• AZALIA 75 µg filmtabletta (1x28) adatlap

    1. Milyen típusú gyógyszer az Azalia és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    Ez a készítmény a nem kívánt terhesség megelőzésére szolgál.

    Hogyan fejti ki hatását a készítmény?

    Gyógyszerinfók

    Gyártó: Richter Gedeon
    Hatóanyag: desogestrel
    Normatív TB támogatás: nem támogatott
    Közgyógyellátásra adható: nem
    EÜ támogatásra adható: nem
    EÜ 100% támogatásra adható: nem
    Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

    Az Azalia a szájon át alkalmazható női nemi hormonok egyik fajtáját, a dezogesztrelt (progesztogén) kis mennyiségben tartalmazza. Ezért az Azaliát csak progesztogént tartalmazó tablettának vagy minitablettának nevezik. A kombinált tablettákkal szemben a minitabletták nem tartalmaznak ösztrogén hormont a progesztogén mellett. A legtöbb csak progesztogént tartalmazó tabletta és minitabletta elsősorban a hímivarsejteknek a méhbe jutását gátolja, de szemben a kombinált tablettákkal, nem minden esetben gátolja meg a petesejt érését.

    Az Azalia abban különbözik a többi minitablettától, hogy olyan adagban tartalmazza a hatóanyagot, amely a legtöbb esetben elég magas ahhoz, hogy megakadályozza a petesejtérést. Ennek következtében az Azalia rendkívül hatékony fogamzásgátló hatást biztosít.

    A kombinált tablettával ellentétben az Azaliát olyan nők is szedhetik, akik nem bírják szedni az ösztrogént vagy szoptatnak. Az egyik hátránya, hogy az Azalia szedése során rendszertelen időközönként hüvelyi vérzés fordulhat elő. Az is előfordulhat, hogy a vérzése teljesen kimarad.

    2. Tudnivalók az Azalia szedése előtt

    Az Azalia nem nyújt védelmet a HIV-fertőzés (AIDS), vagy bármely egyéb szexuális úton terjedő betegség ellen.

    Ne szedje az Azaliát

    Ha a következőkben felsorolt betegségek valamelyikében szenved, ne szedje az Azaliát. Ha ezek közül bármelyik megjelenik Önnél, kérje orvosa tanácsát, mielőtt elkezdené szedni a tablettát. Elképzelhető ugyanis, hogy orvosa nem hormonális jellegű fogamzásgátló eljárás használatát javasolja Önnek.

    •  Ha trombózisa van. Trombózisban a vér kórosan megnövekedett alvadékonysága miatt vérrögök keletkeznek az erekben {pl. a végtagokban (mélyvénás trombózis), a tüdőben (tüdőembólia), a szívben (szívroham), az agyban (sztrók, agyvérzés)}, amelyek emiatt elzáródhatnak.
    •  Ha Ön súlyos májbetegségben szenved vagy szenvedett, és a májfunkciói még nem álltak vissza a normálértékre (ezeket laboratóriumi vérvizsgálattal ellenőrzik).
    •  Ha bizonyos hormonra (progesztogén) érzékeny rosszindulatú daganata van (mint egyes mellrák-fajták).
    •  Ha tisztázatlan eredetű hüvelyi vérzése van.
    •  Ha Ön terhes, vagy ezt gyanítja.
    •  Ha allergiás a dezogesztrelre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

    Abban az esetben, ha az Azalia szedésének ideje alatt fordul elő Önnél bármelyik a felsorolt kórképekből, azonnal forduljon orvosához.

    Figyelmeztetések és óvintézkedések

    Az Azalia szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    Ha a készítmény alkalmazására az alább felsorolt állapotok bármelyikének a megléte mellett kerül sor, akkor Önnek gondos orvosi ellenőrzésre lehet szüksége.


    További gyógyszerek desogestrel hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Fogamzásgátlók kategóriában

    Új keresés