BRETARIS GENUAIR inhalációs por

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Bretaris Genuair és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer az Bretaris Genuair

Az Bretaris Genuair hatóanyaga az aklidinium-bromid, amely a hörgőtágító (bronhodilatátor) gyógyszerek csoportjába tartozik. A hörgőtágítók ellazítják a légutakat, és segítenek nyitva tartani a hörgőcskéket. Az Bretaris Genuair egy szárazpor-inhalátor, amely az Ön lélegzetével közvetlenül a tüdejébe juttatja a gyógyszert. Ezáltal megkönnyíti a krónikus légúti elzáródással járó tüdőbetegségben (krónikus obstruktív tüdőbetegség, COPD) szenvedő betegek légzését.

Milyen betegségek esetén alkalmazható az Bretaris Genuair

Az Bretaris Genuair a légutak nyitva tartására és a légzési nehézségekkel járó, súlyos, hosszú távú tüdőbetegség, a COPD tüneteinek enyhítésére javallt. Az Bretaris Genuair rendszeres használata segítséget nyújthat Önnek, ha a betegsége következtében folyamatos légszomjban szenved, és segít a betegség mindennapi életre gyakorolt hatásainak minimálisra csökkentésében.

BRETARIS GENUAIR inhalációs por GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
aklidinium bromid

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Almirall Hermal
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 322 µg (1x60 adag)

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók az Bretaris Genuair alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Bretaris Genuair-t

  • ha allergiás az aklidinium-bromidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
  • ha allergiás az atropinra vagy a hasonló hörgőtágító gyógyszerekre, például az ipratropiumra, tiotropiumra vagy az oxitropiumra.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Bretaris Genuair alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel:

  • ha asztmás.
  • ha mostanában problémái voltak a szívével.
  • ha fénygyűrűket vagy színes képeket lát a fényforrás körül (zöldhályog).
  • ha prosztata megnagyobbodása, vizeletürítési problémái vagy húgyhólyag elzáródása van.

Az Bretaris Genuair a krónikus obstruktív tüdőbetegség fenntartó kezelésére javallt, és nem alkalmazható a hirtelen fellépő légszomj vagy sípoló légzés kezelésére. Ha a COPD tünetei (légszomj, sípoló légzés, köhögés) nem javulnak vagy súlyosbodnak, akkor amint lehet, kérjen tanácsot kezelőorvosától.

A szájszárazság, amelyet az Bretaris Genuair-hoz hasonló gyógyszerekkel való kezelés mellett figyeltek meg, a gyógyszerek hosszú távú használata után fogszuvasodáshoz vezethet. Kérjük, ezért fordítson figyelmet a szájhigiéniára.

Hagyja abba az Bretaris Genuair alkalmazását, és azonnal forduljon orvoshoz:

  • ha közvetlenül a gyógyszer alkalmazása után mellkasi szorító érzés, köhögés, sípoló légzés vagy nehézlégzés alakul ki Önnél. Ezek a hörgőgörcsnek (bronhospazmusnak) nevezett állapot tünetei lehetnek.

Gyermekek és serdülők

Az Bretaris Genuair nem alkalmazható gyerekeknél és 18 év alatti serdülőknél.

Egyéb gyógyszerek és az Bretaris Genuair

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha már használt, illetve jelenleg is használ hasonló gyógyszereket a légzési problémáira, ilyenek például a tiotropium, ipratropium tartalmú gyógyszerek. Ha nem biztos benne, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ezekkel a gyógyszerekkel nem javasolt az Bretaris Genuair együttes alkalmazása.

Az Bretaris Genuair egyidejű alkalmazása étellel és itallal

Az Bretaris Genuair-t bármikor alkalmazhatja, étel vagy ital fogyasztása előtt vagy utána is.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Nem alkalmazhatja az Bretaris Genuair-t, ha terhes vagy szoptat, kivéve, ha kezelőorvosa azt mondja Önnek.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Bretaris Genuair nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ez a gyógyszer fejfájást és homályos látást okozhat. Ha ezen mellékhatások bármelyike jelentkezik Önnél, akkor ne vezessen vagy ne kezeljen gépeket, amíg

a fejfájása el nem múlt, és a látása ismét normális nem lett.

Az Bretaris Genuair laktóz-monohidrátot tartalmaz

Ez a gyógyszer laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell alkalmazni az Bretaris Genuair-t?

A gyógyszert mindig pontosan a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

  • A készítmény ajánlott adagja naponta kétszer egy adag belégzése reggel és este.
  • Az Bretaris Genuair hatásai 12 órán keresztül tartanak, ezért igyekezzen lehetőleg minden reggel és minden este ugyanabban az időpontban alkalmazni az Bretaris Genuair inhalátort. Ez biztosítja, hogy mindig elegendő mennyiségű gyógyszer legyen a szervezetében ahhoz, hogy nappal és éjjel is könnyebben lélegezzen. Ez abban is segít, hogy ne feledkezzen el az alkalmazásról.

Használati útmutató: A Genuair inhalátor használatával kapcsolatos utasításokért olvassa el a betegtájékoztató 7. pontját. Amennyiben nem biztos az Bretaris Genuair használatát illetően, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

A COPD hosszú távú betegség, ezért javallott, hogy az Bretaris Genuair-t minden nap naponta kétszer alkalmazza, és ne csak akkor, amikor légzésproblémákat vagy a COPD egyéb tüneteit tapasztalja.

A javasolt adag alkalmazható az idős és a vese- vagy májbetegségben szenvedő betegeknél is. Az adagolás módosítása nem szükséges.

Ha az előírtnál több Bretaris Genuair-t alkalmazott

Ha úgy véli, hogy az előírtnál több Bretaris Genuair-t alkalmazott, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha elfelejtette alkalmazni az Bretaris Genuair-t

Ha elfeledkezett az Bretaris Genuair adag belélegzéséről, lélegezze be a dózist, amint eszébe jut. Ha azonban már közel a következő adag alkalmazásának ideje, akkor hagyja ki a kimaradt dózist.

Ne lélegezzen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja az Bretaris Genuair alkalmazását

Ez a gyógyszer hosszú távú használatra javallott. Ha abba kívánja hagyni a kezelést, először forduljon orvosához, mivel tünetei rosszabbodhatnak.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és forduljon azonnal orvoshoz, ha a torka vagy nyelve megduzzad, vagy ha a bőrén viszkető dudorok jelennek meg, mivel ezek allergiás reakció tünetei lehetnek.

Az Bretaris Genuair alkalmazása közben a következő mellékhatások léptek fel:

Gyakori: 10 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek

  • Fejfájás
  • Melléküregek gyulladása (szinuszitisz)
  • Megfázás (nasopharyngitis)
  • Köhögés
  • Hasmenés

Nem gyakori: 100 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek

  • Szájszárazság
  • Rekedtség (diszfónia)
  • Szaporább szívverés (tahikardia)
  • Vizelési nehézség (vizelet visszatartása)
  • Homályos látás

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül*. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell az Bretaris Genuair-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Az inhalátor címkéjén, a dobozon és az inhalátor tasakján feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható" vagy "EXP") után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A tasak felbontását követően 90 napon belül felhasználandó.

Az alkalmazás megkezdéséig tárolja a Genuair inhalátort védett állapotban a lezárt tasakban.

Ne alkalmazza az Bretaris Genuair-t, ha a csomagolás sérülését vagy megbontás jeleit észleli.

Az utolsó dózis alkalmazását követően az inhalátort ki kell dobni. A kiürült vagy fel nem használt inhalátor kidobásakor kövesse a helyi, háztartási hulladék kezelésére vonatkozó irányelveket. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Bretaris Genuair

  • A készítmény hatóanyaga az aklidinium-bromid. 322 mikrogramm aklidiniumnak megfelelő 375 mikrogramm aklidinium-bromid leadott dózisonként.
  • Egyéb összetevő a laktóz-monohidrát.

Milyen az Bretaris Genuair készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Bretaris Genuair fehér vagy csaknem fehér por.

A Genuair inhalátor készülék fehér színű, és egy beépített adagkijelzővel és egy zöld adagoló gombbal rendelkezik. A szájrészt egy levehető zöld védőkupak fedi. Lezárt alumínium védőtasakban kerül forgalomba.

A rendelkezésre álló csomagméretek:

1 darab 30 egységdózisos inhalátort tartalmazó doboz.

1 darab 60 egységdózisos inhalátort tartalmazó doboz.

3 darab, egyenként 60 egységdózisos inhalátort tartalmazó doboz.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: {ÉÉÉÉ. hónap}

A gyógyszerről részletes információ az Európai Gyógyszerügynökség internetes honlapján (http://www.ema.europa.eu/) található.

A betegtájékoztató az EU/EGT összes hivatalos nyelvén elérhető Európai Gyógyszerügynökség internetes honlapján.

7. A Genuair inhalátor: használati útmutató

Ez a rész a Genuair inhalátor használatával kapcsolatos információkat tartalmaz. Ha további kérdései vannak az inhalátor használatával kapcsolatban, segítségért forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy a szakszemélyzethez.

A Genuair inhalátor használata előtt kérjük, olvassa el a teljes útmutatót.

Ismerje meg az Bretaris Genuairt: Vegye ki a Genuair inhalátort a tasakból, és ismerkedjen meg az alkatrészeivel.

Hogyan kell alkalmazni az Bretaris Genuair-t?

Összefoglalás

A Genuair inhalátor használatához 2 lépést kell végrehajtania a kupak levételét követően:

1. lépés: Nyomja meg és ENGEDJE EL a zöld gombot, és az inhalátortól elfordulva fújja ki teljesen a levegőt.

2. lépés - Zárja szorosan körül az ajkaival a szájrészt, és ERŐSEN és MÉLYEN lélegezzen be az inhalátoron keresztül.

A belégzést követően ne feledkezzen meg visszatenni a védőkupakot.

Kezdeti lépések

  • Az első használat előtt szakítsa végig a lezárt tasakot a bevágás mentén, és vegye ki a Genuair inhalátort.
  • Amikor a gyógyszerdózis alkalmazására készül, akkor az egyes oldalakon jelzett nyilak könnyed összenyomásával és kifelé húzással távolítsa el a védőkupakot (lásd az 1. ábrát).
  • Ellenőrizze, hogy semmi se tömíti-e el a szájrészt.
  • Tartsa vízszintes helyzetben a Genuair inhalátort, olyan módon, hogy a szájfeltét Ön felé, a zöld gomb pedig felfelé nézzen (lásd a 2. ábrát).

Tartsa úgy, hogy a zöld gomb felfelé nézzen. NE DÖNTSE MEG.

1. LÉPÉS: NYOMJA MEG és ENGEDJE EL a zöld gombot, és az inhalátortól elfordulva fújja ki teljesen a levegőt.

- Mielőtt a szájához tenné az inhalátort, teljesen nyomja le a zöld gombot (lásd a 3. ábrát), majd ENGEDJE EL azt (lásd a 4. ábrát).

NE TARTSA LENYOMVA TOVÁBB A ZÖLD GOMBOT!

Álljon meg és ellenőrizze: Ellenőrizze, hogy a dózis készen áll a belélegzésre

  • Feltétlenül ellenőrizze, hogy a színes ellenőrzőablak zöldre változott-e (lásd az 5. ábrát).
  • A zöldre változott ellenőrzőablak azt jelzi, hogy a gyógyszer készen áll a belélegzésre.

HA A SZÍNES ELLENŐRZŐABLAK PIROS MARAD, AKKOR ISMÉTELJE MEG A LENYOMÁSI ÉS ELENGEDÉSI MŰVELETEKET (LÁSD AZ 1. LÉPÉST).

  • Mielőtt szájába veszi az inhalátort, fújja ki teljesen a levegőt. Ne fújja bele a kilélegzett levegőt az inhalátorba.

2. LÉPÉS: ERŐSEN és MÉLYEN lélegezzen be a szájrészen keresztül..

  • Zárja szorosan körül az ajkaival a Genuair inhalátor szájrészét, és ERŐSEN és MÉLYEN lélegezzen be a száján keresztül. (lásd a 6. ábrát).
  • Ezzel az erős, mély belégzéssel az inhalátoron keresztül a tüdőbe jut a gyógyszer.

FIGYELEM: AMÍG A BELÉGZÉST VÉGZI, NE TARTSA LENYOMVA A ZÖLD GOMBOT.

  • A belégzés közben egy "KATTANÁS" hallható, amely a Genuair inhalátor helyes használatát jelzi.
  • A teljes dózis bejutásának biztosítása érdekében még az inhalátor "KATTANÁSÁT" követően is folytassa a belégzést.
  • Vegye ki a Genuair inhalátort a szájából, és addig tartsa vissza a lélegzetét, ameddig nem esik nehezére, majd lassan fújja ki a levegőt az orrán keresztül.

Megjegyzés: Néhány beteg az egyéni válasz függvényében enyhén édes vagy kissé keserű ízt érezhet a gyógyszer belélegzésekor. Ne vegyen be extra dózist, ha a belélegzést követően nem érez semmilyen ízt.

Álljon meg és ellenőrizze: Ellenőrizze, hogy helyesen végezte-e a belégzést

Ellenőrizze, hogy a színes ellenőrzőablak pirosra változott-e (lásd a 7. ábrát). Ez bizonyítja, hogy a teljes dózist helyesen lélegezte be.

HA A SZÍNES ELLENŐRZŐABLAK TOVÁBBRA IS ZÖLD, ISMÉTELJE MEG A SZÁJRÉSZEN KERESZTÜL VÉGZETT ERŐS ÉS MÉLY BELÉLEGZÉST (LÁSD A 2. LÉPÉST).

  • Ha az ablak továbbra sem vált át pirosra, akkor előfordulhat, hogy a belégzés előtt elfelejtette elengedni a zöld gombot vagy nem végezte helyesen a belégzést. Ilyen esetben, próbálja meg újból.

Feltétlenül ENGEDJE EL a zöld gombot, és ERŐSEN lélegezzen be a szájrészen keresztül.

Megjegyzés: Ha több kísérletet követően sem képes a helyes inhalációra, forduljon a kezelőorvosához.

  • Miután az ablak pirossá változott, a szájrészre való visszanyomással helyezze vissza a védőkupakot (lásd a 8. ábrát).

Mikor kell beszereznie egy új Genuair inhalátort?

  • A Genuair inhalátor egy dóziskijelzővel van felszerelve, amely kijelzi Önnek, hogy körülbelül hány adag van még az inhalátorban. A dóziskijelző 10-es intervallumokat megjelenítve, lassan mozog lefelé (60, 50, 40, 30, 20, 10, 0) (lásd az A ábrát). Minden Genuair inhalátor legalább 60 dózist adagol.

Amikor egy piros csíkos sáv jelenik meg a dóziskijelzőben (lásd az A ábrát), ez azt jelzi, hogy közeledik az utolsó dózis, és egy új Genuair inhalátort kell beszereznie.

Megjegyzés: Ha a Genuair inhalátor sérültnek tűnik, vagy ha elvesztette a kupakot, akkor ki kell cserélni az inhalátort. A Genuair inhalátor NEM IGÉNYEL tisztítást. Ha azonban meg szeretné tisztítani, akkor a szájrész külső részét egy száraz zsebkendővel vagy papírtörülközővel törölheti le.

SOHA ne használjon vizet a Genuair inhalátor megtisztításához, mivel ez kárt tehet a gyógyszerben.

Honnan tudhatja, hogy a Genuair inhalátor kiürült?

  • Amikor a 0 (nulla) jelenik meg a dóziskijelző közepén, akkor folytatnia kell a Genuair inhalátorban található maradék dózisok felhasználását.
  • Amikor a készülék az utolsó belélegzendő dózist készíti el, akkor a zöld gomb nem tér vissza a legfelső helyzetbe, hanem egy középső helyzetben rögzül (lásd a B ábrát). Bár a zöld gomb rögzült, az utolsó dózist még be lehet lélegezni. Ezt követően a Genuair inhalátort nem lehet többé használni, és el kell kezdenie egy új Genuair inhalátor használatát.

Frissítve: 2023

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal