• Brufen 800 mg retard tabletta

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BRUFEN 800 MG RETARD TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    A Brufen 800 mg retard tabletta az NSAID-oknak (nem-szteroid gyulladáscsökkentő szereknek) nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. A Brufen 800 mg retard tabletta enyhíti a fájdalmat, csökkenti a lázat, és gyulladáscsökkentő hatása van.

    A Brufen 800 mg retard tablettát a fájdalom és gyulladás tüneti kezelésére használják reumás kórképekben (reumás ízületi gyulladásban /reumatoid artritiszben/ és kopásos ízületi betegségben /oszteoartrózisban/) felnőtteknél.

    2. TUDNIVALÓK A BRUFEN 800 MG RETARD TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

    Ne szedje a Brufen 800 mg retard tablettát

    • ha allergiás (túlérzékeny) az ibuprofenre vagy a Brufen 800 mg retard tabletta egyéb összetevőjére
    • ha a terhesség utolsó 3 hónapjában van
    • ha fokozott vérzési hajlama van,
    • ha súlyos máj- és/vagy vesebetegsége van
    • ha súlyos szívelégtelensége van
    • ha gyomorfekélye, nyombélfekélye van, vagy korábban Brufen 800 mg retard tablettával, illetve hasonló termékkel való kezeléssel összefüggésben gyomor- és/vagy nyombélfekélye volt
    •   a acetilszalicilsav vagy más gyulladáscsökkentő gyógyszer allergiás reakciót (például légzési nehézséget, orrdugulást, kiütést) váltott ki.

    A Brufen 800 mg retard tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    Mindig a lehető legalacsonyabb adagot és a lehető legrövidebb ideig történő alkalmazást kell megcélozni, hogy csökkentsük a mellékhatások kockázatát. Az ajánlottnál magasabb adagnak általában veszélyei vannak. Ez azt is jelenti, hogy kerülni kell több NSAID gyógyszer egyidőben történő együttes alkalmazását.

    Azoknak a betegeknek, akik az alábbi betegségekben szenvednek/szenvedtek, vagy tüneteik vannak/voltak, beszélniük kell orvosukkal, mielőtt elkezdenék a Brufen 800 mg retard tabletta szedését: SLE (kötőszöveti betegség), a vese- vagy a májműködés károsodása, enyhe-közepes szívelégtelenség, asztma, gyulladásos bélbetegségek, korábbi gyomorfekély, vagy egyéb fokozott vérzési hajlam.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: ibuprofen
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: nem

    A Brufen 800 mg retard tabletta nem alkalmazható 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél.

    Más gyulladáscsökkentő gyógyszerekhez hasonlóan a Brufen 800 mg retard tabletta is elfedheti a fertőzés tüneteit.

    A Brufen 800 mg retard tabletta egy olyan gyógyszercsoportba tartozik (NSAID-ok), amelyek nők esetében csökkenthetik a termékenységet. Ez a hatás visszafordítható, vagyis a gyógyszer szedésének abbahagyásakor elmúlik.

    Azoknak a betegeknek (főleg az időseknek), akiknek korábban gyomor-bélrendszeri problémái voltak, értesíteniük kell orvosukat, ha hasi tüneteket tapasztalnak, főleg a kezelés megkezdésekor.

    NSAID használata esetében nagyon ritkán súlyos bőrreakciókat írtak le. A Brufen 800 mg retard tabletta szedését abba kell hagynia, és értesítenie kell orvosát, ha kiütések alakulnak ki, vagy nyálkahártya-sérülések lépnek fel.

    Szisztémás lupusz eritematózusban (SLE) és kevert kötőszöveti betegségben szenvedő betegek esetében megnő az aszeptikus agyhártyagyulladás (meningitisz) kockázata.

    A Brufen 800 mg retard tabletta szedését abba kell hagyni, és azonnal orvoshoz kell fordulni, ha az alábbi tünetek közül bármelyik kialakul (angioödéma)

    • az arc, a nyelv vagy a torok duzzanata
    • nyelési nehézség
    • csalánkiütés és légzési nehézség

    Brufen 800 mg retard tablettához hasonló gyógyszerek a szívroham vagy a szélütés (sztrók) enyhén fokozott kockázatával járhatnak. Fokozott a kockázat, ha nagy adagokat hosszú ideig alkalmaznak. Az ajánlott adagot és/vagy kezelési időt nem szabad meghaladni.

    Beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével, ha szívproblémái vannak, ha korábban szélütése (sztrókja) volt, vagy ha Önnél ezeknek az állapotoknak fokozott a kockázata (például magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje, illetve, ha dohányzik).

    Ha terhességet tervez, ne szedjen Brufen 800 mg retard tablettát. A készítmény alkalmazása előtt beszéljen orvosával.

    Ha bárányhimlője van, a Brufen 800 mg retard tabletta szedése nem ajánlott.

    Kapcsolódó cikkek

    CALCISEDRON-D TRIO
    Gyomorpanasz
    Hogyan hatnak a kortikoszteroidok?
    A diabetes insipidus és tünetei
    Milyen gyulladáscsökkentőt válasszunk?

    A Brufen 800 mg retard tabletta alkalmazása során csökkenhet a fehérvérsejtek száma és ennek következtében a fertőzésekkel szembeni ellenállás is. Amennyiben fertőzésre utaló jeleket észlel (láz, általános állapotának súlyos romlása), vagy lokális (szájüreg, torok, garat vagy húgyúti) tünetekkel kísért lázas állapot lép fel, azonnal forduljon kezelőorvosához. Az orvos vérképvizsgálatot fog végezni. Fontos, hogy tájékoztassa orvosát a Brufen 800 mg retard tabletta szedéséről.

    A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

    Ne szedjen egyidejűleg különböző típusú fájdalomcsillapító szereket, hacsak orvosa nem javasolja.

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    A Brufen 800 mg retard tabletta hatással lehet más gyógyszerekkel való kezelésekre, vagy azok befolyásolhatják a Brufen 800 mg retard tablettával történő kezelést, beleértve a következők kezelését:

    • daganatok és immunrendszeri betegségek (metotrexát)
    • mániás depressziós betegség (lítium)
    • szívritmuszavar (digoxin)
    • fájdalom (acetilszalicilsav)
    • vérrögök (például dikumarol, warfarin, tiklopidin)
    • depresszió (SSRI nevű gyógyszerek - szelektív szerotonin-visszavétel gátlók))
    • magas vérnyomás (például béta-blokkolók, vizelethajtók, ACE gátlók, angiotenzin II receptorgátlók)
    • gyulladás (kortikoszteroidok)
    • gombás fertőzés (pl. vorikonazol vagy flukonazol)
    • cukorbetegség (szulfonilureák)
    • humán immunhiány vírus (HIV) fertőzés (zidovudin).

    Kezelőorvosának ezért tudnia kell az összes Ön által szedett gyógyszerről.

    A Brufen 800 mg retard tabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

    A Brufen tabletta bevehető étellel és itallal.

    Terhesség és szoptatás

    Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    A terhesség utolsó három hónapjában a Brufen 800 mg retard tabletta alkalmazása nem ajánlott. A Brufen 800 mg retard tabletta szedését kerülniük kell a terhességet tervező nőknek és a terheseknek. A terhesség során a kezelést csak orvosi utasítás esetén szabad alkalmazni.

    Az ibuprofen átjut az anyatejbe, ezért a szoptatási idő alatt alkalmazása nem ajánlott. Beszélje meg orvosával, ha a Brufen 800 mg retard tablettát alkalmankénti gyakoriságnál sűrűbben alkalmazza, miközben szoptat.

    Az ibuprofen alkalmazása hatással lehet a termékenységre. Az ibuprofen alkalmazása nem ajánlott, ha Ön teherbe kíván esni, vagy a termékenység kivizsgálása során.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    A Brufen 800 mg retard tabletta ronthatja a reakciókészséget, például a mellékhatások révén, mint amilyen a látászavar, a szédülés vagy az álmosság. Ezt figyelembe kell venni a fokozott éberséget igénylő esetekben, például vezetés közben.

    3. HOGYAN KELL SZEDNI A BRUFEN 800 MG RETARD TABLETTÁT?

    A Brufen 800 mg retard tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    Felnőtteknek és 12 évesnél idősebb serdülőkorúaknak az ajánlott adag: minden este 2 tabletta (esetleg reggel 1 tabletta és este 2 tabletta). A maximális napi adag 2400 mg. A szájban és a torokban keletkező átmeneti égő érzés elkerülése érdekében a tablettákat egészben kell lenyelni, legalább fél pohár vízzel.

    Ha súlyos máj vagy vesebetegsége van, vagy időskorú, orvosa határozza meg a helyes adagot, hogy a lehető legalacsonyabb ibuprofen adagot szedje be.

    A Brufen 800 mg retard tabletta alkalmazása nem ajánlott 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél.

    Ha az előírtnál több Brufen 800 mg retard tablettát vett be

    Ha a szükségesnél több Brufen 800 mg retard tablettát vett be, vagy ha véletlenül gyermek vette be a gyógyszert, mindig értesítsen egy orvost vagy a legközelebbi kórházat, hogy véleményt kapjon a kockázatról, és tanácsot arról, hogy mi a teendő.

    A tünetek közé tartozhat a hányinger, a gyomorfájdalom, a hányás (véres is lehet), a fejfájás, a fülcsengés, a zavarodottság, és a szem rezgő mozgása. Nagy dózisokban eszméletvesztés, görcsök (főleg gyermekekben), gyengeség és szédülés, véres vizelet, hidegérzet és légzési problémák szerepelnek a jelentett tünetek között.

    Ha elfelejtette bevenni a Brufen 800 mg retard tablettát

    Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

    Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszer, így a Brufen 800 mg retard tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Gyakori (100-ból- 1-10 beteget érint):

    • Fejfájás, szédülés
    • Gyomor-bélrendszeri mellékhatások (emésztési zavar, hasmenés, hányinger, hányás, hasfájás, bélgázosság, székrekedés, fekete színű széklet, gyomor- és bélvérzés, vérhányás)
    • Fáradtság
    • Kiütés

    Nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érint):

    Nátha (rinitisz), álmatlanság, szorongás, látászavar, halláskárosodás, légzési nehézség, hörgőgörcs, asztma, szájüregi fekély, gyomorfekély, felszakadt gyomorfekély, a gyomor nyálkahártyájának gyulladása, májgyulladás (hepatítisz), sárgaság, rendellenes májfunkció, kiütések, viszketegség, kis véraláfutások a bőrön és a nyálkahártyán, angioödéma (a tüneteket lásd 2 pontban. "A Brufen 800 mg retard tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható"), fényérzékenység, károsodott veseműködés. A vérkép változása, beleértve az agranulocitózist. Álmosság, érzékelési zavarok.

    Ritka (10 000-ből 1-10 beteget érint):

    Nem-bakteriális agyhártyagyulladás (meningitisz), allergiás reakció, depresszió, zavartság, látáskárosodás, fülcsengés, májkárosodás, folyadék-visszatartás a szervezetben.

    Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint):

    Hasnyálmirigy gyulladás, májelégtelenség, a bőr és a nyálkahártya elváltozása, (esetenként súlyos) mint például epidermális nekrolízis és/vagy eritéma multiforme.

    Nem ismert:

    Vastagbélgyulladás és Crohn betegség.

    Kérjük vegye figyelembe, hogy a Brufen 800 mg retard tabletta megnyújthatja a vérzési időt.

    Fájdalomcsillapító gyógyszerekkel (NSAID-ok) való kezelés során leírtak magas vérnyomást, szívelégtelenséget, valamint a vastagbélben levő fekély és a Crohn betegség (bélbetegség) rosszabbodását.

    Kivételesen súlyos bőrfertőzések bárányhimlő esetében.

    Brufen 800 mg retard tabletta és a hozzá hasonló gyógyszerek kismértékben megnövelhetik a szívroham vagy szélütés (sztrók) kockázatát.

    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

    5. HOGYAN KELL A BRUFEN 800 MG RETARD TABLETTÁT TÁROLNI?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    Buborékcsomagolás: Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

    Műanyag tartály: Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva.

    A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje a Brufen 800 mg retard tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz a Brufen 800 mg retard tabletta

    A készítmény hatóanyaga az ibuprofen.

    Egyéb összetevők: xantángumi, povidon, sztearinsav, kolloid vízmentes szilícium-dioxid, talkum, hipromellóz, titán-dioxid (E171).

    Milyen a Brufen 800 mg retard tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    Fehér színű, ovális, körülbelül 21×10 mm méretű retard tabletta.

    30 tabletta (buborékcsomagolás)

    100 tabletta (műanyag tartály)

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


    További gyógyszerek ibuprofen hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Megfázás-influenza kategóriában