APSTAR retard tabletta

1. Milyen típusú gyógyszer az Apstar tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Apstar 35 mg retard tabletta hatóanyaga a trimetazidin.

A trimetazidin optimalizálja a sejtek energiafolyamatait, és védi a szívsejteket az anginás epizód során kialakuló csökkent oxigénellátás kedvezőtlen hatásaitól.

Az Apstar tabletta az alábbiakra alkalmazható:

Ez a gyógyszer más gyógyszerekkel együtt adva a koszorúér-betegség okozta mellkasi fájdalom (angina pektorisz) kezelésére használható felnőtteknél.

2. Tudnivalók az Apstar tabletta szedése előtt

Ne szedje az Apstar tablettát

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: trimetazidine

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

35 mg
  • ha allergiás a trimetazidinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
  • ha Parkinson-kórban szenved (a mozgások szabályozását érintő idegrendszeri betegség, ami remegéssel, merev testtartással, lassú mozdulatokkal, csoszogó léptekkel és bizonytalan járással jár),
  • ha súlyos vesebetegségben szenved,

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Apstar tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

ha vesebetegségben szenved, kezelőorvosa módosíthatja az Ön adagját.

ha súlyos májbetegségben szenved.

Ez a gyógyszer nem megfelelő kezelés anginás rohamok kezelésére, és nem alkalmazható sem úgynevezett instabil angina vagy szívroham kezelésére. Anginás roham esetén tájékoztassa kezelőorvosát. Kezelését felül kell vizsgálni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ez a gyógyszer súlyosbíthat olyan tüneteket, mint a remegés, merev testtartás, lassú mozdulatok és csoszogás, bizonytalan járás, különösen időskorú betegek esetén. Ilyen tünetek jelentkezése esetén értesítse kezelőorvosát, aki felül fogja vizsgálni a kezelését.

Az Apstar tabletta szedésekor fokozott óvatossággal kell eljárni zártzugú glaukóma (szem belső nyomásának megnövekedése) esetén.

Gyermekek és serdülők

Az Apstar tabletta szedése 18 éves kor alatti gyermekek és serdülők számára nem javasolt.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve, ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Elővigyázatosságból az Apstar tabletta szedése terhesség vagy szoptatás időszaka alatt nem ajánlott.

Egyéb gyógyszerek és az Apstar tabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is.

Az Apstar tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

Az Apstar tabletta étkezéstől és italfogyasztástól függetlenül bevehető. 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ez a gyógyszer szédülést és álmosságot okozhat, amik ronthatják a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket. 

3. Hogyan kell szedni az Apstar tablettát?

Adagolás

Felnőttek:

A készítmény ajánlott adagja 2-szer 1db Apstar 35 mg retard tabletta naponta reggel és este bevéve. A tablettát egészben kell lenyelni. A tablettát ne próbálja meg szétrágni. 

Gyermekek:

Gyermekek kezelésére nem ajánlott.

Vesebetegségben szenvedő betegek és időskorú betegek esetében:

Ha vesebetegségben szenved, vagy 75 évnél idősebb, lehetséges, hogy orvosa módosítani fogja a gyógyszer adagolását.

Súlyos vesebetegségben szenvedők kezelésére nem ajánlott.

Ha az előírtnál több Apstar tablettát vett be

Ha az előírtnál több tablettát vett be, kérjük azonnal értesítse kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.

Ha elfelejtette bevenni az Apstar tablettát

Ha egy adagot elfelejtett bevenni, akkor egyszerűen vegye be a következő adagot a szokásos időben. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja az Apstar tabletta szedését

Ne hagyja abba a gyógyszer szedését anélkül, hogy kezelőorvosával vagy gyógyszerészével megbeszélte volna.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így az Apstar tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakori (100 beteg közül 1-10-nél jelentkezhet):

Szédülés, fejfájás, hasi fájdalom, hasmenés, emésztési zavar, hányinger, hányás, kiütés, viszketés, csalánkiütés, gyengeségérzés.

Ritka (10 000 betegből 1-10-nél jelentkezhetnek): 

Szívdobogás-érzés, soron kívüli szívdobbanások (extraszisztole), szapora szívverés, hirtelen felálláskor kialakuló alacsony vérnyomás, amit rosszullét, szédülés, összeesés kísérhet, bágyadtság, általános rosszullét-érzés, szédülés, kipirulás. 

Nem ismert gyakoriságú (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg).

Idegrendszeri tünetek (extrapiramidális tünetek) jelentkezhetnek, mint például szokatlan mozdulatok, úgymint a kezek és ujjak remegése ás rángása, a test rángatózó mozgása, csoszogó járás és a karok és lábak merevsége, melyek általában a kezelés elhagyását követően megszűnnek. 

Alvászavarok (álmatlanság, aluszékonyság), székrekedés, súlyos allergiás reakció (testszerte vörös, hólyagos kiütésekkel, az arc, az ajkak, a szájüreg, a nyelv vagy a torok duzzanatával, ami nyelési és légzési problémát is okozhat).

A vérben található fehérvérsejtek számának súlyos mértékű csökkenése, ami fertőzésekre hajlamosít. A vérlemezkék számának csökkenése a vérben, ami a vérzések és véraláfutások kockázatát növeli.

Májbetegség (hányinger, hányás, étvágytalanság, általános rossz közérzet, láz, viszketés, a bőr és a szemek sárgára színeződése, világos színű széklet ürítése, sötét színű vizelet).

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell az Apstar tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje az Apstar tablettát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25°C on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Apstar tabletta

A készítmény hatóanyaga a trimetazidin dihidroklorid. 35 mg trimetazidin dihidrokloridot tartalmaz tablettánként, amely 27,5 mg trimetazidinnek felel meg.

Egyéb összetevők:

Tablettamag: kalcium hidrogén foszfát, mikrokristályos cellulóz, povidon K30, xantángumi, vízmentes kolloid szilícium dioxid és magnézium sztearát.

Tablettabevonat: hipromellóz, titán dioxid (E171), makrogol 400 és vörös vas oxid (E172).

Milyen az Apstar készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Az Apstar tabletta rózsaszín, mindkét oldalán domború, egyik oldalán mélynyomású „35” jelzéssel ellátott, másik oldalán pedig sima retard tabletta.

Az Apstar 35 mg retard tabletta 10, 20, 30, 40, 60, 90, 120 vagy 180 db tablettát tartalmazó buborékcsomagolásba és dobozba csomagolva kerül forgalomba.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Orion Corporation

OGYI-T-21715/01-24

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2017. február.

Címkék: Szív

További gyógyszerek trimetazidine hatóanyaggal