Orvosmeteorológia

2019. november 9-én a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) a cukorbetegségre szeretné felhívni a figyelmet ingyenes budapesti rendezvényén.

A cukorbetegség nem csak az idősek betegsége! Itt az alkalom, hogy tegyél az egészségedért!

A diabétesz közelgő világnapja alkalmából korunk népbetegségére hívja fel a figyelmet 2019. november 9-én a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ) ingyenes budapesti rendezvénye. Az eseményen az edukáció mellett az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás fontossága is előtérbe kerül. A látogatók többek között perifériás érvizsgálaton és szemészeti vizsgálaton vehetnek részt, ezeken felül pedig szórakoztató programok is várják az érdeklődőket.

A CEOSZ 2019. november 9-én 9:30-tól 14:00-ig várja az érdeklődőket a budapesti Lurdy Rendezvényközpontban az ország egyik legnagyobb, kimondottan cukorbetegségre fókuszáló, laikusoknak szóló ingyenes eseményére, ahol az edukáció mellett az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás is előtérbe kerül. A programok során kiemelt figyelmet kapnak a cukorbetegség különböző szövődményei – úgy, mint a végtag amputáció, valamint a szemkárosodás és a vakság –, amelyek megelőzhetők lennének a rendszeres szűrővizsgálatok által. A látogatók többek között perifériás érvizsgálaton és szemészeti vizsgálaton is részt vehetnek, valamint a helyszínen egy szűrőkamion is jelen lesz Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának keretében. Ezeken felül pedig szórakoztató programok is várják az érdeklődőket.

A rendezvény programjairól
A  rendezvény előadásain többek között szó lesz a II-es típusú diabéteszről, a glikémiás index gyakorlati alkalmazásáról vagy a digitális cukorbeteg-gondozásról. A tájékozottság mellett a rendszeres szűrővizsgálatok is elengedhetetlenek a cukorbetegség azonosításában és kezelésében. Ennek fényében november 9-én az érdeklődők megmérhetik vércukor- és koleszterinszintjüket, vérnyomásukat, részt vehetnek szemészeti szűrésen, neuropátiás vizsgálaton és perifériás érvizsgálaton. Utóbbi azért is különösen fontos, mert a cukorbetegséghez kapcsolódó lábamputációk jelentős része elkerülhető lenne a boka/kar index méréssel. Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja keretében további vizsgálatokon vehetnek részt az érdeklődők a Lurdy Rendezvényközpont előtt található szűrőkamionon.

Az egészséges táplálkozás is a középpontba kerül az eseményen: a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakemberei diétás tanácsadással várják a látogatókat, a főzősarokban pedig hasznos, otthon is kipróbálható ötletekkel gazdagodhatnak az érdeklődők. A rendszeres testmozgás fontosságára is szeretnék felhívni a figyelmet a szervezők, ezért a gyógytornát is ki lehet próbálni. És persze szórakoztató programelemekből sem lesz hiány, tombola és St. Martin koncert zárja majd a napot.
Ezek mellett természetesen a CEOSZ Cukorbombájával is találkozhatnak a látogatók. A Szövetség 2018-ban megálmodott interaktív edukációs eszköze idén egy országos roadshow keretén belül több városban járt. Debrecenben, Kaposvárott, Siófokon, Gödöllőn, Makón és Nyíregyházán már több ezer érdeklődő – köztük cukorbetegek és nem cukorbetegek – tesztelhette játékos formában a diabétesszel kapcsolatos ismereteit a cukorka formájú ketyegő installáción.

További információk:
www.cbe.hu
https://www.facebook.com/diabetes.hu