AETHOXYSKLEROL oldatos injekció

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ AETHOXYSKLEROL 5 MG/ML OLDATOS INJEKCIÓ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Aethoxysklerol visszerek szklerotizálására (a tágult vénák belső falának megkeményítése révén ható beavatkozás) használható a lauromakrogol 400 szklerotizáló hatását kihasználva.

A szklerotizálandó erek (visszerek/varixok) vastagságától függően más-más Aethoxysklerol injekciós koncentrációt kell használni.

Az Aethoxysklerol 5 mg/ml oldatos injekció a seprűvénák és a seprűvénák központi vénáinak kezelésére szolgál.

2. TUDNIVALÓK AZ AETHOXYSKLEROL 5 MG/ML OLDATOSINJEKCIÓ ALKALMAZÁSA ELŐTT

Nem alkalmazható az Aethoxysklerol 5 mg/ml oldatos injekció az alábbi esetekben:

 • a készítmény hatóanyagával (lauromakrogol 400) vagy a 6. pontban felsorolt bármely egyéb összetevőjével szembeni allergia (túlérzékenység) esetén.
 • tartósan súlyos betegségek esetén (különösen, ha kezeletlenek)
 • járásképtelen fekvőbetegeken,
 • súlyos artériás keringési zavarban (Fontain III. és IV. fokozat esetén),
 • helyi vagy többszöri vénás trombózisban (rögösödés a vérben) szenvedő betegeknél (tromboembólia) (a vérrögök beékelődése),
 • érelzáródásra hajlamos betegeknél (trombózis), vagy olyan betegeknél, akiknél több, erre hajlamosító rizikófaktor együttesen jelen van, pl.: akik hormonális fogamzásgátlást alkalmaznak (antibébi tablettát szednek) vagy hormonpótló kezelést kapnak, túlsúlyosak, dohányoznak, régóta tartósan nem mozognak, stb.

Fokozott elővigyázatossággal alkalmazható az Aethoxysklerol 5 mg/ml oldatos injekció az alábbi esetekben:

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: lauromacrogol 400

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

5 mg/ml (5x2 ml)
 • artériás keringési zavarban (Fontain II. fokozatú artériás elzáródásban szenvedő betegeken),
 • dagadt lábak, lábszárödémák esetén, ha a kompresszió nem használ,
 • lázas állapotban levő betegnél,
 • ha gyulladásos bőrbetegség van a kezelendő területen
 • kis- vagy mikroerek elzáródására utaló tünetek esetén, pl. cukorbetegség miatt (diabéteszes mikroangiopátia), valamint idegbántalom (neuropátia) esetén
 • erősen beszűkült mozgásképességű betegeknél
 • nagyon rossz általános állapotú betegnél
 • tüdőasztma vagy allergiára való erős hajlam esetén

Fontos figyelmeztetések és elővigyázatosság az alkalmazással kapcsolatosan

 • A szklerotizáló szert nem szabad az artériába (intraartériásan) beadni, mert ez olyan súlyos szövetelhalást (nekrózist) okozhat, hogy amputációra is sor kerülhet. Ilyen esetekben azonnal érsebésszel kell konzultálni!
 • Minden esetben fokozott óvatosság ajánlatos az arcon való kezelés esetén, mert az injekció beadása során megfordulhat az artériákban a nyomás iránya, ami visszafordíthatatlan szemkárosodást - súlyos esetben megvakulást - okozhat.
 • Bizonyos testtájakon, mint pl. a lábfejen vagy a bokánál sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy az injekció az artériába kerül. Ezért kis mennyiségű, alacsony koncentrációjú oldatot és csak nagyon óvatosan szabad alkalmazni.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek:

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Az alábbi készítmények vagy készítmény-csoportok hatását befolyásolhatja, ha Ön egyidejűleg Aethoxysklerol 5 mg/ml oldatos injekciót kap.

A hatóanyag, a lauromakrogol 400, helyi érzéstelenítő hatású, ezért más érzéstelenítő szerek (anesztetikumok) egyidejű adása mellett fennáll annak a veszélye, hogy az anesztetikum szívre, ill. keringési rendszerre gyakorolt hatásai felerősödnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Az Aethoxysklerol 5 mg/ml oldatos injekció együttes alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

Az étkezés a készítmény alkalmazását nem befolyásolja.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene alkalmazni, beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével.

Terhesség

 • Tájékoztassa a kezelést végző orvost terhességéről.
 • Amennyiben Ön terhes, kezelőorvosa nem adhatja be Önnek az Aethoxysklerol 5 mg/ml oldatos injekciót, csak ha az Önre gyakorolt előnyös hatások meghaladják a magzat esetleges kockázatát, mivel jelenleg korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre az Aethoxysklerol 5 mg/ml oldatos injekció alkalmazásáról terhesség idején. Állatkísérletekben nem mutattak ki semmilyen magzatkárosító hatást.

Szoptatás

 • Tájékoztassa a kezelést végző orvost, ha Ön szoptat.
 • Nincsenek vizsgálatok arra vonatkozóan, hogy a lauromakrogol 400 kiválasztódik-e az anyatejjel, ezért, ha szoptatás idején lenne szükség a szklerotizáló kezelésre, ajánlatos a szoptatást 2-3 napra felfüggeszteni.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Aethoxysklerol 5 mg/ml oldatos injekcióval való kezelés a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket nem befolyásolja.

Fontos információk az Aethoxysklerol 5 mg/ml oldatos injekció egyes összetevőiről:

Az Aethoxysklerol 5 mg/ml oldatos injekció 5 térfogat% alkoholt tartalmaz. Ezt a korábban alkoholfüggő betegeknél figyelembe kell venni.

Az Aethoxysklerol 5 mg/ml oldatos injekció kevesebb, mint 1 mmol (39 mg) káliumot tartalmaz ampullánként, tehát lényegében kálium-mentes.

Az Aethoxysklerol 5 mg/ml oldatos injekció kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz ampullánként, tehát lényegében nátrium-mentes.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ AETHOXYSKLEROL 5 MG/ML OLDATOS INJEKCIÓT?

Gyógyszerét kizárólag kezelőorvosa fogja Önnek beadni az előírt adagban és ideig.

Az ajánlott adag általánosságban:

Legfeljebb napi 2 mg/ttkg lauromakrogol 400 adagolható (egy 70 kg testtömegű beteg esetében tehát legfeljebb 28 ml Aethoxysklerol 5 mg/ml oldatos injekció adható be.)

Az első kezelés alkalmával, különösen, ha a beteg túlérzékenységi reakcióra hajlamos, legfeljebb csak egy injekciót szabad beadni. Attól függően, hogy a kezelés milyen eredménnyel jár, illetve milyen terjedelmű a kezelendő terület, a további kezelések során a maximális adag szem előtt tartásával naponta több injekció is beadható.

A kezelendő terület nagyságától függően injekciónként 0,1-0,2 ml Aethoxysklerol 5 mg/ml oldatos injekciót lehet beadni lassan a vénákba (intravazálisan).

Az alkalmazás módja

Az injekciót, vízszintesen elhelyezett, vagy a vízszinteshez képest 30-45 fokkal felemelt lábba javasolt beadni.

Az injekciózás az Aethoxysklerol 5 mg/ml oldatos injekcióval kizárólag vénába beadva (intravénásan) történhet.

Nagyon finom tűt (pl.: inzulinos tű) és könnyen mozgó dugattyújú fecskendőt kell használni. A tűt kis szögben kell tartani az intravénás injekcióhoz.

Az injekció helyének lefedése után, szoros kompressziós kötést (fáslit) kell felhelyezni, vagy kompressziós harisnyát kell felhúzni. A kötés felhelyezése után a betegnek lehetőleg a gyógyintézet területén azonnal el kell kezdeni járkálni, minimálisan 30 percig.

A seprűvénák szklerotizációja után 2-3 napig, egyébként 5-7 napig kell a kompressziós kötést hordani.

Kitágult erek esetében hosszabb kompressziós kezelés, rövidre nyújtható pólyával javasolt.

Ahol a pólya könnyen lecsúszik, különösen a felső combokon és a gömbölyű végtagokon a pólya alá habszivacs pólyát lehet elhelyezni.

A visszerek tágasságától, nagyságától függően szükség lehet a kezelések többszöri ismétlésére, 1-2 hetes intervallumokban.

A szklerotizációs terápia sikere a következetes és gondosan betartott kompressziós utókezelés függvénye.

Ha az előírtnál több Aethoxysklerol 5 mg/ml oldatos injekciót alkalmaztak:

Az Aethoxysklerol 5 mg/ml oldatos injekciót kizárólag orvos alkalmazhatja, túladagolás esetén követni kell az alkalmazási előírás (4.9 fejezet) utasításait.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Aethoxysklerol 5 mg/ml oldatos injekció is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A lábakon levő visszerek szklerotizációjakor az ér mellé adott injekciók (paravazális injekció), helyi szövetelhalást (nekrózis) okozhatnak, különösen a bőrben és az alatta lévő szövetekben (ritkán az idegekben). Ezekben az esetekben a nagyobb Aethoxysklerol-koncentráció és -mennyiség tovább növeli a veszélyt. Ezen kívül a következő, különböző erősségű mellékhatások léphetnek fel a kezelés következtében:

A mellékhatások gyakoriságának fokozatai:

Nagyon gyakori ≥ 1/10

Gyakori ≥ 1/100 - < 1/10

Nem gyakori ≥ 1/1000 - < 1/100

Ritka ≥ 1/10 000 - < 1/1000

Nagyon ritka < 1/10 000, nem ismert (a rendelkezésreálló adatokból nem állapítható meg)

Immunrendszeri betegségek és tünetek

Nagyon ritka: túlérzékenységi reakció (anafilaxiás sokk) (tünetei lehetnek pl.: hirtelen fellépő légzési nehézségek, szédülés, vérnyomásesés), testtájakon fellépő duzzanat (úgy nevezett angioneurotikus ödéma, melynek tünetei lehetnek a hirtelen vizenyőképződés különösen az arc, a szemhéj, az ajkak vagy a torok tájékán), generalizált csalánkiütés (urtikária), asztma (asztmatikus rohamok).

Idegrendszeri betegségek és tünetek

Nagyon ritka: gutaütés (agyi érkatasztrófa, vagy sztrók), fejfájás, migrén, helyi érzékelési rendellenességek (paresztézia), eszméletvesztés, zavartság, szédülés, a beszéd központi idegrendszeri zavara (afázia), a mozgáskontroll nehézségei (ataxia), a test egyik oldalát érintő részleges paralízis (hemiparézis), a száj érzékenységének csökkenése (orális hipesztézia)

Szembetegségek és szemészeti tünetek

Nagyon ritka: látászavar

Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek

Nagyon ritka: szívmegállás, szívdobogásérzés, rendellenes szívritmus, például túl szapora vagy túl lassú szívverés (tacikardia, bradikardia)

Érbetegségek és tünetek

Gyakori: erek megjelenése a kezelt területen, amelyek a kezelést megelőzően nem voltak láthatók (neovaszkularizáció), véraláfutás (hematóma)

Nem-gyakori: felületes érgyulladás (thromboflebitisz szuperficiálisz, flebitis)

Ritka: mélyvénás trombózis (valószínűleg az alapbetegség következménye)

Nagyon ritka: tüdőembólia, szív- érrendszeri problémák (vérellátási zavarok), keringési problémák miatti ájulás, érfalak gyulladása (vaszkulitisz)

Légzőrendszeri, mellkasi és mediasztinális betegségek és tünetek

Nagyon ritka: nehézlégzés (diszpnoe), mellkasi nyomásérzés, köhögés

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek

Nagyon ritka: ízérzési zavarok, émelygés, hányás

A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei

Gyakori: a bőr elszíneződése (hiperpigmentáció), bőr vérzése (ekhimózis)

Nem gyakori: allergiás bőrreakciók (dermatitisz), csalánkiütés (urtikária), bőrreakciók, bőrpír (eritéma)

Nagyon ritka: túlzott szőrnövekedés a szkleroterápiával kezelt területen (hipertrihózis).

A csont-izomrendszer és a kötőszövet betegségei és tünetei

Ritka: végtagfájdalom

Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók

Gyakori: fájdalom (lokálisan az injekció beadása helyén, rövid ideig tart), trombózis az injekció beadásának helyén (a visszerekben helyi vérrögök)

Nem gyakori: szövetelhalás (nekrózis), keményedés, duzzanat

Nagyon ritka: láz, hőhullám, gyengeség, rosszullét

Laboratóriumi vizsgálatok eredményei

Nagyon ritka: a normálistól eltérő vérnyomás-értékek

Sérülés, mérgezés és a beavatkozással kapcsolatos szövődmények

Nem gyakori: idegsérülések

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tüneteket is észlel, kérjük, értesítse kezelőorvosát.

5. HOGYAN KELL AZ AETHOXYSKLEROL 5 MG/ML OLDATOS INJEKCIÓT TÁROLNI?

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és az ampullán feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer csak egyszeri használatra készült. A megmaradt mennyiséget ki kell dobni.

Bármilyen fel nem használt gyógyszer, illetve hulladékanyag megsemmisítését a gyógyszerekre vonatkozó előírások szerint kell végrehajtani.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Aethoxysklerol 5 mg/ml oldatos injekció

 • A készítmény hatóanyaga a lauromakrogol 400 (polidokanol). A 2 ml-es ampulla 10 mg lauromakrogol 400 (polidokanol) hatóanyagot tartalmaz.
 • Egyéb összetevők: kálium-dihidrogén-foszfát, dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát, etanol (96%), injekcióhoz való víz

Milyen az Aethoxysklerol 5 mg/ml oldatos injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Intravénás injekcióhoz való oldat: tiszta, színtelen vagy halvány sárgászöld színű, vizes, steril oldat.

Csomagolás: 5×2 ml ampulla, papírtálcában, dobozban.

Címkék: Visszér, Véna

További gyógyszerek lauromacrogol 400 hatóanyaggal