ALFUZOSTAD retard tabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ALFUZOSTAD ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Alfuzostad az ún. alfa adreno receptor antagonista, más néven alfa-gátló gyógyszerek csoportjába tartozik.

A dülmirigy-megnagyobbodás - más néven jóindulatú prosztata hiperplázia - középsúlyos és súlyos tüneteinek kezelésére szolgál.

A megnagyobbodott prosztata különösen éjszaka vizelési problémákat okozhat, mint gyakori vagy nehéz vizelés. Az alfa-gátlók ellazítják az izmokat a prosztatában és a húgyhólyagnyakban. Ez lehetővé teszi, hogy a vizelet könnyebben távozzon a húgyhólyagból.

ALFUZOSTAD retard tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
STADA Arzneimittel
Vényköteles?
járóbeteg ellátásban
nem vényköteles

Kiszerelések

  • 10 mg (10x)
  • 10 mg (30x)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK AZ ALFUZOSTAD SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje az Alfuzostadot:

  • ha allergiás (túlérzékeny) az alfuzozinra, egyéb kinazolin származékokra (pl. terazozin, doxazozin, prazozin) vagy az Alfuzostad bármely segédanyagára, Az allergiás reakció tünetei: kiütés, az ajkak, a torok vagy a nyelv duzzanata, nyelési vagy légzési nehézség.
  • ha olyan betegségben szenved, hogy felálláskor jelentősen leesik a vérnyomása,
  • ha májproblémái vannak,
  • ha az alfa-gátlók csoportjába tartozó egyéb gyógyszert is szed.

Az Alfuzostad fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

  • ha súlyos veseproblémái vannak, mivel az Alfuzostad biztonságossága ebben az esetben nincs alátámasztva.
  • ha egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszert is szed. Ebben az esetben orvosa rendszeresen ellenőrizni fogja a vérnyomását, különösen a kezelés kezdetén.
  • ha az Alfuzostad bevételét követő néhány órában felálláskor hirtelen leesik a vérnyomása, aminek a tünetei a szédülés, gyengeség és, verejtékezés. Ha vérnyomásesést tapasztal, feküdjön le, úgy hogy a keze és lába magasabban legyen, amíg a tünetek teljesen el nem múlnak. Általában ezek a hatások csak rövid ideig tartanak és a kezelés kezdetén jelentkeznek. Általában nem szükséges a kezelés abbahagyása.
  • ha korábban az alfa-gátlók csoportjába tartozó egyéb gyógyszer bevétele után jelentős mértékű vérnyomásesés lépett fel Önnél. Ebben az esetben orvosa az alfuzozin kezelést alacsony adaggal fogja kezdeni, és fokozatosan fogja emelni az adagot.
  • ha a szíve nem működik jól (heveny szívelégtelenség).
  • ha szorító mellkasi fájdalma (angina) van és nitrátkezelésben részesül. az alfuzozinnal folytatott kezelés növelheti az alacsony vérnyomás előfordulásának kockázatát. Az angina kiújulásakor vagy súlyosbodásakor orvosa le fogja állítani az alfuzozin adását.
  • Orvosa fogja eldönteni, hogy folytatja-e a kezelést a mellkasi fájdalom ellen vagy leállítja az Alfuzostad kezelést, különösen, ha a mellkasi fájdalom kiújul vagy súlyosbodik.
  • Ha katarakta (a szemlencse homálya, szürkehályog) műtétet terveznek Önnél, kérjük, tájékoztassa szemészét a műtét előtt, hogy Alfuzostadot szed vagy szedett korábban. Ez azért szükséges, mert az Alfuzostad komplikációt okozhat a műtét során, amit a sebész kezelni tud, ha időben fel van rá készülve.
  • Ha egy bizonyos szívritmuszavarban szenved vagy olyan gyógyszert szed, ami ilyen típusú szívritmuszavart okozhat (ennek a zavarnak az orvosi megnevezése QTc megnyúlás). Ebben az esetben orvosának meg kell vizsgálnia Önt az Alfuzostad alkalmazása előtt és a kezelés alatt is.A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Az Alfuzostadot nem szabad bevenni, ha az alfa-gátlók csoportjába tartozó egyéb gyógyszert szed.

Az Alfuzostad és néhány egyéb gyógyszer befolyásolhatják egymás hatását. Ezek az alábbiak:

  • ketokonazol és itrakonazol (gombás fertőzések kezelésére használt gyógyszerek) és ritonavir (a HIV kezelésére használt gyógyszer).

Ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi, vagy kell szednie, az Alfuzostad kezelés vérnyomásesést okozhat:

  • magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek,
  • mellkasi fájdalom (angina) kezelésére szolgáló gyógyszerek (nitrátok),
  • műtétek előtt használt gyógyszerek (általános érzéstelenítők). Vérnyomása jelentősen csökkenhet. Műtét előtt mondja el orvosának, hogy Alfuzostadot szed.

Az Alfuzostad egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Az Alfuzostadot étkezés után kell bevenni.

Terhesség és szoptatás

Ez az információ nem lényeges, mivel az Alfuzostad csak férfiak kezelésére szolgál.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Alfuzostad kezelés kezdetén feledékenységet, szédülést és gyengeséget érezhet, Ne vezessen gépjárművet, ne kezeljen gépeket és ne végezzen veszélyes munkát, amíg nem tudja, hogyan reagál a kezelésre.

Fontos információk az Alfuzostad egyes összetevőiről

A készítmény kis mennyiségben laktózt (tejcukor) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL SZEDNI AZ ALFUZOSTAD TABLETTÁT

Az Alfozostadot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A tablettákat egészben nyelje le. Ne törje, porítsa vagy rágja össze a tablettákat, mert így túl sok alfuzozin hatóanyag juthat a szervezetébe túl gyorsan. Ez növeli a nemkívánt hatások kockázatát.

Az első tablettát lefekvés előtt vegye be. A tablettákat mindennap közvetlenül ugyanazon étkezés után vegye be és elegendő mennyiségű folyadékkal nyelje le. Ne törje, rágja, vagy ossza el a tablettákat.

Felnőttek:

A szokásos adag 1 retard tabletta (10 mg alfuzozin) naponta egyszer.

Idős betegeknek:

Idős betegek (65 év felett) szokásos adagja 1 retard tabletta (10 mg alfuzozin) naponta egyszer. ha az alacsonyabb alfuzozin adagot a beteg jól tolerálja és erősebb hatás szükséges.

Károsodott vesefunkciójú betegeknek:

A szokásos adag enyhe-középsúlyos veseproblémák esetén 1 retard tabletta (10 mg alfuzozin) naponta egyszer, ha az alacsonyabb adag nem elegendő és attól függően, hogy Ön hogyan reagál a kezelésre.

Ha az előírtnál több Alfuzostadot vett be:

Ha nagy mennyiségű Alfuzostadot vett be forduljon azonnal tanácsért kezelőorvosához, vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához. Vérnyomása hirtelen leeshet és szédülhet vagy akár el is ájulhat. Ha szédülés érzete van, üljön vagy feküdjön le amíg jobban nem érzi magát.

Ha elfelejtette bevenni az Alfuzostadot:

Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett tabletta pótlására, mert ez hirtelen vérnyomásesést okozhat, különösen, ha vérnyomáscsökkentő gyógyszert is szed. A következő tablettát az előírás szerint vegye be.

Ha idő előtt abbahagyja az Alfuzostad szedését

Nem szabad abbahagynia az Alfuzostad szedését anélkül, hogy először beszélne kezelőorvosával.

Ha abba szeretné hagyni a kezelést vagy bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Alfuzostad is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások előfordulásának gyakoriságát az alábbiak szerint adtuk meg:

Nagyon gyakori: 10 kezelt betegből legalább 1 betegnél

Gyakori: 100 kezelt betegből legalább 1 betegnél, de kevesebb, mint 10 betegből 1 betegnél

Nem gyakori: 1000 kezelt betegből legalább 1 betegnél, de kevesebb, mint 100 betegből 1 betegnél

Ritka: 10 000 kezelt betegből legalább 1 betegnél, de kevesebb, mint 1000 betegből 1 betegnél

Nagyon ritka: 10 000 betegből kevesebb, mint 1 beteget érint, beleértve az egyedi eseteket is

Nem ismert a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg

Nagyon ritkán az angioödémának nevezett életveszélyes reakcióról is beszámoltak. Hagyja abba az Alfuzostad szedését és azonnal forduljon orvoshoz, az angioödéma bármelyik tünetét tapasztalja, mint:

  • az arc, a nyelv vagy a torok duzzanata,
  • nyelési nehézség,
  • csalánkiütés és légzési nehézség.

Gyakori:

Fáradtság, gyengeség/szédülékenység, fejfájás, forgás érzése a fejben (szédülés), felálláskor jelentkező kifejezett vérnyomásesés (főleg a kezelés kezdetén, főleg túl nagy dózisok, ill. rövid időre félbeszakított kezelés újrakezdése után), gyomorfájdalom, rossz közérzet (émelygés), emésztési zavar, hasmenés, szájszárazság, gyengeség-érzés.

Nem gyakori:

Álmosság, látászavarok, szapora szívverés, ájulás (különösen a kezelés kezdetén), szívdobogásérzés, orrfolyás, hányás, bőrkiütés (csalánkiütés, kiütés), viszketés, vizelettartási zavar, boka- és lábduzzanat, az arc kipirulás, mellkasi fájdalom.

Nagyon ritka:

Mellkasi fájdalom (angina pectoris) jelentkezése, súlyosbodása vagy kiújulása, májkárosodás, bőr és nyálkahártya duzzanat különösen az arcon és a száj körül, a hímvessző tartós fájdalmas merevedése.

Nem ismert:

Alacsony fehérvérsejtszám (neutropénia), a szűk pupilla szindróma egy variánsa az ún. "Intraoperative Floppy Iris Syndrome" (IFIS), ami a szemlencse homálya (szürkehályog, katarakta) miatt végzett műtét közben jelentkező komplikáció, rendellenes szívritmus, májproblémák vagy májbetegség (tünetei lehetnek a bőr és a szemfehérje besárgulása).

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL TÁROLNI AZ ALFUZOSTADOT?

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje az Alfuzostadot.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Alfuzostad

  • A készítmény hatóanyaga az alfuzozin hidroklorid. Egy retard tabletta 10 mg alfuzozin hidrokloridot tartalmaz.
  • Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, hipromellóz, povidon K25, magnézium-sztearát.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Az Alfuzostad fehér színű, kerek, metszett élű, bevonat nélküli tabletta.

Az Alfuzostad 10 db, 28 db, 30 db és 90 db retard tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban kerül forgalomba.

Nem minden kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal