AMMONAPS tabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ AMMONAPS ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az AMMONAPS-ot a karbamid-ciklus zavaraiban szenvedő betegek számára írják fel. Az ebben a ritka kórképben szenvedőknek hiányzik egy bizonyos májenzime, ennél fogva nem képesek a felesleges nitrogén kiürítésére, ami a szervezetben fehérjetartalmú táplálék elfogyasztása után halmozódik fel. A felesleges mennyiségű nitrogén ammónia formájában van jelen, ami különösen az agyra nézve mérgező, és súlyos esetekben csökkenti a tudatszintet, és kómához vezet. Az AMMONAPS segít a szervezetnek a felesleges nitrogént eltávolítani.

AMMONAPS tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
sodium phenylbutyrate

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Swedish Orphan International
Vényköteles?
szakorvosi ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • 500 mg
  • 940 mg/g

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK AZ AMMONAPS SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje az AMMONAPS-ot:

  • ha terhes.
  • ha szoptat.
  • ha allergiás (túlérzékeny) a nátrium-fenil-butirátra vagy az AMMONAPS egyéb összetevőjére.

Az AMMONAPS fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

  • ha nehezen tud nyelni. Az AMMONAPS tabletták megakadhatnak a nyelőcsőben és fekélyt okozhatnak. Ha nehezen tud nyelni, akkor a tabletta helyett az AMMONAPS granulátum alkalmazása javasolt.
  • ha szívbetegségben, csökkent veseműködésben vagy egyéb olyan betegségben szenved, melyek esetében az AMMONAPS-ban található nátrium-só ronthatja az Ön állapotát.
  • ha vese- vagy májműködése csökkent, mivel az AMMONAPS a veséken és a májon keresztül ürül ki a szervezetből.
  • Amikor kisgyermeknek adják, mivel lehet, hogy nem tudják lenyelni a tablettát és megfulladhatnak. A tabletta helyett számukra az AMMONAPS granulátum használata javasolt.

Az AMMONAPS szedése mellett csökkentett fehérjetartalmú táplálékot kell fogyasztani, melyet az orvos vagy a dietetikus személyre szabottan Önnek állított össze. Figyelmesen tartsa be ezt a diétát.

Az AMMONAPS nem képes a vér ammóniatartalmának heveny emelkedését teljesen meggátolni, és nem alkalmas az ilyen, sürgős orvosi beavatkozást igénylő állapot kezelésére sem.

Amennyiben Önnél laboratóriumi vizsgálatok elvégzése válik szükségessé, akkor emlékeztesse orvosát arra, hogy Ön AMMONAPS-ot szed, hiszen a nátrium-fenil-butirát befolyásolhatja bizonyos laboratóriumi vizsgálatok eredményeit.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Különösen fontos, hogy orvosát tájékoztassa, ha valproát-, haloperidol-, kortikoszteroid- vagy probenicid-tartalmú gyógyszereket szed, mivel ezek a gyógyszerek megváltoztathatják az AMMONAPS hatását, és emiatt Önnek gyakori vérvizsgálatokra lesz szüksége. Ha nem biztos az Ön által szedett gyógyszerek hatóanyagait illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Terhesség és szoptatás

Ne szedje az AMMONAPS-ot terhesség alatt, mivel ez a gyógyszer károsíthatja a meg nem született magzatot. Ha Ön fogamzóképes nő, akkor az AMMONAPS-szal történő kezelés időtartama alatt megbíztató fogamzásgátlást kell alkalmaznia.

Ne szedje az AMMONAPS-ot szoptatás közben, mivel ez a gyógyszer kiválasztódhat az anyatejbe, és károsíthatja a csecsemőjét.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.

Fontos információk az AMMONAPS egyes összetevőiről

Az AMMONAPS tabletta 62 mg nátriumot tartalmaz.

Ezt figyelembe kell vennie, ha Ön korlátozott nátriumtartalmú étrendet tart.

3. HOGYAN KELL SZEDNI AZ AMMONAPS-OT

Az AMMONAPS-ot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Az AMMONAPS-ot speciális, csökkentett fehérjetartalmú diétával kell együtt szedni.

Az AMMONAPS napi adagját az Ön fehérje-toleranciája, diétája és testsúlya vagy testfelülete alapján számolják ki. Ezért, hogy meg lehessen határozni a pontos napi adagot, Önnek rendszeresen vérvételre kell járnia.

Az AMMONAPS-ot szájon át, minden egyes étkezés alkalmával egyenlő mennyiségben elosztva kell bevenni.

Az AMMONAPS tablettát nagy mennyiségű vízzel kell lenyelni.

Nem szabad az AMMONAPS tablettát olyan gyermekek számára adni, akik nem tudják lenyelni a tablettát. Esetükben ehelyett az AMMONAPS granulátum használata ajánlott.

Hacsak nem esik át sikeres májátültetésen, akkor a kezelést és a diétát egész életében folytatnia kell.

Ha az előírtnál több AMMONAPS-ot vett be

Azok a betegek, akik nagyon nagy AMMONAPS adagot vettek be, álmosságról, fáradtságról, szédülésről, ritkábban zavartságról, fejfájásról, az ízérzékelés zavaráról, halláscsökkenésről, dezorientációról, memóriazavarról és a már korábban fennálló neurológiai betegségek súlyosbodásáról számoltak be. Amennyiben a fenti tünetek bármelyikét észleli, azonnal keresse fel orvosát vagy a legközelebbi kórház ambulanciáját, hogy megkaphassa a szükséges kezelést.

Ha elfelejtette bevenni az AMMONAPS-ot

A következő étkezés alkalmával mielőbb vegyen be egy adagot. Ügyeljen arra, hogy két adag bevétele között legalább 3 óra elteljen. Ne vegyen be dupla adagot az elfelejtett adag.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az AMMONAPS is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1 esetében fordul elő):

rendszertelenné válik vagy megszűnik a havivérzés. Amennyiben aktív nemi életet él, és ciklusa teljesen kimarad, akkor ne azt feltételezze, hogy ezt az AMMONAPS okozta. Amennyiben ez előfordul, kérjük, keresse fel orvosát, hiszen ez terhesség jele is lehet (lásd fent a Terhesség és szoptatás részt).

Gyakori mellékhatások (100 beteg közül több mint 1, de 10 beteg közül kevesebb mint 1 esetében fordul elő):

a vér alakos elemeinek számbeli eltérése (vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérlemezkék), étvágycsökkenés, depresszió, ingerlékenység, fejfájás, ájulás, folyadék felhalmozódása a szervezetben (vizenyő), ízérzészavar, hasi fájdalom, hányás, hányinger, székrekedés, kellemetlen bőrszag, bőrkiütés, kóros vesefunkció, súlygyarapodás és a laboratóriumi eredmények megváltozása.

Nem gyakori mellékhatások (1000 beteg közül több mint 1, de száz beteg közül kevesebb mint 1 esetében fordul elő):

a vörösvértestek számának csökkenése a csontvelő működésének csökkenése miatt, bőrbevérzés, szívritmuszavar, a végbél vérzése, gyomorhurut, gyomorfekély, hasnyálmirigy-gyulladás.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Tartós hányás előfordulása esetén azonnal keresse fel orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL AZ AMMONAPS-OT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A kartondobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő ("EXP") után ne szedje az AMMONAPS-ot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az AMMONAPS

  • A készítmény hatóanyaga nátrium-fenil-butirát. A tabletták egyenként 500 mg nátrium-fenil-butirátot tartalmaznak.
  • Egyéb összetevők mikrokristályos cellulóz, magnézium-sztearát és vízmentes, kolloid, szilícium-dioxid.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Az AMMONAPS tabletta törtfehér, ovális tabletta, "UCY 500" dombornyomással.

A tablettákat gyermekbiztonsági zárókupakkal ellátott tartályokba csomagolják. A tartályok 250 vagy 500 tablettát tartalmaznak.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal