ABELCET 5 mg/ml szuszpenziós infúzió

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ABELCET ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Abelcet széles spektrumú gombaellenes készítmény. Orvosa azért rendelte el az Abelcet alkalmazását, hogy bizonyos gombák okozta fertőzéseket, pl. kandidiázist, aszpergillózist, kriptokokkusz meningítiszt, disszeminált kriptokokkózist, fuzariózist, zigomikózist, blasztomikózist, illetve kokcidiomikózist kezeljen. A gombák elterjedten fordulnak elő környezetünkben és a természetben, de normális körülmények között nem okoznak fertőzést.

Mindazonáltal bizonyos esetekben, amikor az immunrendszer nem működik megfelelően, néhány gombafajta fertőzést válthat ki az emberi szervezetben.

Fontos, hogy kövesse az orvos utasításait és az Önnek rendelt gyógyszert megkapja akkor is, ha már jobban érzi magát.

2. TUDNIVALÓK AZ ABELCET ALKALMAZÁSA ELŐTT

Nem alkalmazható az Abelcet

ha túlérzékeny (allergiás) a készítmény hatóanyagára és/vagy bármely összetevőjére.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: amphotericin b

Vényköteles: nincs adat

Kiszerelések és további adatok:

(10x20 ml)

Autóvezetést befolyásolja: igen

Az Abelcet fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Az Abelcet kizárólag kórházban alkalmazható orvosi ellenőrzés mellett.

Az Abelcet alkalmazásának első 2 napján előfordulhatnak az infúzió adásával összefüggő tünetek (láz, hidegrázás), amelyek általában enyhék vagy mérsékeltek és néhány nap múlva enyhülnek. Megelőzésükre vagy kezelésükre lázcsillapító (paracetamol) adása szükséges.

Vesebetegség vagy veseelégtelenség és/vagy májbetegség vagy májkárosodás esetén az Abelcet kezelés megkezdése előtt és a kezelés időtartama alatt rendszeresen kell ellenőrizni a vese- és májműködést.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Az Abelcet és az alábbi gyógyszerek egyidejű alkalmazása esetén óvatossággal kell eljárni:

A vesére mérgező gyógyszerek, zidovudin, ciklosporin, továbbá daganatellenes szerek, kortikoszteroidok, kortikotrofin, izomrelaxánsok és digitálisz glükozidok.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség és szoptatás

Az Abelcet terhes anyáknak csak akkor adható, ha az anyára és a magzatra nézve a várható előny nagyobb

a kockázatnál.

Szoptatás időszakában annak eldöntésére, hogy a szoptatást vagy az Abelcet alkalmazását kell folytatni, illetve abbahagyni, figyelembe kell venni a szoptatás előnyét a csecsemőre és az Abelcet előnyét az anyára.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Abelcet mellékhatásai közül néhány befolyásolhatja ezeket a képességeket, de az Abelcet kezelésre szoruló betegek állapota rendszerint eleve kizárja a gépjárművezetést és a gépkezelési tevékenységet.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ ABELCET KÉSZÍTMÉNYT?

Az Abelcetet felhasználás előtt glükóz-oldattal kell hígítani.

Az Abelcet nem elegyíthető más gyógyszerekkel vagy elektrolitokkal.

Az Abelcet steril, pirogénmentes szuszpenzió, amely a hígítást követően kizárólag intravénás infúzió formájában alkalmazható.

Az első infúzió alkalmazása előtt egy tesztadagot adnak annak ellenőrzésére, hogy fellép-e Önnél a készítmény bármely összetevőjével szemben túlérzékenységi reakció.

Az Abelcetet intravénás infúzióban 5 mg/ttkg adagolásban kell alkalmazni kb. 2 óra alatt. A kezelés időtartama sok tényezőtől függ, előfordulhat, hogy legalább 14 napon keresztül szükséges a kezelés.

Az alkalmazás ttkg-ra számított adagban történik gyermekek, idősek (65 éves vagy idősebb betegek), cukorbetegek, neutropéniás betegek, vese- és májbetegek, valamint a veseműködést esetleg befolyásoló gyógyszereket szedők esetében egyaránt.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, az Abelcet is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások az előfordulás gyakorisága szerint az alábbi csoportokba sorolhatók:

  • Nagyon gyakori (10 kezelt betegből több mint 1 esetén észlelhető): hidegrázás, láz, veseműködés romlása
  • Gyakori (100 kezelt betegből 1-10 beteg esetén észlelhető): a májműködés romlása, a vércukorszint emelkedése, szívritmuszavarok, fejfájás, reszketés, nehézlégzés, asztma, hányinger, hányás, hasi fájdalom, vesekárosodás, veseelégtelenség, bőrkiütés, a vérnyomás változása (magas vagy alacsony vérnyomás), a vérlemezkék számának csökkenése, a normálisnál több epefesték a vérben, a vér káliumszintjének csökkenése, elektrolit-egyensúly zavarok, a vér káliumszintjének megemelkedése és magnéziumszintjének csökkenése
  • Nem gyakori (1000 kezelt betegből 1-10 beteg esetén észlelhető): szívmegállás, görcsök, idegbántalom, légzési elégtelenség, izomfájdalom, viszketés, injekció beadási helyén irritáció, anafilaxiás reakció, sokk.
  • Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): agyvelőbántalom, hörgőgörcs, alacsony sűrűségű vizelet képződése, kóros vesefunkció, hámló bőrgyulladás,

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát.

5. HOGYAN KELL AZ ABELCETET TÁROLNI?

Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó.

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Nem fagyasztható!

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza az Abelcetet. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Abelcet?

  • A készítmény hatóanyaga: a szuszpenzió 5 mg amfotericin B-t tartalmaz milliliterenként.
  • Egyéb összetevők: L-α-dimirisztoil-faszfatidil-glicerin (DMPG) (nátrium, ammónium-só),
  • L-α-dimirisztoil-foszfatidil-kolin (DMPC), nátrium-klorid, injekcióhoz való víz

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Sárga színű, átlátszatlan, steril szuszpenzió.

10 db 20 ml töltettérfogatú, lila színű, lepattintható műanyag védőkoronggal, rolnizott alumínium kupakkal és gumidugóval lezárt, színtelen injekciós üveg és 10 db injekciós szűrőtű, dobozban.

Címkék: Gomba, Gombás fertőzés, Candida

További gyógyszerek amphotericin b hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Gombaellenes szerek kategóriában