BRUFEN retard tabletta

1. Milyen típusú gyógyszer a Brufen 800 mg retard tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Brufen 800 mg retard tabletta az  ibuprofen nevű  hatóanyagot tartalmazza és az NSAID-oknak (nem-szteroid gyulladáscsökkentő) gyógyszerek csoportjába tartozik. A Brufen 800 mg retard tabletta enyhíti a fájdalmat, csökkenti a lázat, és gyulladáscsökkentő hatása van.

A Brufen 800 mg retard tablettát a fájdalom és gyulladás tüneti kezelésére használják reumás kórképekben (reumás ízületi gyulladásban /reumatoid artritiszben/ és kopásos ízületi betegségben /oszteoartrózisban/) felnőtteknél, serdülőknél és 12 évesnél idősebb gyermekeknél (12-18 éves kor, 40 kg és felette).

2. Tudnivalók a Brufen 800 mg retard tabletta szedése előtt

Ne szedje a Brufen 800 mg retard tablettát

 • ha allergiás az ibuprofénre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
 • ha gyomorfekélye, nyombélfekélye van vagy kiújuló fekély, illetve vérzés jelentkezett Önnél a gyomorban vagy a belekben,
 • ha súlyos máj- vagy vesebetegsége van,
 • ha súlyos szívelégtelensége van,
 • ha fokozott vérzési hajlama van,
 • ha gyomrában vagy a belekben korábban vérzés vagy átfúródás alakult ki a Brufen 800 mg retard tabletta vagy hasonló gyógyszer (egyéb NSAID) szedése mellett;
 • ha a terhessége utolsó 3 hónapjában van
 • ha acetilszalicilsav vagy más gyulladáscsökkentő gyógyszer (NSAID) allergiás reakciót (például légzési nehézséget, orrdugulást, bőrkiütést) váltott ki.

Ne szedje a Brufen 800 mg retard tablettát, ha a fentiek bármelyike fennáll az Ön esetében. Ha nem biztos valamiben, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: ibuprofen

Vényköteles: nem

Kiszerelések és további adatok:

800 mg (100x hdpe tartályban) 800 mg (30x (buborékcsomagolás))

Laktóz: nincs

Glutén: nincs

Benzoát: nincs

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Brufen 800 mg retard tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

 • ha asztmája, idült orrnyálkahártya gyulladása (hosszan fennálló orrdugulás vagy orrfolyás) vagy allergiás megbetegedése van, mivel a Brufen 800 mg retard tabletta nehézlégzést, csalánkiütést vagy súlyos allergiás reakciót okozhat, ha ezen betegségek bármelyike fennáll Önnél,
 • ha bizonyos immunrendszert érintő betegségben szenved (kevert kötőszöveti betegség és szisztémás lupusz eritematózusz (SLE), olyan kötőszövetet érintő immunrendszeri betegségek, amelyek ízületi fájdalommal, bőrelváltozással és egyéb szervek megbetegedésével járnak), mivel fokozott lehet az aszeptikus meningitisz (nem gennyes agyhártyagyulladás) kockázata,
 • ha vese- vagy májkárosodása van,
 • ha szívproblémája van, például szívelégtelensége, anginája (mellkasi fájdalma), vagy ha volt már szívrohama, bypass-műtétje, perifériás artériás betegsége (gyenge vérkeringés a lábakban az artériák szűkülete vagy elzáródása miatt), vagy bármilyen jellegű sztrókja (beleértve a „mini sztrókot” vagy más néven az átmeneti isémiás rohamot [angol rövidítéssel: TIA] is).
 • ha magas vérnyomása, cukorbetegsége, magas koleszterinszintje van, illetve családjában fordult már előtt szívbetegség vagy szélütés (sztrók), továbbá ha Ön dohányzik.
 • ha gyulladásos bélbetegsége van, vagy korábban gyomorfekélye vagy egyéb, fokozott vérzési hajlama volt.
 • ha Ön folyadékhiányos (dehidrált) állapotban van, mert fennáll a vesekárosodás kockázata, különösen dehidrált serdülőknél és időseknél,
 • ha fertőzés áll fenn Önnél – olvassa el a lenti, „Fertőzések” című részt.

Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt a Brufen 800 mg retard tablettát elkezdi szedni , ha az előbb felsoroltak bármelyike fennáll az Ön esetében.

Ha teherbe szeretne esni, ne szedje a Brufen 800 mg retard tablettát. A készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával. Lásd a „Terhesség, szoptatás és termékenység” pontot is.

Ez a gyógyszer azon gyógyszerek csoportjába (NSAID) tartozik, amelyek nők esetében károsan befolyásolhatják a termékenységet. Ez a hatás visszafordítható a gyógyszer szedésének abbahagyásával. Lásd a „Terhesség, szoptatás és termékenység” pontot is.

A legkisebb hatásos adag

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Mindig a lehető legkisebb hatásos adagot kell alkalmazni, hogy a mellékhatások kockázatát a lehető legkisebbre csökkentsük. Általánosságban elmondható, hogy az ajánlottnál magasabb adag súlyos kockázatokkal járhat. Ez vonatkozik arra is, miszerint többféle NSAID gyógyszer egy időben történő együttes alkalmazását kerülni kell.

Ha hosszú ideig fájdalomcsillapítót használ, az fejfájást okozhat, amit nem szabad további fájdalomcsillapítóval kezelni. Ha úgy gondolja, ez érvényes Önre, beszéljen a kezelőorvosával vagy a gyógyszerészével.

Szívroham és szélütés (sztrók)

Az ibuprofénhez hasonló gyulladásgátló/fájdalomcsillapító gyógyszerek kissé növelhetik a szívroham vagy a szélütés (sztrók) kockázatát, különösen nagy adagban történő alkalmazás esetén. Ne lépje túl az ajánlott adagot, se a kezelés ajánlott időtartamát.

Gyomor-bélrendszeri vérzés, fekélyesedés és átfúródás

Azon betegek, különösen az időskorúak, akiknek korábban gyomor-bélrendszeri panaszuk volt, azonnal forduljanak a kezelőorvosukhoz, ha hasi panaszuk (különösen gyomor-bélrendszeri vérzés) jelentkezik, elsősorban a kezelés kezdetén.

A kezelést abba kell hagyni és orvoshoz kell fordulni, ha a Brufen 800 mg retard tablettával történő kezelés során gyomor-bélrendszeri vérzés vagy fekély alakul ki.

Bőrreakciók

Súlyos bőrreakciókról számoltak be a Brufen kezeléssel kapcsolatban. Azonnal abba kell hagynia a Brufen szedését és orvoshoz kell fordulnia, ha bármilyen bőrkiütés, nyálkahártya-elváltozás, hólyag vagy az allergia más jele alakul ki, mivel ezek nagyon súlyos bőrreakciók első jelei lehetnek. Lásd 4. pont.

Fertőzések

A Brufen 800 mg retard tabletta elfedheti a fertőzések tüneteit, például a lázat és a fájdalmat. Ezért lehetséges, hogy a  Brufen 800 mg retard tabletta késleltetheti a fertőzés megfelelő kezelését, ami növelheti a szövődmények kialakulásának kockázatát. Ezt baktériumok okozta tüdőgyulladás és a bárányhimlőhöz társuló, baktériumok okozta bőrfertőzések esetén észlelték. Ha ezt a gyógyszert egy éppen zajló fertőzés során szedi, és a fertőzés tünetei továbbra is fennállnak vagy súlyosbodnak, azonnal forduljon orvoshoz!

A bárányhimlő idején ajánlott kerülni ennek a gyógyszernek a szedését.

Idősek

Az idős betegeket tájékoztatni kell arról, hogy náluk nagyobb a mellékhatások kockázata, különösen a gyomor-bélrendszeri vérzésé és az átfúródásé, amelyek halálos kimenetűek is lehetnek.

Gyermekek és serdülők

A Brufen 800 mg retard tabletta nem alkalmazható 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél.

Fennáll a vesekárosodás kockázata dehidrált serdülők esetén.

Egyéb gyógyszerek és a Brufen 800 mg retard tabletta

Ne szedjen egyidejűleg különböző típusú fájdalomcsillapító szereket, hacsak orvosa nem javasolja.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Brufen 800 mg retard tabletta hatással lehet bizonyos gyógyszerekkel történő kezelésre, beleértve a következő betegségek kezelését/megelőzését is:

 • daganatok és immunrendszeri betegségek (metotrexát)
 • mániás depressziós betegség (lítium)
 • szívritmuszavar (digoxin)
 • fájdalom(acetilszalicilsav)
 • tromboembóliás betegségek (véralvadásgátlók, más néven vérhígítók, vérrögképződés elleni gyógyszerek, pl. acetilszalicilsav, dikumarol, warfarin, tiklopidin)
 • depresszió(SSRI nevű gyógyszerek – szelektív szerotonin-visszavétel gátlók))
 • magas vérnyomás (vérnyomáscsökkentők, mint pl. ACE gátlók (pl. kaptopril), béta-blokkolók (pl. atenolol), angiotenzin II receptor antagonisták (pl. lozartán), diuretikumok)
 • kilökődés szervtranszplantáción átesett betegeknél (az immunrendszert gyengítő gyógyszerek, mint pl. ciklosporin vagy takrolimusz)
 • gyulladás (kortikoszteroidok)
 • bakteriális fertőzés (bizonyos antibiotikumok, köztük aminoglikozidok)
 • gombás fertőzés (pl. vorikonazol vagy flukonazol)
 • cukorbetegség(szulfonilureák)
 • magas koleszterin szint (kolesztiramin)
 • humán immunhiány vírus (HIV) fertőzés (zidovudin).

A Brufen 800 mg retard tablettával történőkezelést néhány más gyógyszer is befolyásolhatja, illetve a kezelés hatással lehet azokra. Ezért a Brufen 800 mg retard tabletta és más gyógyszerek együttes szedése előtt mindig kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.

A Brufen 800 mg retard tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

A Brufen 800 mg retard tabletta bevehető étellel és itallal. Ha a Brufen 800 mg retard tablettát alkohollal egyidejűleg veszik be, a mellékhatások nagyobb eséllyel jelentkezhetnek.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A terhesség utolsó három hónapjában a Brufen 800 mg retard tablettaalkalmazása nem ajánlott. A Brufen 800 mg retard tabletta szedését kerülniük kell a terhességet tervező nőknek és a terheseknek. A terhesség során a kezelést csak orvosi utasítás esetén szabad alkalmazni.

Az ibuprofén átjut az anyatejbe, de nem valószínű, hogy hatással van a szoptatott csecsemőre, ha a kezelés időtartama rövid. Beszélje meg orvosával, ha a Brufen 800 mg retard tablettátalkalmankénti gyakoriságnál sűrűbben alkalmazza, miközben szoptat.

Az ibuprofén alkalmazása hatással lehet a termékenységre. Az ibuprofén alkalmazása nem ajánlott, ha Ön teherbe kíván esni, vagy a termékenység kivizsgálása során.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Brufen 800 mg retard tabletta ronthatja a reakciókészséget, például a mellékhatások révén, mint amilyen a látászavar, a szédülés vagy az álmosság. Ezt figyelembe kell venni a fokozott éberséget igénylő esetekben, például vezetés közben, ez különösen érvényes alkohollal történő kombináció esetén.

3. Hogyan kell szedni a Brufen 800 mg retard tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A legkisebb hatásos adagot kell alkalmazni a tünetek enyhítéséhez szükséges legrövidebb ideig. Ha fertőzése van, azonnal forduljon orvosához, ha a tünetek (például láz és fájdalom) tartósan fennállnak vagy súlyosbodnak (lásd 2. pont).

Felnőttek, 12 évesnél idősebb gyermekek és serdülők  (legalább 40 kg testsúlytól)

Az ajánlott adag minden este 2 tabletta (esetleg reggel 1 tabletta és este 2 tabletta). A maximális napi adag 3 tabletta (2400 mg). A szájban és a torokban keletkező átmeneti égő érzés elkerülése érdekében a tablettákat egészben kell lenyelni, legalább fél pohár vízzel.

Ha érzékeny a gyomra, étkezés közben vegye be a Brufen 800 mg retard tablettát.

Ha súlyos máj vagy vesebetegsége van, vagy időskorú, orvosa határozza meg a helyes adagot, hogy a lehető legalacsonyabb ibuprofén adagot szedje be.

Alkalmazása gyermekeknél

A Brufen 800 mg retard tabletta alkalmazása nem ajánlott 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél.

Ha az előírtnál több Brufen 800 mg retard tablettát vett be

Ha az előírtnál több Brufent vett be, vagy ha egy gyermek véletlenül lenyelte a gyógyszert, mindig keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórházat, hogy tájékoztatást kapjon a kockázatról és a teendőkről.  Vigye magával a gyógyszer csomagolását.

Tünetként jelentkezhet hányinger, gyomorfájdalom, hányás (ami lehet véres), fejfájás, fülzúgás, zavartság és szemremegés. Nagy adagok esetén álmosságot, mellkasi fájdalmakat, szívdobogást, eszméletvesztést, görcsrohamot (főleg gyermekeknél), gyengeséget és szédülést, véres vizeletet, fázást és légzési problémákat jelentettek.

Ha elfelejtette bevenni a Brufen 800 mg retard tablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Hagyja abba a Brufen 800 mg retard tabletta szedését, és azonnal forduljon orvoshoz, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli:

 Angioödéma (egy nem gyakori mellékhatás), az alábbi tünetekkel:

 • az arc, nyelv vagy torok duzzanata,
 • nyelési nehezítettség,
 • csalánkiütés és légzési nehézség.
 • Fertőzés olyan tünetekkel, mint a láz és az általános állapot súlyos romlása, vagy láz helyi fertőzéses tünetekkel, mint a torok/garat/szájüreg fájdalma, illetve húgyúti panaszok.

A Brufen 800 mg retard tabletta a fehérvérsejtek számának (agranulocitózis) és a fertőzésekkel szembeni ellenállóképesség csökkenését okozhatja (nem gyakori mellékhatás). Fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát a gyógyszer szedéséről.

 • Súlyos bőr- és nyálkahártya reakciókat jelentettek, mint pl. epidermális nekrolízist és/vagy eritéma multiformét (nagyon ritka mellékhatás). Ezenkívűl DRESS szindrómának nevezett súlyos bőrreakció fordulhat elő. A DRESS tünetei közé tartoznak: bőrkiütés, láz, nyirokcsomók duzzanata és az eozinofil vérsejtek (egyfajta fehérvértest) számának növekedése. Hagyja abba a Brufen 800 mg retard tabletta szedését és forduljon orvoshoz, ha a bőrén kiütések vagy a nyálkahártyáin elváltozások jelennek meg. A súlyos bőrkiütések közé tartoznak a hólyagos kiütések, amelyek főleg a lábszáron, karon, kézen és lábon jelennek meg, de érinthetik az arcot és a szájat is. Ez az állapot tovább súlyosbodhat: a hólyagok nagyobbak lesznek, szétterjednek és a bőr egyes rétegei leválhatnak (toxikus epidermális nekrolízis). Súlyos fertőzés léphet fel a bőr, a bőr alatti lágyrészek és az izmok elhalásával (nekrózis).
 • A kezelés megkezdése után hamarosan jelentkező kiterjedt, vörös, hámló kiütés, amely bőr alatti duzzanatokkal, főként a bőrredőkben, a törzsön és a felső végtagokon elhelyezkedő hólyagokkal és lázzal jár (akut generalizált exanthemás pusztulózis). Amennyiben ezen tüneteket észleli magán, azonnal hagyja abba a Brufen szedését és forduljon orvoshoz. Lásd még 2. pont.

Egyéb, előfordulható mellékhatások

Gyakori (10 -ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet):

 • Fejfájás, szédülés
 • Gyomor-bélrendszeri mellékhatások (emésztési zavar, hasmenés, hányinger, hányás, hasfájás, bélgázosság, székrekedés, fekete színű széklet, gyomor- és bélvérzés, vérhányás)
 • Fáradtság
 • Bőrkiütés

Nem gyakori (100 -ból kevesebb, mint 1 beteget érinthet):

 • Nátha (rinitisz).
 • Túlérzékenység.
 • Álmatlanság, szorongás.
 • Látászavar, halláskárosodás.
 • Hörgőgörcs, asztma.
 • Szájüregi fekély,
 • Gyomorfekély, bélrendszeri fekélyképződés, gyomor átfúródása fekély miatt, a gyomor nyálkahártyájának gyulladása.
 • Májgyulladás (hepatitisz), sárgaság, rendellenes májfunkció.
 • Viszketegség, kis véraláfutások a bőrön és a nyálkahártyán.
 • Fényérzékenység.
 • Károsodott veseműködés.
 • A vérkép változása.
 • Vérszegénység (a vörösvérsejtek számának vagy a hemoglobin (oxigén szállításáért felelős molekula) mennyiségének csökkenése, amitől sápadt lesz a bőr és gyengeségérzés alakul ki).
 • Álmosság.
 • Zsibbadás.
 • Halláscsökkenés.

