• ALLENASAL 1 mg/ml oldatos orrspray (1x10 ml) adatlap

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ Allenasal 1 mg/ml oldatos orrspray ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    Az Allenasal oldatos orrspray az orrba fújva az orrdugulás kezelésére szolgál, különösen fertőzéses, allergiás vagy egyéb eredetű orrnyálkahártya-gyulladás (nátha, szénanátha) és az orrmelléküregek gyulladásai során. A készítmény felnőttek és 6 év feletti gyermekek számára készült.

    Az Allenasal orrspray alkalmazása során az orrnyálkahártya ereinek gyors és tartós összehúzódását okozza, ami a lokális keringés csökkenéséhez és az orrnyálkahártya-duzzanat megszűnéséhez vezet. Mérséklődik a keletkezett váladék mennyisége is. Mindez az orrdugulás csökkenését és javuló orrlégzést eredményez, ezáltal az orrmelléküregek szellőzése is lehetővé válik.

    Gyógyszerinfók

    Gyártó: sanofi-aventis
    Hatóanyag: xylometazoline
    Normatív TB támogatás: nem támogatott
    Közgyógyellátásra adható: nem
    EÜ támogatásra adható: nem
    EÜ 100% támogatásra adható: nem
    Kiadhatóság: Orvosi vény nélkül is kiadható

    2. TUDNIVALÓK AZ Allenasal 1 mg/ml oldatos orrspray ALKALMAZÁSA ELŐTT

    Ne alkalmazza az Allenasal 1 mg/ml oldatos orrspray-t:

    • ha allergiás (túlérzékeny) az Allenasal 1 mg/ml oldatos orrspray hatóanyagára (xilometazolinra) vagy bármely segédanyagára (pl. a tartósítószer benzalkónium-kloridra);
    • orron, vagy a szájon keresztül végzett sebészi beavatkozások után;
    • MAO-gátlókkal, vagy triciklikus antidepresszánsokkal (hangulatjavító) történő kezelés mellett, vagy annak abbahagyása után 14 napig;
    • 6 éves életkor alatt.

    Az Allenasal 1 mg/ml oldatos orrspray fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

    • A készítmény hosszú időn keresztül (több mint két hét) történő folyamatos alkalmazását el kell kerülni, mivel ez az orrnyálkahártya vérbőségét okozhatja. Ez paradox módon az orrjáratok szűkületét eredményezi. Az elhúzódó használat az orrnyálkahártya krónikus duzzanatához (rhinitis medicamentosa) és sorvadásához (ozaena) vezethet.
    • A készítmény fokozott óvatossággal, a várható előnyök és a lehetséges kockázatok mérlegelését követően, orvosi javallattal és felügyelet mellett alkalmazható:
    • szív-érrendszeri betegségekben (pl. szívbetegség, magas vérnyomás);
    • cukorbetegségben;
    • pajzsmirigy-túlműködésben;
    • prosztata-megnagyobbodás esetén;
    • szembelnyomás-emelkedés, különösen zárt zugú glaukóma esetén
    • mellékvesevelő-daganat esetén
    • más esetlegesen vérnyomásemelő hatással bíró szer alkalmazása esetén.

    Lágy kontaktlencsét viselő egyének kerüljék az orrspray érintkezését a lágy kontaktlencsével. Ez a készítmény benzalkónium-klorid tartalma miatt szükséges. Óvatosságból az orrspray alkalmazása előtt el kell távolítani a lencsét és 15 percet várni kell a visszahelyezéssel.

    A kezelés ideje alatt szedett/alkalmazott egyéb gyógyszerek:

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is!

    Az orrspray vérkeringésbe való felszívódása minimális, így egyéb szájon keresztül alkalmazott gyógyszerkészítményekkel a gyógyszer-kölcsönhatás nem valószínű.

    MAO-gátlók vagy triciklikus antidepresszánsok egyidejű alkalmazása - azok szív-érrendszeri hatásai miatt - vérnyomás-emelkedést okozhat, ezért ilyen szerekkel egyidejűleg nem alkalmazható, illetve ezen készítmények szedésének abbahagyása után csak 14 nap elteltével használható.

    Az Allenasal 1 mg/ml oldatos orrspray együttes alkalmazása étellel/itallal:

    A készítmény megkötöttségek nélkül alkalmazható.

    Terhesség és szoptatás


    További gyógyszerek xylometazoline hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Megfázás-influenza kategóriában

    Új keresés