AVELOX oldatos infúzió

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Avelox és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Avelox hatóanyaga a moxifloxacin, amely az antibiotikumok fluorokinolonoknak nevezett csoportjába tartozik. Az Avelox úgy hat, hogy a fertőzést okozó baktériumokat elpusztítja, amennyiben ezek a baktériumok érzékenyek a moxifloxacinra.

Az Avelox az alább felsorolt bakteriális fertőzések kezelésére szolgál felnőtteknél:

  •  közösségben (kórházon kívül) szerzett tüdőgyulladás (pneumonia);
  •  bőr- és lágyrész fertőzések.

AVELOX oldatos infúzió GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Bayer Pharma AG
Vényköteles?
intézeti gyógyszer
nem vényköteles

Kiszerelések

  • 400 mg/250 ml (12x - infúziós zsákban)
  • 400 mg/250 ml (1x250 ml infúziós üvegben)
  • 400 mg/250 ml (5x - infúziós zsákban)
  • 400 mg/250 ml (5x250 ml infúziós üvegben)

A gyógyszermárka további termékei

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók az Avelox alkalmazása előtt

Kérdezze meg kezelőorvosát, amennyiben nem biztos abban, hogy Ön az alábbi betegcsoportok valamelyikébe tartozik.

Ne alkalmazza az Avelox-ot

  •  ha allergiás a moxifloxacin hatóanyagra, egyéb kinolon típusú antibiotikumokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
  •  terhesség vagy szoptatás alatt;
  •  ha Ön 18 év alatti;
  •  ha Önnek a kinolon antibiotikumok szedésével kapcsolatosan volt már korábban az inakat érintő betegsége vagy elváltozása (lásd Figyelmeztetések és óvintézkedések és 4. Lehetséges mellékhatások pont);
  •  ha Önnek veleszületett vagy a későbbiekben kialakult szívritmus rendellenessége (EKG-n, a szív elektromos működésének vizsgálatánál kimutatható) van, a vérben sóháztartás zavara van (különösen alacsony kálium vagy magnézium vérszint esetén), erősen lelassult szívritmusa (bradikardia) van; gyenge a szíve (szívelégtelenség); a kórtörténetében szívritmuszavarok fordultak elő; vagy Ön olyan egyéb gyógyszereket szed, amelyek kóros EKG elváltozásokat okoznak (lásd Egyéb gyógyszerek és az Avelox pont).
  • Minderre azért van szükség, mert az Avelox EKG elváltozásokat okozhat, nevezetesen a QT távolság megnyúlását, ami azt jelenti, hogy az elektromos jelek lassabban vezetődnek át.
  •  ha súlyos májbetegsége van, vagy ha a májenzim értékei (az úgynevezett transzaminázok) a normálérték felső határának ötszörösét is meghaladják.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Avelox első alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

  •  Az Avelox átmenetileg megváltoztathatja a szív EKG-ját, különösen akkor, ha Ön nő vagy idős beteg, Ha egyidejűleg a vér káliumszintjét csökkentő gyógyszert is szed, akkor az Avelox alkalmazása előtt tájékoztassa erről kezelőorvosát (lásd Ne alkalmazza az Avelox-ot és Egyéb gyógyszerek és az Avelox pont).
  •  Ha epilepsziában vagy olyan betegségben szenved, ami nagy valószínűséggel vált ki Önnél görcsrohamot, mondja el kezelőorvosának, mielőtt beadják Önnek az Avelox-ot.
  •  Ha Önnek mentális egészségügyi problémai vannak vagy voltak,, beszéljen kezelőorvosával mielőtt beadják Önnek az Avelox-ot.
  •  Ha miaszténia gráviszban szenved, akkor az Avelox alkalmazásával tünetei rosszabbodhatnak. Amennyiben úgy gondolja, hogy érintett, haladéktalanul közölje kezelőorvosával.
  •  Ha Önnek vagy családjában bárkinek glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz hiánya van (ez egy ritka öröklődő megbetegedés) tájékoztassa erről kezelőorvosát, aki el fogja dönteni, hogy az Avelox alkalmas-e az Ön kezelésére.
  •  Az Avelox-ot csak intravénásan (vénán keresztül) szabad beadni, nem szabad artériába adni.
  • Az Avelox kezelés alatt figyeljen a következőkre
  •  Ha szívdobogás érzése jelentkezne, vagy szívverését szabálytalannak érzi a kezelés időtartama alatt, azonnal értesítse kezelőorvosát. Kezelőrvosa EKG vizsgálatot rendelhet el szívritmusa ellenőrzésére.
  •  A dózis és az infúzió beadási sebességének növelésével a vénájába, a szív problémák kockázata is megnőhet.
  •  Egyes esetekben súlyos és hirtelen kialakuló allergiás reakciók léphetnek fel (akár anafilaxiás reakció/sokk) esetleg már az első adag után, olyan tünetekkel, mint a mellkasi nyomásérzés, szédülésérzés, émelygés, ájulás körüli érzés, vagy felálláskor tapasztalt szédülés. Ha ez megtörténik, akkor az Avelox infúziós kezelést azonnal meg kell szakítani.
  •  Az Avelox gyorsan kialakuló és súlyos májgyulladást okozhat, amely akár az életet veszélyeztető májelégtelenséghez is vezethet (a halálos kimenetelű eseteket is beleértve, lásd 4. Lehetséges mellékhatások pont). Haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát, ha hirtelen rosszul érzi magát, vagy a felsorolt tünetek valamelyikét észleli: a szemfehérje besárgulása, sötét vizelet, bőrviszketés, vérzésre való hajlam, gondolkodási zavarok, vagy álmatlanság.
  •  Amennyiben bőrreakciót, a bőr felhólyagosodását és/vagy bőrhámlást és/vagy nyálkahártya reakciókat tapasztal (lásd 4. Lehetséges mellékhatások pont), akkor haladéktalanul forduljon kezelőorvosához, mielőtt folytatná a kezelést.
  •  A kinolon hatóanyag tartalmú antibiotikumok, mint az Avelox görcsöket okozhatnak. Ha előfordul Önnél, hagyja abba az Avelox alkalmazását és azonnal forduljon kezelőorvosához.
  •  Neuropátiás tünetek előfordulhatnak, mint pl. fájdalom, égő, bizsergő érzés, zsibbadás és/vagy gyengeség. Ha ezt tapasztalja, tájékoztassa kezelőorvosát azonnal az Avelox-szal történő kezelés folytatása előtt.
  •  Mentális egészségügyi problémák előfordulhatnak, amikor először kinolon hatóanyag tartalmú, beleértve az Avelox-ot, antibiotikum kezelést kap. Nagyon ritka esetben a kialakult depresszió vagy a mentális egészségügyi probléma öngyilkossági gondolatokhoz és önkárosító magatartáshoz vezethet, mint pl. öngyilkossági kísérlethez (lásd 4. Lehetséges mellékhatások pont). Ha Önnél hasonló reakciókat tapasztal, hagyja abba az Avelox alkalmazását és azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.
  •  Hasmenés léphet fel az antibiotikumok használata kapcsán, beleértve az Avelox-ot is. Ha ez súlyossá válik és folyamatosan tart, vagy ha vért, vagy nyákot lát a székletében, azonnal hagyja abba az Avelox alkalmazását és vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával. Ilyen esetben ne vegyen be bélmozgást gátló gyógyszert!
  •  Az Avelox alkalmazása esetenként ínfájdalmat vagy íngyulladást okozhat, már a kezelés megkezdését követő 48 órán belül, de akár a terápia befejezését követő több hónappal is. Az íngyulladás és ínfájdalom kockázata nagyobb, ha Ön időskorú vagy jelenleg kortikoszteroid kezelésben részesül. Az íngyulladás vagy a fájdalom első jelére az Avelox alkalmazását abba kell hagyni, az érintett testrész(eke)t nyugalomba kell helyezni, és azonnal orvoshoz kell fordulni. Kerüljön minden szükségtelen testmozgást, mert ez növelheti az ínszakadás kockázatát (lásd Ne alkalmazza az Avelox-ot és 4. Lehetséges mellékhatások pont).
  •  Ha Ön időskorú és veseproblémái vannak, figyeljen nagyon arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszon, mert az elégtelen folyadékbevitel kiszáradáshoz vezethet, ami a veseelégtelenség kialakulásának kockázatát növeli.
  •  Ha látása romlik, vagy bármilyen szempanasza jelentkezne az Avelox alkalmazása során, azonnal forduljon szemorvoshoz. (lásd A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre és 4. Lehetséges mellékhatások pont)
  •  A kinolon antibiotikumok érzékennyé tehetik a bőrt a napfényre vagy az UV sugárzásra. Óvakodjon a hosszantartó vagy erős napsugárzástól, és ne használjon szoláriumot vagy UV lámpát az Avelox kezelés időtartama alatt.
  •  A közösségben (kórházon kívül) szerzett tüdőgyulladás (pneumonia) szekvenciális (vagyis intravénás, majd szájon át történő) Avelox kezelésére vonatkozóan a tapasztalatok még korlátozottak.
  •  Súlyos égések, a mélyen fekvő szövetek fertőzései, és a cukorbetegek lábfertőzésével kapcsolatos csontvelőgyulladással szövődött fertőzések kezelése során az Avelox hatékonyságát még nem igazolták.

Gyermekek és serdülők

18 év alatti gyermekeknek és serdülőknek nem adható ez a gyógyszer, mert ebben a korcsoportban nem állapították meg a hatásosságot és biztonságosságot (lásd Ne alkalmazza az Avelox-ot).

Egyéb gyógyszerek és az Avelox

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Az Avelox kezelés során figyeljen a következőkre:

  •  Ha Avelox-ot és más gyógyszert szed, ami befolyásolja a szívműködést, akkor nagyobb az esélye annak, hogy szívritmusa megváltozik. Éppen ezért az Avelox-ot ne alkalmazza a következő gyógyszerekkel: szívritmust szabályozó gyógyszerek (pl. a kinidin, hidrokinidin, dizopiramid, amiodaron, szotalol, dofetilid, ibutilid), antipszichotikumok (pl. fenotiazin, pimozid, szertindol, haloperidol, szultoprid), triciklusos antidepresszánsok, egyes kórokozó elleni szerek (pl. szakvinavir, sparfloxacin, intravénás eritromicin, pentamidin, antimaláriás szerek, különösen a halofantrin), antihisztaminok (pl. terfenadin, asztemizol, mizolasztin) és egyéb gyógyszerek (pl. ciszaprid, intravénás vinkamin, bepridil és difemanil).
  •  Tájékoztassa kezelőorvosát, ha egyidejűleg a vér kálium-szintjét csökkentő (pl. néhány vízhajtó, hashajtó és (nagy dózisú) beöntés vagy kortikoszteroid (gyulladáscsökkentő gyógyszer), amfotericin B) vagy lassú szívverést okozó gyógyszert is szed, mert ezek is fokozhatják a súlyos szívritmuszavarok kockázatát az Avelox alkalmazása során.
  •  Ha jelenleg is szed - szájon át - véralvadásgátló gyógyszert (pl. warfarint), szükségessé válhat, hogy a kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizze az Ön véralvadási idejét.

Az Avelox egyidejű alkalmazása étellel és itallal

Az Avelox hatását nem befolyásolják sem a tejtermékek, sem egyéb ételek.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ne alkalmazza az Avelox-ot, ha terhes vagy szoptat.

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Az állatkísérletek nem utalnak a gyógyszer termékenységet károsító hatására.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Avelox szédülést vagy kábultságot okozhat, esetleg hirtelen, múló látásvesztés, vagy rövid ideig tartó ájulás is előfordulhat. Ha ilyet érez, ne vezessen, és ne kezeljen gépeket.

Az Avelox nátriumot tartalmaz

Ez a gyógyszer 787 mg (kb. 34 mmol) nátriumot tartalmaz adagonként. Ha Önnek fokozott figyelmet kell fordítania sófogyasztására, kérjük, hogy azonnal közölje ezt kezelőorvosáva

3. Hogyan kell alkalmazni az Avelox-ot?

Az Avelox-ot mindig egy orvos vagy az egészségügyi személyzet tagja fogja beadni.

A gyógyszer ajánlott adagja felnőtteknek: naponta 1 infúziós üveg (vagy zsák).

Az Avelox intravénás kezelésre szolgál. Kezelőorvosának gondoskodnia kell arról, hogy az infúzió egyenletesen, 60 perc alatt folyjon le.

Időskorúaknál és alacsony testtömegű betegeknél, vagy vesebetegeknél nincs szükség a dózis módosítására.

Kezelőrvosa fog határozni arról, hogy Ön mennyi ideig részesül Avelox kezelésben. Egyes esetekben kezelőorvosa a kezelést Avelox 400 mg/250ml oldatos infúzióval kezdheti, majd Avelox 400 mg filmtablettával folytathatja.

A kezelés időtartama egyfelől a fertőzés fajtájától, másfelől a kezelés eredményességétől függ, de az ajánlott kezelési időtartamok általában:

  •  közösségben (kórházon kívül) szerzett tüdőgyulladás (pneumónia): 7-14 nap
  • A legtöbb tüdőgyulladás miatt kezelt beteg az infúziós kezelés után 4 napon belül Avelox tablettára tért át.
  •  bőr- és lágyrész fertőzések: 7-21 nap

A komplikált bőr- és lágyrész fertőzésben szenvedő betegek átlagos intravénás kezelési ideje kb. 6 nap volt, a teljes kezelés pedig (infúzió, majd tabletta) 13 napig tartott.

Nagyon fontos, hogy a kúrát ne szakítsa félbe, még akkor sem, ha néhány nap múlva jobban érzi magát. Ha túl korán abbahagyja a gyógyszer alkalmazását, akkor lehetséges, hogy a fertőzés nem gyógyul meg tökéletesen, vagy visszatér, valamint állapota ismét romolhat, másfelől az antibiotikummal szemben rezisztens (ellenálló) baktériumok alakulhatnak ki.

Az ajánlott adagot és a kezelés időtartamát nem szabad túllépni. (lásd 2. Tudnivalók az Avelox alkalmazása előtt és Figyelmeztetések és óvintézkedések pont).

Ha az előírtnál több Avelox-ot kapott

Ha úgy gondolja, hogy túl sok Avelox-ot kapott, haladéktalanul értesítse kezelőorvosát.

Ha kimaradt egy adag Avelox

Ha úgy gondolja, hogy kimaradt egy adag Avelox, haladéktalanul értesítse kezelőorvosát.

Ha idő előtt abbahagyja az Avelox alkalmazását

Ha túl korán megszakítják a kezelést, lehetséges, hogy fertőzése nem fog tökéletesen meggyógyulni. Feltétlenül forduljon kezelőorvosához, ha abba szeretné hagyni az Avelox infúzió alkalmazását vagy az Avelox tabletta szedését a kúra befejezése előtt.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az Avelox kezeléssel összefüggésben az alábbi mellékhatásokat figyelték meg. A mellékhatások beosztása az alábbi gyakorisági adatokon alapul:

Gyakori: 10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet

Nem gyakori: 100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet

Ritka: 1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet

Nagyon ritka: 10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet

Fertőzések

Gyakori: Rezisztens baktériumok vagy gombák, pl. Candida által okozott szájüregi vagy hüvelyi fertőzések.

Vérképzőszervek és nyirokrendszer

Nem gyakori: Alacsony vörösvérsejtszám, alacsony fehérvérsejtszám, bizonyos típusú fehérvérsejtek (neutrofilek) alacsony száma, a véralvadáshoz szükséges speciális vérsejtek számának csökkenése vagy növekedése, bizonyos típusú fehérvérsejtek (eozinofilek) számának növekedése, csökkent véralvadás

Nagyon ritka: Fokozott véralvadás, bizonyos speciális fehérvérsejtek számának jelentős csökkenése (agranulocitózis)

Allergiás reakciók

Nem gyakori: Allergiás reakció

Ritka: Súlyos, hirtelen fellépő általános allergiás reakció, beleértve a nagyon ritkán előforduló életveszélyes sokkot (pl. légszomj, hirtelen vérnyomásesés, felgyorsult pulzus), duzzanat (beleértve a légutak életveszélyes megduzzadását)

