AEROX túlnyomásos inhalációs oldat

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ AEROX 200 MIKROGRAMM TÚLNYOMÁSOS INHALÁCIÓS OLDAT ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldat egy belélegezhető (inhalációs) készítmény, mely a gyógyszer hatóanyagát a szájon át közvetlenül a tüdőbe juttatja. Hatóanyaga a budezonid, ami az ún. kortikoszteroidok csoportjába tartozik. Ezeket gyakran egyszerűen szteroidoknak nevezik, amelyek gyulladáscsökkentő hatásuk révén csökkentik a kis légutak falának duzzanatát és érzékenységét a tüdőben, és ez által enyhítik a légzési problémákat.

Megelőző készítménynek nevezzük az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos oldatot: a gyulladást gyógyítja és az asztma tüneteinek megelőzésére alkalmas. Más kialakult rohamot nem szüntet meg. Az ilyen tünetek enyhítésére gyors hatású "tüneti" inhalátort kell használni, amelyet mindig magánál kell tartania.

Az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldat enyhe, középsúlyos és súlyos asztma kezelésére alkalmazható.

2. TUDNIVALÓK AZ AEROX 200 MIKROGRAMM TÚLNYOMÁSOS INHALÁCIÓS OLDAT ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldatot

 • ha allergiás (túlérzékeny) a budezonidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Kérjen tanácsot kezelőorvosától.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: budesonide

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

200 µg (200 adag)

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldat alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával:

 • ha súlyos májbetegségben szenved;
 • ha emésztőrendszeri fekélye van;
 • ha gümőkórral (TBC) vagy más légúti fertőzéssel kezelik, illetve nemrégiben ilyennel kezelték;
 • ha terhességet tervez, vagy szoptatni szeretne.

Amennyiben a kezelés során szájpenész (a szájüreg Candida okozta gombás fertőzése) alakul ki, tájékoztassa kezelőorvosát, mivel gombaellenes kezelés, vagy a terápia megszakítása válhat szükségessé. A szájpenész vagy rekedtség kockázatának csökkentése érdekében olvassa el a 3. pontot "Hogyan kell alkalmazni az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldatot".

Paradox hörgőgörcs - az alkalmazás után azonnal fokozódó zihálással - esetén a kezelést azonnal fel kell függeszteni.

Gyermekek és serdülők

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzék a hosszú távú kezelésben részesülő gyermekek testmagasságát és ezt jelezzék a kezelőorvosnak.

Egyéb gyógyszerek és az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldat

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következőket szedi:

 • kortikoszteroidokat tartalmazó gyógyszerek;
 • gombaellenes szerek, például ketokonazol vagy itrakonazol;
 • diszulfirám vagy metronidazol tartalmú gyógyszerek (lásd a "Fontos információk az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldat egyes összetevőiről" c. részt);
 • HIV-proteáz gátlók vagy egyéb CYP 3A4 gátlók;
 • ösztrogének és fogamzásgátló szteroidok.

Ha a fenti gyógyszerek bármelyikét szedi, akkor előfordulhat, hogy kezelőorvosa más gyógyszert ír fel Önnek, vagy módosítja az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldat, ill. a másik gyógyszer dózisát.

Az agyalapi mirigy elégtelenségének kimutatása érdekében végzett ACTH-stimulációs teszt fals eredményeket (alacsony értékek) mutathat.

Elképzelhető, hogy orvosa más gyógyszereket is felír légúti problémái kezelésére. Nagyon fontos, hogy ezeket a készítményeket rendszeresen szedje. NE HAGYJA ABBA a szedésüket, illetve ne változtasson az adagoláson, amikor elkezdi alkalmazni az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldatot.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.

Ha az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldat alkalmazása közben teherbe esik, azonnal keresse fel kezelőorvosát.

A világszerte gyűjtött tapasztalatok alapján a belélegezhető budezonid alkalmazásának nincsenek a magzatot/újszülöttet érintő mellékhatásai.

A budezonid alkalmazható szoptatás alatt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldat nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Fontos információk az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldat egyes összetevőiről

Az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldat kis mennyiségű glicerint és etanolt tartalmaz. Az etanol problémát okozhat, különösen a diszulfirám vagy metronidazol kezelésben részesülő érzékeny betegekben.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ AEROX 200 MIKROGRAMM TÚLNYOMÁSOS INHALÁCIÓS OLDATOT?

Az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldatot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.

Kezelőorvosa rendszeresen kivizsgálja majd Önt, hogy meggyőződjön arról, hogy Ön az optimális adag Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldatot kapja. Kezelőorvosa arra a legalacsonyabb adagra (fenntartó adag) állítja be a kezelését, amely a legjobban enyhíti a tüneteit. Az adagolást semmilyen körülmények között sem szabad megváltoztatnia, anélkül, hogy először ezt megbeszélné kezelőorvosával.

A kezelés időtartama:

Fontos, hogy egészen addig folytassa az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldat alkalmazását, amíg kezelőorvosa előírja. Néhány nap szükséges a gyógyszer hatásának kialakulásához. Nagyon fontos a rendszeres alkalmazás.

Felnőttek és serdülőkorúak (12 év felett):

Naponta 2-4-szer 200 mikrogramm (1 befújás). A fenntartó adag általában 200 mikrogramm (1 befújás) naponta.

A legnagyobb megengedett napi adag 1600 mikrogramm.

6-12 éves gyermekek:

Napi 200 mikrogramm (1 befújás). A legnagyobb megengedett napi adag 400 mikrogramm.

Ha az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldatot gyermekének kell alkalmaznia, győződjön meg arról, hogy gyermeke helyesen tudja használni a készüléket. Gyermekek a készüléket csak felnőtt felügyelete mellett használhatják. Belégzés alatt javasolt a gyermekek orrcimpáját összefogni.

A kortikoszteroidok alkalmazása:

Ha most kezdte el az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldatot használni a kortikoszteroid tabletták helyett, illetve, ha hosszabb időn át nagyobb adagban alkalmaz inhalációs kortikoszteroidokat, akkor előfordulhat, hogy stressz helyzetekben plusz szteroidokra lesz szüksége. Ilyen stressz helyzet lehet, amikor egy baleset után kórházba szállítják, súlyos sérülést szenved, illetve sebészeti beavatkozás előtt áll. Ebben az esetben az Önt kezelő orvos dönt majd arról, hogy meg kell-e növelni a kortikoszteroidok adagját, illetve felírhat Önnek szteroid tablettákat vagy szteroid injekciót is.

Hogyan alkalmazza az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldatot?

Lásd a betegtájékoztató végén található "Az inhalátor használatára vonatkozó utasítások" című részt.

Az aeroszol befújása után ajánlatos vízzel alaposan kiöblíteni a szájat, majd a vizet kiköpni, az esetleges Candida-fertőzés kockázatának csökkentése érdekében.

Ha az előírtnál több Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldatot alkalmazott

Fontos, hogy betartsa az orvos által előírt vagy a gyógyszerész által megjelölt adagolást. Orvosa javaslata nélkül ne növelje és ne is csökkentse az adagot.

Amennyiben véletlenül túlságosan sok adagot alkalmazott, azonnal forduljon kezelőorvosához.

Ha elfelejtette alkalmazni az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldatot

Ha véletlenül kihagyott egy adagot, a szokásos módon alkalmazza a következő adagot. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldat alkalmazását

Kezelőorvosának beleegyezése nélkül ne hagyja abba, még akkor sem, ha jobban érzi magát. Ha hirtelen abbahagyja a gyógyszer alkalmazását, előfordulhat, hogy asztmája súlyosbodni fog.

Ha asztmája súlyosbodik

Ha tünetei rosszabbodnak, vagy nehezebben tudja enyhíteni őket (pl. a "rohamoldó" gyógyszereket gyakrabban kell alkalmaznia), illetve a gyors hatású "rohamoldó" inhalációs készítmény hatására állapota nem javul, azonnal keresse fel kezelőorvosát. Lehetséges, hogy asztmája súlyosbodik és kezelőorvosának meg kell változtatnia az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldat adagolását vagy másfajta gyógyszert kell felírnia.

Szteroid tablettáról inhalációs kezelésre való átállás idején azt tapasztalhatja, hogy légúti tüneteinek javulása ellenére kissé rossz a közérzete. Tájékoztassa erről kezelőorvosát, de NE HAGYJA ABBA a kezelést, kivéve, ha orvosa ezt tanácsolja.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Amennyiben mellékhatás lép fel, ez valószínűleg enyhe és átmeneti. Egyes hatások azonban súlyosak lehetnek, és orvosi beavatkozást igényelhetnek.

A lehetséges mellékhatásokat az alábbiakban soroljuk fel:

Gyakori (100-ból 1-10 beteget érint):

A hang elváltozása (rekedtség), köhögés, torokirritáció, a száj gombás fertőzése (szájpenész), nyelési nehézségek.

Ritka (10 000-ből 1-10 beteget érint):

Enyhe horzsolások, a bőr elvékonyodása, kiütés vagy csalánkiütés, bőrgyulladás, viszketés, bőrpír, túl magas vagy túl alacsony kortizolszint a vérben (a mellékvesekéreg csökkent-, ill. fokozott működése), a légutak beszűkülése (hörgőgörcs).

Lehangoltság (depresszió), nyugtalanság, idegesség, ingerlékenység, elmezavarok, magatartás-változások. Ezek a hatások sokkal inkább jelentkeznek gyermekeknél.

Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint):

Kóros vagy károsodott ízérzés, hányinger, nyelvfájdalom, szájnyálkahártya-gyulladás, szájszárazság, hátfájás.

Nem ismert gyakoriság (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

Alvászavarok, agresszív reakciók, szorongás és fokozott motoros aktivitás (elsősorban gyermekeknél),

A szem belső nyomásának növekedése (glaukóma) és szürkehályog (katarakta).

Ritka, súlyos allergiás reakció:

Amennyiben az adag alkalmazása után rövid időn belül viszketés, bőrpír, arcduzzanat, nagyon alacsony vérnyomás és szabálytalan szívverés (ún. anafilaxiás sokk), az arc, a szem, az ajkak, a nyelv, a torok duzzanata vagy nehézlégzés, azonnali vagy késleltetett allergiás reakciók jelentkeznek:

 • azonnal hagyja abba az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldat alkalmazását;
 • és azonnal kérjen orvosi segítséget.

Légszomj kialakulása közvetlenül az alkalmazás után:

Ritka esetekben az inhalációs gyógyszerek súlyosbítják az asztmás légzést és légszomjat (hörgőgörcs) okoznak közvetlenül az alkalmazás után. Ha ez előfordul:

 • azonnal hagyja abba az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldat alkalmazását;
 • rögtön használja gyorsan ható "rohamoldó" inhalációs gyógyszerét a légszomj és az asztmás légzés tüneteinek kezelésére;
 • haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát.

Nagy adagú inhalációs kortikoszteroidok hosszú idejű használata az egész szervezetet érintő atásokat okozhat: ritkán, gyermekeknél és serdülőknél a növekedés elmaradását, és a mellékvese csökkent működését, nagyon ritkán a csontsűrűség csökkenését (csontok elvékonyodása).

Alvászavarok elsősorban gyermekeknél előfordulhatnak elő, de gyakoriságuk nem ismert.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL AZ AEROX 200 MIKROGRAMM TÚLNYOMÁSOS INHALÁCIÓS OLDATOT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a címkén feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A tartály túlnyomásos folyadékot tartalmaz. Felszúrni, fagyasztani, hő vagy közvetlen napfény hatásának kitenni még üres állapotban is tilos.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldat

 • A készítmény hatóanyaga 200 mikrogramm budezonid adagonként (befújásonként).
 • Egyéb összetevők: 1,1,1,2-tetrafluor-etán (HFA-134a), vízmentes etanol, glicerin.

Milyen az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldat készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldat műanyag feltéttel ellátott alumínium tartályban kerül forgalomba.

Minden doboz 1 db inhalátort tartalmaz, amely 200 befújásra elegendő adagot tartalmaz.

AZ INHALÁTOR HASZNÁLATÁRA VONATKOZÓ UTASÍTÁSOK

Az Aerox 200 mikrogramm inhalációs oldat alkalmazása egyszerű. Először is olvassa el a készítmény használatára vonatkozó alábbi utasításokat, amik tájékoztatják Önt a helyes használatról, illetve, hogy mire kell odafigyelnie.

A kezelés sikere a belégzőkészülék helyes használatán múlik.

A készülék működési próbája: a készülék első használata előtt, vagy ha három vagy több napig nem került alkalmazásra, távolítsa el a szájfeltét kupakját gyengén összenyomva az oldalainál, és juttasson egy adagot a levegőbe, hogy megbizonyosodjon az inhalátor tökéletes működéséről.

Kicsomagolás

Amikor kinyitja a dobozt, az inhalátor a szájfeltét kupakjával le van zárva.

Az Aerox 200 mikrogramm túlnyomásos inhalációs oldat adagjainak alkalmazása

1. Tartsa a készüléket a hüvelyk- és a mutatóujja között, a szájfeltéttel lefelé.

2. A szájfeltét kupakját távolítsa el.

3. Egyenletesen lélegezzen ki, majd helyezze a szájfeltétet szorosan az ajkai közé.

4. Kezdjen egyenletesen és mélyen belélegezni a száján keresztül és nyomja meg egyszer a készülék tetejét. A belégzést követően tartsa bent a levegőt, ameddig csak bírja. Ha elvégezte az előírt számú belégzést, helyezze vissza a szájfeltét kupakját.

Ha a gyógyszert a gyermekének kell használnia, a belégzés alatt javasolt a gyermek orrcimpáját összefogni.

Tisztítás

A szájfeltétet mindig tisztán kell tartani. Tisztításkor távolítsa el a túlnyomásos tartályt, és langyos vízben öblítse el a szájfeltétet. Hagyja egy meleg helyen alaposan megszáradni.

Címkék: Szteroid, Inhaláció, Gyulladáscsökkentő

További gyógyszerek budesonide hatóanyaggal