.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ha a BYDUREON-t szulfonilureával együttesen alkalmazza, a vércukorszint túlzott mértékben lecsökkenhet (hipoglikémia alakulhat ki). A hipoglikémia ronthatja a koncentrálási képességét. Kérjük, gondoljon erre a lehetséges mellékhatásra minden olyan helyzetben, ahol Önmagát vagy másokat veszélynek tehet ki (pl. autóvezetés vagy gépek üzemeltetése).

Fontos információ a BYDUREON egyes összetevőiről

A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagonként, azaz gyakorlatilag nátriummentes.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A BYDUREON-T?

A BYDUREON-t mindig az orvosa vagy a diabétesz szaknővér által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát, a diabétesz szaknővért vagy gyógyszerészét.

A BYDUREON 2 mg-ot hetente egyszer kell beadni, a nap bármelyik szakában, étkezéstől függetlenül.

A BYDUREON-t a has, a comb vagy a felkar hátsó részének bőre alá kell befecskendezni (szubkután injekció).

Minden héten használhatja ugyanazt a testtájékot, azonban válasszon mindig más beadási helyet az adott testtájékon belül.

Rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét, ez különösen fontos, ha szulfonilurea készítményt is kap.

A BYDUREON beadásához kövesse a dobozban lévő Használati útmutató utasításait.

Az első használat előtt az orvosának vagy a nővérnek kell megtanítania Önt arra, hogy hogyan kell beadni a BYDUREON-t.

Először ellenőrizze, hogy a fecskendőben lévő folyadék áttetsző és részecskéktől mentes. Feloldás után csak akkor használja a szuszpenziót, ha a keverék fehér/törtfehér és opálos. Ha száraz porból álló csomókat lát az injekciós üveg oldalán vagy alján, a gyógyszer NINCS megfelelően elkeveredve. Rázza fel ismét határozottan, míg teljesen el nem keveredik.

A BYDUREON-t a por és az oldószer összekeverése után azonnal be kell adni.

Minden injekció beadása során használjon új injekciós tűt és használat után semmisítse meg.

Ha nem biztos benne, hogy beadta az egész adag BYDUREON-t

Ha nem biztos benne, hogy az egész adag beadásra került, ne adjon be még egy adag BYDUREON-t, hanem csak a következő héten, a tervezett adagot.

Ha az előírtnál több BYDUREON-t alkalmazott

Ha túl sok BYDUREON-t adott be magának, orvosi kezelésre lehet szüksége. A túl nagy adagban beadott BYDUREON hányingert, hányást, szédülést vagy az alacsony vércukorszinttel járó egyéb tüneteket okozhat (lásd 4. pont).

Ha elfelejtette alkalmazni a BYDUREON-t

Jelöljön ki magának egy napot, és a BYDUREON injekciót minden héten ezen a napon adja be. Ha a kijelölt napon elfelejtette beadni az injekciót, mihamarabb adja be, amint eszébe jutott. A rákövetkező injekciót már az Ön által kijelölt napon adhatja be, azzal a feltétellel, hogy legalább 24 óra eltelt az előző injekció beadása óta. Meg is változtathatja az injekció beadásának napját. Ne adjon be ugyanazon a napon két injekciót.

Ha idő előtt abbahagyja a BYDUREON alkalmazását

Ha úgy érzi, hogy abba kellene hagynia a BYDUREON alkalmazását, beszéljen orvosával. A BYDUREON alkalmazásának felfüggesztése hatással lehet a vércukorszintjére.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát, a diabétesz szaknővért vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a BYDUREON is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az alább ismertetett lehetséges mellékhatások gyakorisága az alábbiak szerint került meghatározásra:

nagyon gyakori (10-ből egynél több betegnél jelentkezik)

gyakori (100-ból 1-10 betegnél jelentkezik)

nem gyakori (1000-ből 1-10 betegnél jelentkezik)

ritka (10 000-ből 1-10 betegnél jelentkezik)

nagyon ritka (10 000-ből kevesebb, mint 1 betegnél jelentkezik)

nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

Súlyos allergiás reakciókat (ún. anafilaxia) nagyon ritkán jelentettek olyan betegeknél, akik a BYDUREON-éval megegyező hatóanyagú készítményt kaptak.

Azonnal keresse fel orvosát, ha az alábbi tüneteket tapasztalja:

  • az arc-, a nyelv- vagy a torok feldagadása,
  • nyelési nehézség,
  • csalánkiütés és nehézlégzés.

Hasnyálmirigy-gyulladásos (pankreátitisz) esetekről ritkán beszámoltak olyan betegeknél, akik a BYDUREON-éval megegyező hatóanyagú készítményt kaptak. A hasnyálmirigy-gyulladás súlyos, esetlegesen életet veszélyeztető betegség lehet.

  • Mondja el orvosának, ha korábban volt hasnyálmirigy-gyulladása, epeköve, alkohol-betegsége vagy nagyon magas triglicerid-szintje. Ezek a betegségek növelhetik a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának vagy kiújulásának az esélyét, akár kap BYDUREON-kezelést, akár nem.
  • Keresse fel orvosát, ha súlyos és tartós, akár hányással is kísért hasi fájdalmat érez, mivel lehetséges, hogy hasnyálmirigy-gyulladása van.

A BYDUREON nagyon gyakori mellékhatásai:

  • hányinger (a hányinger leggyakrabban a BYDUREON-kezelés elkezdésekor észlelhető, de idővel a legtöbb betegnél enyhül),
  • hányás,
  • hasmenés vagy székrekedés,
  • helyi reakciók az injekció beadásának a helyén,

Amennyiben helyi reakciók jelentkeznek az injekció beadásának a helyén (a bőrpír, bőrkiütés vagy viszketés), a tünetek enyhítése érdekében kérje kezelőorvosa segítségét. Kis csomót láthat vagy érezhet a bőre alatt az injekció után: ez rendszerint 4-8 hét elteltével felszívódik. Emiatt nem kell félbeszakítania a kezelést.

  • hipoglikémia.

Ha a BYETTA-t szulfonilurea-tartalmú készítménnyel együttesen alkalmazza, előfordulhat alacsony vércukorszint (hipoglikémia), mely általában enyhe vagy közepesen súlyos lehet. Lehetséges, hogy a BYDUREON alkalmazása során csökkenteni kell a szulfonilurea-készítmény adagját. Az alacsony vércukorszint tünetei közé tartozhatnak: fejfájás, álmosság, gyengeség, szédülés, zavartság, ingerlékenység, éhség, szapora szívverés, verejtékezés és nyugtalanság. Orvosa elmondja Önnek, hogyan kell kezelni az alacsony vércukorszintet.

A BYDUREON gyakori mellékhatásai:

  • szédülés,
  • fejfájás,
  • fáradtság,
  • álmossság,
  • hasi fájdalom,
  • puffadás,
  • emésztészavar,
  • böfögés,
  • gyomor- és bélgáz képződés,
  • gyomorégés,
  • étvágycsökkenés.

A BYDUREON csökkentheti az étvágyat, a bevitt táplálék mennyiségét és a testtömegét.

Ha túl gyorsan fogy (több, mint heti 1,5 kg-ot), beszélje meg kezelőorvosával, mert lehetséges, hogy ez nem tesz jót Önnek.

A fentieken kívül néhány további mellékhatást is észleltek azoknál a betegeknél, akik a BYDUREON-éval megegyező hatóanyagú készítményt kaptak.

Gyakori:

  • verejtékezés

Nem gyakori:

  • szokatlan íz a szájban

Ritka:

  • angioödéma (az arc és a torok feldagadása),
  • túlérzékenység (bőrkiütés, viszketés és a nyak, arc, száj vagy torok szöveteinek hirtelen megduzzadása),
  • a veseműködés romlása,
  • kiszáradás, ami néha a veseműködés romlásával jár,
  • hajhullás,
  • warfarinnal történt együttes alkalmazásakor az INR (a véralvadás mértékét jellemző)-érték változását jelentették.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A BYDUREON-T TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza a BYDUREON-t. Hűtőszekrényben tárolandó. Nem fagyasztható!

Mindazonáltal a készlet a használatba vétel előtt legfeljebb 4 hétig, 30 °C alatt tárolható. A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A megfagyott BYDUREON készletet ki kell dobni.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a BYDUREON

  • A készítmény hatóanyaga az exenatid.
  • Minden injekciós üveg 2 mg exenatidot tartalmaz.
  • Egyéb összetevők:
  • Por: poli(D, L-laktid-ko-glikolid), szacharóz.
  • Oldószer: karmellóz-nátrium, nátrium-klorid, poliszorbát 20, monobázikus nátrium-foszfát monohidrát, dibázikus nátrium-foszfát heptahidrát és injekcióhoz való víz.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Por és oldószer retard szuszpenziós injekcióhoz.

A por fehér vagy törtfehér, az oldószer átlátszó, színtelen vagy halványsárga illetve halványbarna oldat.

Minden egy-adagos készlet egy 2 mg exenatidot tartalmazó injekciós üvegből, egy 0,65 ml oldószerrel előretöltött fecskendőből, egy csatlakozóból és két injekciós tűből (ebből egy tartalék) áll.

Kiszerelés: 4 egy-adagos készlet és 3 x 4 egy-adagos készletet tartalmazó gyűjtőcsomagolás. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Útmutató lépésről lépésre

BYDUREON 2 mg por és oldószer retard szuszpenziós injekcióhoz

Ha kérdései vannak a BYDUREON alkalmazásával kapcsolatban

  • Lépjen a "Gyakori kérdések és válaszok" ponthoz

Hasznos tippek

  • Szánjon elegendő időt a gyógyszer beadására.
  • Kövesse lépésről lépésre a következő utasításokat.
  • Szüksége lesz elegendő időre ahhoz, hogy az elejétől a végéig megszakítás nélkül végig tudjon csinálni minden egyes lépést.
  • Amikor már hozzászokott ahhoz, hogy saját magának adja az injekciót, feltehetően kevesebb időre lesz szüksége.

FONTOS TUDNIVALÓ:

Olvassa el és kövesse gondosan az alábbi útmutató minden lépését minden alkalommal, amikor beadja a BYDUREON-t. Ne hagyjon ki lépéseket. Olvassa el a dobozban lévő Betegtájékoztatót is.

Útmutató a készlet elemeihez

  • Egy-adagos készlet

Itt nyissa fel, hogy jobban szemügyre vehesse annak részeit.

Tartsa nyitva a fület, hogy ismételten megtekinthesse, miközben halad lépésről lépésre.

Útmutató a készlet elemeihez

Mit tartalmaz?

A megfelelő dózis beadásának érdekében olvassa el a tájékoztató minden pontját és kövessen minden lépést a megfelelő sorrendben.

Az útmutató a következő részekből áll:

1 Előkészület

2 Az egyes elemek összeillesztése

3 A gyógyszer összekeverése és a fecskendő feltöltése

4 A gyógyszer befecskendezése

Gyakori kérdések és válaszok.

1. Előkészület

1a Vegye ki az egy-adagos készletet a hűtőszekrényből.

Készüljön elő a használt tűk és fecskendő megfelelő módon történő eldobására. Legyen kéznél minden, ami a használt tűk és fecskendő eldobásához szükséges.

1b Mosson kezet.

Húzza le a fedőfóliát.

Vegye ki a fecskendőt. A fecskendőben lévő folyadéknak áttetszőnek és részecskéktől mentesnek kell lennie. Légbuborékok jelenléte normális jelenség.

Helyezze a tűt, az injekciós üveg csatlakozó csomagját, az injekciós üveget és a fecskendőt egy tiszta, sík felületre.

Vegye kézbe a tűt, és csavarja le a kék kupakot.

Tegye le a tűvédő kupakkal ellátott tűt. A tű most elő van készítve. Később lesz rá szüksége. Szükség esetére van egy tartalék tű.

Vegye kézbe az injekciós üveget.

Óvatosan ütögesse néhányszor kemény felülethez az injekciós üveget, hogy a por fellazuljon.

A hüvelykujja segítségével távolítsa el a zöld kupakot.

Tegye le az injekciós üveget.

2. Az elemek összeillesztése

Vegye kézbe az injekciós üveg csatlakozó csomagját és húzza le róla a papírfedelet. Ne érjen hozzá a benne lévő narancsszínű csatlakozóhoz.

Továbbra is tartsa kezében az injekciós üveg csatlakozó csomagját. Vegye a másik kezébe az injekciós üveget.

Nyomja erősen az injekciós üveget a narancsszínű csatlakozóba.

Emelje ki a csomagból az injekciós üveget a ráillesztett narancsszínű csatlakozóval együtt.

Így kell most kinéznie az injekciós üvegnek.

Tegye félre egy kis időre.

Vegye kézbe a fecskendőt.

A másik kezével szorosan fogja meg a fehér kupakot a rajta levő 2 szürke négyzetnél fogva.

Törje le a kupakot.

Vigyázzon, hogy ne nyomja meg a dugattyút.

A kupakot úgy törje le, ahogyan azt egy pálcával tenné.

Így kell kinéznie a letört kupaknak.

A kupakra nem lesz szüksége, ezért eldobhatja.

Így kell most kinéznie a fecskendőnek.

Most vegye kézbe a narancsszínű csatlakozóval ellátott injekciós üveget.

A narancsszínű csatlakozónál fogva ütközésig csavarja rá az injekciós üveget a fecskendőre. Győződjön meg róla, hogy valóban a narancsszínű csatlakozónál fogva csavarja. Ne húzza túl a menetet. Vigyázzon, nehogy megnyomja a dugattyút.

Így kell kinéznie a fecskendővel összekapcsolódott injekciós üvegnek.

3. A gyógyszer összekeverése és a fecskendő feltöltése

FONTOS TUDNIVALÓ:

A következő lépések során fel fogja oldani a gyógyszert, és fel fogja tölteni a fecskendőt. Amint feloldotta a gyógyszert, azonnal be kell adnia. A feloldott gyógyszert nem szabad félretenni, hogy később adja be.

Nyomja le a hüvelykujjával a dugattyút ütközésig és tartsa lenyomva.

Azt érezheti, hogy a dugattyú kissé visszanyom.

Tartsa lenyomva a dugattyút a hüvelykujjával és rázza össze erőteljesen. Addig rázza, amíg a folyadék és a por teljesen össze nem keveredik.

Ne féljen attól, hogy az injekciós üveg leválik, a narancsszínű csatlakozó rajta tartja a fecskendőn.

Erőteljesen rázza, mintha például salátöntethez egy üveg olaj-ecet keveréket kellene összeráznia.

Amikor a gyógyszer megfelelően feloldódott, opálos kinézetűnek kell lennie.

Ha száraz porból álló csomókat észlel az injekciós üveg oldalán vagy alján, a gyógyszer NINCS jól elkeveredve.

Rázza össze ismét erőteljesen, amíg megfelelően el nem keveredik.

Rázás közben hüvelykujjával tartsa lenyomva a dugattyút.

Most tartsa úgy az injekciós üveget, hogy a fecskendő felfelé mutasson. Hüvelykujjával tartsa továbbra is ütközésig benyomva a dugattyút és ne engedje elmozdulni.

Óvatosan ütögesse meg az üveget a másik kezével. Hüvelykujjával tartsa továbbra is benyomva a dugattyút, hogy ne mozdulhasson el.

Az ütögetés elősegíti, hogy a gyógyszer lecsorogjon az injekciós üveg oldalán. Légbuborékok jelenléte normális jelenség.

Húzza vissza a dugattyút a fekete színű, szaggatott dózisvonalon túl.

Ezáltal a gyógyszer átkerül az injekciós üvegből a fecskendőbe. Légbuborékokat láthat, ami normális jelenség.

Egy kevés mennyiségű folyadék kitapadhat az injekciós üveg falára, ez is természetes jelenség.

Egyik kezével tartsa helyben a dugattyút, hogy ne mozduljon el.

Másik kezével csavarja le a narancsszínű csatlakozónál fogva az injekciós üveget.

Miután eltávolította a csatlakozót, vigyázzon, nehogy benyomja a dugattyút.

Így kell most kinéznie a fecskendőnek.

4. A gyógyszer beadása

FONTOS TUDNIVALÓ:

Olvassa el figyelmesen a következő lépéseket, és nézze meg gondosan az ábrákat. Ez segít abban, hogy valóban a megfelelő mennyiségű gyógyszert kapja meg.

Csavarja rá ütközésig a tűt a fecskendőre. Még ne vegye le a tűvédő kupakot. Vigyázzon rá, nehogy megnyomja a dugattyút.

Lassan nyomja be a dugattyút addig, amíg a dugattyú vége egy vonalba nem ér a fekete szaggatott dózisvonallal.

Ezt követően leveheti a hüvelykujját a dugattyúról.

Nagyon fontos, hogy ettől a ponttól kezdve ne nyomja tovább a dugattyút, mert így veszendőbe mehet a gyógyszer egy része, és ebben az esetben nem fogja megkapni a megfelelő dózist.

A dugattyú tetejének egy vonalban kell állnia a fekete szaggatott dózisvonallal, mielőtt a következő lépésre térne. Ez azért fontos, hogy a megfelelő dózist adja be magának.

FONTOS TUDNIVALÓ:

Normális esetben is láthat néhány légbuborékot a keverékben.

A légbuborékok nem ártalmasak, és nem befolyásolják az adagot.

A gyógyszert befecskendezheti a hasi tájékba, a combba, vagy a felkar hátsó részébe.

Beadhatja minden héten ugyanarra a testtájékra, azonban az adott testtájékon belül minden esetben más-más beadási helyet válasszon.

Fogja meg a fecskendőt a szaggatott dózisvonal közelében.

Húzza le egyenesen a tűvédő kupakot. Ne csavarja.

Vigyázzon, nehogy megnyomja a dugattyút.

Amikor leveszi a tűvédő kupakot, 1-2 folyadékcseppet láthat. Ez normális jelenség.

Bizonyosodjon meg róla, hogy a kezelőorvosa által ajánlott befecskendezési technikát alkalmazza. Ne felejtse el: A BYDUREON injekciót a feloldás után azonnal be kell adni.

Szúrja be a tűt a bőre alá (szubkután). Ahhoz, hogy a teljes adag beadásra kerüljön, hüvelykujjával ütközésig nyomja be a dugattyút.

Húzza ki a tűt.

Nézze meg a Betegtájékoztatóban (3. pont), hogy mit kell tennie, ha nem biztos benne, hogy az egész adag beadásra került.

4h. Helyezze vissza a tűvédő kupakot. A fecskendőt a hozzá csatlakozó, tűvédővel borított tűvel együtt az egészségügyi szakembertől elsajátított módon semmisítse meg.

A készlet egyik darabját sem kell megtartania. Minden egy-adagos készletben megtalálható minden, ami a BYDUREON heti egyszeri beadásához szükséges.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

Amikor eljött az ideje egy újabb gyógyszeradag beadásának, kezdje újra az 1. lépéssel.

Gyakori kérdések és válaszok

1. Miután feloldottam a gyógyszert, mennyi ideig várhatok az injekció beadásával?Feloldás után azonnal be kell adni a BYDUREON injekciót. Amennyiben nem adja be azonnal a BYDUREON injekciót, a fecskendőben kis gyógyszercsomók kezdenek kialakulni. Ezek a csomók eldugaszolhatják a tűt az injekció beadása során (lásd a 7. kérdést).

2. Honnan tudhatom, hogy a gyógyszer megfelelően feloldódott!A gyógyszer akkor van megfelelően feloldódva, ha opálos kinézetű. Nem tartalmazhat száraz port az injekciós üveg oldalán vagy alján. Amennyiben száraz port lát, rázza össze erőteljesen, miközben hüvelykujjával lenyomva tartja a dugattyút. (Ez a kérdés a X. oldalon lévő lépésekre vonatkozik: 3a-tól 3d-ig).

3. Készen állok az injekció beadására. Mit tegyek, ha légbuborékokat látok a fecskendőben?

Légbuborékok előfordulása a fecskendőben normális jelenségnek számít. A légbuborékok nem ártalmasak az Ön számára és nem befolyásolják a beadott adagot. A BYDUREON-t a bőr alá kell befecskendezni (szubkután). A légbuborékok nem jelentenek gondot az ilyen típusú injekcióknál.

4. Mit tegyek, ha nehézségeim vannak a tű felhelyezésével?

Először bizonyosodjon meg róla, hogy eltávolította a kék kupakot. Ezt követően ütközésig csavarja rá a tűt a fecskendőre. A gyógyszer-veszteség megelőzése érdekében a tű felhelyezése során ne nyomja meg a dugattyút. Az injekció beadásának technikájára vonatkozó további információkért kérdezze kezelőorvosát.

(Ez a kérdés a 4a lépésre vonatkozik)

5. Mit tegyek, ha nem sikerül levenni a tűvédő kupakot?

Egyik kezével fogja meg a fecskendőt a fekete szaggatott dózisvonal közelében. A másik kezével fogja meg a tűvédő kupakot. Húzza le egyenesen a kupakot. Ne csavarja. (Ez a kérdés a X oldalon lévő 4f lépésre vonatkozik.)

6. A 4c lépésnél tartok. Mit tegyek, ha a dugattyút túlnyomtam a fekete szaggatott dózisvonalon?

A fekete szaggatott dózisvonal mutatja a helyes dózist. Amennyiben a dugattyút túlnyomta a vonalon, folytassa a 4d pontban leírtak szerint, és adja be az injekciót. Mielőtt eljönne a következő heti injekció ideje, olvassa el ismét figyelmesen az útmutató 3a-tól 4h-ig tartó lépéseit.

7. Mit tegyek, ha az injekció beadása során nem sikerül teljesen lenyomni a dugattyút?

Ez azt jelenti, hogy a tű eltömődött. Vegye le a tűt, és helyezze fel a tartalékot, ami a készletben található. Válasszon egy másik beadási helyet és adja be az injekciót.

Nézze át újra:

  • hogyan kell levenni a kék kupakot a tűről, lásd X oldal (1d lépés)
  • hogyan kell felhelyezni a tűt, lásd X oldal (4a lépés)
  • hogyan kell levenni a tűvédő kupakot és hogyan kell beadni az injekciót , lásd X oldal (4e-től 4g-ig)

Ha továbbra sem tudja teljesen benyomni a dugattyút, húzza ki a tűt. Óvatosan helyezze vissza a tűre a kupakot. Olvassa el a Betegtájékoztatóban (3. pont), hogy mit tegyen, ha nem biztos benne, hogy beadta-e a teljes adagot.

Mindig jól rázza fel a gyógyszert és feloldást követően azonnal adja be, hogy megelőzze a tű eltömődését.

A BYDUREON-t hetente csak egyszer kell beadni.

Jegyezze fel magának, hogy mikor adta be a BYDUREON-t és jelölje be naptárába a soron következő injekció beadásának időpontját.

Hogyan tudhat meg többet a BYDUREON-ról?

  • Beszéljen a kezelőorvosával

Olvassa el figyelmesen a Betegtájékoztatót.

A használati útmutató engedélyezésének dátuma:

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal