AMILOZID-TEVA tabletta

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ AMILOZID-TEVA TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Amilozid-TEVA tabletta kálium-megtakarító hatású vizelethajtó készítmény, amely magas vérnyomás, krónikus szívelégtelenség, valamint egyes vese-, máj- és szívbetegséget kísérő vizenyők kezelésére alkalmas.

2. TUDNIVALÓK AZ AMILOZID-TEVA TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje az Amilozid-TEVA tablettát:

 • ha allergiás (túlérzékeny) az amilorid-hidrokloridra,. hidroklorotiazidra, ill. szulfonamid származékokra vagy az Amilozid-TEVA tabletta egyéb összetevőjére;
 • magas vér kálium-szint esetén;
 • egyéb kálium-megtakarító vizelethajtóval egyidejűleg;
 • vizeletképződés jelentős csökkenése vagy megszűnése esetén;
 • súlyos veseelégtelenségben;
 • heveny vesegyulladásban;
 • cukorbetegség okozta vesekárosodásban;
 • ha a vér nátrium szintje nagyon alacsony;
 • fenyegető májkóma, májkóma esetén;
 • a vér savas kémhatása esetén;
 • fokozott káliumbevitel, egyidejű kálium-pótlás, káliumban gazdag étrend;
 • vesekövesség (a kórtörténetben is);
 • Addison-kór;
 • magas kalcium-szint esetén;
 • lítium-kezelés ideje alatt.

Az Amilozid-TEVA tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

 • súlyos koszorúér- és agyi érelmeszesedés esetén;
 • beszűkült vese-, ill. májfunkció esetén;
 • magas vér húgysav-szint esetén;
 • köszvényben;
 • cukorbetegségben;
 • idősebb, kevés vizeletet kiválasztó betegek esetében;
 • bizonyos autoimmun betegségben (lupus erythematodes), akkor is, ha csak a kórtörténetben szerepel;
 • hasnyálmirigy gyulladásban.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: hydrochlorothiazid
amiloride

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

50 mg/5 mg (20x) 50 mg/5 mg (30x)

Egyes gyógyszerek jelentősen módosíthatják az Amilozid-TEVA tabletta hatását Különös figyelemmel kell lenni a következő gyógyszerekre: lítium, kolesztiramin és egyéb kálium-megtartó vizelethajtók.

Csak egyedi orvosi elbírálás után adható együtt:

vérnyomáscsökkentő szerekkel, ACE-gátlókkal, nemszteroid gyulladáscsökkentőkkel, alkohollal, barbiturátokkal, narkotikumokkal, húgysav-csökkentő köszvényellenes szerekkel, az infúzióban adott gombaellenes hatású amfotericin B-vel, hashajtókkal, cukorbetegségre szedett szerekkel, izomellazító szerekkel, egyes szteroid készítményekkel, véralvadásgátló készítményekkel, ciklosporinnal, kalcium-sókkal és a vér kalciumszintjét emelő szerekkel, karbamazepinnel, jód tartalmú kontrasztanyagokkal és penicillinnel.

Ebben a szakaszban a készítményeket hatóanyagtartalmuk, hatásmechanizmusuk alapján csoportosítva említjük, és nem a gyógyszer védjegyezett (kereskedelmi) nevén. Amennyiben Ön nem biztos abban, hogy az Ön által szedett többi gyógyszerrel együtt alkalmazhatja-e az Amilozid-TEVA tablettát, feltétlenül kérdezze meg kezelőorvosát.

Terhesség és szoptatás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Mivel embereken speciálisan e csoportokra vonatkozó klinikai adatok nincsenek, s a készítmény egyik összetevője (hidroklorotiazid) átjut a méhlepényen és bekerülhet az anyatejbe is, terhesség és szoptatás idején csak az orvos kifejezett utasítására és megfigyelése mellett alkalmazható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítmény alkalmazásának idején - egyénenként meghatározott ideig - járművet vezetni, vagy balesetveszélyes munkát végezni nem szabad. A későbbiekben az orvos határozza meg a tilalom mértékét.

Fontos információk az Amilozid-TEVA tabletta egyes összetevőiről

A készítmény 78,83 mg tejcukrot is tartalmaz tablettánként. Ha orvosa korábban felhívta a figyelmét, hogy bizonyos cukrokat nem képes tolerálni, kérdezze meg orvosát, mielőtt elkezdené szedni ezt a készítményt.

3. HOGYAN KELL SZEDNI AZ AMILOZID-TEVA TABLETTÁT?

Az Amilozid-TEVA tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. A készítmény szokásos adagja naponta 1 tabletta (reggel bevéve).

Tartós kezelés esetén napi 1/2- 1 tabletta javasolt. Az adagolást orvosa minden esetben az Ön állapotának megfelelően határozza meg, ettől eltérni nem szabad.

A tablettát étkezés alatt vagy után kevés folyadékkal kell bevenni.