A laboratóriumi vizsgálati eredmények változása

Nagyon ritka: Emelkedett vérzsírszint

Ritka: Emelkedett vércukorszint, emelkedett húgysavszint

Pszichés hatások

Nem gyakori: Szorongás, nyugtalanság/izgatottság

Ritka: Érzelmi labilitás, depresszió (amely nagyon ritkán önbántalmazáshoz vezet, úgymint öngyilkossági gondolatok, vagy öngyilkossági kísérlet), hallucináció

Nagyon ritka: Meghasonulás érzése (mintha az illető nem önmaga lenne), elmebetegség (amely önbántalmazáshoz vezethet, úgymint öngyilkossági gondolatok, vagy öngyilkossági kísérlet)

Idegrendszer

Gyakori: Fejfájás, szédülés

Nem gyakori: Szúró érzés és/vagy zsibbadás, az ízérzés változása (nagyon ritkán az ízérzékelés teljes megszűnése), zavartság és dezorientáltság, alvászavarok (főként álmatlanság), reszketés, forgó szédülés, álmosság

Ritka: A tapintásérzés romlása, a szagérzékelés elváltozásai (beleértve annak teljes elvesztését is), abnormális álmok, egyensúlyzavar és rossz koordináció (a szédülés következtében), görcsrohamok, koncentrációs zavar, beszédzavar, a memória részleges vagy teljes elvesztése, az idegrendszert érintő problémák, pl. fájdalom, égő érzés, bizsergés, zsibbadás és/vagy gyengeség a végtagokban

Nagyon ritka: A bőr érzékenységének fokozódása

Szem

Nem gyakori: Látási zavarok, beleértve a kettős látást és a homályos látást

Nagyon ritka: Múló látáskiesés

Fül

Ritka: Fülcsengés, fülzúgás, hallásromlás, beleértve a süketséget (általában reverzibilis)

Szívrendszer (lásd 2. Tudnivalók az Avelox alkalmazása előtt)

Gyakori Szívritmus változás (EKG) alacsony káliumszintű betegeknél

Nem gyakori Szívritmus változás (EKG), heves szívdobogás, szabálytalan és szapora szívverés, súlyos szívritmuszavarok, mellkasi fájdalom (angina pektorisz),

Ritka Kórosan szapora szívritmus, ájulás

Nagyon ritka Szívritmuszavar, életveszélyes szabálytalan szívverés, szívmegállás

Érrendszer

Nem gyakori: Értágulat

Ritka: Magas vérnyomás, alacsony vérnyomás

Légzőrendszer

Nem gyakori Nehézlégzés, beleértve az asztmás tüneteket

Emésztőrendszer

Gyakori Hányinger, hányás, gyomor- és hasi fájdalom, hasmenés

Nem gyakori Csökkent étvágy és ételfogyasztás, puffadás és székrekedés, gyomorproblémák (emésztési zavar/gyomorégés), a gyomorhurut, egy bizonyos emésztő enzim (az amiláz) vérszintjének emelkedése.

Ritka Nyelési nehézség, a szájnyálkahártya gyulladása, súlyos véres és/vagy nyálkás hasmenés, (antibiotikus kezeléssel összefüggő vastagbélgyulladás, beleértve az álhártyás vastagbélgyulladást), amely nagyon ritkán akár életveszélyes szövődményekkel is járhat

Máj

Gyakori Bizonyos májenzimek (transzaminázok) vérszintjének emelkedése

Nem gyakori Beszűkült májfunkció (beleértve egy bizonyos májenzim (LDH) vérszintjének emelkedését), a szérum bilirubin-szint emelkedése, bizonyos májenzimek szintjének emelkedése (gamma-glutamil-transzferáz és/vagy alkalikus foszfatáz)

Ritka Sárgaság (a szemfehérje vagy a bőr besárgulása), májgyulladás

Nagyon ritka Gyors és heves lefolyású májgyulladás, amely életveszélyes májelégtelenséghez is vezethet (beleértve a halálos kimenetelű eseteket is)

Bőr

Nem gyakori Bőrviszketés, bőrkiütés, csalánkiütés és száraz bőr

Nagyon ritka A bőr- és a nyálkahártyák elváltozásai (fájdalmas hólyagok a száj-, az orr-, esetleg a hímvessző- vagy a hüvely nyálkahártyáján), amelyek esetenként életveszélyessé válhatnak (Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis)

Vázizmok és ízületek

Nem gyakori Ízületi fájdalom, izomfájdalom

Ritka Ínfájdalom és índuzzanat (íngyulladás), izomgörcs, izomrángás, izomgyengeség

Nagyon ritka Ínszakadás, ízületi gyulladás, izommerevség, a miaszténia grávisz tüneteinek fokozódása

Vese

Nem gyakori Kiszáradás

Ritka Vesekárosodás (beleértve bizonyos vesére jellemző laboratóriumi értékek pl. karbamid- és kreatinin-szint emelkedését), veseelégtelenség

Általános tünetek

Nem gyakori Rossz közérzet, (főként gyengeség vagy fáradtság), fájdalom, pl. a hát-, mellkasi, medence- és végtagfájdalom, verejtékezés

Ritka Duzzanat (a kéz, láb, bokák, ajkak, száj, torok duzzanata)

Az infúzió beadási helyén

Gyakori gyulladás vagy fájdalom az infúzió beadási helyén

Nem gyakori a véna gyulladása

Az alábbi mellékhatásokat figyelték meg viszonylag gyakrabban az intravénás kezelésben részesülő betegeknél:

Gyakori Egy speciális májenzim (gamma-glutamil-transzferáz) szintjének emelkedése

Nem gyakori Kórosan szapora szívritmus, alacsony vérnyomás, ödémás duzzanatok (a kezek, lábak, bokák, ajkak, a száj, a torok duzzanata), súlyos hasmenés, amely vért, és /vagy egyéb szöveteket tartalmaz (antibiotikummal összefüggő vastagbélgyulladás), amely nagyon ritka esetekben életet veszélyeztető szövődményekkel járhat, görcsök, hallucináció, vesekárosodás (beleértve bizonyos vesére jellemző laboratóriumi vizsgálati eredmények eltéréseit is, mint a pl. a karbamid- és a kreatinin szint emelkedése) veseelégtelenség.

Egyéb fluorokinolonokkal folytatott kezelés során a következő, az Avelox alkalmazásakor sem kizárható mellékhatások fordulhatnak elő: emelkedett nátrium-szint a vérben, emelkedett kalcium-szint a vérben, a vörösvértestek számának speciális csökkenése (hemolitikus anémia), izomsejt-károsodással járó izomreakciók, a bőr fokozott érzékenysége a napsütésre vagy az ultraibolya fényre.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell az Avelox-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és az infúziós üvegen/zsákon feltüntetett lejárati idő (EXP:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

15 °C alatt nem tárolható!

Felbontás és/vagy hígítás után az infúziót azonnal fel kell használni!

Ez a készítmény egyszeri kezelésre szolgál. A fel nem használt oldatot meg kell semmisíteni.

Hűvös helyen tárolva kicsapódás jelentkezhet, ami azonban szobahőmérsékleten feloldódik.

Ne használja fel az oldatot, ha abban bármilyen látható részecske van, vagy ha az oldat zavaros.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Avelox

  •  A készítmény hatóanyag a moxifloxacin. Minden infúziós üveg /infúziós zsák 400 mg moxifloxacint tartalmaz (hidroklorid formájában). 1 ml oldat 1,6 mg moxifloxacint tartalmaz (hidroklorid formájában).
  •  Segédanyagok: nátrium-klorid, sósav (a pH beállítására), nátrium-hidroxid (a pH beállítására), injekcióhoz való víz (lásd Az Avelox nátriumot tartalmaz pont).

Milyen az Avelox külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Az Avelox tiszta, sárga színű oldatos infúzió.

250 ml töltettérfogatú, klórbutil vagy brómbutil gumidugóval lezárt színtelen infúziós üveg dobozban. Az Avelox 1 db-os üveges kiszerelésben és 5x1db-os gyűjtőcsomagolásban, dobozban kerül forgalomba.

Polipropilén porttal ellátott poliolefin infúziós zsákok leforrasztott alufólia infúziós tasakban és dobozban. 5db-os vagy 12 db-os kiszerelésben kerül forgalomba.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Antibiotikumok kategóriában