Adempas 1,5 mg filmtabletta adatlap

1. Milyen típusú gyógyszer az Adempas és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Adempas hatóanyagként riociguatot tartalmaz. A riociguat egy guanilát-cikláz (sGC) stimulátornak nevezett gyógyszer. Hatását a tüdőben lévő verőerek (azok a vérerek, amelyek a szívet a tüdővel kötik össze) tágításával fejti ki, ezáltal a szív könnyebben pumpálja át a vért a tüdőn. Az Adempas pulmonális hipertónia egyes típusaiban alkalmazható felnőtt betegek kezelésére. A pulmonalis hipertónia olyan állapot, amelyben a tüdő vérerei beszűkülnek, és ennek következtében a szívnek nehezebb a vért átpumpálni rajtuk, ami ezekben az erekben magas vérnyomáshoz vezet. Mivel a szívnek a normálisnál erősebben kell dolgoznia, pulmonális hipertóniában az emberek fáradtnak érzik magukat, szédülnek és légszomjuk alakul ki. Az Adempas a beszűkült vérerek tágításával a fizikai terhelhetőség javulásához vezet.

Az Adempas a pulmonális hipertónia alábbi két típusában használható:

 • krónikus tromboembóliás pulmonális hipertónia (CTEPH)

  CTEPH esetében a tüdő erei vérrögök miatt elzáródnak vagy beszűkülnek. Az Adempas olyan, CTEPH-ben szenvedő betegeknél alkalmazható, akiket nem lehet megműteni, vagy olyan betegeknél, akiknél a tüdőben észlelhető magasabb vérnyomás megmarad vagy visszatér a műtét után.

 • pulmonális artériás hipertónia (PAH) egyes típusai

  PAH-ban a tüdő vérereinek a fala megvastagodik és az erek beszűkülnek. Az Adempas a PAH csak bizonyos formáiban, pl: idiopátiás PAH-ban (ismeretlen eredetű PAH), örökletes PAH-ban és kötőszöveti betegség miatt kialakuló PAH-ban alkalmazható. Kezelőorvosa ezt ellenőrizni fogja. Az Adempas önmagában, illetve a PAH kezelésére használt bizonyos egyéb gyógyszerekkel együtt is alkalmazható.

2. Tudnivalók az Adempas szedése előtt

Ne szedje az Adempas-t:

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Bayer Pharma AG

Hatóanyag: Riociguat

Normatív TB támogatás: nincs

Kiadhatóság: nincs adat

Megnézem a teljes betegtájékoztatót
 • ha bizonyos gyógyszereket, úgynevezett PDE-5 gátlókat szed (mint például szildenafil, tadalafil, vardenafil). Ezeket a gyógyszereket a tüdő verőereiben lévő magas vérnyomás (PAH) vagy a merevedési zavar kezelésére használják,
 • ha súlyos májproblémája van (súlyos májkárosodás, Child-Pugh C),
 • ha allergiás a riociguatra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorol) egyéb összetevőjére,
 • ha terhes,
 • ha Ön bármilyen gyógyszerformájú nitrátot vagy nitrogén-monoxid-képző vegyületeket szed, például amil-nitrit ("rekreációs drogok"); gyógyszerek, amelyeket gyakran a magas vérnyomás, mellkasi fájdalom vagy szívbetegség kezelésére használnak,
 • ha alacsony a vérnyomása (szisztolés vérnyomása kevesebb mint 95 Hgmm) az ezen gyógyszerrel végzett első kezelés megkezdése előtt.

Ha ezek közül bármelyik érvényes Önre, akkor előbb beszéljen a kezelőorvosával, és ne szedje az Adempas-t.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Adempas szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:

 • a közelmúltban súlyos tüdővérzést tapasztalt, vagy ha olyan kezelésben részesült, ami a véres köpet megszüntetését célozta (hörgőartéria embolizációja).
 • vérhígító gyógyszereket (véralvadásgátlókat) szed, mivel ezek tüdővérzést okozhatnak.

Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja Önt.

 • légszomjat érez ezen gyógyszerrel való kezelés során, ezt a tüdőben felgyülemlő folyadék okozhatja. Ha ez előfordul, beszéljen kezelőorvosával.
 • szív- vagy keringési problémái vannak.
 • 65 évesnél idősebb.
 • a veséje nem működik megfelelően (kreatinin-clearance 30 ml/perc alatti), vagy ha művesekezelésben részesül, mivel ennek a gyógyszernek az alkalmazása nem javasolt.
 • közepes fokú májproblémája van (májkárosodás, Child-Pugh B).
 • ezen gyógyszerrel való kezelése során dohányozni kezd vagy abbahagyja a dohányzást, mert ez befolyásolhatja a riociguat szintet a vérében.

Csak a pulmonális artériás hipertónia (PAH) speciális típusai esetén fog Adempas-t kapni, lásd 1. pont. Nincs tapasztalat az Adempas alkalmazásával kapcsolaban a PAH egyéb típusaiban, ezért nem javasolt az Adempas alkalmazása a PAH egyéb típusaiban. Kezelőorvosa ellenőrizni fogja, hogy az Adempas alkalmas-e Önnek.

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek Riociguat hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vérnyomáscsökkentők kategóriában

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség