ATORDAPIN 5 mg/10 mg filmtabletta adatlap

1. Milyen típusú gyógyszer az Atordapin és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Atordapin szív- és érrendszeri betegségek (pl. mellkasi szorító fájdalom /angina pektorisz/, szívroham) megelőzésére javasolt olyan magas vérnyomás betegségben szenvedő betegeknél, akiknél további szív- és érrendszeri kockázati tényezők – mint a dohányzás, túlsúly, a vér emelkedett koleszterinszintje, családban előfordult szívbetegség, valamint cukorbetegség – állnak fenn. A felsorolt kockázati tényezők és a magas vérnyomás együttes fennállása növeli a betegnél a szív- és érrendszeri rendellenességek kockázatát.

Az Atordapin két hatóanyagot tartalmaz: amlodipint (kalcium-csatorna blokkoló) és atorvasztatint (sztatin). Ha orvosa úgy ítéli meg, hogy az Ön kezelésére mindkét hatóanyag megfelelő, akkor elrendelheti az Atordapin szedését. Az amlodipin magas vérnyomás (hipertónia) kezelésére használatos, az atorvasztatin a vér koleszterinszintjét csökkenti.

A magas vérnyomás betegség (hipertónia) egy olyan állapot, amikor a vérnyomás tartósan rendellenesen magas, és amely a szív- és érrendszeri betegségek (pl. mellkasi szorító fájdalom, szívroham, szélütés) egyik kockázati tényezője.

A koleszterin a szervezetben megtalálható természetes anyag, ami a normális növekedéshez szükséges. Ha azonban az Ön vérében túl sok koleszterin található, lerakódhat az erek falán, megnövelve a vérrögök, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A vér magas koleszterinszintje a szívbetegség egyik leggyakoribb oka.

2. Tudnivalók az Atordapin szedése előtt

Ne szedje az Atordapint:

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: KRKA Magyarország Kft.

Hatóanyag: amlodipine
atorvastatin

Normatív TB támogatás:

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

Megnézem a teljes betegtájékoztatót
 • ha allergiás az amlodipinre vagy az atorvasztatinra vagy bármely más kalcium-csatornablokkolóra;
 • ha allergiás a gyógyszer egyéb összetevőjére (ezek a betegtájékoztató végén fel vannak sorolva),
 • ha májbetegsége van (vagy a múltban volt májbetegsége, lásd Figyelmeztetések és óvintézkedések fejezetet);
 • ha Önnél a máj működésére vonatkozóan tisztázatlan eredetű rendellenes laboratóriumi vizsgálati eredményt találtak;
 • ha Ön terhes, gyermeket szeretne vagy szoptat;
 • ha Ön bármelyiket szedi a következő gyógyszerek közül: ketokonazol, itrakonazol (gombafertőzések kezelésére használatos gyógyszerek), telitromicin (antibiotikum);
 • ha az Ön vérnyomása rendkívül alacsony (hipotónia);
 • ha Önnek aortabillentyű-szűkülete (aortasztenózisa) van, vagy ha Önnél szív eredetű sokk jelentkezik (olyan állapot, amelyben a szív nem képes elegendő vérrel ellátni a szervezetet);
 • ha Ön szívroham után kialakult szívelégtelenségben szenved.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Beszélje meg kezelőorvosával, mielőtt Atordapint venne be:

 • ha Önnek veseproblémái vannak;
 • ha csökkent a pajzsmirigyműködése (hipotireózis);
 • ha ismételten, vagy ismeretlen okból jelentkeznek izomfájdalmak, netán az Ön saját vagy a családi kórelőzményében előfordultak örökletes izomproblémák;
 • ha korábban már voltak izomproblémái más, a vér koleszterin (lipidek) szintjének csökkentésére szolgáló gyógyszerekkel (pl. más sztatinokkal vagy az úgynevezett fibrátokkal) végzett kezelés során;
 • ha Ön rendszeresen jelentős mennyiségű alkoholt fogyaszt;
 • ha az Ön kórelőzményében májbetegség szerepel;
 • ha Ön 70 évnél idősebb;
 • ha korábban agyvérzéssel járó szélütése (sztrók) volt, vagy az agyában korábbi sztrókból visszamaradó kicsi, folyadékkal telt üregek vannak.

Számoljon be kezelőorvosának vagy gyógyszerészének az Atordapinnal történő kezelés előtt

 • ha Önnek súlyos légzési elégtelensége van.

A fentiek közül bármely esetben az Atordapin-kezelés megkezdése előtt és valószínűleg a kezelés során orvosa vérvizsgálatot rendelhet el az izmokat érintő mellékhatások kockázatának előrejelzése céljából. Ismert, hogy az izmokat érintő mellékhatások, pl. az úgynevezett rabdomiolízis kockázata fokozódhat bizonyos gyógyszerek egyidejű szedése esetén (lásd az Egyéb gyógyszerek és az Atordapin című fejezetet).

Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi, kezelőorvosa gondosan ellenőrzi, hogy van-e Önnek cukorbetegsége, vagy fennáll-e Önnél a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Valószínűleg fenyegeti Önt a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha magas a vércukor és vérzsír szintje, ha Ön túlsúlyos és magas a vérnyomása.

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek amlodipine;atorvastatin hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vérnyomáscsökkentők kategóriában

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség