• Algoflex-S

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: ibuprofen
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: nincs adat

    Kapcsolódó cikkek

    ÍZÜLETI FÁJDALOM
    Izomszakadás?

    Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
    Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.
    •Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
    •További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
    •Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont. 
    •Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei: gyermekeknél és serdülőknél 3 napon belül, felnőtteknél  fájdalom esetén 4 napon belül, illetve  migrénes fejfájás esetén 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak. 
     
    A betegtájékoztató tartalma:
    1.Milyen típusú gyógyszer a Algoflex-S és milyen betegségek esetén alkalmazható?
    2.Tudnivalók a Algoflex-S szedése előtt
    3.Hogyan kell szedni az Algoflex-S-t?
    4.Lehetséges mellékhatások
    5.Hogyan kell az Algoflex-S-t tárolni?
    6.A csomagolás tartalma és egyéb információk
     

    1.Milyen típusú gyógyszer az Algoflex-S és milyen betegségek esetén alkalmazható?

     
    Az Algoflex-S hatóanyaga a nem-szteroid gyulladásgátlók csoportjába tartozó  ibuprofén, amely a szervezet fájdalomra, gyulladásra és lázra adott reakciójának a megváltoztatásával biztosít enyhülést.
    Az Algoflex-S enyhe és közepesen erős fájdalom rövidtávú kezelésére alkalmazható, mint pl. a fejfájás, fogfájás, menstruációs fájdalmak, valamint megfázás és influenza esetén fellépő láz és fájdalom.
    Orvosi javaslatra az Algolfex-S alkalmazható műtétet követő fájdalom, valamint  aurával vagy anélkül jelentkező enyhe és közepesen erős migrénes fejfájások ehyhítésére.
    Az Algoflex-S 400 mg belsőleges szuszpenzió felnőttek, serdülők és legalább 12 éves, minimum 40 kg testsúlyú gyermekek kezelésére alkalmas.
     

    2.Tudnivalók az Algoflex-S szedése előtt

     
    Ne szedje az Algoflex-S-t
    • ha allergiás az ibuprofénre vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) fájdalomcsillapítóra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére 
    • ha acetilszalicilsav vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedésekor légzészavar, asztma, orrfolyás, az arc, nyelv vagy a torok duzzanata, vagy csalánkiütés jelentkezett Önnél
    • ha korábban emésztőrendszeri vérzés/fekély lépett fel Önnél  nem-szteroid gyulladásgátló készítmények szedésével összefüggésben
    • ha korábban már volt, vagy jelenleg is fennálló, illetve kiújuló gyomor- vagy nyombélvérzése vagy fekélye van (kettő vagy több egymástól független igazolt fekély vagy vérzés a kórelőzményben) 
    • ha súlyos szív-, máj- vagy veseelégtelensége van.
    • ha agyér- (cerebrovaszkuláris vérzés) vagy egyéb fennálló vérzése van
    • ha súlyos folyadékhiányban szenved (amelyet okozhat hányás, hasmenés vagy elégtelen folyadékbevitel)
    • ha tisztázatlan vérképzési zavarban szenved, mint pl. a trombocitopénia (vérlemezkék számának csökkenése)
    • a terhesség utolsó három hónapja alatt (lásd “Terhesség, szoptatás és termékenység” c. részt).
     
    Figyelmeztetések és óvintézkedések
    Forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, mielőtt szedni kezdené az Algoflex-S-t ha:
    • örökletes vérképzési zavarokban (pl. akut intermittáló porfíriában) szenved
    • valaha magas vérnyomásban és/vagy szívelégtelenségben szenvedett
    • bizonyos fajta bőrbetegségben szenved (szisztémás lupusz eritematózusz (SLE) vagy 
    • kevert kötőszöveti betegség)
    • bélbetegségben szenved vagy szenvedett (fekélyes vastagbélgyulladás vagy Crohn-betegség), mivel ezek a problémák súlyosbodhatnak (lásd 4. pont „Lehetséges mellékhatások”)
    • vesekárosodása van
    • májbetegségben szenved
    • fokozott körültekintéssel kell eljárni más olyan gyógyszerek egyidejű szedése esetén, amelyek fekély vagy vérzés kialakulásának kockázatát fokozhatják, pl. szájon át szedett kortikoszteroidok (pl. prednizolon), vérhígító gyógyszerek (pl. warfarin), szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (bizonyos depresszió elleni gyógyszerek) vagy vérlemezke összecsapódás-gátlók (például acetilszalicilsav)
    • másik nem-szteroid gyulladáscsökkentő készítményt (így COX-2 gátlókat, pl. celekoxibot vagy etorikoxibot) szed, mivel ezen gyógyszerek együttes szedése kerülendő
    • Önnek szívproblémája van, pl. szívelégtelensége, anginája (mellkasi fájdalma), vagy ha volt már szívrohama, bypass-műtétje, perifériás artériás betegsége (gyenge vérkeringés a lábakban az artériák szűkülete vagy elzáródása miatt), vagy bármilyen jellegű sztrókja (beleértve a „mini sztrókot” vagy más néven az átmeneti isémiás rohamot [angol rövidítéssel: TIA] is
    • Önnek magas vérnyomása, cukorbetegsége, magas koleszterinszintje van, illetve családjában fordult már elő szívbetegség vagy sztrók, továbbá ha Ön dohányzik
    • éppen nagyobb műtéten esett át
    • ki van száradva, mert ilyenkor fokozódik a veseproblémák kockázata
    • vérrögképződési rendellenessége van
     
    A mellékhatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák.
    A fejfájásra alkalmazott bármely fájdalomcsillapító gyógyszer hosszantartó alkalmazása esetén a fejfájás súlyosbodhat. Ilyen esetben vagy ennek gyanúja esetén kezelőorvosával kell konzultálnia, és az Algoglex-S kezelést abba kell hagyni.
    a fájdalomcsillapítók rendszeres alkalmazása tartós, súlyos veseproblémákat okozhat. Ennek kockázatát növelheti a sóvesztéssel és kiszáradással együtt járó fizikai megterhelés, ezért ez kerülendő. 
    Légszomj alakulhat ki, ha asztmában, vagy allergiás betegségekben szenved vagy szenvedett.
    Ha szénanáthától, orrpoliptól vagy krónikus elzáródásos légúti betegségektől szenved, fennáll az allergiás reakciók előfordulásának fokozott kockázata. Az allergiás reakciók asztmás rohamok (ún. analgetikum asztma), Quincke ödéma vagy csalánkiütés formájában jelentkezhetnek.
    Nagyon ritkán súlyos túlérzékenységi reakciók (pl. anafilaxiás sokk) kialakulását  figyelték meg. Az Algoflex-S bevételét követően fellépő súlyos túlérzékenységi reakciók első tüneteinek jelentkezésekor azonnal abba kell hagyni a gyógyszer szedését, és a tünetektől függően szakorvosi kezelést biztosítani.
    Nagyon ritkán súlyos bőrreakciókról (pl. exfoliatív dermatitisz, Stevens-Johnson-szindróma, és toxikus epidermális nekrolízis) számoltak be a nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazásával összefüggésben. Az Algoflex-S szuszpenzió alkalmazását azonnal abba kell hagyni bőrkiütés, nyálkahártya elváltozások vagy az allergiás reakciók egyéb tüneteinek első jelentkezésekor.
    Bárányhimlő (varicella) alatt tanácsos mellőzni az Algoflex-S szuszpenzió alkalmazását.
    Az ibuprofénhez hasonló gyulladásgátló/fájdalomcsillapító gyógyszerek kissé növelhetik a szívroham vagy a sztrók kockázatát, főleg a nagy adagban történő alkalmazás esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot, illetve a kezelés időtartamát. 
    Valamennyi nem-szteroid gyulladáscsökkentővel történt kezelés során beszámoltak a kezelés alatt bármikor jelentkező és akár halált is okozó emésztőrendszeri vérzésről, fekélyképződésről vagy perforációról, figyelmeztető tünetek jelentkezésével vagy a kórelőzményben szereplő korábbi gyomor-bélrendszeri eseményt követően, vagy akár azok nélkül is. Emésztőrendszeri vérzés vagy fekély kialakulása esetén a kezelést azonnal abba kell hagyni. 
    Az emésztőrendszeri vérzés, fekély vagy perforáció kockázata nő a nem-szteroid gyulladáscsökkentő adagjának növelésével, ill. olyan betegeknél, akiknek a kórtörténetében fekély szerepel, főleg, ha annak szövődményeként vérzés vagy perforáció is előfordult (lásd 2. pont: Ne alkalmazza az Algoflex-S szuszpenziót), valamint idős korban. Ezeknél a betegeknél a kezelést a lehető legalacsonyabb dózissal kell kezdeni. Védő gyógyszerekkel (pl. mizoprosztol vagy protonpumpa gátlók) történő együttes alkalmazás megfontolandó ezeknél a betegeknél, valamint azoknál, akik kis dózisú acetilszalicilsavat vagy az emésztőrendszeri kockázatot növelő gyógyszereket szednek egyidejűleg.
    A nem-szteroid gyulladáscsökkentők, mint amilyen az ibuprofén is, elfedik a fertőzés és a láz tüneteit.
    Az Algoflex-S szuszpenzió alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, ha a fenti állapotok bármelyike előfordul Önnél.
    Az Algoflex-S szuszpenzió tartós szedése esetén a máj- és vesefunkció, valamint a vérkép rendszeres ellenőrzésére van szükség.
     
    Idősek
    Idős korban a nem-szteroid gyulladáscsökkentők szedésével megnő a mellékhatások kockázata, különösen a gyomrot és a beleket érintőké. További információkért lásd a 4. pontot: „Lehetséges mellékhatások”.
    Azoknak a betegeknek, akiknél már előfordult korábban emésztőrendszeri mellékhatás – különösen, ha időskorúak – jelezni kell bármilyen szokatlan hasi panaszt (különösen az emésztőrendszeri vérzést), főleg a kezelés kezdeti szakaszában.
     
    Gyermekek és serdülők
    Gyermekeknél és serdülőknél a szervezet kiszáradt állapotában fennáll a vesekárosodás veszélye.
    Az Algoflex-S 400 mg nem alkamas 40  testtömegkilogramm alatti gyermekek és serdülők vagy 12 éven aluli gyermekek kezelésére a tasakban található magas hatóanyagtartalom miatt.
     
    Egyéb gyógyszerek és az Algoflex-S
    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
    Az Algoflex-S hatással lehet egyes gyógyszerekre, illetve egyes gyógyszerek befolyásolhatják az Algoflex-S hatását, mint például :
    • glükokortikoidok (pl. prednizolon), mert ez növelheti az emésztőrendszeri fekély vagy vérzés kockázatát
    • más nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer (így az ún. COX-2 enzim gátlók, mint pl. celekoxib vagy etorikoxib), mivel ezek növelhetik az emésztőrendszeri fekélyek és vérzések kialakulásának kockázatát. Az ibuprofén más nem-szteroid gyulladáscsökkentővel történő együttes alkalmazását kerülni kell.
    • véralvadásgátlók (vérhígítók/vérrögképződést gátló gyógyszerek pl. warfarin, tiklopidin),
    • vérlemezke összecsapódást gátlók (például acetilszalicilsav) és szelektív szerotonin újrafelvételt gátlók (SSRI) (melyek depresszió ellenes gyógyszerek), mivel ez növelheti az emésztőrendszeri mellékhatások kockázatát
    • magas vérnyomás elleni gyógyszerek (ACE-gátlók, pl. kaptopril, béta-receptor-blokkolók, mint pl. atenolol, angiotenzin II-receptor-gátlók, mint pl. lozartán), vízhajtó tabletták (diuretikumok), mivel a nem-szteroid gyulladáscsökkentők gyengíthetik ezeknek a gyógyszereknek a hatását és fokozhatják a vesére gyakorolt kockázatot. Ebben az esetben biztosítsona nap folyamán elegendő viz fogyasztását.
    • metotrexát (daganatos megbetegedés illetve reuma elleni gyógyszer), mert a metotrexát hatása fokozódhat.
    • takrolimusz (az immunreakció elnyomására alkalmazott gyógyszer), mert a vesetoxicitás kockázata megnövekszik.
    • ciklosporin (az immunreakció elnyomására alkalmazott gyógyszer), mert a rendelkezésre álló korlátozott bizonyítékok alapján megnő a vesetoxicitás kockázata.
    • mifepriszton (terhesség megszakítására alkalmazott gyógyszer), mert a mifepriszton hatása csökkenhet
    • zidovudin (az AIDS kezelésére szolgáló gyógyszer), mert az Algoflex-S szuszpenzió együttes szedése esetén a HIV pozitív hemofíliás betegeken növekedhet az ízületi vérömleny illetve a duzzanathoz vezető vérömleny kialakulásának kockázata
    • szulfonilurea tartalmú készítmények: Klinikai vizsgálatokban kölcsönhatásokat figyeltek meg a nem-szteroid gyulladáscsökkentők és bizonyos vércukorszint-csökkentő gyógyszerek (szulfonilureák) között. Bár az ibuprofén és szulfonilureák között eddig nem írtak le kölcsönhatásokat, egyidejű szedés esetén óvintézkedésként javasolt a vércukor értékek ellenőrzése.
    • probenecid és szulfinpirazon: a probenecidet vagy szulfinpirazont tartalmazó gyógyszerek késleltethetik az ibuprofén kiürülését.
    • baklofén: az ibuprofén alkalmazását követően baklofén toxicitás alakulhat ki.
    • ritonavir, mivel ez a gyógyszer megnövelheti a nem-szteroid gyulladáscsökkentők plazmakoncentrációját.
    • aminoglikozidok (antibiotikumok), mivel a nem-szteroid gyulladáscsökkentők csökkenthetik az aminoglikozidok kiürülését 
    • digoxin, fenitoin és lítium: az ibuprofén megnövelheti ezen gyógyszerek plazmakoncentrációit.
    • kinolon antibiotikumok, mivel ezeknek nem-szteroid gyulladásgátlókkal történő egyidejű alkalmazása megnövelheti a görcsök kockázatát.
    • kolesztiramin, mert az ibuprofén és a kolesztiramin egyidejű szedése késleltetheti és csökkentheti az ibuprofén felszívódását.
    • vorikonazol és flukonazol, mert ezek a gyógyszerek megemelhetik a nem-szteroid gyulladáscsökkentők szintjét.
     