Ritka (1000 -ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet):

 • Nem-bakteriális agyhártyagyulladás (meningitisz),
 • Allergiás reakció,
 • Depresszió, zavartság,
 • Látáskárosodás, fülcsengés, szédülés,
 • Májkárosodás és folyadék-visszatartás a szervezetben.

Nagyon ritka (10 000 -ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet):

 • Hasnyálmirigy gyulladás, májelégtelenség.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

 • A vastagbélben a fekélyek súlyosbodása (vastagbélgyulladás és Crohn-betegség (gyulladásos bélbetegségek),
 • Szívelégtelenség, szívinfarktus, magas vérnyomás.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a Brufen 800 mg retard tabletta megnyújthatja a vérzési időt.

Kivételesen súlyos bőrfertőzések bárányhimlő esetén. Az NSAID gyógyszerek alkalmazása során egy fertőzéshez társuló bőrgyulladás alakulhat ki vagy súlyosbodhat (pl. nekrotizáló faszciitisznek nevezett állapot alakulhat ki, amit kifejezett fájdalom, magas láz, duzzadt és forró tapintatú bőr, hólyagképződés és szövetelhalás jellemez). Ha bőrgyulladásra utaló jelek jelentkeznek, vagy a jelek rosszabbodnak a Brufen 800 mg retard tabletta szedése során, azonnal keresse fel kezelőorvosát.

Brufen 800 mg retard tabletta és a hozzá hasonló gyógyszerek kismértékben növelhetik a szívroham vagy szélütés (sztrók) kialakulásának a kockázatát.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Brufen 800 mg retard tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Buborékcsomagolás:Legfeljebb 25°C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Műanyag tartály: Legfeljebb 25°C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva.

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Brufen 800 mg retard tabletta?

 • A készítmény hatóanyaga az ibuprofén. Retard tablettánként 800 mg ibuprofent tartalmaz.
 • Egyéb összetevők: xantángumi, povidon, sztearinsav, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, talkum, hipromellóz, titán-dioxid (E171).

Milyen a Brufen 800 mg retard tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Fehér színű, ovális, körülbelül 21×10 mm méretű retard tabletta.

30 tabletta (buborékcsomagolás)

100 tabletta (műanyag tartály)

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

Mylan EPD Kft.

1138 Budapest, Váci út 150.

Gyártó

FAMAR A.V.E., Anthoussa gyártóüzem,

Anthoussa Avenue 7

153 49 Anthoussa Attiki,

Görögország

FAMAR A.V.E., Avlon gyártóüzem (49-ik km),

49th km National Road Athens-Lamia,

190 11 Avlona Attiki,

Görögország

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken törzskönyvezték:

Ország

Terméknév

Bulgária

Brufen Retard 800mg prolonged release tablets

Észtország

Brufen, 800 mg toimeainet prolongeeritult vabastavad tabletid

Magyarország

Brufen 800 mg retard tabletta

Lettország

Brufen 800 mg ilgstošās darbības tabletes

Litvánia

Brufen 800 mg pailginto atpalaidavimo tabletės

Lengyelország

Brufen Retard, 800 mg, tabletki o przedłużonym uwalnianiu

Románia

Brufen Retard 800 mg comprimate cu eliberare prelungită

Szlovénia

Brufen retard 800 mg tablete s podaljšanim sproščanjem

Svédország

Brufen Retard 800 mg depottabletter

OGYI-T-22073/01 30 x (buborékcsomagolás)

OGYI-T-22073/02 100 x (tartály)

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2020. december

További gyógyszerek ibuprofen hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Megfázás-influenza kategóriában

Címkék: Gyulladáscsökkentő