• Atorva-Teva filmtabletta

    1. Milyen típusú gyógyszer az Atorva-Teva filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    Az Atorva-Teva a "sztatinok" csoportjába tartozik, amelyek a lipid(vérzsír)szintet szabályozó gyógyszerek.

    Az Atorva-Teva-t a vérben lévő, koleszterin- és trigliceridként ismert vérzsírok (lipidek) csökkentésére alkalmazzák, ha az alacsony zsírtartalmú diéta és az életmódbeli változtatások önmagukban nem hoznak kellő eredményt. Amennyiben Önnél emelkedett a szívbetegség kialakulásának kockázata, az Atorva-Teva alkalmazható a kockázat csökkentésére abban az esetben is, ha az Ön koleszterinszintje megfelelő. A kezelés alatt folytassa a standard alacsony koleszterintartalmú étrendet.

    2. Tudnivalók az Atorva-Teva filmtabletta szedése előtt

    Ne szedje az Atorva-Teva-t

    •  ha túlérzékeny (allergiás) az Atorva-Teva-ra vagy bármely hasonló, a vérzsírszint csökkentésére alkalmazott gyógyszerre, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
    •  ha májbetegsége van vagy volt korábban.
    •  ha Önnél vérvizsgálat során a máj működését jellemző, tisztázatlan eredetű, kóros eredményt találtak.
    •  ha fogamzóképes korú nő és nem használ megbízható fogamzásgátló módszert.
    •  ha terhes vagy teherbe kíván esni.
    •  ha szoptat.

    Figyelmeztetések és óvintézkedések

    Az Atorva-Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

    A következőkben felsorolt okok miatt, az Atorva-Teva lehet nem megfelelő az Ön számára:

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: atorvastatin
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    •  ha korábban agyvérzéssel járó szélütése (sztrók) volt vagy az agyában korábbi sztrókból visszamaradó kicsi, folyadékkal telt üregek vannak.
    •  ha veseproblémái vannak.
    •  ha Önnél pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis) áll fenn.
    •  ha ismételt vagy tisztázatlan eredetű izomfájdalma volt, valamint ha Önnél vagy családjában izombetegség fordult elő.
    •  ha egyéb lipidcsökkentő gyógyszerekkel (pl. "sztatinok" vagy "fibrátok" néven ismert gyógyszerek) történő kezelés során korábban izomproblémái voltak.
    •  ha rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt iszik.
    •  ha kórelőzményében májbetegség szerepel.
    •  ha 70 évnél idősebb.

    Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt elkezdi szedni az Atorva-Teva-t

    •  ha súlyos légzési elégtelensége van.

    Ha a fentiek bármelyike igaz Önre, kezelőorvosa az Atorva-Teva-kezelés megkezdése előtt és a kezelés során vérvizsgálatot rendelhet el az izmokat érintő mellékhatások kockázatának meghatározása céljából. Ismert, hogy bizonyos gyógyszerek egyidejű szedése során a vázizomzattal összefüggő mellékhatások, mint például a vázizomsejtek szétesésének (rabdomiolízis) a kockázata emelkedett (lásd. 2. pont "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek").

    Egyéb gyógyszerek és az Atorva-Teva

    Néhány gyógyszer megváltoztathatja az Atorva-Teva hatását, vagy az Atorva-Teva változtathatja meg ezek hatását. Az ilyen típusú kölcsönhatás az egyik vagy mindkét gyógyszer hatásosságát csökkentheti. Ugyanakkor megnövelheti a mellékhatások súlyosságát, köztük a fontos, izomkárosodással járó állapot, a rabdomiolízisként ismert betegségét (leírását lásd a 4. pontban):

    •  a szervezet immunrendszerének működését befolyásoló gyógyszerek, pl. ciklosporin
    •  bizonyos antibiotikumok vagy gombafertőzés elleni gyógyszerek, pl. eritromicin, klaritromicin, telitromicin, ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol, flukonazol, pozakonazol, rifampicin, fuzidinsav
    •  a vérzsírszintet szabályozó egyéb gyógyszerek, pl. gemfibrozil, egyéb fibrátok, kolesztipol);
    •  anginára vagy magas vérnyomásra használt kalcium-csatorna blokkolók, pl. amlodipin, diltiazem,; szívritmusát szabályozó gyógyszerek pl. digoxin, verapamil, amiodaron
    •  HIV kezelésére használt gyógyszerek pl. ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir stb.
    •  egyéb gyógyszerek, melyekről ismert, hogy kölcsönhatásba lépnek az Atorva-Teva-nal: ezetimib (koleszterinszint-csökkentő), warfarin (amely csökkenti a vérrögképződést), szájon át szedendő fogamzásgátlók, sztiripentol (epilepszia kezelésére használt görcsgátló), cimetidin (gyomorégésre és fekélyekre), fenazon (fájdalomcsillapító) és savmegkötők (alumínium vagy magnézium tartalmú emésztési zavar esetén alkalmazott termékek).
    •  Vény nélkül kapható gyógyszerek: orbáncfű.
    • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    Az Atorva-Teva egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

    Az Atorva-Teva alkalmazására vonatkozó utasításokért lásd 3. pont. Kérjük, vegye figyelembe a következőket:

    Grépfútlé

    Ne fogyasszon egy vagy két kis pohár grépfrútlénél többet naponta, mert a nagy mennyiségű grépfrútlé megváltoztathatja az Atorva-Teva hatását.

    Alkohol

    A gyógyszer szedése során kerülje a nagy mennyiségű alkohol fogyasztását. További információért lásd 2. pont: "Az Atorva-Teva fokozott elővigyázatossággal alkalmazható".

    Terhesség, szoptatás és termékenység

    Ne szedje az Atorva-Teva-t, ha Ön terhes, vagy ha terherbe kíván esni.

    Kapcsolódó cikkek

    Vese-transzplantáció után
    L-thyroxin szedése és a fogyás
    Hasznos tippek a koleszterinszint csökkentéséért
    Mi az érelmeszesedés? Miért fontosak a koleszterincsökkentők?
    A metabolikus szindróma

    Fogamzóképes korban lévő nők az Atorva-Teva-t kizárólag akkor szedhetik, ha megbízható fogamzásgátló módszereket alkalmaznak.

    Ne szedje az Atorva-Teva-t, ha Ön szoptat.

    Az Atorva-Teva biztonságossága terhesség és szoptatás ideje alatt eddig nem bizonyított.

    Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Általában ez a gyógyszer nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Azonban ne vezessen, ha ez a gyógyszer befolyásolja a gépjárművezetéshez szükséges képességeit. Ne használjon eszközöket vagy gépeket, ha ez a gyógyszer befolyásolja az alkalmazáshoz szükséges képességeit.

    3. Hogyan kell szedni az Atorva-Teva filmtablettát?

    A kezelés megkezdése előtt a kezelőorvos koleszterinszegény diétát fog előírni, amit az Atorva-Teva-kezelés ideje alatt is be kell tartani.

    Az Atorva-Teva szokásos kezdő adagja felnőtteknél és 10 éves vagy idősebb gyermekeknél naponta 1-szer 10 mg. Kezelőorvosa szükség esetén emelheti az adagot az Ön számára szükséges adag eléréséig. Kezelőorvosa az adagot 4 hetes vagy hosszabb időközönként fogja módosítani. Felnőtteknek az Atorva-Teva maximális adagja naponta egyszer 80 mg és gyermekeknek naponta egyszer 20 mg.

    Az Atorva-Teva filmtablettát egy korty vízzel egészben kell lenyelni, és étkezéstől függetlenül a nap bármely szakaszában bevehető. Mindazonáltal lehetőleg minden nap azonos időpontban vegye be a gyógyszert.

    Az Atorva-Teva-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    Az Atorva-Teva-kezelés időtartamát kezelőorvosa határozza meg.

    Kérdezze meg kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy az Atorva-Teva hatása túl erős vagy túl gyenge.

    Ha az előírtnál több Atorva-Teva-t vett be:

    Ha véletlenül túl sok Atorva-Teva tablettát (többet, mint az Ön szokásos napi adagja), értesítse kezelőorvosát vagy menjen el a legközelebbi kórházba.

    Ha elfelejtette bevenni az Atorva-Teva-t

    Ha elfelejt bevenni egy adagot, csak a következő adagot vegye be a szokásos időpontban. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

    Ha idő előtt abbahagyja az Atorva-Teva szedését

    Ha további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, vagy abba szeretné hagyni a kezelést, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    4. Lehetséges mellékhatások

    Mint minden gyógyszer, az Atorva-Teva is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Ha a következő súlyos mellékhatások bármelyikét tapasztalja, hagyja abba a gyógyszer szedését, és azonnal értesítse kezelőorvosát vagy menjen el a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára.

    Ritka (10 000-ből 1-10 beteget érint):

    •  Súlyos allergiás reakció, mely az arc, a nyelv és a torok duzzanatához vezet, amely súlyos légzési nehézséget okozhat.
    •  A bőr súlyos hámlásával és duzzanatával, a bőrön, szájban, a szemek és nemi szervek környékén felhólyagosodással és lázzal járó súlyos betegség. Rózsaszín-piros bőrkiütések különösen a tenyereken és talpakon, melyek felhólyagosodhatnak.
    •  Az izomgyengeséget, érzékenységet vagy fájdalmat kóros izomlebomlás is okozhatja, különösen, ha egyidejűleg rossz közérzet vagy magas láz jelentkezik, mely életet veszélyeztető lehet, és veseproblémákhoz vezethet.

    Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint):

    •  Ha váratlan vagy szokatlan vérzés vagy véraláfutás jelentkezik Önnél, ez májpanaszokra utalhat. Beszéljen orvosával, amint lehetséges.

    Az Atorva-Teva egyéb, lehetséges mellékhatásai

    Gyakori mellékhatások (100-ból 1-10 beteget érint):

    •  az orrjáratok gyulladása, torokfájás, orrvérzés
    •  allergiás reakciók
    •  a vércukorszint emelkedése (ha Ön cukorbeteg, folytassa vércukorszintjének gondos ellenőrzését), a vér kreatin-kináz-szintjének emelkedése
    •  fejfájás
    •  émelygés, székrekedés, puffadás, emésztési zavarok, hasmenés
    •  ízületi fájdalom, izomfájdalom és hátfájás
    •  kóros májműködésre utaló vérvizsgálati eredmények

    Nem gyakori mellékhatások (1000-ből 1-10 beteget érint):

    •  étvágycsökkenés (anorexia), testtömeg-növekedés, vércukorszint-csökkenés (ha Ön cukorbeteg, folytassa vércukorszintjének gondos ellenőrzését)
    •  rémálmok, álmatlanság
    •  szédülés, a kéz, illetve a láb ujjainak zsibbadása vagy érzéketlensége, a fájdalom- és tapintásérzés csökkenése, az ízérzékelés megváltozása, emlékezetvesztés
    •  homályos látás
    •  zúgás a fülben és/vagy a fejben
    •  hányás, böfögés, felső és alsó hasi fájdalom, hasnyálmirigygyulladás, mely gyomorfájást okozhat (pankreatitisz)
    •  májgyulladás (hepatitis)
    •  kiütés, bőrkiütés, bőrviszketés, csalánkiütés, hajhullás
    •  nyakfájás, az izmok fáradékonysága
    •  nagyfokú fáradtság, rossz közérzet, gyengeség, mellkasi fájdalom, duzzanat különösen a bokák környékén (ödéma), emelkedett testhőmérséklet
    •  fehérvérsejtek jelenlétét kimutató vizeletvizsgálat

    Ritka mellékhatások (10 000-ből 1-10 beteget érint):

    •  látászavarok
    •  váratlan vérzés vagy véraláfutás
    •  epepangás (a bőr és a szemfehérje besárgulása)
    •  ínsérülés

    Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint):

    •  allergiás reakció - tünetei lehetnek a hirtelen zihálás és mellkasi fájdalom vagy szorítás, a szemhéj, az arc, az ajkak, a száj, a nyelv vagy a torok duzzanata, légzési nehézség, ájulás
    •  halláscsökkenés
    •  férfiaknál és nőknél az emlő megnagyobbodása (ginekomasztia).

    A következő mellékhatásokat jelentették néhány "sztatin" (azonos csoportba sorolható gyógyszer) alkalmazása során:

    •  szexuális nehézségek
    •  depresszió
    •  légzési problémák, mint a tartós köhögés és/vagy légszomj vagy láz

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    5. Hogyan kell az Atorva-Teva filmtablettát tárolni?

    Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

    Mit tartalmaz az Atorva-Teva filmtabletta

    A készítmények hatóanyaga:

    Atorva-Teva 10 mg filmtabletta

    10 mg atorvasztatin (10,36 mg atorvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.

    Atorva-Teva 20 mg filmtabletta

    20 mg atorvasztatin (20,72 mg atorvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.

    Atorva-Teva 40 mg filmtabletta

    40 mg atorvasztatin (41,44 mg atorvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.

    Atorva-Teva 80 mg filmtabletta

    80 mg atorvasztatin (82,88 mg atorvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.

    Egyéb összetevők:

    Tablettamag:

    magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium, vízmentes nátrium-karbonát, mikrokristályos cellulóz, maltóz

    Bevonat:

    poliszorbát 80, hidroxipropilcellulóz, trietil-citrát, titán-dioxid (E171), hipromellóz 6cP

    Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    Filmtabletta.

    Atorva-Teva 10 mg filmtabletta

    Fehér vagy törtfehér, ovális, mindkét oldalán domború, sima felületű filmtabletta.

    Hosszúság: 9,7 mm Szélesség: 5,2 mm

    Atorva-Teva 20 mg filmtabletta

    Fehér vagy törtfehér, ovális, mindkét oldalán domború, sima felületű filmtabletta.

    Hosszúság: 12,5 mm Szélesség: 6,6 mm

    Atorva-Teva 40 mg filmtabletta

    Fehér vagy törtfehér, ovális, mindkét oldalán domború, sima felületű filmtabletta.

    Hosszúság: 15,6 mm Szélesség: 8,3 mm

    Atorva-Teva 80 mg filmtabletta

    Fehér vagy törtfehér, ovális, mindkét oldalán domború, sima felületű filmtabletta.

    Hosszúság: 18,8 mm Szélesség: 10,3 mm

    Csomagolás: 30 db filmtabletta átlátszatlan OPA/Al/PVC // PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.


    További gyógyszerek atorvastatin hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Koleszterincsökkentők kategóriában