• Orvostudomány testközelből – 2020. június 5.


    A Semmelweis Egészség Napok zárórendezvényén az egyetem Belső Klinikai Tömbje izgalmas előadásokkal, különböző lakossági szűrővizsgálatokkal, a kisebbek számára pedig játékos feladatokkal várja az érdeklődőket hat különböző helyszínen.

    PÉNTEK – 2020. június 5. 15.00 – 22.00
    Belső Klinikai Tömb klinikái és Fogorvostudományi Centrum

    Az egyes témák és betegségcsoportok közérthető bemutatása mellett a kapcsolódó új tudományos eredményeket és a modern kezelési lehetőségeket is megismerhetik az érdeklődők. A III. Sz. Belgyógyászati Klinikán lehetőség lesz a vérnyomás, vércukor, valamint a koleszterinmérés mellett személyes tanácsadásra is; az előadásokon pedig kiderül az is, hogyan előzhető meg a 2-es típusú cukorbetegség. A gyerekeket egész délután nyomozós játékokkal várják, ahol a különböző feladványok megoldása után jutalmat is kapnak. A Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán sokakat érintő témákat járnak körbe, úgy, mint a pikkelysömör, az ekcéma vagy az ételallergia. Lehetőség lesz anyajegyvizsgálatra és bőrrákszűrésre is. A Fogászati Klinikán a szájüregi rákszűrés mellett prevenciós és szájhigiénés tanácsadás várja az oda látogató felnőtteket és gyerekeket egyaránt. Ezen kívül a Transzplantációs és Sebészeti Klinika, a Szemészeti Klinika és az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet is érdekes előadásokkal készül.

    Figyelem, a rendezvényen a részvétel ingyenes, de egyes programokra előzetes regisztráció lehet szükséges.

    Főbb témák:
    - Melanoma, bőrdaganatok
    - A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek
    - Ekcéma, allergia, pikkelysömör
    - Anyajegyvizsgálat, bőrrákszűrés – interaktív bemutatók, szűrővizsgálatok
    - Onkológiai szűrések fontossága
    - Hematológia
    - Kardiológia
    - Anyagcsere, diabétesz
    - Infektológia
    - Szervátültetés
    - Patológia
    - Fogászati rákszűrés, prevenciós tanácsadás
    - Szájhigiénés tanácsadás plakkfestés

    Helyszínek:
    Belső Klinikai Tömb (Budapest VIII. kerület, Üllői út | Mária utca | Baross utca | Szentkirályi utca által határolt tömb klinikái.) és Fogorvostudományi Centrum (1088 Budapest, Szentkirályi u. 47.)