• Gyermekkori ágybavizelés Támogatott tartalom

   Ideje cselekedni, hogy az alvás újra zavartalan legyen!

   Az ágybavizelés (enurézis nokturna) egy meglehetősen gyakori kórkép gyermekkorban, egyes statisztikák szerint a 15 év alatti korosztály akár 10-20 százalékát is érintheti. Sokan úgy vélik, csak egy múló állapotról van szó, amelyet kinőhet gyermekük, ezért nem fordulnak orvoshoz, és a kezelés is elmarad. A kellemetlen tünetek azonban igencsak megkeseríthetik a gyermekek, valamint a szűkebb családi kör tagjainak életét.

   Az éjszakai ágybavizelés életkori csúcsa nagyjából 5-10 éves korra tehető. Kialakulásának háttere még nem ismert pontosan, az eddigi megfigyelések alapján örökletes és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszhatnak benne. Attól függően, hogy milyen kiváltó okot igazolnak a kivizsgálás során a gyermeknél (pl. vese-, húgyhólyag- vagy központi idegrendszeri eredet, esetleg pszichés okok), különféle hatékony kezelési módok léteznek (pl. gyógyszeres terápiák, alarm módszer). Ezek segítségével az esetek legnagyobb részében teljes tünetmentesség érhető el. A megfelelő terápia meghatározásához azonban pontos diagnózis szükséges, valamint a szülők megfelelő tájékoztatása annak érdekében, hogy felismerjék, mikor szükséges a panaszokkal orvoshoz fordulni.

   Miért fontos, hogy beszéljünk a gyermekkori ágybavizelés problémájáról?

   • Az állapot akár a gyermek életminőségét is veszélyeztetheti. Iskolás korban a tanulás és a koncentráció rovására mehet a tünetek rendszeres fennállása.
   • Az éjszakai ágybavizeléssel küzdő gyermekek önértékelését is negatívan befolyásolhatja állapotuk, melynek következtében akár pszichés problémák is kialakulhatnak.
   • Kevésbé ismert tény, hogy az enurézis a legtöbb esetben nagyon jól kezelhető, a tünetek szinte tökéletesen kordában tarthatóak.
   • Egyes felmérések szerint az éjszakai bevizeléssel küzdő gyermekek igen nagy hányada rejtve marad az egészségügyi rendszer előtt, vagy akár 1-3 év is eltelhet, mire végül orvoshoz kerülnek. Azok a családok, akik nincsenek tisztában azzal, hogy a problémájuk korántsem ritka, sokáig nem mernek a panaszokkal szakemberhez fordulni.
   • A nem kellően informált szülők esetén előfordulhat, hogy egy idő után frusztrációt éreznek a rendszeresen bekövetkező bevizeléses balesetek miatt, és akaratlanul is a gyermeket kezdik hibáztatni. Időnként akár ellenséges, büntető jellegű fellépések is előfordulhatnak, melyek súlyos pszichés tényezőként tovább súlyosbíthatják a gyermek panaszait, illetve rombolhatják a kicsik önbizalmát.

   Hogyan gyógyítható az éjszakai bepisilés?

   A kezelés megkezdése előtt a várható eredményeket, a kezelés időtartamát, a mellékhatások lehetőségét és azok megelőzésének a módját kell egyeztetni.pisiléstől. Nagyon fontos, hogy a gyermek és a család is motivált legyen.

   Az éjszakai bepisilés kivizsgálása

   Magyarországon a 6 évesek között minden 10. kisgyermek rendszeresen bepisil éjszaka. Hiba azt hinni, hogy biztosan kinövik, orvosi kezelés nélkül évente a betegek mindössze 15 százaléka szabadul meg a bepisiléstől.

   Bepisil, becsepeg, rohan a WC-re

   Hogyan és mennyi idő alatt lesz képes 2-3 órán keresztül tartani a vizeletét és időben eljutni a mellékhelyiségbe, ha megérzi, hogy tele a hólyagja? Nem egyszerű folyamat ez, amihez a saját fejlődésén túl szüksége van a szülei, gondozói segítségére is!

   Tévhitek az éjszakai ágybavizelésről

   Nem jó kimondani sem a szülőnek, sem a gyermekeknek és még rosszabb, ha róluk/rólunk mondják: "Nem jól szoktatták le a pelenkáról, elrontottak valamit, biztosan sok a feszültség a családban vagy az óvodában, lelki okai vannak."

   Éjszakai bepisilés és a lelki egészség

   Nem mindegy persze, hogy pszichiátriai betegségről, pszichés tünetekről, feszültségről vagy lelki problémáról beszélünk. Hajlamosak vagyunk ezeket összemosni.

   Gyermekkori ágybavizelés - Mit kell tudnunk róla?

   Az éjszakai ágybavizelés (enurézis nokturna) egy viszonylag gyakori, főként a gyermekkorra jellemző kórkép. Az éjszakai, alvás alatti órákban fellépő időszakos akaratlan vizeletürítésről van szó, melynek hátterében több kiváltó ok is lehet.

   Van megoldás a gyermekkori ágybavizelésre!

   A gyermekkori ágybavizelés sok szülő számára ismert probléma, hiszen a 15 év alatti korosztály körülbelül egy tizedét érintő állapotról van szó. A panaszok okára sajnos az esetek nagy részében nem derül fény, mert az a nézet él a köztudatban, hogy az éjszakai bepisilés bármelyik gyermekkel előfordulhat, ezért nem szükséges sem a kivizsgálás, sem pedig a kezelés.

   Ne hagyjuk annyiban! A gyermekkori ágybavizelés hatásai

   Sok család életét keseríti meg a gyerek éjszakai bepisilése, orvosi szóval az enurézis nokturna (EN). Sokan szégyellik, igyekeznek titkolni, nem vagy nem időben kérnek segítséget.

   Gyermekkori
   ágybavizelés

   Éjszakai ágybavizelésről és a szobatisztasággal kapcsolatos problémáról akkor beszélhetünk, ha a gyermek már elérte az 5 éves kort, de a szobatisztaságnak még a jeleit sem mutatja.