• Botox injekció

    1. Milyen típusú gyógyszer a Botox injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    Milyen típusú gyógyszer a Botox injekció?

    A Botox egy olyan izomlazító, amit az izmokba, a húgyhólyag falába vagy mélyen a bőrbe adnak injekcióban. Hatását a beinjektált izmokhoz jutó idegimpulzusok részleges gátlása révén fejti ki és csökkenti ezen izmok túlzott mértékű összehúzódásait.

    A bőrbe fecskendezve a Botox injekció a verejtékmirigyeken hat és így csökkenti a termelt verejték mennyiségét.

    A húgyhólyag falába fecskendezve a Botox a hólyagfal izomzatára hat és csökkenti meg a vizelet elcseppenését (vizeletinkontinenciát). Krónikus migrén esetén feltehetően a Botox injekció a fájdalom jeleit blokkolhatja, amely közvetve gátolja a migrén kialakulását. Mindazonáltal nem teljesen ismert, hogy a Botox hogyan fejti ki krónikus migrénben a hatását.

    Milyen betegségek esetén alkalmazható a Botox?

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: botulinum A toxin
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: nincs adat

    A Botox injekciót felnőtteknél az alábbiak kezelésére használják:

    - a szemhéj és az arc területén tartósan fennálló izomgörcsök;

    - a nyak és a váll területén tartósan fennálló izomgörcsök;

    - a csukló és a kéz területén tartósan fennálló izomgörcsök olyan betegeknél, akik sztrókon estek át;

    - a hónaljárkok olyan nagymértékű verejtékezése, ami a mindennapi életet befolyásolja - amennyiben egyéb helyi kezelések nem segítenek;

    - a vizelet elcseppenését okozó túlzottan reagáló hólyag (hiperaktív hólyag). Ilyenkor hirtelen késztetést érez a hólyagürítésre; a szokásosnál gyakrabban kell kimenjen WC-re. A Botox injekciót akkor adják, ha egy másik (antikolinerg szernek nevezett) gyógyszer nem segített;

    - a gerincvelő-károsodáshoz vagy szklerózis multiplexhez társuló hólyagproblémák miatt bekövetkező vizelet elcseppenés.

    A Botox-ot felnőtteknél a krónikus migrén tüneteinek a csökkentésére adják akkor, ha:

    - havonta legalább 15 napon fáj a beteg feje és ebből legalább 8 nap migrénes és a beteg nem reagál megfelelően a migrént megelőző szerekre vagy nem képes ezeket tolerálni.

    A krónikus migrén az idegrendszert érintő betegség. A betegeket gyakran olyan fejfájás gyötri, amihez a fény, a hangok vagy a szagok/illatok iránti fokozott érzékenység, illetve émelygés és/vagy hányás társul. Ezek a fejfájások havonta legalább 15 napon előfordulnak.

    Kimutatták, hogy krónikus migrénben szenvedő betegeknél a Botox kifejezetten csökkenti a tüneteket és javítja az életminőséget.

    A Botox injekciót az orvos csak akkor rendelheti Önnek, ha olyan ideggyógyász állította fel Önnél a krónikus migrén diagnózisát, aki ennek a területnek a szakértője. A Botox injekciót ideggyógyász felügyelete mellett kell ilyen esetben alkalmazni. A Botox injekciót nem adják heveny migrénben, krónikus tenziós típusú fejfájásban vagy olyan betegeknél, akiknél a fejfájást túlzott gyógyszerhasználat okozta.

    Kapcsolódó cikkek

    Botoxos orrnyálkahártya kezelés
    botox injekció
    Plasztikai praktikák
    Az esztétikai kezelés alapelve: természetesség, mértékletesség
    Szépészeti beavatkozások: a botox

    Olyan legalább két éves vagy idősebb járóképes gyermekek esetében, akik születéskori agykárosodás miatti bénulásban szenvednek, a Botox injekciót az alábbiak kezelésére adják:

    - a lábszárizmok görcse által okozott láb elváltozások. A Botox megszünteti a lábszárizmok tartós görcsét.

    2. Tudnivalók a Botox injekció alkalmazása előtt

    A Botox injekció alkalmazása ellenjavallt, ha:

    - allergiás (túlérzékeny) az A típusú botulinum toxinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;

    - az injekció tervezett helyén fertőzés van jelen;

    - már kezelik vizelet-elcsöppenés miatt és hirtelen fellépő húgyúti fertőzése jelentkezik, vagy hirtelen képtelen hólyagját üríteni (és nem használ rendszeresen katétert);

    - már kezelik vizelet-elcsöppenés miatt és nem akarja, hogy szükség esetén katétert helyezzenek fel.

    Figyelmeztetések és óvintézkedések

    A Botox alkalmazása előtt

    Tájékoztassa orvosát, ha

    - korábban valamely izomba adott injekció szövődményt okozott Önnek (például ájulást váltott ki);

    - az izom, vagy bőrterület, ahova az orvos az injekció beadását tervezi, gyulladásban van;

    - az izomban, ahova az orvos az injekció beadását tervezi, jelentős izomsorvadás vagy gyengeség van jelen;

    - bármikor korábban már voltak nyelési problémái, vagy véletlenül folyadék, vagy étel került a tüdejébe, különösen abban az esetben, ha a nyak és a váll területét érintő tartós izomgörcsök miatt fogják kezelni;

    - ha bármilyen más izom rendellenessége van vagy olyan idült betegségben szenved, ami az izmok működését befolyásolja (például miaszténia grávisz vagy Eaton Lambert szindróma);

    - bizonyos, a központi idegrendszert érintő betegségekben (például amiotrófiás lateralszklerózisban vagy motoros neuropátiában) szenved;

    - zártzugú zöldhályognak (glaukómának) nevezett betegségben szenved (ekkor magas a szemben a nyomás), vagy azt mondják, hogy fennáll Önnél annak a kockázata, hogy ez a típusú zöldhályog alakul ki;

    - korábban olyan műtét vagy sérülés történt, ami valamilyen módon megváltoztatta azt az izmot, amibe az injekciót adják.

    - Ön olyan férfi, aki a vizelet elcseppenésével járó hiperaktív hólyag miatt szorul kezelésre és emellett a húgyutak elzáródására utaló jelek és tünetek állnak fenn, például nehezen tud csak vizeletet üríteni, vagy a vizeletsugár gyenge vagy akadozik.

    A Botox alkalmazása után

    Azonnal vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával és kérjen orvosi segítséget, ha az alábbiak közül bármelyiket észleli:

    - légzési, nyelési nehézség, vagy beszédzavar

    - csalánkiütés, az arcra / torokra terjedő duzzanat, sípoló légzés, ájulásérzés és légszomj (súlyos túlérzékenységi reakció lehetséges tünetei).

    Általános óvintézkedések

    Ha a Botox injekciókat túl gyakran kapja, vagy az adagok túl magasak, szervezete olyan ellenanyagokat kezd termelni, amelyek csökkenthetik a Botox injekció hatását.

    Ha Ön a kezelés előtt hosszú ideig nem sokat mozgott, akkor a kezelés után bármiféle fizikai aktivitást csak fokozatosan kezdjen el végezni.

    Nem valószínű, hogy a gyógyszer hatására javulna az ízületek mozgástartománya, amennyiben a környező izomzat elvesztette összehúzódó képességét.

    Amikor a Botox injekciókat a szemhéjban tartósan fennálló izomgörcs kezelésére adják, előfordulhat, hogy kevésbé gyakran pislog. Emiatt károsodhat a szem felszíne. A megelőzés érdekében szemcseppekkel, -kenőcsökkel végzett kezelésre, lágy kontaktlencsékre vagy akár a szemet lezáró védőkötésre is szüksége lehet. Kezelőorvosa szólni fog, amennyiben erre szükség lesz.

    Amennyiben a Botox injekciókat a vizeletelcsöppenés gátlására adják, a húgyúti fertőzés megelőzése érdekében kezelőorvosa a kezelés előtt és után antibiotikumokat fog Önnek adni.

    Kezelőorvosa az injekció után körülbelül két héttel ellenőrizni fogja, amennyiben az injekció előtt nem használt katétert. Megkérik, hogy ürítsen vizeletet, majd ultrahanggal megmérik a hólyagban maradt vizelet mennyiségét. Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy a következő 12 hét során vissza kell-e jöjjön, hogy ismét elvégezzék ezt a vizsgálatot. Amennyiben később is bármikor előfordul, hogy képtelen vizeletet üríteni, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával, mivel lehet, hogy katéter behelyezésére van szükség. Azon betegek közül, akiknél a vizeletelcseppenés a gerincvelő sérülésével vagy szklerózis multiplexszel kapcsolatosan fennálló hólyagproblémák miatt áll fenn, a betegek körülbelül harmadánál van szükség a kezelés után katéter alkalmazására. Száz, hiperaktív hólyag miatti vizeletelcseppenésben szenvedő betegből körülbelül 6-nál kell a kezelés után katétert alkalmazni.

    Egyéb gyógyszerek és a Botox injekció

    Szóljon kezelőorvosának, vagy gyógyszerészének, amennyiben:

    - bármiféle antibiotikumot (fertőzések kezelésére használják), antikolinészteráz gyógyszereket, szívritmus-szabályozó gyógyszereket vagy izomlazítókat használ. Ezeknek a gyógyszereknek egy része fokozhatja a Botox injekció hatását;

    - a közelmúltban egyéb botulinum toxint tartalmazó készítményt kapott injekcióban (ez a Botox hatóanyaga), mivel ez túlságosan fokozhatja a Botox injekció hatását;

    - vérlemezkék működését gátló (aszpirin-szerű gyógyszereket) és/vagy antikoaguláns szereket (vérhígítókat) szed.

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    Terhesség, szoptatás és termékenység

    Terhesség alatt és olyan fogamzóképes nőknél, akik nem alkalmaznak fogamzásgátló módszereket, a Botox injekció alkalmazása nem javasolt, kivéve, ha arra egyértelműen szükség van. Amennyiben terhes, terhességet tervez vagy a Botox injekció alkalmazása során esett teherbe, lépjen kapcsolatba orvosával. Orvosa meg fogja önnel beszélni, hogy folytatnia kell-e a kezelést.

    A Botox alkalmazása szoptató nőknél nem ajánlott.

    Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    A Botox injekció szédülést, fáradtságot vagy látászavarokat okozhat. Ha ezen hatások közül bármelyiket észlelné, ne vezessen gépjárművet vagy ne kezeljen semmilyen gépet. Ha nem biztos benne, kérjen kezelőorvosától tanácsot.

    3. Hogyan kell alkalmazni a Botox injekciót?

    A Botox injekciót csak olyan orvosok adhatják be, akiket kiképeztek arra, hogyan kell ezt a gyógyszert használni.

    Az adagolás módja

    A Botox injekciót az izomba (intramuszkulárisan), egy speciális eszközzel (cisztoszkóppal) a hólyagfalba, vagy a bőrbe (intradermálisan) adják. Közvetlenül az érintett testrészbe fecskendezik; kezelőorvosa a Botox injekciót általában minden egyes érintett területen több helyre fogja beadni.

    Adagolásra vonatkozó általános információ

    - Az izmonként beadott injekciók száma és az adag a javallattól függően változik. Ennél fogva kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy a Botox injekciókból mennyit, milyen gyakran és melyik izomba/izmokba fogja Önnek beadni. Javasolt, hogy kezelőorvosa a legkisebb hatásos dózist használja;

    - Az időseknél az adagolás ugyanaz, mint más felnőtteknél.

    A Botox injekció adagja és a hatás időtartama változni fog attól függően, hogy milyen betegség miatt kapja a kezelést. Az egyes állapotokra vonatkozó részleteket lásd alább.

    Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

    A Botox injekció biztonságossága és hatásossága a tartósan fennálló szemhéj izomgörcs, arcizom-görcs és nyak- és váll izomgörcs kezelésére (12 éves kor alatti) gyermekeknél nem igazolt.

    A Botox injekció biztonságosságát és hatásosságát krónikus migrén kezelésében (18 éves kor alatti) gyermekeknél nem vizsgálták.

    A Botox injekció biztonságosságát és hatásosságát a fokozott hónalj-verejtékezés kezelésében 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem vizsgálták. 12 és 17 éves kor közötti serdülőknél a fokozott hónalj-verejtékezés Botox injekcióval történő kezelésére vonatkozóan korlátozott a tapasztalat. Ebben a betegcsoportban a Botox hatásosságát nem erősítették meg. További információért forduljon kezelőorvosához.

    A Botox injekció biztonságosságát és hatásosságát a sztrókhoz társuló felső végtag spaszticitás (izommerevség) kezelésében nem állapították meg 18 éves kor alatti gyermekeknél és serdülőknél.

    A Botox injekció biztonságosságát és hatásosságát vizelet-elcsöppenés kezelésében 18 éves kor alatti gyermekeknél nem igazolták.

    A szemhéj és az arc tartós izomgörcse esetén

    Adagolás

    Az első kezelés során kezelőorvosa több, beadási helyenként mintegy 1,25-2,5 Botox egységet tartalmazó injekciót adhat be az érintett izmokba.

    Az első kezelés során a maximális adag érintett területenként (például szemenként) 25 egység.

    Az ezt követő kezelések kapcsán szükség esetén a teljes adagot legfeljebb 100 egységig lehet emelni.

    A kezelés hatásának az időtartama

    Javulást Ön általában az injekciók után 3 napon belül észlel.

    A maximális hatás a kezelés után általában 1-2 héttel észlelhető.

    Amikor a hatás kezd elmúlni, amennyiben szükséges, ismételni lehet a kezelést, erre azonban nem kerülhet gyakrabban sor, mint 3 havonta.

    Tartós izomgörcsök esetén a nyak és a váll területén

    Adagolás

    A kezelőorvos több injekciót adhat az érintett izmokba. Az egyes injekciós területekbe legfeljebb 50 egység Botoxot szabad adni.

    Az első kezelés során a legnagyobb adag 200 egység. Az ezt követő kezelések esetében a maximális adagot legfeljebb 300 egységre lehet emelni.

    A kezelés hatásának az időtartama

    Javulást Ön általában az injekciók után 2 héten belül észlel.

    A maximális hatást általában a kezelés után 6 héttel észlelik.

    Amikor a hatás kezd elmúlni, amennyiben szükséges, ismételni lehet a kezelést, erre azonban nem kerülhet gyakrabban sor, mint 10 hetente.

    Sztrókon átesett betegeknél a csukló és a kéz területén fellépő tartós izomgörcsök esetén

    Adagolás

    A kezelőorvosa az érintett izmokba több injekciót adhat. Az adag nagysága és az injekciók száma számos tényezőtől, így az egyéni szükségletétől, a kezelendő izmok számától, az izmok méretétől és a görcs súlyosságától stb. függ.

    A kezelés hatásának időtartama

    Javulást Ön általában az injekció után az első 2 héten belül észlel.

    A maximális hatás általában a kezelés után mintegy 4-6 héttel észlelhető.

    Amikor a hatás kezd elmúlni, amennyiben szükséges, ismételni lehet a kezelést, erre azonban nem kerülhet gyakrabban sor, mint 12 hetente.

    A hónaljárkok túlzott mértékű verejtékezése esetén

    Adagolás

    Kezelőorvosa a hónaljárok bőrébe több ponton fog Botox injekciókat adni. Egy hónaljárokba legfeljebb 50 egység Botoxot lehet beadni.

    A kezelés hatásának az időtartama

    Javulást Ön általában az injekció után az első-héten belül észlel.

    A hatás általában az első injekció beadása után átlagosan 7,5 hónapig tart, négyből körülbelül egy beteg egy éven túl is észlel hatást.

    Amikor a hatás kezd elmúlni, amennyiben szükséges, ismételni lehet a kezelést, erre azonban nem kerülhet gyakrabban sor, mint 16 hetente.

    Újszülöttkori agykárosodás miatti bénulásban szenvedő gyermekeknél tartós lábszárizomgörcs esetén

    Adagolás

    Az orvos több injekciót adhat az érintett izmokba. Az adag gyermekének testtömegétől függ majd.

    A kezelés hatásának időtartama

    Javulás általában az injekciók beadása utáni első 2 héten belül tapasztalható.

    Amikor a hatás kezd elmúlni, ismételni lehet a kezelést, de nem gyakrabban, mint 3 havonta. Lehet, hogy az orvosnak sikerül olyan adagot találnia, hogy a következő kezelésre csak hat hónap után lesz szükség.

    Hiperaktív hólyag miatti vizelet-elcseppenés

    Adagolás

    Kezelőorvosa több injekciót fog adni a hólyagfalba. A teljes adag 100 egység Botox injekció. Az injekciók előtt helyi érzéstelenítőt kaphat (a hólyagot érzéstelenítő oldattal fogják feltölteni egy darabig, majd ezt levezetik). Nyugtatót is adhatnak Önnek. A kezelés után 30 percig várni kell, hogy látni lehessen, képes-e spontán vizeletürítésre.

    A kezelés hatásának időtartama

    Javulás általában az injekciók beadása utáni első 2 héten belül tapasztalható.

    A hatás jellegzetesen az injekció után 5 - 6 hónapon át tart.

    Amikor a hatás kezd elmúlni, ismételni lehet a kezelést, de nem gyakrabban, mint 3 havonta.

    Gerincvelő-sérülés vagy szklerózis multiplex mellett fennálló hólyagproblémák következtében fennálló vizeletelcsöppenés esetén

    Adag

    A kezelőorvos több injekciót fog adni a hólyagfalba. A teljes adag 200 egység Botox. Az injekciók előtt helyi vagy általános érzéstelenítőt kaphat. Nyugtatót is adhatnak Önnek.

    Kezelés hatásának időtartama

    Javulást általában az injekció után 2 héten belül fog észlelni.

    Jellegzetesen a hatás az injekció után 8 - 10 hónapig tart.

    Amikor a hatás kezd elmúlni, ismételni lehet a kezelést, erre azonban nem kerülhet gyakrabban sor, mint 3 havonta.

    A fejfájás kezelésére krónikus migrénben szenvedő felnőtteknél

    Adagolás:

    Az orvos az arc, a fej és a nyak területén néhány izomba több injekciót adhat; valamennyi injekciós helyre legfeljebb 5 Botox injekciós egység mennyiségig. Az injekciókat 7 meghatározott fej/nyak izomterületen kell elosztva beadni; az injekciós helyek fele a fej és a nyak bal oldalán, másik fele a jobb oldalán helyezkedik el.

    Az összadag 155 és 195 egység között változik kezelési periódusonként.

    A kezelés hatásának időtartama:

    Amennyiben kezd megszűnni a hatása további kezelésre is van lehetőség, de nem gyakrabban, mint 12 hetenként.

    Ha a szükségesnél több Botox injekciót kapott

    Lehet, hogy a túlságosan sok Botox adásával kapcsolatos jelek az injekciók beadása után csak több nappal fognak jelentkezni. Amennyiben lenyeli a Botox készítményt, vagy véletlenül adták be Önnek, fel kell keresnie orvosát, aki több héten keresztül figyelemmel kísérheti az Ön állapotát.

    Amennyiben túlságosan sok Botoxot kapott, az alábbi tünetek közül bármelyik megjelenhet; ilyenkor azonnal kapcsolatba kell lépnie kezelőorvosával. Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy szüksége van-e kórházi kezelésre:

    - izombénulás miatt légzési, nyelési nehézség, vagy beszédzavar;

    - izombénulás miatt véletlenül étel vagy folyadék kerül a tüdejébe, ami tüdőgyulladást (pneumóniát) okozhat.

    - szemhéj csüngése, kettős látás;

    - általános gyengeség.

    Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    4. Lehetséges mellékhatások

    Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    A mellékhatások általában az injekció beadása után az első néhány napon belül jelentkeznek.

    Ezek általában rövid ideig tartanak, azonban több hónapig, vagy, ritka esetekben, ennél tovább is elhúzódhatnak.

    Ha légzés-, nyelés-, VAGY beszédzavarok jelentkeznek A Botox KEZELÉS UTÁN, azonnal forduljon kezelőorvosához.

    Ha csalánkiütést, duzzanatot, beleértve az arc / torok bedagadását, sípoló légzést, ájulásérzést és légszomjat tapasztal, azonnal vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával.

    A mellékhatásokat az alábbi kategóriákba sorolják, attól függően, hogy mennyire gyakran fordulnak elő:

    Az alábbi felsorolás a mellékhatásokat mutatja; ezek változhatnak attól függően, hogy a Botox injekciókat a szervezet melyik részébe adják:

    Szemhéjba vagy arc területére adott injekciók

    Nagyon gyakori mellékhatás:

    - a felső szemhéj csüngése.

    Gyakori mellékhatások:

    - arc duzzanata;

    - a szaruhártyának (a szem elülső, átlátszó felszínének) a pontszerű károsodása;

    - nehézség a szem teljes becsukásakor;

    - könnycsorgás;

    - irritáció;

    - szemszárazság, a szem irritációja és fényérzékenység;

    - véraláfutás.

    Nem gyakori mellékhatások:

    - szédülés;

    - éleslátással problémák;

    - homályos látás;

    - kettős látás;

    - fáradtság;

    - a szaruhártyát (a szem elülső felszínét) érintő gyulladás;

    - az arcizmok gyengesége;

    - az arc egyik oldalán az izmok elernyedése;

    - bőrkiütés;

    - a szemhéjak kóros ki- vagy befordulása.

    Ritka mellékhatás:

    - szemhéj duzzanata.

    Nagyon ritka mellékhatás:

    - fekély, a szaruhártyát (a szem elülső átlátszó felszínét) érintő károsodás;

    - nagy szembelnyomás.

    - szaruhártya hámrétegének a hiánya

    - szaruhártya átlyukadása

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    A nyak és a váll területére adott injekciók

    Nagyon gyakori mellékhatások:

    - nyelési nehézség;

    - fájdalom;

    - izomgyengeség.

    Gyakori mellékhatások:

    - szédülés;

    - influenza-szerű tünetegyüttes;

    - álmosság;

    - izomgörcsök;

    - csökkent bőrérzés;

    - gyengeségérzet;

    - általános rossz közérzet;

    - hányinger;

    - fejfájás;

    - izommerevség vagy -fájdalom;

    - az orrüregben a nyálkahártya duzzanata és irritációja (nátha);

    - orrdugulás vagy orrfolyás, köhögés, torokfájás, torokkaparó érzés vagy a torok irritációja;

    - szájszárazság.

    Nem gyakori mellékhatások:

    - nehézlégzés;

    - kettős látás;

    - láz;

    - a szemhéj csüngése;

    - a hang megváltozása.

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    Sztrókon átesett betegeknél a csuklóba és a kézfejbe adott injekciók

    Gyakori mellékhatások:

    - izomgyengeség;

    - fokozott izomfeszülés;

    - véraláfutás és bőr alatti vérzés, ami piros foltokkal jár (ekhimózis vagy purpura);

    - vérzés, vagy égő érzés az injekciók beadási helyén;

    - kézfejben és az ujjakban fájdalom;

    - az injekció beadási helyén fájdalom;

    - láz;

    - influenza-szerű tünetegyüttes.

    Nem gyakori mellékhatások:

    - depresszió;

    - felálláskor a vérnyomás leesése, ami szédülést, szédülékenységet vagy ájulást okozhat;

    - szédülésérzet vagy "forgó érzés";

    - az izommozgások koordinálásának a hiánya;

    - emlékezetzavar;

    - általános gyengeség;

    - fájdalom;

    - ízületi fájdalom vagy ízületi tömlő gyulladása (burzitisz);

    - csökkent bőrérzés;

    - zsibbadás;

    - a végtagok, például a kéz- és a lábfej bedagadása;

    - bőrgyulladás (dermatitisz);

    - fejfájás;

    - általános rossz közérzet;

    - hányinger;

    - fokozott érzékenység ahova az injekciót beadták;

    - bőrkiütés;

    - zsibbadás a száj körül;

    - alvászavar (álmatlanság);

    - viszketés.

    Ezek közül a nem gyakori mellékhatások közül egyesek az alapbetegségével lehetnek kapcsolatban.

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    Hónaljárkok túlzott mértékű verejtékezése miatt alkalmazott injekciók

    Nagyon gyakori mellékhatások:

    - az injekció beadási helyén fájdalom

    Gyakori mellékhatások:

    - fájdalom az injekció beadásának a helyén;

    - fejfájás

    - zsibbadás;

    - hőhullámok;

    - a hónaljárkon kívüli területeken fokozott verejtékezés;

    - rendellenes bőrszag;

    - viszketés;

    - hajhullás;

    - bőr alatti csomó;

    - végtagokon, például a kézfejben és az ujjakban fájdalom;

    - fájdalom;

    - helyi reakciók és duzzanat, vérzés vagy égő érzés és fokozott érzékenység az injekcióval kezelt területen.

    Nem gyakori mellékhatások:

    - izomgyengeség;

    - gyengeségérzet;

    - izomfájdalom;

    - ízületi problémák;

    - hányinger.

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    Újszülöttkori agykárosodás miatti bénulásban szenvedő gyermekek esetén a lábszárizmokba adott injekciók

    Nagyon gyakori mellékhatás:

    - vírusfertőzés;

    - fül fertőzése.

    Gyakori mellékhatások:

    - álmosság;

    - izomgyengeség;

    - végtagokon, például kézfejben és ujjakban fájdalom;

    - járászavarok;

    - zsibbadás;

    - izomfájdalom;

    - vizeletinkontinencia (vizelet elcseppenése);

    - általános rossz közérzet;

    - elesés;

    - bőrkiütés;

    - fájdalom az injekció beadásának a helyén;

    - gyengeségérzet.

    Újszülöttkori agykárosodás miatti bénulásban szenvedő gyermekeknél a spontán jelentések kapcsán ritkán beszámoltak félrenyelés okozta tüdőgyulladáshoz társuló halálesetekről a Botoxszal végzett kezelés után.

    Ha bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    Hiperaktív hólyag következtében bekövetkező vizeletelcsöppenés miatt a hólyagfalba adott injekciók

    Nagyon gyakori mellékhatások:

    - húgyúti fertőzés;

    - az injekció beadása után fájdalmas vizeletürítés *.

    Gyakori mellékhatások:

    - a vizeletben baktériumok, fehérvérsejtek;

    - képtelenség a hólyag kiürítésére (vizeletvisszatartás);

    - nem teljes mértékű hólyagürülés vizeletürítés után;

    - napközben gyakori vizeletürítés;

    - az injekció beadása után vér a vizeletben **.

    *Ez a mellékhatás az injekciók beadásával is kapcsolatban lehet.

    **Ez a mellékhatás csak az injekció beadásával van kapcsolatban.

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    A gerincvelő-károsodáshoz vagy szklerózis multiplexhez társuló hólyagproblémák következtében fellépő vizeletelcseppenés miatt a hólyagfalba adott injekciók

    Nagyon gyakori mellékhatások:

    - húgyúti fertőzés;

    - képtelenség arra, hogy a hólyagot kiürítse (vizeletvisszatartás).

    Gyakori mellékhatások:

    - alvási nehézség (álmatlanság);

    - székrekedés;

    - izomgyengeség;

    - izomgörcs;

    - az injekció után a vizeletben vér *;

    - az injekció beadása után fájdalmas vizelés*;

    - hólyagfal kiboltosulása (hólyag-divertikulum);

    - fáradtság;

    - járással problémák (járászavar);

    - esetleg a szervezet kontrollálatlan reflexes reakciója (például erős verejtékezés, hasogató fejfájás vagy a pulzusszám emelkedése) az injekció beadása körüli időszakban (autonóm diszreflexia)*;

    - elesés.

    *A fenti gyakori mellékhatások közül egyesek az injekció beadásával is összefügghetnek.

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    Krónikus migréntől szenvedő betegeknél a fej és nyak területére a fejfájás kezelésére adott injekciók esetén

    Gyakori mellékhatások:

    - fejfájás;

    - migrén;

    - kiütés;

    - viszketés;

    - fájdalom az injekció beadásának a helyén;

    - nyakfájás;

    - arcizmok gyengesége;

    - szemhéj csüngése;

    - izomgyengeség;

    - izomfájdalom;

    - izomgörcs;

    - izommerevség;

    - izomfeszülés.

    Nem gyakori mellékhatások:

    - nyelési nehézség;

    - bőrfájdalom;

    - az állkapocs fájdalma.

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    Általános információk egyéb mellékhatásokról

    Nagyon ritkán beszámoltak olyan mellékhatásokról, amelyek a Botoxnak a beadási helytől való távolra kerülésével függtek össze. Ide tartozik:

    - izomgyengeség;

    - nyelési nehézség;

    - véletlenül étel vagy folyadék kerül a tüdejébe, ami egyes esetekben tüdőgyulladáshoz vezethet.

    A nyelési nehézség mértéke az enyhétől a súlyosig terjedhet és egyes esetekben kezelésre is szükség lehet. Ritka esetekben a betegek nyelési nehézségek miatt meghaltak.

    Ritkán beszámoltak a szívet érintő mellékhatásokról:

    - rendszertelen szívverés;

    - szívrohamok.

    Egyes esetekben ezek halálos kimenetelűek voltak. Mindazonáltal ezen betegek közül néhánynak már korábban is volt szívpanaszai.

    Ritkán beszámoltak súlyos vagy azonnali túlérzékenységi reakciókról, melyek az alábbiak:

    - csalánkiütés,

    - az arc vagy a garat bedagadása,

    - sípoló légzés;

    - ájulásérzés;

    - légszomj.

    Beszámoltak még:

    - a Botox készítménnyel végzett kezelés után görcsrohamok jelentkezéséről, különösen olyan betegeknél, akiknél korábban már fennálltak ezek a tünetek. Ezek a hatások elsősorban akkor fordultak elő, amikor a Botox injekciókat a születéskori agykárosodásban szenvedő gyermekeknek a tartósan fennálló lábszárizom-görcs kezelésére adták.

    Hasonlóan más injekciókhoz, injekcióval kapcsolatos mellékhatások is felléphetnek:

    - fájdalom, véraláfutás, vérzés vagy fertőzés az injekció beadásának a helyén;

    - zsibbadás;

    - csökkent bőrérzékenység;

    - fokozott érzékenység;

    - bedagadás / duzzanat;

    - bőrvörösödés;

    - a vérnyomás leesése vagy ájulás, amit a tűszúrással összefüggő fájdalom és/vagy szorongás okozhat.

    A Botox injekció beadása után a betegeknél fellépett még:

    - láz és influenza-szerű tünetegyüttes.

    Az alábbi felsorolás olyan további mellékhatásokat tartalmaz, amelyeket a Botox esetében bármely betegséggel kapcsolatban a forgalomba hozatala óta jelentettek:

    - túlérzékenységi reakció;

    - az injektált izmok beidegzésének az elvesztése / sorvadása

    - csökkent légzés és/vagy légzési elégtelenség

    - aspirációs pneumónia (a véletlenül belégzett étel, ital, nyál vagy hányadék miatt kialakuló tüdőgyulladás)

    - izmok működését érintő idült betegség (miaszténia gravisz);

    - homályos látás;

    - éleslátással kapcsolatos problémák;

    - kancsalság;

    - ájulás;

    - gerinceredetű fájdalom/zsibbadás/vagy gyengeség;

    - az arc egyik oldalán az izmok elernyedése;

    - az arcizmok gyengesége;

    - a kar és a váll mozgatásának nehézsége;

    - csökkent bőrérzékenység;

    - izomfájdalom;

    - hasi fájdalom;

    - hasmenés, hányás, az étvágy elvesztése;

    - láz;

    - vörös foltokkal járó különböző típusú bőrkiütések;

    - általános rossz közérzet;

    - beszédzavarok;

    - viszketés;

    - fokozott verejtékezés;

    - hajhullás;

    - csökkent hallás;

    - fülzúgás;

    - szédülésérzet vagy "forgó érzés" (vertigo);

    - zsibbadás.

    Mellékhatások bejelentése

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

    A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

    5. Hogyan kell a Botox injekciót tárolni?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után kezelőorvosa ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C), vagy mélyhűtőben (-5 °C-on, vagy alacsonyabb hőmérsékleten) tárolandó.

    Az oldat elkészítése után javasolt az oldat azonnali felhasználása; mindazonáltal az oldat 24 órán át tárolható hűtőszekrényben (2 °C- 8 °C között).

    6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

    Mit tartalmaz a Botox injekció?

    - A készítmény hatóanyaga: Clostridium botulinumból származó A típusú botulinum toxin.

    Injekciós üvegenként 100 Allergan egység A típusú botulinum toxint tartalmaz.

    - Egyéb összetevők: humán szérum albumin és nátrium-klorid.

    Milyen a Botox injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

    A Botox por oldatos injekcióhoz átlátszó üvegben fehér por. Az injekció beadása előtt a készítményt steril, injekcióhoz való 9 mg/ml (0,9%-os) nátrium-klorid oldatban kell feloldani.

    Egy doboz 1, 2, 3, 6 vagy 10 darab injekciós üveget tartalmaz.

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


    Címkék: BOTOX, ,

    További gyógyszerek botulinum A toxin hatóanyaggal