ADVATE 1000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz

1. Milyen típusú gyógyszer az Advate?

Az Advate csomagolása port és oldószert tartalmaz, elkészítéséhez. Az Advate hatóanyaga az alfa-oktokog (VIII. humán véralvadási faktor).

2. Milyen betegségek esetén alkalmazható az Advate?

Az Advate-t az A. típusú hemofíliában szenvedő betegek (örökletes vérprobléma, amelyet a VIII. faktor hiánya okoz) kezelésére és vérzés megelőzésére használják. Az Advate rövid-, illetve hosszútávú alkalmazásra is alkalmas.

A gyógyszer csak receptre kapható.

3. Hogyan kell alkalmazni az Advate-t?

Az Advate-kezelést a hemofília kezelésében jártas orvosnak kell megkezdeni. A gyógyszert olyan helyen kell alkalmazni, ahol rendelkezésre állnak újraélesztési eszközök súlyos allergiás reakciók (anaphylaxis) esetén.

Az Advate-t vénába adott injekció formájában, percenként 10 ml-es maximális sebességgel kell beadni. A dózis és a gyakoriság mértéke attól függ, hogy az Advate-t a vérzés kezelésére vagy megelőzésére használják-e. A dózist a betegség súlyosságától, a vérzés kiterjedtségétől és helyétől, illetve a műtét fajtájától függően is be kell állítani. A dózisok kiszámításának részletes leírását a (szintén az EPAR részét képező) alkalmazási előírás tartalmazza.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: octocog alfa

Kiszerelések és további adatok:

1x2 ml injekciós üvegben +1db. injekciós üveg+injekció feloldásához szükséges készülék

Vényköteles: nincs adat

4. Hogyan fejti ki hatását az Advate?

Az Advate hatóanyaga az alfa-oktokog, amely egy véralvadást elősegítő anyag. Az A-típusú hemofíliában szenvedő betegeknél a VIII. faktor hiányzik, ami olyan véralvadási problémákat okoz, mint például a vérzés az ízületekben, izmokban vagy a belső szervekben. Az Advate a hiányzó VIII. faktor pótlásával helyreállítja a VIII. faktor hiányt, így átmenetileg szabályozza a véralvadási zavart.

A VIII. humán véralvadási faktort nem a humán plazmából vonják ki, hanem a „rekombináns DNA-technológiaként” ismert eljárással állítják elő: egy sejt termeli, amelybe olyan gént (DNS-t) juttattak, amelynek hatására képes a VIII. humán véralvadási faktor előállítására.

5. Milyen előnyei voltak az Advate alkalmazásának a vizsgálatok során?

A fő vizsgálat során az Advate hatásosságát a vérzés kezelése terén az 510 új vérzési esemény 86%-ában „kiváló” vagy „jó” minősítésekkel sorolták be. Ráadásul az ilyen vérzési események 81%-ánál csak egyetlen Advate-kezelésre volt szükség.

A kiegészítő vizsgálatok megerősítették az Advate hatásosságát, köztük a hatévesnél fiatalabb gyermekeknél.

A gátlókkal kezelt betegeknél az immuntolerancia-indukcióra vonatkozó adatok nem bizonyultak elegendőnek a gyógyszer jóváhagyásához ebben az alkalmazásban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

6. Milyen kockázatokkal jár az Advate alkalmazása?

Az Advate alkalmazása során előforduló leggyakoribb mellékhatások (100 betegből 1-10 főnél jelentkeznek): a VIII. faktor ellen termelt antitestek termelődése, szédülés, fejfájás és láz. Az Advate alkalmazásával kapcsolatban jelentett összes mellékhatás teljes felsorolását lásd a betegtájékoztatóban!

Az Advate-t nem szabad alkalmazni olyan személyeknél, akik túlérzékenyek (allergiásak) a humán véralvadási VIII. faktorral, egér-, hörcsögfehérjékkel vagy a készítmény egyéb összetevőivel szemben.

Címkék: ADVATE, Hemofília, Vérprobléma, Vérzés, Vérzékenység

További gyógyszerek octocog alfa hatóanyaggal