BRILIQUE filmtabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Brilique és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer a Brilique?

A Brilique egy ticagrelor nevű hatóanyagot tartalmaz. A vérlemezke-gátlóknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik.

Hogyan hat a Brilique?

A Brilique az úgynevezett vérlemezkékre hat (ezeket trombocitáknak is nevezik). A vérnek ezek a nagyon kicsi sejtes elemei úgy segítenek elállítani a vérzést, hogy összetapadnak, és az átvágott vagy megsérült ereken eltömítik a parányi lyukakat.

Azonban a vérlemezkékből a szívben és az agyban lévő beteg ereken belül is ki tud alakulni vérrög. Ez nagyon veszélyes lehet, mert:

  • a vérrög teljesen megállíthatja a vérkeringést - ez szívrohamot (miokardiális infarktust) vagy szélütést (sztrókot) okozhat, vagy
  • a vérrög részlegesen elzárhatja a szívbe vezető ereket - ez csökkenti a szív vérellátását. Ez múló jellegű mellkasi fájdalmat (úgynevezett "instabil anginát") okozhat.

A Brilique segít megakadályozni a vérlemezkék összetapadását. Ez csökkenti egy, a véráramlást csökkentő vérrög képződésének esélyét.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Brilique?

A Brilique csak felnőtteknél alkalmazható. Azért kapott Brilique-et, mert:

  • szívrohama vagy
  • instabil anginája volt (kezelés ellenére is jelentkező angina vagy mellkasi fájdalom).

A Brilique csökkenti annak esélyét, hogy újabb szívrohama vagy szélütése (sztrókja) legyen, vagy szív- és érrendszeri betegségben meghaljon.

BRILIQUE filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
AstraZeneca AB
Vényköteles?
járóbeteg ellátásban
nem vényköteles

Kiszerelések

  • 90 mg (56x)

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Brilique szedése előtt

Ne szedje a Brilique-et

  • ha allergiás (túlérzékeny) a ticagrelorra vagy a Brilique (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
  • ha jelenleg vérzik vagy nemrégiben belső vérzése volt, például egy fekélyből eredő vérzés a gyomrában vagy a beleiben.
  • ha közepesen súlyos vagy súlyos májbetegsége van.
  • ha a következő gyógyszerek bármelyikét szedi: ketokonazol (gombák okozta fertőzések kezelésére alkalmazzák), klaritromicin (baktériumok okozta fertőzések kezelésére alkalmazzák), nefazodon (egy depresszió ellenes szer), ritonavir és atazanavir (HIV fertőzés és AIDS kezelésére alkalmazzák).
  • ha agyvérzés okozta szélütése volt.

Ne szedje a Brilique-et, ha a fentiek bármelyike is igaz Önre. Amennyiben nem biztos benne, akkor a Brilique szedése előtt kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Brilique szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy fogorvosával:

  • ha Önnél nagyobb a vérzés veszélye:
  • egy friss, súlyos sérülés következtében,
  • egy friss műtét következtében (beleértve a fogászati, szájsebészeti beavatkozásokat is),
  • egy, a véralvadást érintő betegség miatt,
  • egy közelmúltban lezajlott gyomor vagy bélvérzés miatt (például gyomorfekély vagy vastagbél polip),
  • ha a Brilique szedése alatt bármikor műtétre vár (beleértve a fogászati, szájsebészeti beavatkozásokat is). Erre azért van szükség, mert nagyobb a vérzés kialakulásának a kockázata. Lehet, hogy kezelőorvosa azt akarja, hogy a műtét előtt 7 nappal hagyja abba a Brilique szedését.
  • Ha a szívverésszáma kórosan alacsony (általában alacsonyabb, mint percenként 60), és még nem ültettek be Önnek olyan készüléket, amely szabályozná a szívritmusát (pészméker).
  • Ha asztmája vagy más tüdőbetegsége vagy nehézlégzése van.
  • Ha egy vérvizsgálat azt mutatta, hogy a szokásosnál nagyobb mennyiségű húgysav van a vérében.

Ha a fentiek bármelyike is igaz Önre (vagy amennyiben nem biztos benne), akkor a Brilique szedése előtt kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Gyermekek

A Brilique alkalmazása gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél nem javasolt.

Egyéb gyógyszerek és a Brilique

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ebbe beletartoznak azok a gyógyszerek is, amelyeket vény nélkül megvehet, valamint a táplálékkiegészítők és a gyógynövénykészítmények is. Erre azért van szükség, mert a Brilique befolyásolhatja néhány gyógyszer hatását, és néhány gyógyszer is hatással lehet a Brilique-re.

Mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi:

  • napi 40 mg-os adagot meghaladó szimvasztatin vagy lovasztatin (a magas koleszterinszint kezelésére alkalmazott gyógyszerek).
  • rifampicin (egy antibiotikum), fenitoin, karbamazepin és fenobarbitál (görcsrohamok kezelésére alkalmazzák), dexametazon (gyulladásos és autoimmun betegségek kezelésére alkalmazzák), digoxin (szívelégtelenség kezelésére alkalmazzák), ciklosporin (a szervezet védekezőrendszere működésének csökkentésére alkalmazzák), kinidin és diltiazem (szívritmuszavarok kezelésére alkalmazzák), béta-blokkolók és verapamil (magas vérnyomás kezelésére alkalmazzák).

Különösen fontos, hogy elmondja kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi, amelyek növelhetik Önnél a vérzés kockázatát:

  • szájon át szedhető véralvadásgátlók, gyakran vérhígítóknak is nevezik azokat, közéjük tartozik a warfarin.
  • nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (rövidítve NSAID-ok), amiket gyakran fájdalomcsillapítóként szednek, mint például az ibuprofen és a naproxen.
  • depresszió ellenes szerként szedett szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (rövidítve SSRI-k), mint például a paroxetin, szertralin és citaloprám.
  • más gyógyszerek, mint például a ketokonazol (gombák okozta fertőzések kezelésére alkalmazzák), a klaritromicin (baktériumok okozta fertőzések kezelésére alkalmazzák), a nefazodon (egy depresszió ellenes szer), a ritonavir és az atazanavir (HIV fertőzés és AIDS kezelésére alkalmazzák), a ciszaprid (a gyomorégés kezelésére alkalmazzák), ergot alkaloidok (migrén és fejfájás kezelésére alkalmazzák).

Azért is mondja el kezelőorvosának, mert ha Brilique-et szed, akkor Önnél magasabb lehet a vérzés veszélye, ha a kezelőorvosa "fibrinolitikumoknak", gyakran vérrögoldóknak is nevezett gyógyszert, például sztreptokinázt vagy alteplázt ad Önnek.

A Brilique egyidejű bevétele étellel és itallal

A Brilique-et beveheti étkezés közben és attól függetlenül is.

Terhesség és szoptatás

A Brilique alkalmazása nem javasolt, ha Ön terhes, vagy ha teherbe eshet. A fogamzóképes nőknek ennek a gyógyszernek a szedése alatt a terhesség elkerülése érdekében megfelelő fogamzásgátlást kell alkalmazniuk.

Ha szoptat, akkor a Brilique szedése előtt beszéljen kezelőorvosával. Kezelőorvosa meg fogja beszélni Önnel a Brilique ez idő alatti szedésének előnyeit és kockázatait.

Ha terhes vagy ha szoptat, mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem valószínű, hogy a Brilique befolyásolná az Ön gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

3. Hogyan kell szedni a Brilique-et?

A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Mennyi Brilique-et kell szedni?

  • A kezdő adag egyszerre két tabletta (180 mg-os telítő adag). Ezt az adagot rendszerint a kórházban fogják adni Önnek.
  • Ezután a kezdő adag után az ajánlott adag naponta kétszer egy, 90 mg-os tabletta, legfeljebb 12 hónapon keresztül, kivéve, ha kezelőorvosa mást mond Önnek. A Brilique-et minden nap körülbelül ugyanabban az időpontban vegye be (például egy tablettát reggel és egyet este).

Kezelőorvosa általában azt is mondja majd Önnek, hogy szedjen acetilszalicilsavat. Ez egy olyan hatóanyag, ami sok véralvadásgátló gyógyszerben jelen van. Kezelőorvosa meg fogja mondani Önnek, hogy mennyit szedjen belőle (rendszerint napi 75-150 mg-ot).

Hogyan kell szedni a Brilique-et?

  • A tablettát beveheti étkezés közben vagy attól függetlenül is.
  • A buborékcsomagolás megnézésével le tudja ellenőrizni, hogy mikor vett be utoljára egy Brilique tablettát. Van rajta egy napot (a reggeli gyógyszerhez) és egy holdat (az estihez) ábrázoló kép. Ez megmutatja Önnek, hogy bevette-e az adagját.

Ha az előírtnál több Brilique-et vett be

Ha az előírtnál több Brilique-et vett be, forduljon orvoshoz vagy azonnal menjen kórházba! Vigye magával a gyógyszer csomagolását. Önnél fokozott lehet egy vérzés kialakulásának a kockázata.

Ha elfelejtette bevenni a Brilique-et

  • Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be a következő adagot a szokott időben.
  • Ne vegyen be kétszeres adagot (egyszerre két adagot) a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Brilique szedését

Ne hagyja abba a Brilique szedését anélkül, hogy beszélt volna kezelőorvosával. Szedje a Brilique-et rendszeresen, és addig, amíg kezelőorvosa felírja Önnek. Ha abbahagyja a Brilique szedését, az növelheti annak esélyét, hogy újabb szívrohama vagy szélütése (sztrókja) legyen, vagy szív- és érrendszeri betegségben meghaljon.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A következő mellékhatások fordulhatnak elő ennél a gyógyszernél:

Azonnal forduljon orvoshoz, ha az alábbiak bármelyikét észleli - lehet, hogy sürgős orvosi segítségre van szüksége:

A szélütés tünetei, például:

  • hirtelen kialakuló zsibbadás vagy gyengeség a karjában, lábában vagy az arcán, különösen akkor, ha az csak a test egyik oldalán van (nem gyakori).
  • hirtelen kialakuló zavartság, beszédzavar vagy ha hirtelen problémát okoz megérteni másokat (nem gyakori).
  • hirtelen kialakuló járászavar vagy egyensúlyvesztés vagy koordinációs zavar (nem gyakori).
  • hirtelen kialakuló szédülés vagy ismert ok nélkül, hirtelen kialakuló, erős fejfájás (nem gyakori).

Ezek a szélütés egyik fajtájának, az agyvérzésnek a tünetei.

Vérzés - a vérzések egy része gyakori. Azonban a súlyos vérzés nem gyakori, de az életveszélyes lehet. Sok, különböző fajta vérzés gyakoribb lehet, például:

  • orrvérzés (gyakori),
  • vér a vizeletben (nem gyakori),
  • fekete széklet vagy véres széklet (gyakori),
  • a szem bevérzése (nem gyakori),
  • vér felköhögése vagy vérhányás (nem gyakori),
  • a normális havivérzésnél (menstruációnál) erősebb vagy attól eltérő időben jelentkező hüvelyi vérzés (nem gyakori),
  • műtét utáni, vagy vágásokból és sebekből eredő, a szokásosnál erősebb vérzés (gyakori),
  • gyomornyálkahártya-vérzés (fekély) (nem gyakori),
  • fogínyvérzés (nem gyakori),
  • a fül bevérzése (ritka),
  • belső vérzés (ritka),
  • az ízület fájdalmas feldagadásával járó bevérzése (ritka).

Beszéljen kezelőorvosával, ha a következők valamelyikét észleli:

fulladásérzés - ez gyakori. Ez lehet a szívbetegsége vagy más ok miatt, vagy lehet a Brilique mellékhatása is. Ha nehézlégzése rosszabbodik, vagy sokáig tart, mondja el kezelőorvosának. Kezelőorvosa dönt majd arról, hogy az igényel-e kezelést vagy további vizsgálatokat.

Egyéb lehetséges mellékhatások

Gyakori (100 beteg közül 1 - 10 beteget érint):

  • véraláfutás.

Nem gyakori (1000 beteg közül 1 - 10 beteget érint):

  • allergiás reakció - a bőrkiütés, viszketés vagy az arc feldagadása vagy az ajkak/nyelv feldagadása egy allergiás reakció jelei lehetnek (lásd 2. pont: Tudnivalók a Brilique szedése előtt),
  • fejfájás,
  • szédülés vagy olyan érzés, mintha forogna a szoba,
  • hasi fájdalom,
  • hasmenés vagy emésztési zavar,
  • hányinger vagy hányás,
  • bőrkiütés,
  • viszketés,
  • a gyomornyálkahártya gyulladása (gyomorhurut).

Ritka (10 000 beteg közül 1 - 10 beteget érint):

  • székrekedés,
  • bizsergő érzés,
  • zavartság.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Brilique-et tárolni?

  • A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
  • A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
  • Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Brilique

  • A készítmény hatóanyaga a ticagrelor. Minden filmtabletta 90 mg ticagrelort tartalmaz.

Egyéb összetevők:

Tabletta mag: mannit (E421), kétbázisú kalcium-foszfát, karboximetil-keményítő-nátrium, hidroxipropilcellulóz (E463), magnézium-sztearát (E470b)

Tabletta filmbevonat: hipromellóz (E464), titán-dioxid (E171), talkum, polietilénglikol 400 és sárga vas-oxid (E172).

Milyen a Brilique külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Filmtabletta (tabletta): Kerek, mindkét oldalán domború, sárga, filmbevonattal ellátott tabletta, egyik oldalán "T", felette "90" jelzéssel.

A Brilique a következő formákban kapható:

  • 60 és 180 tablettát tartalmazó hagyományos buborékcsomagolás (nap/hold jelképekkel), kartondobozban,
  • 14, 56 és 168 tablettát tartalmazó, naptár buborékcsomagolás (nap/hold jelképekkel), kartondobozban,
  • 100 × 1 tablettát tartalmazó perforált buborékcsomagolás, kartondobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Frissítve: 2023

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal