AERIUS szájban diszpergálódó tabletta

1. Milyen típusú gyógyszer az Aerius szájban diszpergálódó tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Mi az Aerius

Az Aerius dezloratadint tartalmaz, ami egy antihisztamin.

Hogyan hat az Aerius

Az Aerius szájban diszpergálódó tabletta allergia elleni gyógyszer, mely nem okoz álmosságot. Az allergiás reakciók és tünetek enyhítésére szolgál.

Mikor kell az Aeriust alkalmazni

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: desloratadin

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

2,5 mg (30x)

Az Aerius szájban diszpergálódó tabletta csillapítja az allergiás nátha az orrjáratok allergia, pl. szénanátha vagy poratka-allergia okozta gyulladásának) tüneteit felnőtteknél, serdülőknél és 6 éves vagy ennél idősebb gyermekeknél. Ezek közé a tünetek közé tartozik a tüsszögés, az orrfolyás és orrviszketés, a szájpad és a szem viszketése, a kötőhártya vérbősége és könnyezés.

Az Aerius szájban diszpergálódó tabletta a csalánkiütés (allergia okozta bőrelváltozás) tüneteinek enyhítésére is alkalmazható. Ilyen tünetek pl. a viszketés és a bőrkiütés.

A tünetek enyhítése egy teljes napon keresztül érvényesül, ezért segíti a normális napi tevékenységet és az alvást.

2. Tudnivalók az Aerius szájban diszpergálódó tabletta szedése előtt

Ne szedje az Aerius szájban diszpergálódó tablettát

  • ha allergiás a dezloratadinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, vagy a loratadinra.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Az Aerius szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel:

  • ha Önnek beszűkült a veseműködése.

Gyermekek és serdülők

Ezt a gyógyszert ne adja 12 évesnél fiatalabb gyermekeknek.

Egyéb gyógyszer és az Aerius

Nem észleltek kölcsönhatásokat az Aerius és más gyógyszerek között.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Az Aerius szájban diszpergálódó tabletta egyidejűbevétele étellel vagy itallal

Az Aerius szájban diszpergálódó tabletta bevételéhez nem szükséges víz vagy folyadék. Az Aerius szájban diszpergálódó tabletta bevehető étkezés közben vagy étkezések közötti időben.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Az Aerius alkalmazása nem javasolt a terhesség és a szoptatás ideje alatt.

Termékenység

Férfi / női termékenységre vonatkozólag nincs adat.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A javasolt adag esetén ez a gyógyszer várhatóan nincs hatással az Ön gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeire. Habár a legtöbb embernél nem jelentkezik álmosság, javasolt, hogy ne végezzen szellemi frissességet igénylő tevékenységeket, mint például az autóvezetés vagy a gépek kezelése, amíg meg nem bizonyosodott a gyógyszerre adott saját reakciójáról.

Az Aerius szájban diszpergálódó tabletta aszpartámot tartalmaz

Ez a készítmény aszpartámot tartalmaz. Az aszpartám a fenilalanin forrása, mely fenilketonuriában szenvedők esetében ártalmas lehet.

3. Hogyan kell szedni az Aerius szájban diszpergálódó tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.

Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Felnőttek és 12 éves vagy ennél idősebb serdülők

  • A készítmény ajánlott adagja naponta egyszer két tabletta, étellel vagy anélkül bevéve.
  • Ezt a gyógyszert szájon át kell alkalmazni.
  • Az alkalmazás előtt a buborékcsomagolást óvatosan fel kell tépni, és a szájban diszpergálódó tabletta egy adagját összeroppantás nélkül kivenni. Helyezze a szájába, ahol az azonnal fel fog oldódni. Az adag lenyeléséhez nincs szükség vízre vagy egyéb folyadékra. Az adagot a buborékcsomagolás felnyitása után azonnal be kell venni.

Gyermekek 6 és 11 éves kor között

  • A készítmény ajánlott adagja naponta egyszer egy tabletta, étellel vagy anélkül bevéve.
  • Az allergiás nátha kezelésének időtartamát illetően kezelőorvosa meg fogja állapítani, hogy milyen típusú allergiás náthában szenved, és meg fogja határozni, hogy milyen hosszú ideig kell szednie az Aerius szájban diszpergálódó tablettát.
  • Amennyiben allergiás náthája időszakosan jelentkezik (a tünetek hetente kevesebb mint 4 napig vagy kevesebb mint 4 hétig vannak jelen),kezelő orvosa olyan adagolási rendet fog javasolni, amely az Ön betegsége kórtörténetének értékelésétől függ.
  • Amennyiben allergiás náthája állandó jellegű (a tünetek hetente 4 vagy több napig és több mint 4 hétig vannak jelen), kezelőorvosa hosszabb távú kezelést javasolhat Önnek.
  • Csalánkiütés esetén a kezelés időtartama betegenként változhat, ezért kezelőorvosa utasításait kell követnie.

Ha az előírtnál több Aerius szájban diszpergálódó tablettát vett be

Csak annyi Aerius szájban diszpergálódó tablettát vegyen be, amennyit kezelőorvosa felírt Önnek. A véletlen túladagolás valószínűleg nem jár súlyos következményekkel, ennek ellenére, ha Ön több Aerius szájban diszpergálódó tablettát vett be, mint azt orvosa felírta, azonnal szóljon kezelőorvosának, gyógyszerészének vagy a szakszemélyzetnek.

Ha elfelejtette bevenni az Aerius szájban diszpergálódó tablettát

Ha elfelejtette időben bevenni az adagját, pótolja minél előbb, majd az eredeti adagolási rend szerint folytassa a készítmény szedését. Ne vegyen be dupla adagot az egyes elfelejtett adagok pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja az Aerius szájban diszpergálódó tabletta szedését

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Felnőttekben az észlelt mellékhatások a placebo tablettához hasonlóak voltak, azonban fáradtságról, szájszárazságról és fejfájásról gyakrabban számoltak be, mint a placebo tabletta esetében. Serdülőknél a fejfájás volt a leggyakrabban jelentett mellékhatás.

Az Aerius forgalmazása óta nagyon ritkán súlyos allergiás reakciókat jelentettek (légzési nehezítettség, zihálás, viszketés, kiütések és duzzanat).

Az Aerius forgalmazása óta óta a következő mellékhatásokat jelentették: Nagyon ritka: a következők 10 000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek:

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakszembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell az Aerius szájban diszpergálódó tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Az eredeti csomagolásban tárolandó.

Ne szedje a gyógyszert, ha a bármilyen változást észlel az Aerius szájban diszpergálódó tabletta küllemén.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Aerius szájban diszpergálódó tabletta

A készítmény hatóanyaga 2,5 mg dezloratadin.

Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, hidegenduzzadó keményítő, karboximetil-keményítő-nátrium, magnézium-sztearát, butilált metakrilát-kopolimer, kroszpovidon, nátrium- hidrogén-karbonát, citromsav, kolloid-szilicium-dioxid, vas-oxid, mannit, aszpartám (E951, "Tutti-Frutti" aroma.

Milyen az Aerius szájban diszpergálódó tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Az Aerius 2,5 mg szájban diszpergálódó tabletta világospiros, foltos és kerek, egyik oldalán "K" jelzéssel van ellátva. Az Aerius szájban diszpergálódó tabletta 5, 6, 10, 12, 15, 18, 20, 30, 50, 60, 90 és 100 adagot tartalmazó egységdózisú buborékcsomagolásba van csomagolva.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Címkék: Allergia, Antihisztamin, Szénanátha, Pollen

További gyógyszerek desloratadin hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Allergia gyógyszerek kategóriában