Orvosmeteorológia

A Kor Kontroll Társaság és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet nyílt napja!

Helyszín: Budapest IX. kerület, Haller utca 29 az Országos Intézet aulája
Időpont: 2019. november 29. 10.00 -13.40-ig
A rendezvényre a belépés ingyenes! Remek orvosokkal, tombolával várjuk!

Európa szerte Magyarországon végzik a legtöbb végtag-amputációt, 7-8000 láb búcsúzik a gazdájától évente. Ebből 4100 a major amputáció, amikor térdből, vagy combból kell amputálni: érszűkület miatt. Ezzel a számmal mindenkit lepipálunk az Európai Unióban, még a környező országok eredményei is jobbak a mienknél. Ezért fontos már fiatalkorban odafigyelni életvezetési szokásainkra, hogy felnőttkorban ne kelljen szembesülnünk azzal, hogy súlyos érbetegség miatt elveszíthetjük a lábunkat!
 
Az érelmeszesedés kialakulásában központi szerepet játszik az étrend! A magas koleszterin-, a telített zsír-, az alacsony rost-, gyümölcs-, zöldség-, teljes kiőrlésű gabona tartalmú étrend összefügg a betegség kialakulásával .A táplálkozás mellett  kiválthatja a mozgásszegény életmód, az elhízás, a cigi, a magas inzulinszint, később a cukorbetegség. Mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabéteszre jellemző, hogy mészlerakódás jelentkezik az érfalban, melynek nyomán alsó végtagi érszűkület alakul ki, amely kezelés nélkül gyakran végződik amputációval. Az érbetegség persze nem elsősorban a fiatalok, inkább a szülők, a nagyszülők betegsége, akik nem, vagy alig mennek el szűrésekre, így sajnos nem derül ki időben a baj.
Az érbetegek ellátásában a nyitott műtétek mellett egyre nagyobb szerepe van a pácienst jobban kímélő, rövidebb gyógyulási idővel járó katéteres operációknak. Hogyan operál az érsebész, hogyan működik az érsebészet a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben? Hagyományos műtét vagy katéteres eljárások? Milyenek az amputált beteg túlélési esélyei? Ezekre a kérdésekre is válaszolnak az intézet remek orvosai, a társzakmák/ diabetológia, táplálkozás kutatás,  tüdőgyógyászat /képviselőivel közösen.

PROGRAM

10.00-10.15 Köszöntő
Dr. Andréka Péter az Országos Kardiológiai Intézet mb. főigazgatója
B. Király Györgyi a Kor Kontroll Társaság elnöke

10. 15. -11.30 Előzd meg az érbetegségeket!
Interaktív talk - show jellegű beszélgetés elhízásról, magas vérnyomásról, koleszterinszintről, cukorbetegségről, mozgásról, egészséges ételekről, alkoholról, dohányzásról…
Résztvevők:
Dr. Andréka Péter professzor, a GOKI főigazgatója
Dr. Halmos Tamás diabetológus professzor
Dr. Kovács Gábor főigazgató Országos Korányi Intézet
Dr. Ádám Ágnes a Magyar Hypertonia Társaság képviseletében
Dr. Halmy Eszter a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke
Moderátor: B. Király Györgyi

Szünet / 10 perc

11.40.- 13.00
Amputáljuk, vagy megmentjük?
Résztvevők:
Dr. Galambos Barnabás  érsebész osztályvezető főorvos GOKI
Dr. Dénes Tamás érsebész GOKI és betegei

13.00-13.20
Mire jó a huminsavas csoki?
Beszélgetés Dr. Csicsor János kutató -fejlesztő mérnökkel, csoki kóstolással összekötve

13.30- 13.40  Tombola
Műsorvezető: Vámos Éva újságíró