Ha az alkalmazás során hatást túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha az előírtnál több Amilozid-TEVA tablettát vett be

Mivel a túladagolás tünetei először jelentéktelenek lehetnek, s csak laboratóriumi eltérések mutathatók ki, túladagolás esetén azonnal keresse meg kezelőorvosát, s tájékoztassa a bevett mennyiségről, illetve a bevétel idejéről. A további intézkedéseket kezelőorvosa határozza meg.

Ha elfelejtette bevenni az Amilozid-TEVA tablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a készítmény alkalmazását az eredeti adagolás szerint.

Ha idő előtt abbahagyja az Amilozid-TEVA tabletta szedését

Ha bármilyen okból megszakította a kezelést, haladéktalanul értesítse erről orvosát. Ő dönt a kezelés esetleges folytatásáról vagy egyéb gyógyszer alkalmazásáról, illetve az adagolásról.

Amennyiben mellékhatások miatt kívánja abbahagyni a kezelést, kérjen tanácsot kezelőorvosától, aki tájékoztatni fogja ezen mellékhatások kezeléséről, vagy más készítménnyel folytatja a kezelést.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Amilozid-TEVA tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg.

A következő mellékhatások fordulhatnak elő:

Főleg a kezelés kezdetén a következő tünetek léphetnek fel átmenetileg, amelyek általában a terápia megszakítását nem igénylik:

Felső hasi panasz, émelygés, hányás, szorulás, vagy hasmenés lép fel, ha a tabletta bevétele nem étkezés után történik. Hasnyálmirigy-gyulladás, szájszárazság.

Elektrolit veszteség miatt izomfájdalom és izomgörcs.

Elektrolit-egyensúly zavarok, a vér nátrium-tartalmának csökkenése, a normálisnál több káliumion a vérben, esetleg a normálisnál kevesebb káliumion a vérben, a normálisnál nagyobb kalciumtartalom a vérben, acidosis hajlam (savbőség a vérben), köszvényes roham (különösen olyan betegeknél akiknek vérében magas a húgysavszint), kiszáradás, gyomor- vagy bélvérzés. A normálisnál nagyobb cukortartalom a vérben, ill. glükóztolerancia romlása elsősorban cukorbetegeknél jelentkezhet.

Szomjúságérzés, kábultság, fejfájás, gyengeség, láz, szédülés, aluszékonyság.

Alacsony vérnyomás, ájulás, rövid idejű öntudatlanság, szívdobogásérzés, szívtáji fájdalomérzés, szívműködési zavarok, szívritmuszavarok, szapora szívverés, érgyulladás.

Bőrkiütés, bőrön jelentkező túlérzékenységi reakciók, fény hatására jelentkező allergiás jellegű kiütés, bőrvörösség, hajhullás, viszketés.

Mivel - arra érzékeny betegeknél - az erős napfény hatására a készítmény bőrérzékenységi reakciókat okozhat, a kezelés időtartama alatt kerülje az intenzív napozást.

Nagy dózis esetén visszeres megbetegedésben szenvedőkben vérrögképződés, ill. következményes érelzáródás alakulhat ki.

Idegesség, zavartság, remegés, álmosság, álmatlanság, depresszió.

Potenciazavarok, csökkent libido.

Köhögés, nehézlégzés, orrdugulás, tüdőödéma.

Fülcsengés.

Vizeletürítési zavar, húgyhólyag görcs, a vese szövet közti gyulladása, időnkénti vesefunkció-romlás előfordulhat.

Sárgánlátás, látászavarok.

Epehólyag-gyulladás. Nyálmirigygyulladás. Vérszegénység. A szérum koleszterin és triglicerid szintje emelkedhet. A májfunkciós tesztek is rendellenes értéket mutatnak. Allergiás reakció.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL AZ AMILOZID-TEVA TABLETTÁT TÁROLNI?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozom feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje az Amilozid-TEVA tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Amilozid-TEVA tabletta

 • A készítmény hatóanyagai: 50,0 mg hidroklorotiazid, 5,00 mg amilorid-hidroklorid (5,676 mg amilorid-hidroklorid-dihidrát formájában) tablettánként.
 • Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szillícium-dioxid, magnézium-sztearát, kukoricakeményítő (waxy), mikrokristályos cellulóz, karboximetilkeményítő-nátrium, povidon, kukoricakeményítő, kalcium-hidrogén-foszfát-dihidrát, laktóz-monohidrát

Milyen az Amilozid-TEVA tabletta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Sárgásfehér, korong alakú, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán mélynyomású felezővonallal. Törési felülete sárgásfehér.

20, illetve 30 db tabletta színtelen, átlátszó PVC/PVdC//Al buborékfóliában és dobozban.

Címkék: Vizelet

További gyógyszerek hydrochlorothiazid;amiloride hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vérnyomáscsökkentők kategóriában