    Az Algoflex-S szuszpenzióval történő kezelést néhány más gyógyszer is befolyásolhatja, illetve a kezelés hatással lehet azokra. Ezért az Algoflex-S szuszpenzió és más gyógyszerek együttes szedése előtt mindig kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.
    Az Algoflex-S egyidejű bevétele étellel, és alkohollal
    A szuszpenzió étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül is bevehető. Amennyiben röviddel az étkezés után veszi be a szuszpenziót, az késleltetheti az Algoflex-S hatásának kezdetét. Ugyanakkor az étkezés közbeni bevétel csökkenti a lehetséges gyomor-bélrendszeri panaszokat.
    Az Algoflex-S szuszpenzió szedése alatt nem szabad alkoholt fogyasztani. Sokkal valószínűbbé válik a gyomor-bélrendszert vagy a központi idegrendszert érintő mellékhatások előfordulása, ha az Algoflex-S szuszpenzióval egyidejűleg alkoholt fogyaszt.
     
    Terhesség, szoptatás és termékenység
    Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
     
    Terhesség
    Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az Algoflex-S szuszpenzió szedése alatt teherbe esik. 
    A terhesség első és második trimeszterében az Ön kezelőorvosa csak nagyon indokolt esetben írja fel az ibuprofént. Ilyen esetben a legkisebb hatékony adagot a lehető legrövidebb ideig kell alkalmazni.
    A terhesség utolsó 3 hónapjában egyáltalán nem szabad alkalmaznia ezt a gyógyszert, mivel az ibuprofén súlyos, akár végzetes hatással lehet a magzati szív- és veseműködésre akár egyetlen adag bevételét követően is.
     
    Szoptatás
    Az ibuprofén és bomlástermékei csak kis mennyiségben jutnak át az anyatejbe. Tekintettel arra, hogy a mai napig nem ismertek a csecsemőre gyakorolt káros hatások, általában nem szükséges megszakítani a szoptatást az ibuprofén javasolt adagban történő rövid távú használata során. 
     
    Termékenység
    Az Algoflex-S azon gyógyszerek csoportjába tartozik (nem-szteroid gyulladáscsökkentők), amelyek befolyásolhatják a fogamzóképességet. Ez a hatás megszűnik a készítmény szedésének abbahagyása esetén.
    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
    Ha a gyógyszer alkalmazása során szédülést, forgó jellegű szédülést, látászavarokat tapasztal, ne vezessen, és ne kezeljen gépeket. Amennyiben kizárólag egy adag ibuprofént vett be vagy rövid ideig alkalmazta a gyógyszert, nem várható, hogy hátrányosan befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
    Az Algoflex-S szuszpenzió maltitot és nátriumot tartalmaz.
    Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
    A maltit enyhe hashajtó hatású lehet, kalóriaértéke 2,3 kcal/g.
     
    Az Algoflex-S 400 mg belsőleges szuszpenzió 57,94 mg nátriumot tartalmaz 10 ml-enként, amit kontrollált nátriumdiéta esetén figyelembe kell venni.
     
     

    3.Hogyan kell szedni az Algoflex-S-t?

     
    Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
     
    Szájon át történő alkalmazásra.
    Felbontás előtt a tasakot kézzel alaposan át kell gyúrni az alábbi ábra szerint, hogy a tasak tartalma összekeveredjen :
     
    többször váltogatva, először a tasak tetejét, majd az alját nyomja össze az ujjaival
    a tasak tetejétől az aljáig, utána az ellenkező irányban néhányszor nyomkodja át a tasak tartalmát
    Az Algoflex-S víz nélkül, vagy vízben hígítva is alkalmazható.
     
    Kizárólag rövid távú alkalmazásra. A tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig kell alkalmazni.
     
    A javasolt adag :
     
    Felnőttek, serdülők és 12 évesnél idősebb gyermekek  40 kg testsúlytól:
    A kezdő adag 1 tasak Algoflex-S 400 mg belsőleges szuszpenzió, ezután ha szükséges, 6 óránként további 1 tasak Algoflex-S 400 mg-os szuszpenzió.
    Két adag között legalább 6 órának kell eltelnie.
    3 tasaknál több Algoflex-S 400 mg szuszpenzió nem vehető be 24 óra alatt. 
     
     
    Gyermekek és serdülők 
    Az Algoflex-S 400 mg belsőleges szuszpenzió 40 kg testsúly alatti gyermekek és serdülők (12 éves kor alatt) kezelésére nem alkalmas. 
     
    Idősek 
    Az adagolás megegyezik a felnőtteknek ajánlott adagolással, de fokozott óvatosság szükséges.
     
    Vese- vagy májkárosodásban szenvedő betegek 
    Vese- és májkárosodás esetén minden esetben kérje kezelőorvosa tanácsát az Algoflex-S alkalmazása előtt. A gyógyszer szedéséhez kezelőorvosa ad tanácsot.
     
    Ha Ön felnőtt és a gyógyszert lázra 3 napnál, illetve fájdalomra 4 napnál tovább szedi, vagy ha tünetei rosszabbodnak, forduljon kezelőorvosához.
    Az Algoflex-S szuszpenzió 7 napnál tovább nem szedhető orvosi javaslat nélkül.
     
    Ha erre a gyógyszerre 12 éves vagy annál idősebb gyermek és serdülő esetén 3 napnál tovább is szükség van, vagy ha a tünetek súlyosbodnak, orvoshoz kell fordulni.
     
    Ha az előírtnál több Algoflex-S-t vett be
    Azonnal kérjen orvosi segítséget túladagolás esetén, vagy ha a tasak tartalmát véletlenül gyermek vette be.
    Ha az előírtnál több Algoflex-S-t vett be, vagy ha egy gyermek véletlenül lenyelte a gyógyszert, mindig keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórházat, hogy tájékoztatást kapjon a kockázatról és a teendőkről. 
     
    Tünetként jelentkezhet hányinger, gyomorfájdalom, hányás (ami lehet véres), fejfájás, fülzúgás, zavartság és szemremegés. Nagy adagok esetén álmosságot, mellkasi fájdalmakat, szívdobogást, eszméletvesztést, görcsrohamot (főleg gyermekeknél), gyengeséget és szédülést, véres vizeletet, fázást és légzési problémákat jelentettek.
     
    Ha elfelejtette bevenni Algoflex-S-t
    Ha elfelejtett bevenni egy adagot, következő alkalommal ne vegyen be többet az ajánlott mennyiségnél.
    Amennyiben bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét
     

    4.Lehetséges mellékhatások

     
    Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
    A mellékhatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák. A gyógyszer szedése során jelentkezhetnek Önnél a nem-szteroid gyulladáscsökkentők ismert mellékhatásai. Ilyen esetben, vagy ha aggályai lennének, a lehető leghamarabb beszéljen kezelőorvosával. 
    A gyógyszert szedő időseknél nagyobb a mellékhatások kialakulásának a kockázata.
    Az alábbi mellékhatásoknál figyelembe kell venni, hogy azok túlnyomórészt dózisfüggők és egyénenként változók.
     
    HAGYJA ABBA a gyógyszer alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget, ha a következő tünetek jelentkeznek:
    •a bélvérzés tünetei, pl erős hasi fájdalom, fekete szurokszerű széklet, vér vagy kávéőrleménynek látszó részecskék jelenléte a hányadékban.
    •nagyon ritka, de súlyos allergiás reakció tünetei, pl. indokolatlan zihálás vagy légszomj, az arc, a nyelv vagy a torok duzzanata, nehézlégzés, heves szívdobogás, sokkhoz vezető vérnyomásesés. Ezek akár a gyógyszer első alkalmazásakor is előfordulhatnak. Ha a fenti tünetek bármelyike jelentkezik, azonnal hívjon orvost. 
    •súlyos bőrreakciók, pl. az egész testfelületet beborító kiütések, hámló, hólyagos vagy pikkelyes bőr (Stevens-Johnson szindróma, eritéma multiforme, toxikus epidermális nekrolízis/Lyell szindróma).
    •látászavarok/változások
     
    Mondja el kezelőorvosának, ha az alábbi mellékhatások bármelyike jelentkezik, rosszabbodik, vagy a felsorolásban nem szereplő hatásokat észlel.
     
    Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
    •gyomorpanaszok, mint pl. gyomorégés, hasi fájdalom, émelygés, hányás, fokozott bélgáz képződés, hasmenés, székrekedés, és csekély gyomor-bélrendszeri vérvesztések, amelyek kivételes esetekben vérszegénységet is okozhatnak.
     
    Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
    •gyomorhurut, a bélgyulladás és a Crohn-betegség súlyosbodása
    •központi idegrendszeri zavarok, mint pl. fejfájás, szédülés, álmatlanság, izgatottság, ingerlékenység vagy fáradtság
    •esetlegesen vérző vagy átfúródó emésztőrendszeri fekélyek
    •szájfekélyek és/vagy a száj duzzanata és irritációja
    •túlérzékenységi reakciók bőrkiütésekkel és viszketéssel és asztmás rohamok (esetlegesen vérnyomáseséssel). Ilyen esetben tájékoztatni kell az orvost és az Algoflex-S a továbbiakban nem szedhető.
    •különféle bőrkiütések
     
    Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
    •fülzúgás
    •húgyhólyag gyulladása
    •az orr nyálkahártyájának gyulladása
    •szemszárazság
    •gyakoribb vizeletürítés, vér a vizeletben
    •bőrvörösödés, bőrhámlás, napfény hatására kialakuló bőrreakciók
    •a vér húgysavszintjének emelkedése, emelkedett karbamid koncentráció a vérben
    •a vörösvértestek számának csökkenése
    •lágyéktáji/alhasi fájdalom, vér a vizeletben, láz – ezek a vesekárosodás (papilla nekrózis) tünetei lehetnek.
     
    Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
    •a nyelőcső vagy a hasnyálmirigy gyulladása, bélelzáródás
    •kivételes esetekben súlyos bőrfertőzés és kötőszöveti betegségek fordulhatnak elő bárányhimlő (varicella) fertőzés alatt.
    •a normálisnál kisebb mennyiségű vizelet és vizenyők kialakulása (különösen magas vérnyomásban szenvedő vagy csökkent vesefunkciójú betegek esetében), zavaros vizelet (nefrózis szindróma), gyulladásos vesebetegség (intersticiális nefritisz), amely akut veseelégtelenséghez vezethet. A felsorolt tünetek bármelyikének előfordulása vagy általános rossz közérzet esetén azonnal függessze fel az Algoflex-S szedését és haladéktalanul forduljon orvoshoz, mert ezek a vesekárosodás vagy veseelégtelenség első jelei lehetnek.
    •vérsejtképzési zavarok (első jelei: láz, torokfájás, felületes szájfekélyek, influenzaszerű tünetek, súlyos kimerültség, orr- és bőrvérzés, indokolatlan vagy szokatlan véraláfutások). Ilyen esetben azonnal meg kell szakítani a terápiát és orvoshoz kell fordulni. Tilos fájdalomcsillapítóval vagy lázcsillapító (antipiretikus) gyógyszerekkel bármilyen öngyógyítást végezni!
    pszichotikus reakciók és depresszió
    a fertőzés okozta gyulladás súlyosbodása (pl. szövetelhalással járó izompólya-gyulladás, Ha fertőzés tünetei jelentkeznek vagy súlyosbodnak az Algoflex-S szuszpenzió alkalmazása közben, azonnal forduljon kezelőorvosához.
    duzzanat, magas vérnyomás, szívdobogásérzés, szívelégtelenség, szívroham.
    májproblémák vagy májgyulladás. Májelégtelenség vagy májkárosodás, főleg hosszan tartó alkalmazás esetén; tünetei a bőr és a szemek besárgulása vagy halvány széklet és sötét vizelet.
    •nagyon ritkán az aszeptikus agyhártyagyulladás tüneteit (nyakmerevség, fejfájás, émelygés, hányás, láz vagy kábaság) figyelték meg az ibuprofén alkalmazásakor. Az autoimmun-betegségben szenvedőknél (SLE, kevert kötőszöveti betegség) ez nagyobb valószínűséggel fordul elő. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, azonnal vegye fel a kapcsolatot orvosával.
    •sárgaság (a bőr és/vagy a szemfehérjék besárgulnak), súlyos májkárosodás
    •az oxigénszállító fehérje (hemoglobin). mennyiségének csökkenése a vérben
    •érgyulladás
    •hajhullás (alopecia)
     
    Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
    •halláskárosodás
    •folyadékvisszatartás (túl sok víz gyűlik össze a szervezetben), étvágycsökkenés
    •asztma, gégeduzzanat, a hörgők simaizmainak görcsös összehúzódása, ahogyan asztmás rohamban vagy légzéskimaradáskor, illetve nehézlégzés esetén jelentkezik.
    •DRESS szindrómának nevezett súlyos bőrreakció fordulhat elő. A DRESS tünetei közé tartoznak: bőrkiütés, láz, nyirokcsomók duzzanata és az eozinofil (egyfajta fehérvérsejt) számának növekedése.
     
    Az olyan gyógyszerek esetében, mint az Algoflex-S szuszpenzió, kismértékben fokozódhat a szívroham („miokardiális infarktus”) vagy a sztrók („agyi érkatasztrófa”) kockázata.
    Mellékhatások bejelentése
    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy, gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. 
    A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
     
    5.Hogyan kell az Algoflex-S-t tárolni?
     
    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
    A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
    Legfeljebb 30C on tárolandó.
    Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
     

    6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

     
    Mit tartalmaz az Algoflex-S ?
    A készítmény hatóanyaga az ibuprofén.  Egyadagos tasakonként (10 ml belsőleges szuszpenzió)  400 mg ibuprofént tartalmaz.
     
    Egyéb összetevők nátrium-benzoát (E211), vízmentes citromsav (E330),  nátrium-citrát-dihidrát (E331), vízmentes szacharin-nátrium (E954), nátrium-klorid, hypromellose 15 cP, xantán gumi (E415), maltit szirup (E965), glicerin 99,5% (E422), eper aroma (természetes ízanyagokkal azonos vegyületeket, természetes ízesítő  készítményeket, kukorica maltodrextint, trietil-citrátot (E-1505), propilén-glikolt (E-1520), és benzil-alkoholt tartalmaz), taumatin,  tisztított víz.
     
    Milyen az Algoflex-S külleme és mit tartalmaz a csomagolás ? 
    Fehér vagy törtfehér, viszkózus szuszpenzió jellegzetes eper ízesítéssel.
    Egyadagos, 10 ml töltőterfogatú, 25 mm × 150 mm méretű tasak, amely az alábbi rétegekből áll: PET/ALU/PET/PE komplex (a gyógyszerrel érintkező réteg).
     
    Kiszerelés:
    10 db, 12 db, 18 db, 20 db, 24 db, 30 db tasak
     
    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
    A forgalomba hozatali engedély jogosultja 
    Nutra Essential, OTC, S.L.
    Calle La Granja 1
     
     
    OGYI-T-23323/04     10x
    OGYI-T-23323/05     20x
    OGYI-T-23323/06     30x
     
    A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2018. október
     
     


    Címkék: ALGOFLEX-S, ,

    További gyógyszerek ibuprofen hatóanyaggal