ADENURIC filmtabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ADENURIC ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az ADENURIC tabletta a köszvény kezelésére való, ebben a betegségben túlzott mennyiségben található a szervezetben egy húgysav (urát) nevű vegyület. Egyesekben a húgysav olyan mértékben szaporodhat fel a vérben, hogy képtelen oldatban maradni. Ha ez bekövetkezik, urátkristályok képződnek az ízületekben és azok körül, illetve a vesékben. A kristályok valamely ízületben hirtelen fellépő heves fájdalmat, bőrpírt, melegséget és duzzanatot okozhatnak (úgynevezett köszvényes roham). Kezelés híján nagyobb lerakódások, úgynevezett köszvényes csomók, képződhetnek az ízületekben vagy azok körül. Ezek a csomók károsíthatják az ízületet és a csontot.

Az ADENURIC a húgysav-szint csökkentésével fejti ki hatását. A húgysav-szintet napi egy ADENURIC tabletta bevételével alacsony értéken tartva megállítható a kristályok felhalmozódása, és idővel enyhíthetők a panaszok. A húgysav-szintet elegendően hosszú időn keresztül alacsony -szinten tartva, akár a köszvényes csomók is megkisebbedhetnek.

ADENURIC filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Menarini International Operations Luxembourg S.A.
Vényköteles?
járóbeteg ellátásban
nem vényköteles

Kiszerelések

  • 80 mg (28x)
  • 80 mg (84x)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK AZ ADENURIC SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje az ADENURIC-ot

  • Ha allergiás (túlérzékeny) a febuxosztátra, az ADENURIC hatóanyagára vagy a tabletta egyéb összetevőjére.

Az ADENURIC fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Tájékoztassa orvosát a következőkről, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert:

  • Ha Önnek már volt vagy jelenleg is van szívelégtelensége vagy egyéb szívpanasza.
  • Ha már kezelik magas húgysav-szint miatt, amit rákbetegség vagy Lesch-Nyhan-tünetegyüttes (ritka, öröletes állapot, melyben a vér húgysav -szintje túl magas) okoz.
  • Ha pajzsmirigybetegsége van.

Ha éppen köszvényes rohama zajlik (hirtelen kezdődő, heves ízületi fájdalom, az ízület nyomásérzékennyé válik, kivörösödik, meleg és duzzadt). Várja meg, amíg a köszvényes roham megszűnik, és csak ezután kezdje el az ADENURIC-kezelést.

Egyesekben a köszvényes rohamok fellángolhatnak bizonyos, a húgysav-szintet szabályozó gyógyszerek szedésének elkezdésekor. Bár ez nem mindenkinél következik be, Önnél is kialakulhat heveny fellángolás az ADENURIC szedése ellenére, legfőképpen a kezelés első néhány hetében, hónapjában. Fontos, hogy tovább szedje az ADENURIC-ot még a köszvény heveny fellángolása során is, mert az ADENURIC továbbra is hat és csökkenti a húgysav-szintet. Idővel ritkulnak, ill. kevésbé lesznek fájdalmasak a köszvényes rohamok, ha tovább szedi az ADENURIC tablettát.

Orvosa gyakran más gyógyszereket is rendel, amennyiben szükséges, hogy ezáltal segítse elő a heveny fellángolások tüneteinek (pl. ízületi fájdalom és duzzanat) megelőzését vagy enyhítését.

Orvosa vérvizsgálatot rendelhet el azért, hogy ellenőrizze, rendben van-e az Ön májműködése.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Különösen fontos tájékoztatnia orvosát vagy a gyógyszerészt arról, ha a következő anyagok bármelyikét tartalmazó gyógyszereket szed, ezek ugyanis kölcsönhatásba léphetnek az ADENURIC-kal, így orvosa megfontolhatja a megfelelő intézkedéseket:

  • merkaptopurin (rákbetegség kezelésére használatos),
  • azatioprin (immunválasz elnyomására használatos),
  • teofillin (asztma kezelésére használatos),
  • warfarin (véralvadásgátlóként adják szívbetegségben).

Az ADENURIC egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A tablettát szájon át kell bevenni; étellel vagy anélkül is bevehető.

Terhesség és szoptatás

Nem ismert, hogy az ADENURIC károsítja-e a magzatot. Figyelmeztesse orvosát, ha úgy véli, hogy Ön terhes, netán gyermek vállalását tervezi, mert az ADENURIC nem alkalmazható a terhesség ideje alatt. Nem ismert, hogy az ADENURIC bejut-e az anyatejbe. Ne szedjen ADENURIC tablettát, ha Ön csecsemőt szoptat vagy ezt tervezi.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem vizsgálták az ADENURIC-nak a járművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatásait. Tudnia kell azonban, hogy szédülés, álmosság, zsibbadás és bizsergő érzés jelentkezhet a kezelés során és nem szabad vezetnie vagy gépeket kezelnie, ha ez Önnel is előfordul.

Fontos információk az ADENURIC egyes összetevőiről

Az ADENURIC tabletta laktózt (egyfajta cukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL SZEDNI AZ ADENURIC-OT?

Az ADENURIC tablettát mindig az orvos utasításai szerint kell szedni. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Az ADENURIC 80 mg-os és 120 mg-os tablettaként kerül forgalomba. Orvosa az Ön számára leginkább megfelelő hatáserősséget rendeli.

  • A szokásos adag egy tabletta naponta. A buborékfólia hátoldalára rányomtatták a hét napjait, hogy ezáltal könnyebben ellenőrizhesse, hogy minden nap bevette-e a gyógyszerét.
  • A tablettát szájon át kell bevenni; étellel vagy anélkül egyaránt bevehető.

Fontos, hogy ne hagyja abba az ADENURIC szedését, csak ha ezt orvosa javasolja Önnek. Folytassa az ADENURIC mindennapi szedését akkor is, ha nem jelentkezik a köszvény heveny fellángolása, vagy köszvényes roham.

Ha az előírtnál több ADENURIC-ot vett be

Véletlen túladagolás esetén kérje orvosa tanácsát vagy forduljon a legközelebbi kórház baleseti/sürgősségi osztályához.

Ha elfelejtette bevenni az ADENURIC-ot

Ha kimaradt az ADENURIC egy adagja, vegye be, amint eszébe jut, kivéve ha már csaknem elérkezett a következő adag bevételének ideje. Ebben az esetben hagyja ki az elfelejtett adagot és vegye be a következőt, a szokványos időben. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja az ADENURIC szedését

Még ha jobban is érzi magát, ne hagyja abba az ADENURIC szedését, kivéve, ha ezt orvosa tanácsolta Önnek. Ha abbahagyja az ADENURIC szedését, húgysav-szintje ismét emelkedhet és panaszai súlyosbodhatnak amiatt, hogy újabb húgysavkristályok képződnek ízületeiben és azok körül, illetve a veséiben.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az ADENURIC is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakori mellékhatások (100 közül több mint 1, azonban 10 közül kevesebb mint 1 betegnél jelentkezik):

  • májfunkciós próbák kóros eredménye
  • hasmenés
  • fejfájás
  • bőrkiütések
  • rosszullét

Nem gyakori mellékhatások (1000 közül több mint 1, azonban 100 közül kevesebb mint 1 betegen jelentkezik):

  • testsúlygyarapodás, fokozott étvágy, vércukor-szint változása (cukorbetegség) - aminek túlzott szomjúság lehet a jele, emelkedett vérzsír-szint
  • merevedési zavarok és/vagy a nemi késztetés elvesztése
  • alvászavar
  • szédülés, zsibbadás vagy bizsergő érzés, álmosság, ízérzés zavara, tapintásérzés csökkenése
  • kóros EKG görbe
  • hőhullámok vagy kipirulás (pl. az arc vagy a nyak kivörösödése), magas vérnyomás
  • köhögés, légszomj, influenza-szerű tünetek
  • szájszárazság, hasi fájdalom/panaszok vagy bélgázok, gyomorégés/emésztési zavar, székrekedés, gyakoribb székürítés
  • hányás
  • viszketés, csalánkiütés, a bőr gyulladása vagy elszíneződése, más jellegű bőrbetegségek
  • izomgörcs, izom-/ízületi fájdalom/sajgás, ízületi tömlő gyulladása vagy ízületi gyulladás (az ízületi gyulladást általában fájdalom, duzzanat és/vagy merevség kíséri)
  • vér a vizeletben, kórosan gyakori vizelés, vesekő, kóros vizeletvizsgálati lelet (magas a vizelet fehérjetartalma), a veseműködés károsodása
  • fáradtság, körülírt duzzanat a szövetekben felhalmozódó folyadék (vizenyő) következtében;
  • a klinikai kémiai mutatók vagy a vérsejtek számának változásai (a vér laboratóriumi vizsgálatának kóros eredményei)

Ritka mellékhatások (10 000 közül több mint 1, azonban 1000 közül kevesebb mint 1 betegen jelentkezik):

  • gyengeség
  • idegesség
  • szomjúságérzés
  • szívdobogásérzés

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL AZ ADENURIC -OT TÁROLNI?

  • A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
  • A dobozon és buborékfólián feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje az ADENURIC tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
  • A gyógyszerkészítmény különleges tárolást nem igényel.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az ADENURIC

A készítmény hatóanyaga: febuxosztát.

80 mg vagy 120 mg febuxosztát tablettánként.

Egyéb összetevők:

Tablettamag: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, magnézium-sztearát, hidroxipropil- cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, víztartalmú kolloid szilícium-dioxid.

Filmbevonat: Opadry II sárga, 85F42129 összetétele: polivinil alkohol, titán-dioxid (E171), makrogol 3350, talkum, sárga vasoxid (E172).

Milyen az ADENURIC készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Az ADENURIC filmtabletta halványsárga-sárga színű és kapszula alakú.

A 80 mg-os tabletta egyik oldalán "80", a 120 mg-os tabletta egyik oldalán "120" jelzés látható.

Az ADENURIC 2, egyenként 14 tablettát tartalmazó buborékfóliában (28 tablettás kiszerelés), vagy 6, egyenként 14 tablettát tartalmazó buborékfóliában (84 tablettás kiszerelés) kerül forgalomba. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal