BISOBLOCK 5 mg tabletta

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BISOBLOCK TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Bisoblock tabletta hatóanyaga a bizoprolol. A bizoprolol a béta-blokkolónak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek a szervezet bizonyos idegingerületekre adott válaszát befolyásolják, elsősorban a szívben. Emiatt a bizoprolol lassítja a szívverést és így segíti a szívműködés, a pumpafunkció hatékonyságát. Ezzel egy időben a szívizomzat vér- és oxigénellátás iránti igénye is csökken.

A Bisoblock tablettát a magas vérnyomás betegség és a szívkoszorúér-betegség miatt kialakuló szívtáji szorító fájdalom (angina pektorisz) kezelésére adják.

2. TUDNIVALÓK A BISOBLOCK TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Bisoblock tablettát:

Ne szedje a Bisoblock tablettát, ha a következő állapotok/betegségek bármelyike fennáll Önnél:

 • ha allergiás (túlérzékeny) a bizoprololra vagy a Bisoblock tabletta bármely egyéb összetevőjére,
 • súlyos asztma vagy idült, légúti szűkülettel járó tüdőbetegség esetén,
 • a végtagokban kialakult súlyos keringési zavar esetén (pl. Raynaud-szindrómában, ami egy olyan betegség, ami a hidegnek kitett kéz- és a lábujjakon zsibbadást, bizsergést, elszíneződést vált ki),
 • kezeletlen feokromocitóma esetén, ami a mellékvesevelő egy ritka daganata,
 • olyan anyagcsere állapotokban, melyek esetén a vér a normálisnál savasabb kémhatásúvá válik (metabolikus acidózis).

Ne szedje a Bisoblock tablettát, ha a következő szív- és érrendszeri állapotok/betegségek bármelyike fennáll Önnél:

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: bisoprolol

Kiszerelések és további adatok:

100x 30x

Vényköteles: igen

 • ha heveny szívelégtelenségben szenved, mely eddig nem reagált megfelelően a kezelésre,
 • ha olyan mértékű, súlyosbodó szívelégtelenségben szenved, ami a szívizomzat összehúzódásának erejét fokozó szer intravénás adását igényli,
 • alacsony vérnyomáshoz és a keringés összeomlásához vezető, a szív rendellenes működéséből eredő heveny, súlyos állapot (kardiogén sokk) esetén,
 • olyan szívbetegségekben, melyeknél a szívritmust szabályozó elektromos ingerképző sejtek nem működnek megfelelően; ennek eredményeként nagyon lassú szívverés vagy rendszertelen szívösszehúzódás jelentkezik (másod- vagy harmadfokú AV-blokk, szinoatrialis blokk, szik szinusz szindróma),
 • ha alacsony vérnyomása panaszokat okoz Önnek,
 • ha lassú szívverése panaszokat okoz Önnek.

A Bisoblock tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

Jelezze orvosának, amennyiben az alábbi betegségek vagy állapotok bármelyike fennáll Önnél, mielőtt elkezdi szedni a Bisoblock tablettát. Lehet, hogy orvosa speciális ellátást (pl. kiegészítő kezelést, illetve gyakoribb ellenőrzéseket) lát szükségesnek.

 • cukorbetegség;
 • szigorú koplalás vagy diéta;
 • egyidejűleg folyamatban lévő (pl. a szénanátha megelőzése érdekében végzett) a túlérzékenységi reakció megszüntetésére irányuló (deszenzibilizáló) kezelés;
 • bizonyos szívbetegségek, pl. szívritmuszavar;
 • az érfali izomzat görcse miatt a koszorúerekben jelentkező véráramlási zavar (Prinzmetal angina);
 • fennálló vagy gyógyult pikkelysömör (pszoriázis);
 • a végtagokban a vérkeringés romlásával járó kevésbé súlyos érbetegség;
 • kevésbé súlyos idült légúti betegségek, pl. asztma, légzési nehézség vagy légúti szűkülettel járó tüdőbetegség;
 • a mellékvesevelő ritka daganata (feokromocitoma);
 • pajzsmirigyműködés-zavar.
 • Ezen kívül, tájékoztassa kezelőorvosát, ha
 • deszenzibilizáló kezelésben fog részesülni, mert a Bisoblock tabletta miatt valószínűbb, hogy allergiás reakció fog kialakulni Önnél, illetve az allergiás reakció súlyosabb formában jelentkezik,
 • ha általános érzéstelenítésben (anesztézia) fog részesülni (pl. egy műtéti beavatkozás során), mert a Bisoblock tabletta befolyásolhatja szervezete válaszreakcióját ebben a helyzetben.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Az alábbi gyógyszerek egyidejű szedése nem javasolt a Bisoblock tablettával, hacsak orvosa ezt feltétlenül szükségesnek nem tartja:

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Verapamil- és diltiazem-típusú kalciumcsatorna-gátlók. Ezeket a szereket a magas vérnyomás és a szívtáji szorító fájdalom (angina pektorisz) és a rendszertelen szívverés kezelésére adják.

A magas vérnyomás kezelésére szolgáló bizonyos szerek (pl. klonidin, metildopa, moxonodin, rilmenidin): ezeknek a szereknek a szedését ne hagyja abba anélkül, hogy kikérné orvosa véleményét.

Az alábbi gyógyszerek Bisoblock tablettával való egyidejű szedése esetén előzőleg kérje ki orvosa véleményét; orvosa szükségesnek tarthatja állapota gyakoribb ellenőrzését:

Dihidropiridin-típusú kalcium-antagonisták, pl. felodipin,amlodipin: Ezeket a szereket a magas vérnyomás és a szívtáji szorító fájdalom (angina pektorisz) kezelésére adják.

I. osztályba tartozó szívritmus-szabályozó készítmények (pl. kinidin, dizopiramid, lidokain, fenitoin; flekainid, propafenon): Ezeket a szereket a rendszertelen vagy kóros szívritmus kezelésére adják.

III. osztályba tartozó szívritmus-szabályozó készítmények (pl. amiodaron): Ezeket a szereket a rendszertelen vagy kóros szívritmus kezelésére adják.

Helyileg alkalmazott béta-blokkoló készítmények (pl. zöldhályog kezelésére adott szemcseppek).

Az idegrendszer működését befolyásoló gyógyszerek. Ezeket a gyógyszereket a belső szervek simaizomzata működésének az elősegítésére vagy zöldhályog (glaukóma) esetén adják.

Cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek, beleértve az inzulint is.

Szívglikozidok (digitálisz): a szívelégtelenség kezelésére adott gyógyszerek.

Nem szteroid gyulladásgátló készítmények (NSAID-ok). Ezeket a szereket az ízületi gyulladás, vagy más területeket érintő fájdalom vagy gyulladás kezelésére adhatják (pl. ibuprofén vagy diklofenák).

Béta-szimpatomimetikumok (pl. izoprenalin, dobutamin). Ezeket a szereket sürgősségi körülmények között, súlyos keringési zavarok kezelésére adják.

Epinefrin, súlyos, életveszélyes túlérzékenységi reakciók és szívmegállás kezelésére alkalmazott gyógyszer.

Bármely olyan gyógyszer, mely hatásaként vagy mellékhatásaként a vérnyomást csökkenti (pl. vérnyomáscsökkentő szerek, triciklusos antidepresszánsok, barbiturátok, fenotiazinok).

Együttes alkalmazása megfontolandó:

Meflokin, a malária megelőzésére vagy kezelésére adott gyógyszer.

Monoamino-oxidáz gátlók (kivéve a MAO-B gátlók), melyeket a depresszió kezelésére alkalmaznak.

Terhesség és szoptatás

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön terhes vagy teherbe kíván esni. Orvosa mérlegelni fogja, hogy Ön szedheti-e a Bisoblock tablettát a terhesség alatt.

Nem ismert, hogy a bizoprolol átjut-e az anyatejbe. Ezért a Bisoblock tablettával végzett kezelés alatt nem javasolt a szoptatás.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítmény hatása az Ön gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeire attól függ, hogy Ön hogyan tolerálja a gyógyszert. Legyen azonban különösen körültekintő a kezelés kezdeti időszakában, az adag növelésekor, továbbá gyógyszerváltás esetén, illetve ha egyidejűleg alkoholt is fogyaszt.

Fontos információk a Bisoblock tabletta egyes összetevőiről

Az 5 mg-os készítmény 135,2 mg, a 10 mg-os 130,2 mg tejcukrot is tartalmaz tablettánként. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A BISOBLOCK TABLETTÁT!

A Bisoblock tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A kezelést fokozatosan, alacsony adagokkal kell kezdeni, melyeket aztán lassan kell emelni. Minden esetben az adagot egyedileg, elsősorban a pulzusszám és a terápiás hatás alapján kell beállítani.

Adagolás

Mindkét javallat esetén a szokásos adag naponta egyszer egy 5 mg-os vagy egyszer egy fél 10 mg-os Bisoblock tabletta (megfelel 5 mg bizoprololnak).

Amennyiben szükséges, az adagot naponta egyszer egy 10 mg-os, vagy két 5 mg-os Bisoblock tablettára lehet emelni (megfelel 10 mg bizoprololnak).

Az ajánlott maximális adag naponta egyszer 20 mg.

A kezelés időtartama

A Bisoblock tablettával végzett kezelés általában hosszú ideig tartó terápiát jelent.

Adagolás károsodott máj- és/vagy veseműködés esetén:

Azon betegek esetében, akiknek a máj- vagy veseműködése enyhe vagy közepes mértékben károsodott, általában nem szükséges adagmódosítás. Súlyos veseműködési zavarban (kreatinin-clearance értéke < 20 ml/perc) és súlyos májkárosodásban szenvedő betegeknek nem szabad naponta 10 mg bizoprololnál többet szedni.

Adagolás idős korban

Idős betegeknél nincs szükség adagmódosításra.

Adagolás gyermekeknél

A Bisoblock tabletta nem javasolt gyermekek számára.

Az adagolás módja

A tablettát kevés vízzel vegye be reggel, étkezés közben, de étkezéstől függetlenül is bevehető. A tablettát ne rágja szét.

Ha az előírtnál több Bisoblock tablettát vett be

Amennyiben felmerül a Bisoblock tablettával kapcsolatban a túladagolás gyanúja, azonnal kérjen orvosi segítséget. Kezelőorvos fogja eldönteni, milyen intézkedések szükségesek.

A Bisoblock tablettával kapcsolatos túladagolás leggyakoribb tünete a szívritmus lassulása (bradikardia), a légzés nehezítettségéhez vezető légúti szűkület (hörgőgörcs), a vérnyomás kifejezett csökkenése, heveny szívelégtelenség és a vércukorszint csökkenése.

Ha elfelejtette bevenni a Bisoblock tablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, hanem előírás szerint folytassa a gyógyszer szedését a következő reggel.

Ha idő előtt abbahagyja a Bisoblock tabletta szedését

Ne állítsa le a gyógyszer szedését hirtelen, vagy ne változtasson a javasolt adagon, mielőtt orvosával beszélt volna, mivel ilyen esetben az állapota jelentősen rosszabbodhat. Különösen szívkoszorúér-betegségben szenvedő betegeknél a kezelést tilos hirtelen abbahagyni. Amennyiben a kezelés abbahagyása szükséges, az adagot fokozatosan kell csökkenteni az orvosa utasítása szerint.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Bisoblock tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A mellékhatások az alábbiakban előfordulási gyakoriságuk szerint vannak felsorolva.

Gyakori (100-ból 1-10 beteget érint)

 • fáradtság, szédülés, fejfájás: Ezek a mellékhatások különösen a terápia kezdetekor fordulnak, elő. Többnyire enyhék és általában 1-2 héten belül megszűnnek,
 • hideg- vagy zsibbadásérzés a kezekben vagy a lábakban,
 • alacsony vérnyomás (hipotónia)
 • gyomor- vagy bélbántalmak, mint pl. hányinger, hányás, hasmenés vagy székrekedés.

Nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érint)

 • a pulzusszám csökkenése (bradikardia),
 • a szívelégtelenség rosszabbodása,
 • gyengeségérzés,
 • alvászavarok,
 • depresszió,
 • a szívritmus zavara,
 • légzési zavarok vagy hörgőgörcs asztmában vagy idült légúti betegségben szenvedő betegek esetén,
 • - izomgyengeség és izomgörcsök.

Ritka (10 000-ből 1-10 beteget érint)

 • bizonyos vérzsírok szintjének emelkedése,
 • csökkent könnyelválasztás,
 • hallászavar,
 • allergiás orrfolyás,
 • bizonyos májenzim-értékek (ALAT, ASAT) emelkedése, májgyulladás (hepatitisz),
 • allergiaszerű reakciók, mint pl. viszketés, kipirulás, kiütés,
 • merevedési zavar,
 • rémálmok, hallucinációk,
 • ájulás.

Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint)

a szem irritációja és vörössége, kötőhártya-gyulladás (konjunktivitisz),

 • pikkelysömör (pszoriázis) megjelenése vagy súlyosbodása, pikkelysömör-szerű kiütés,
 • hajhullás.

Ha az itt felsorolt mellékhatások bármelyike fellép, vagy bármely más nem kívánt vagy szokatlan hatást észlel, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét. A súlyos következmények megelőzése érdekében azonnal szóljon orvosának, amennyiben a mellékhatás súlyos fokú, hirtelen jelentkezett, vagy gyors ütemben rosszabbodik.

5. HOGYAN KELL A BISOBLOCK TABLETTÁT TÁROLNI?

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Bisoblock tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartamaz a Bisoblock tabletta?

A készítmény hatóanyaga:

5 mg tabletta: 5,00 mg bizoprolol-fumarát tablettánként.

10 mg tabletta: 10,0 mg bizoprolol-fumarát tablettánként.

Egyéb összetevők:

5 mg tabletta: magnézium-sztearát, Yellow PB 22812 (amely sárga vas-oxidot /E 172/ tartalmaz),

kroszpovidon, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát.

10 mg tabletta: magnézium-sztearát, Beige PB 27215 (amely sárga vas-oxidot /E 172/ és vörös vas-oxidot /E 172/ tartalmaz), kroszpovidon, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát.

Milyen a Bisoblock külleme és mit tartalmaz a csomagolás

5 mg tabletta: halványsárga, pettyes, kerek, bikonvex, egyik oldalán felező bemetszéssel, fölötte "BI", alatta "5" jelöléssel.

10 mg tabletta: bézsszínű, pettyes, kerek, bikonvex, egyik oldalán felező bemetszéssel, fölötte "BI", alatta "10" jelöléssel.

30 db, ill.100 db tabletta átlátszó vagy fehér, átlátszatlan PVC/PVDC /Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Címkék: BISOBLOCK, Magas vérnyomás, Ellen, Vérnyomás, Csökkentő

További gyógyszerek bisoprolol hatóanyaggal