ALERPALUX oldatos szemcsepp

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Alerpalux és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Alerpalux a szezonális allergiás kötőhártya-gyulladás tüneteinek kezelésére alkalmas. 

Allergiás kötőhártya-gyulladás: egyes anyagok (allergének), mint pl. házi por, állati szőr vagy pollenek, szemviszketést, szemvörösödést és a szem felszínének duzzanatát okozhatják.

Az Alerpalux a szem allergiás tüneteinek kezelésére alkalmazandó gyógyszer. Csökkenti az allergiás reakciók súlyosságát.

ALERPALUX oldatos szemcsepp GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
olopatadine hydrochloride

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
PharmaSwiss Ceska Republika s.r.o
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 1 mg/ml

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók az Alerpalux alkalmazása előtt

  • Ne alkalmazza az Alerpalux-ot ha allergiás az olopatadinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
  • Ne alkalmazza Alerpalux-ot, ha szoptat.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Alerpalux alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Az Alerpalux alkalmazása előtt vegye ki a szeméből a kontaktlencsét.

Gyermekek

Ne alkalmazza az Alerpalux-ot 3 éves kor alatt. Ne adja ezt a gyógyszert 3 évnél fiatalabb gyermekeknek, mert nincs adat arra nézve, hogy biztonságos és hatásos a 3 évnél fiatalabb gyermekeknél.

Egyéb gyógyszerek és az Alerpalux

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Ha más szemcseppet vagy szemkenőcs is használ, várjon legalább 5 percet az egyes gyógyszerek alkalmazása között. A szemkenőcsöket kell utolsóként alkalmazni.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ne alkalmazza az Alerpalux-ot, ha szoptat. A gyógyszer alkalmazása előtt kérje ki kezelőorvosa tanácsát.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Közvetlenül az Alerpalux szemcsepp alkalmazása után a látása egy kissé elhomályosodhat. Amíg ez el nem múlik, ne vezessen járművet és ne kezeljen gépeket.

Az Alerpalux benzalkónium-kloridot és foszfátot tartalmaz

Ez a gyógyszer 0,003 mg benzalkónium-kloridot tartalmaz cseppenként, ami megfelel 0,1 mg/ml-nek.

A benzalkónium-klorid felszívódhat a lágy kontaktlencsékbe, és megváltoztathatja a kontaktlencsék színét. A gyógyszer alkalmazása előtt el kell távolítania kontaktlencséjét, amit csak 15 perccel az alkalmazás után tehet vissza.

A benzalkónium-klorid szemirritációt is okozhat, különösen akkor, ha szemszárazságban vagy a szaruhártya (a szem elülső részén található áttetsző réteg) rendellenességében szenved.

Beszéljen kezelőorvosával, ha szokatlan vagy szúró érzést, illetve fájdalmat tapasztal a szemében a gyógyszer alkalmazását követően.

Ez a gyógyszer 0,103 mg foszfátot tartalmaz cseppenként, ami megfelel 3,42 mg/ml-nek.

Ha az Ön szaruhártyája (a szem elülső részén található áttetsző réteg) súlyosan károsodott, a foszfátok nagyon ritkán homályos foltokat okozhatnak a szaruhártyán a kezelés során felhalmozódó kalcium miatt.

3. Hogyan kell alkalmazni az Alerpalux-ot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. 

A készítmény ajánlott adagja naponta kétszer 1 csepp az érintett szem(ek)be – reggel és este.

Ettől eltérni csak a kezelőorvos utasítása esetén szabad. Csak a kezelőorvosa utasítására cseppentse mindkét szemébe az Alerpalux szemcseppet. Az alkalmazás idejét a kezelőorvos határozza meg.

Csak szemcseppként használja az Alerpalux-ot.

Hogyan kell cseppentenie?

  • Készítse elő az Alerpalux szemcseppet és egy tükröt.
  • Mossa meg a kezét.
  • Kényelmesen helyezkedjen el.
  • Vegye kézbe a tartályt, és csavarja le a kupakját.
  • Ha a kupak levételét követően a biztonsági gyűrű meglazult, akkor azt használat előtt vegye le. A tartályt fordítsa fejjel lefelé, és tartsa a hüvelyk – és középső ujja között.
  • Hajtsa hátra a fejét. A tiszta ujjával húzza lefelé az alsó szemhéját, amíg rés nem keletkezik a szemhéja és a szeme között. Ide kell becseppenteni (1. ábra).
  • Közelítse a szeméhez a tartály cseppentőjét. Szükség esetén használjon tükröt.
  • Ügyeljen rá, hogy a cseppentő nyílása se a szemével, se más tárggyal ne érintkezzen, mert máskülönben a szemcsepp könnyen beszennyeződhet.
  • Finoman nyomja meg a tartály alját, hogy egyszerre csak egy csepp kerüljön a szemébe.
  • A másik két ujjával ne nyomja össze a tartályt, mert azt úgy tervezték, hogy elegendő annak csak az alját megnyomni.
  • Amennyiben a szemcseppet mindkét szemére alkalmazza, ismételje meg a lépéseket a másik szeménél is.
  • Az alkalmazás után azonnal zárja vissza a tartály kupakját.

Ha a csepp nem kerül be a szemébe, próbálkozzon újra.

Ha az előírtnál több Alerpalux-ot alkalmazott

Öblítse ki a szemét meleg vízzel. Kérdezze meg a kezelőorvosát, ha aggódik emiatt vagy nem érzi jól magát. Ne csepegtessen többet a szemébe, csak amikor elérkezett a következő szokásos adag ideje.

Ha elfelejtette alkalmazni az Alerpalux-ot

Cseppentsen egy cseppet a szemébe, és a kezelést a továbbiakban az előírtaknak megfelelően folytassa. Azonban ha már majdnem eljött a következő adag ideje, hagyja ki az elfelejtett adagot, mielőtt visszatér a szokásos adagolási sémához. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha abbahagyta az Alerpalux alkalmazását

Ne hagyja abba a gyógyszer alkalmazását a nélkül, hogy erről előzőleg nem beszélt kezelőorvosával.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. 

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az alábbi mellékhatásokat észlelték az Alerpalux-szal kapcsolatban:

Gyakori mellékhatások (100 emberből legfeljebb 10-nél fordulhatnak elő)

Szemészeti hatások: szemfájdalom, szemirritáció, száraz szem, szokatlan érzés a szemben.

Általános mellékhatások: fejfájás, fáradtság, orrszárazság, rossz szájíz.

Nem gyakori mellékhatások (100 emberből legfeljebb 1-nél fordulhatnak elő)

Szemészeti mellékhatások: homályos látás, csökkent vagy normálistól eltérő látásélesség, szaruhártya rendellenesség (erózió), a szem felszínének gyulladása felszíni károsodással vagy a nélkül, a kötőhártya gyulladása vagy fertőződése, felületes pontozott szaruhártyagyulladás (keratitisz punktáta), szaruhártya-gyulladás, a szaruhártya elszíneződése, szemhéjgörcs, kellemetlen érzés a szemben, idegentestérzés a szemben, vérbő kötőhártya, szemváladékozás, allergiás tünetek a szemben, fényérzékenység, fokozott könnytermelés, szemviszketés, szemvörösség, szemhéj elváltozás, szemviszketés, szemvörösség, duzzanat a szemhéjon, kötőhártya follikulusok .

Általános mellékhatások: kóros vagy csökkent érzékelés, szédülés, orrfolyás (rinítisz), száraz bőr, bőrgyulladás (kontakt dermatitisz), égő érzés a bőrön.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg)

Szemészeti hatások: kötőhártya-gyulladás, szemduzzanat, szaruhártya-duzzanat, a pupilla méretének megváltozása, látászavarok, beszáradt váladék a szemhéj szélén.

Általános mellékhatások: nehézlégzés, az allergiás tünetek fokozódása, arcduzzanat, aluszékonyság, általános gyengeség, hányinger, hányás, arcüreg fertőzés, bőrvörösség és -viszketés.

Foszfát-tartalmú szemcseppekkel összefüggő egyéb mellékhatások:

Ha az Ön szaruhártyája (a szem elülső részén található áttetsző réteg) súlyosan károsodott, a foszfátok nagyon ritkán homályos foltokat okozhatnak a szaruhártyán a kezelés során felhalmozódó kalcium miatt.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell az Alerpalux-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A tartályon és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Az Alerpalux az első felbontás után 28 napig használható fel.

4 héttel az első felbontást követően a tartályt ki kell dobni, és új tartályt kell kezdeni.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Alerpalux?

A készítmény hatóanyaga 1 mg olopatadin (olopatadin-hidroklorid formájában) milliliterenként. Egy átlagosan 30 mg-os csepp körülbelül 30 mikrogramm olopatadint tartalmaz (olopatadin-hidroklorid formájában).

Egyéb összetevők: benzalkónium-klorid, nátrium-klorid, dinátrium-hidrogén-foszfát-dodekahidrát (E339), és tisztított víz. Néha kis mennyiségű sósav vagy nátrium-hidroxid kerül hozzáadásra, a kémhatás (pH-érték) normális szinten tartása érdekében.

Milyen az Alerpalux külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Az Alerpalux a vízhez hasonló tiszta folyadék (oldat). A közvetlen csomagolása csavaros kupakkal lezárt, cseppentőfeltéttel ellátott, garanciazáras PE tartály.

Dobozonként 1 vagy 3 db tartályt tartalmaz, betegtájékoztatóval együtt.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

PharmaSwiss Česká republika s.r.o.

A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:

Valeant Pharma Magyarország Kft.

OGYI-T-22567/01 1×5 ml LDPE tartályban

OGYI-T-22567/02 3×5 ml LDPE tartályban

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2018. december.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal