• 14C HELIZO kemény kapszula (10x) adatlap

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A 14C-HELIZO KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    Ez a gyógyszer kizárólag diagnosztikai célra alkalmazható.

    A 14C-Helizo kapszula kék színű, radioaktív anyagot tartalmazó kemény zselatin kapszula. Ez a radiofarmakológiás diagnosztikum egy olyan készítmény, amelyet vízzel lenyelve juttatnak a szervezetébe. A lenyelést követően a radioaktív hatóanyag a gyomorban kiszabadul a kapszulából, és az ott esetlegesen jelenlévő Helicobacter pylori baktériumok élettevékenységének következményeként radioaktív szén-dioxiddá alakul, amelyet a beteg kilélegez. A szükséges inkubációs időt követően ennek a kilélegzett radioaktivitásnak az intenzitása szolgáltat információt az orvos számára a beteg esetleges fertőzöttségéről. A kilélegzett radioaktivitás Heliprobe® rendszerrel mérik.

    Gyógyszerinfók

    Gyártó: Izotóp Intézet
    Hatóanyag: carbamide
    Normatív TB támogatás: nem támogatott
    Közgyógyellátásra adható: nem
    EÜ támogatásra adható: nem
    EÜ 100% támogatásra adható: nem
    Kiadhatóság: nincs adat

    A 14C-Helizo kapszula Helicobacter pylori fertőzés kimutatására szolgál.

    2. TUDNIVALÓK A 14C-HELIZO KAPSZULA ALKALMAZÁSA ELŐTT

    Nem alkalmazható a 14C-Helizo kapszula

    • ha a beteg gyomrának egy részét, vagy teljes egészét eltávolították
    • a készítmény hatóanyagával vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység.
    • ha valószínűsíthető bármilyen más gyomorfertőzés
    • ha valamilyen antibiotikumot vagy bizmut vegyületet szedett az elmúlt egy hónapban
    • ha savgátló anyagot szedett az elmúlt egy hétben
    • ha az elmúlt hat órában étkezett
    • terhes vagy szoptatós anyák esetében
    • ha a beteg szóban vagy írásban nem egyezik bele a nukleáris medicina vizsgálatba

    A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    A 14C-Helizo kapszulával végzett légzés-teszt eredményét a következő gyógyszercsoportok befolyásolhatják: antibiotikumok, bizmut vegyület, savgátló anyagok, proton pumpa inhibitorok, H2 receptor antagonisták.

    A 14C-Helizo kapszula egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

    A vizsgálat éhgyomorra történik, illetve legalább 6 órának el kell telnie az előző étkezéstől számítva. Vizet lehet inni, de a cukor és /vagy kalória tartalmú italok, mint a gyümölcslé, limonádé, stb. kerülendők.

    Terhesség és szoptatás

    Meg kell mondania orvosának, ha Ön terhes vagy csecsemőt szoptat. Ha Ön terhes vagy szoptat, az orvosnak kell eldöntenie, hogy a radioizotópos vizsgálat feltétlenül szükséges-e vagy más nem izotópos módszert kell alkalmazni az Ön vizsgálatára, ugyanis a szervezetébe bekerülő radioizotóp veszélyeztetheti a magzatot, valamint a csecsemőt is, mivel a radioizotóp egy része az anyatejbe is bekerülhet. Bízzon orvosában, mert az nagyon szigorú előírások betartásával hozza meg a döntését. Ha Ön szoptat, és az orvos a vizsgálat mellett dönt, a szoptatást be kell szüntetni arra az időre, amit az orvos megjelöl. Ez idő alatt a szervezetben levő radioaktív izotóp kiürül. A szoptatás szüneteltetése idején a csecsemőt mesterségesen kell táplálni. Az ez idő alatt kifejt anyatejet nem szabad felhasználni, nagy hígitásban ki kell önteni. A szoptatás újra kezdhető, amikor a tejben levő sugárdózis a gyerekre nézve nem nagyobb, mint 1 mSv. A szoptatás újrakezdésének lehetőségéről az orvosnak kell döntenie.


    További gyógyszerek carbamide hatóanyaggal

    Új keresés