• Andante

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ANDANTE ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    Az Andante a benzodiazepin-szerű gyógyszereknek hívott anyagok csoportjába tartozik, amelybe nyugtató hatású szereket sorolunk.

    Az Andante az Ön elalvási zavarainak kezelésére alkalmazható gyógyszer.

    Az alvászavarok általában csak átmeneti jellegűek, és a legtöbb embernek csak rövid ideig tartó kezelésre van szüksége. A kezelés időtartama változó lehet, néhány naptól legfeljebb 2 hétig terjedhet. Amennyiben panaszai nem szűntek meg az előírt gyógyszermennyiség beszedése után sem, forduljon ismét kezelőorvosához.

    2. TUDNIVALÓK AZ ANDANTE SZEDÉSE ELŐTT

    Ne szedje az Andantét

    •  ha allergiás (túlérzékeny) a zaleplonra vagy az Andante egyéb összetevőire.
    •  ha Önnek alvási apnoe szindrómája van (alvás közben rövid időszakokra megszűnik a légzése).
    • ha súlyos vese- vagy májelégtelenségben szenved.
    •  ha Önnek myasthenia gravisa van (súlyos izomgyengeség vagy -fáradtság).
    •  ha Önnek súlyos légzési vagy mellkasi problémái vannak.

    Amennyiben Önnek kétségei vannak, hogy vajon a fent említett problémák által érintett-e, forduljon orvosához.

    18 éven aluliak az Andantét nem szedhetik.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: zaleplon
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    Az Andante fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    •  Az Andante szedése mellett soha ne fogyasszon alkoholt. Az alkohol fokozhatja az altatók mellékhatásait.
    •  A gyógyszert fokozott óvatossággal használja, ha Önnél valaha is előfordult gyógyszer- vagy alkoholfüggőség.
    •  Ha Ön bármely elalvást segítő gyógyszert szed - köztük az Andantét - akkor fönnáll a függőség kialakulásának kockázata. Amennyiben a fizikai hozzászokás már kialakult, a gyógyszerszedés hirtelen megszakítása elvonási tüneteket okozhat. Ezek a következőek lehetnek: fejfájás, izomfájdalom, nagyfokú szorongás, feszültség, nyugtalanság, zavartság és ingerlékenység.
    •  Ne használja az Andantét vagy bármely más altatót az orvos által előírtnál hosszabb ideig.
    •  Egy éjszaka alatt nem szabad második adagot bevenni az Andantéból.
    •  Forduljon orvosához, ha az álmatlansága a rövid Andente-kúra után sem múlik el vagy romlik.
    • Előfordulhat, hogy Önnél egy bizonyos típusú átmeneti memóriavesztés következik be (amnézia) és koordinációs zavarok lépnek föl az  altató szedése során. Ez általában elkerülhető, ha Ön az Andante bevételét követően legalább 4 óra hosszat inaktív marad.
    •  Fennáll az alvajárás (somnambulia) kockázata, beleértve a nem teljesen éber állapotban való evést és vezetést is, amiről nem marad emléke. Ha ilyen tüneteket észlel, azonnal forduljon orvosához.
    •  Az elalvást elősegítő bármely gyógyszer - köztük az Andante - használata során jeleztek már olyan reakciókat, mint nyugtalanság, izgatottság, ingerlékenység, agresszivitás, abnormális gondolkodás, téveszmék, dühkitörések, rémálmok, személyiség megváltozása, érzékcsalódások, pszichózis, magatartászavarok, személyiségből való kifordulás és egyéb viselkedési zavarok. Ezek lehetnek a hatóanyag által okozott reakciók, spontán eredetűek, esetleg egy rejtett pszichiátriai vagy fizikai rendellenesség megnyilvánulásai. Idős betegek esetében gyakrabban lehet számolni a megjelenésükkel. Ha ilyen tüneteket észlel, azonnal forduljon orvosához.
    •  Ritkán súlyos allergiás esetek is előfordultak. Allergiás reakció állhat a kiütés, a viszketés, a légzési nehézség, az arc-, az ajkak-, a torok- vagy a nyelv duzzanatának, a hányingernek vagy a hányásnak a hátterében. Ha ilyen tüneteket észlel, azonnal forduljon orvosához.

    A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

    Ne szedjen egyéb gyógyszert kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tudta nélkül, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Néhány más gyógyszer álmosságot okozhat, ezeket nem szabad az Andante szedése alatt bevenni.

    Ha az Andantét egyéb, központi idegrendszeri hatású gyógyszerrel együtt szedi, a kombináció a kelleténél jobban elálmosíthatja Önt. Tartsa szem előtt, hogy az ilyen kombináció még a bevételt követő napon is álmosságot okozhat. Különösen a következő gyógyszerekre kell figyelni: pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló készítmények (antipszichotikumok, altatók, szorongáscsökkentők, nyugtatók, depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek), erős fájdalmak csillapítására szolgáló kábító hatású gyógyszerek, görcsrohamok kezelésére szolgáló szerek (az epilepszia gyógyszerei), érzéstelenítők és az allergiás betegségek bizonyos gyógyszerei (álmosságot okozó ún. antihisztaminok).

    Feltétlenül közölje kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha cimetidint (gyomorsav termelődését csökkentő gyógyszer) vagy eritromicint (antibiotikum) szed.

    Az Andante egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

    Az Andantét nem tanácsos bőséges táplálékkal vagy közvetlenül annak elfogyasztása után bevenni, mivel ilyen esetben a gyógyszer hatása lassabban alakul ki. A kapszulát kis pohár vízzel nyelje le. Az Andante-kezelés időtartama alatt soha ne fogyasszon alkoholt (lásd még "Az Andante fokozott elővigyázatossággal alkalmazható").

    Terhesség és szoptatás

    Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    Ha Ön terhes, vagy a közeljövőben gyermeket szeretne, tájékoztassa erről orvosát. Ezen idő alatt Andantét nem szedhet, mivel a gyógyszer esetleges terhesség alatti káros hatásairól nem áll rendelkezésre elegendő klinikai vizsgálati adat.

    Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben Ön szoptat. Ezen idő alatt Andantét nem szedhet, mivel a gyógyszer esetleges szoptatás alatti káros hatásairól nem áll rendelkezésre elegendő klinikai vizsgálati adat.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Kapcsolódó cikkek

    alvásprobléma
    Mi lehet a megoldás
    Alkohol és gyógyszer: kiszámíthatatlan hatások
    Szorongásoldók, nyugtatók és altatók - Működésük és veszélyeik
    A nyugtalan láb szindróma tünetei és kezelése
    Gyógyszerfüggőség teszt

    Az Andante álmossá teheti Önt, gyengítheti a koncentrálóképességet és a memóriát, vagy izomerővesztést okozhat. Ez az érzés fokozódhat, ha a gyógyszerbevételt követően 7-8 óránál kevesebbet alszik. Ha mindezek közül bármelyik is érinti Önt, akkor ne vezessen autót, és más gépeket se kezeljen.

    Fontos információk az Andante egyes összetevőiről

    FIGYELMEZTETÉS: Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

    3. HOGYAN KELL SZEDNI AZ ANDANTÉT?

    Az Andantét mindig pontosan az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát.

    A készítmény szokásos adagja felnőtteknek 10 mg közvetlenül lefekvés előtt, vagy elalvási nehézség esetén lefekvés után. Második adagot nem szabad bevenni egy éjszaka alatt!

    65 év feletti idősek és enyhe vagy közepesen súlyos májbetegségben szenvedő betegek számára eltérő adagokat állapítottak meg:

    A 65 éves és idősebb betegek számára: 1 darab 5 mg-os kapszula.

    Enyhe vagy közepesen súlyos májbetegség esetén: 1 darab 5-mg-os kapszula.

    Az Andantét úgy alkották meg, hogy ha a kapszula tartalmát folyadékban feloldják, annak színe megváltozik és zavarossá válik.

    Ha az előírtnál több Andantét vett be

    Túl sok kapszula bevétele esetén forduljon azonnal orvoshoz és közölje, hogy hány kapszulát vett be! Kíséret nélkül ne induljon el orvosi segítségért!

    Túladagolás esetén nagyon gyorsan egyre álmosabbá válik, ami nagy adag bevétele esetén valószínűleg kómához fog vezetni.

    Ha elfelejtette bevenni az Andantét

    Csak a következő kapszulát vegye be a szokott időben, majd folytassa a kúrát úgy, mint ezt megelőzően. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

    Ha idő előtt abbahagyja az Andante szedését

    A kezelés befejezésével az eredeti alvászavar újra jelentkezhet, akár hangulatváltozás, szorongás és nyugtalanság kíséretében. Ha a fenti tüneteket észleli, forduljon tanácsért orvosához.

    Ha további kérdése merül föl a készítmény alkalmazását illetően, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszer, így az Andante is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Amennyiben a következők közül Ön bármelyiket észleli, vagy egészségi állapotában bárminemű változás áll be, kérjük, azonnal értesítse orvosát.

    Az alább felsorolt lehetséges mellékhatások gyakoriságát megegyezés szerint a következőképpen

    határozták meg:

    nagyon gyakori (10 betegből több min t1-et érint)

    gyakori (100 betegből 1-10-et érint)

    nem gyakori (1.000 betegből 1-10-et érint

    nagyon ritka (10.000 betegből kevesebb mint 1-et érint)

    nem ismert (a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg)

    Gyakran előforduló mellékhatások:

    álmosság; emlékezetzavarok; bizsergő érzés pl. végtagokban (paraesthesia); fájdalmas menstruáció.

    Nem gyakori mellékhatások közé tartozik:

    szédülés; gyengeség; csökkent mozgáskoordináció; egyensúlyzavar és/vagy esések (ataxia); csökkent koncentráló-képesség; letörtség; nyugtalanság; depresszió; izgatottság; ingerlékenység; zavartság, a normálistól eltérő gondolkodás és viselkedés (jellemből való kifordulás, csökkent önkontroll, agresszivitás, dührohamok, téveszmék, személyiségváltozás, pszichózis); rémálmok; érzékcsalódás; kettőslátás vagy más látási problémák; fokozott zajérzékenység (hyperacusis); szaglási rendellenességek (parosmia); beszédzavar (elkent beszéd); zsibbadás pl végtagokban (hypoaesthesia); hányinger; étvágycsökkenés; fokozott fényérzékenység (napfény, UV-fény); megfoghatatlan betegségérzet (rossz közérzet).

    Nagyon ritkán - néha súlyos, légzési nehézséggel járó - allergiás reakciók léptek fel, ami azonnali orvosi segítséget igényelt. Az allergiás reakció jelentkezhet kiütés, viszketés, vagy az arc, az ajkak, a torok és a nyelv duzzanatának formájában.

    A transzamináz-szint (a vérben megtalálható májenzimek egyik csoportja) emelkedését jelentették, amely a májjal kapcsolatos problémák jele lehet.

    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

    5. HOGYAN KELL AZ ANDANTÉT TÁROLNI?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

    A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje az Andantét. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz az Andante

    •  Andante 5 mg kemény kapszula: kapszulánként 5 mg zaleplont tartalmaz.
    •  Andante 10 mg kemény kapszula: kapszulánként 10 mg zaleplont tartalmaz.

    Egyéb összetevők:

    Kapszula töltet: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, nátrium-lauril-szulfát, titán-dioxid (E171), indigó kármin (E132), magnézium-sztearát, mikrokristályos cellulóz (102-es típusú), laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő.

    Kapszulahéj: indigó kármin (E132), titán-dioxid (E171), zselatin.

    Milyen az Andante külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    Andante 5 mg kemény kapszula: Átlátszatlan, türkizkék felső részű, és átlátszatlan, halványkék alsó részű kapszula. A kapszulában világoskék porkeverék van, amely sötétkék pigmentrészecskéket is tartalmazhat.

    Andante 10 mg kemény kapszula: Átlátszatlan, türkizkék felső részű, és átlátszatlan, kék alsó részű kapszula. A kapszulában világoskék porkeverék van, amely sötétkék pigmentrészecskéket is tartalmazhat.

    Csomagolás:

    7 vagy 14 darab kapszula fehér, átlátszatlan PVC/PE/PVDC/Al buborékcsomagolásban és dobozban..

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


    További gyógyszerek zaleplon hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Altatók, feszültségoldók kategóriában